Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
@anonym_autor Dobrý deň Vám prajem 🙂. V prvom rade by som chcela oceniť Vašu snahu o hľadanie pravdy a správnej cesty pre Vaše manželstvo. Popísalo a už toho viac než dosť, mnohé komentáre žiaľ nenávistne a posmešne kritizujú katolícku Cirkev bez toho, že by rozumeli a poznali skutočné učenie Cirkvi k tejto téme. Ale na to sme si už tu na zemi akosi zvykli. Je to určite téma na dlhý rozhovor, ak by ste mali záujem, rada sa s Vami porozprávam a odpoviem na to, čo Vás zaujíma. Áno, je pravda, že nikde v Biblii sa o symptotermálnej metóde nepíše - nie je to možné, lebo vtedy neexistovala 🙂. Tento argument je veľmi častý, ale žiaľ veľmi krátkozraký a vypočítavý..Iste sa zhoneme na tom, že zmyslom Biblie predsa nie je vydať zoznam príkazov a zákazov a vopred predpovedať, čo všetko rizikové bude o 2000 rokov na svete 🙂. Biblia nám hovorí príbeh lásky Boha k človeku a opisuje dejiny spásy. Samozrejme každý má slobodu veriť alebo neveriť učeniu Cirkvi, ktorá vychádza aj z Biblie. Ale stručne by som Vám rada povedala., že nikde v učení Cirkvi sa nestraší peklom za to, že používate antikoncepciu ani že hrešíte všeobecne v hocijakej oblasti. To je opäť veľmi skreslená pokrivená predstava. A áno, nikto - predstavte si, že ani Cirkev od nikoho nežiada rodiť každý rok, ako ovocné stromy 🙂. Je úplne v poriadku regulovať veľkosť svojej rodiny - áno, úmysel je v tomto prípade rovnaký ako pri užívateľoch antikoncepcie : momentálne nie sme pripravení prijať ďalšie dietatko. je to v poriadku 🙂. Učenie Cirkvi, ktoré stojí za týmto doporučením riadiť sa metódami prirodzeného plánovania rodičovstva je hlboké a krásne, ale je to určite na dlhšiu debatu. No ak by ste mali záujem, rada Vám pomôžem ho skúsiť pochopiť. Pracujem v združení Liga pár páru, kde sa venujeme presne týmto otázkam 🙂. Sama za svoj život Vám viem povedať, že s manželom už skoro 8 rokov praktizujeme jednu z metód PPR, sme ľudia z 21. storočia, mám 35 rokov a žijeme veľmi spokojný intímny život, z našej intimity sa tešíme, máme plánované 3 deti a spoločný sex si naozaj užívame 🙂. Mám pocit, že tu takáto skúsenosť ešte nezaznela., tak som cítila potrebu pridať aj takéto svedectvo do diskusie. A okrem toho - v tejto dobe naozaj pribúdajú aj ženy, ktoré sa pre prirodzene metódy rozhodnú preto, lebo nechcú riskovať vedľajšie účinky antikoncepcie a metódy doslova vyhľadávajú preto., že vďaka nim sa naučili rozumieť svojmu telu, poznať svoj cyklus a dáva im to veľkú pridanú hodnotu. Bez toho, že by ich rozhodnutie suviselo s vierou 🙂. Ak sa naučíte metódu správne používať, je rovnako spoľahlivá ako hormonálna antikoncepcia. Sú na to štúdie 🙂. Tak len toľko som chcela, ak by ste sa chceli porozprávať viac, budem rada🙂. Všetkým prajem pekný deň
Treba sa pozrieť do Biblie a trochu uvažovať.
Sex Boh určil len do manželstva, inak je to vážny hriech.
Hebrejom 13:4; 1. list Korinťanom 6:9-10; list Galaťanom 5:19–21
Manželia si nemajú odopierať sex.
1. list Korinťanom 7:3–5, Príslovia 5:18-19
Kto sa nestará o svoju rodinu, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
1. list Timotejovi 5:8
Z toho vyplýva že budem mať len toľko detí o koľko sa viem zodpovedne postarať a teda musím nejako kontrolovať plodenie detí, či už cez prerušovanú súlož, kondóm alebo niečo iné čo zabráni počatiu.
Cirkev na sex len za účelom plodenia detí vysvetľuje usmrtenie Onana Bohom, keď vykonal prerušovanú súlož. Len treba poznať celý príbeh aby sme pochopili ako to bolo.
1. Mojžišova 38:1–10
Onanova švagriná bola vdova bez potomstva. Podľa zákona sa mal brat mŕtveho muža oženiť z vdovou a tak zaistiť mŕtvemu bratovi potomstvo aby sa dedil majetok v jeho rodine.
Onan bol chamtivý a chcel získať majetok pre seba, preto pri súloži vypustil semeno na zem aby bratovi nesplodil potomka. Preto ho naň Boh nahneval a Onana usmrtil.
@anonym_2cb318 aj teraz fungujeme tak, že si ovdovené ženy berú svojich švagrov? podľa akého zákona? kto ho zaviedol a kedy?
@anonym_2cb318 aj teraz fungujeme tak, že si ovdovené ženy berú svojich švagrov? podľa akého zákona? kto ho zaviedol a kedy?
@eludka zákon je zapísaný v 5. Mojžišova kniha 25:5
kresťania už nie sú viazaný mojžišovským zákonom, zákon naplnil Ježiš Kristus a dal nám nové prikázania
@eludka zákon je zapísaný v 5. Mojžišova kniha 25:5
kresťania už nie sú viazaný mojžišovským zákonom, zákon naplnil Ježiš Kristus a dal nám nové prikázania
@anonym_2cb318 aj o tych sa diskutuje a kazdy si ich vyklada po svojom, zodpovedne je mať tolko deti, kolko zvladnem mentalne, materialne. A nerobit zo zeny len maternicu.
@anonym_2cb318 aj o tych sa diskutuje a kazdy si ich vyklada po svojom, zodpovedne je mať tolko deti, kolko zvladnem mentalne, materialne. A nerobit zo zeny len maternicu.
@eludka zober si aký príkaz dal Boh Adamovi a Eve keď žili 2 ľudia na zemi 1. Mojžišova 1:28
Boh ich požehnal a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!"
Nepovedal im Boh preplňte zem.
Po potope sveta keď na celej zemi žilo 8 ľudí boh zopakoval príkaz 1. Mojžišova 9:1
Potom Boh požehnal Noema a jeho synov a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem!
Znovu nepovedal im preplňte zem.
Teraz doba Ježiša na zemi žilo odhadom 200 až 300 miliónov ľudí, kresťanov mohlo byť pár tisíc
Pán Ježiš ani apoštoli NEZOPAKOVALI kresťanom tento príkaz, ak by to bolo dôležité pre kresťanov, určite by to Ježiš spomenul.
Dnes je nás vyše 8 miliárd, ku kresťanom sa hlási okolo 2,5 miliardy ľudí.
Stále sa ti zdá že boží príkaz a plán naplniť zem sa nesplnil? Chcel boh aby ľudia žili natlačený v preplnených betónových mestách v nedôstojných podmienkach? Nemali kontakt s prírodou s jeho stvorením?
Dnes 9 % populácie nemá dostatok jedla. Áno zem by uživila aj viac ľudí a teoreticky by sme mohli osídliť Grónsko, Antarktídu, púšte, ale to by ľudia nesmeli byť chamtiví a deliť sa s prírodnými zdrojmi a potravinami.
Takže myšlienka katolíckej cirkvi že božia vôľa je mať nekontrolovaný počet detí, aby sme naplnili zem nedáva zmysel. Už len pre to čo napísal Apoštol Pavol v 1. liste Timotejovi 5:8
Veď kto sa nestará o svojich, najmä o domácich, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
Keď si rodina môže dovoliť jedno, dve deti a viac by nedokázali zodpovedne uživiť tak by zapreli svoju vieru plodením ďalších detí.
@eludka zober si aký príkaz dal Boh Adamovi a Eve keď žili 2 ľudia na zemi 1. Mojžišova 1:28
Boh ich požehnal a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!"
Po potope sveta keď na celej zemi žilo 8 ľudí boh zopakoval príkaz 1. Mojžišova 9:1
Potom Boh požehnal Noema a jeho synov a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem!
Teraz doba Ježiša na zemi žilo odhadom 200 až 300 miliónov ľudí, kresťanov mohlo byť pár tisíc
Pán Ježiš ani apoštoli NEZOPAKOVALI kresťanom tento príkaz, ak by to bolo dôležité pre kresťanov, určite by to Ježiš spomenul.
Stále sa ti zdá že boží príkaz a plán naplniť zem sa nesplnil? Chcel boh aby ľudia žili natlačený v preplnených betónových mestách v nedôstojných podmienkach? Nemali kontakt s prírodou s jeho stvorením?
Dnes 9 % populácie nemá dostatok jedla. Áno zem by uživila aj viac ľudí a teoreticky by sme mohli osídliť Grónsko, Antarktídu, púšte, ale to by ľudia nesmeli byť chamtiví a deliť sa s prírodnými zdrojmi a potravinami.
Takže myšlienka katolíckej cirkvi že božia vôľa je mať nekontrolovaný počet detí, aby sme naplnili zem nedáva zmysel. Už len pre to čo napísal Apoštol Pavol v 1. liste Timotejovi 5:8
Veď kto sa nestará o svojich, najmä o domácich, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
Keď si rodina môže dovoliť jedno, dve deti a viac by nedokázali zodpovedne uživiť tak by zapreli svoju vieru plodením ďalších detí.
@anonym_2cb318 Ja len taký podotok, percento populácie trpiace hladom s témou preľudnenia priamo nesúvisí. V dnešnej dobe hladuje oveľa menšie percento ľudí než pred čo ja viem 200 rokmi.
@anonym_2cb318 Prosím ťa, uveď zdroj, kde presne katolícka cirkev tvrdí toto:“ Takže myšlienka katolíckej cirkvi že božia vôľa je mať nekontrolovaný počet detí, aby sme naplnili zem nedáva zmysel. “ Rada by som si to prečítala a videla v kontexte.
@anonym_2cb318 Prosím ťa, uveď zdroj, kde presne katolícka cirkev tvrdí toto:“ Takže myšlienka katolíckej cirkvi že božia vôľa je mať nekontrolovaný počet detí, aby sme naplnili zem nedáva zmysel. “ Rada by som si to prečítala a videla v kontexte.
@maja22 píšu to tu nešťastné ženy, ktoré už nechcú plodiť ďalšie potomstvo, ale nesmú mať prerušovanú súlož lebo je pre katolíkov hriech, nesmú použiť kondóm lebo je pre katolíkov hriech a musia byť otvorený ďalšiemu životu a nechávať to v božích rukách koľko budú mať detí a potom majú viac detí ako sa vzájomne dohodli
ostáva im jedna nespoľahlivá metóda ktorá nie je podľa katolíkov hriešna ako nesplodiť ďalšieho potomka alebo potom sexuálne abstinovať ale tým porušia písmo "Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi."
Či už môžu aj katolíci mať plánované rodičovstvo a vybrať si niektorú metódu antikoncepcie?
@maja22 píšu to tu nešťastné ženy, ktoré už nechcú plodiť ďalšie potomstvo, ale nesmú mať prerušovanú súlož lebo je pre katolíkov hriech, nesmú použiť kondóm lebo je pre katolíkov hriech a musia byť otvorený ďalšiemu životu a nechávať to v božích rukách koľko budú mať detí a potom majú viac detí ako sa vzájomne dohodli
ostáva im jedna nespoľahlivá metóda ktorá nie je podľa katolíkov hriešna ako nesplodiť ďalšieho potomka alebo potom sexuálne abstinovať ale tým porušia písmo "Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi."
Či už môžu aj katolíci mať plánované rodičovstvo a vybrať si niektorú metódu antikoncepcie?
@anonym_2cb318 Aha, takže relevantný zdroj nemáš a svoje domnienky tu prezentuješ ako niečo, čo učí katolícka cirkev?
@anonym_2cb318 Aha, takže relevantný zdroj nemáš a svoje domnienky tu prezentuješ ako niečo, čo učí katolícka cirkev?
@maja22 tak mi napíš jasné odpovede na tieto otázky
môžu katolícky manželia používať prerušovanú súlož ak nechcú mať ďalšie deti a nieje to podľa učenia katolíckej cirkvi hriech?
môžu katolícky manželia používať kondóm ak nechcú mať ďalšie deti a nieje to podľa učenia katolíckej cirkvi hriech?
@anonym_2cb318 Katolíci si môžu vybrať z viacerých metód PPR, symptotermalna metóda, Billingsova metódu, Creightonsky model...
@anonym_2cb318 Katolíci si môžu vybrať z viacerých metód PPR, symptotermalna metóda, Billingsova metódu, Creightonsky model...
@pr85 ak chceme mať sex počas plodných dní, lebo práve vtedy máme čas a chuť akú metódu môžeme použiť?
môžu katolícky manželia používať prerušovanú súlož ak nechcú mať ďalšie deti a nieje to podľa učenia katolíckej cirkvi hriech?
môžu katolícky manželia používať kondóm ak nechcú mať ďalšie deti a nieje to podľa učenia katolíckej cirkvi hriech?
@anonym_2cb318 S tým kondómom je to komplikovanejšie. Existujú prípady, kedy kňaz počas spovede môže povoliť koho použitie (ak kvôli niečomu metódy PPR nefungujú). Vždy to však treba konzultovat s kňazom.
@anonym_2cb318 S tým kondómom je to komplikovanejšie. Existujú prípady, kedy kňaz počas spovede môže povoliť koho použitie (ak kvôli niečomu metódy PPR nefungujú). Vždy to však treba konzultovat s kňazom.
@pr85 máš relevantný zdroj z písma ak chceme splniť "Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi." že to máme konzultovať s kňazom a čakať na jeho povolenie alebo zákaz či môžeme mať manželský sex?
Abstinencia je povolená len po vzájomnom súhlase ak to obaja tak chcú a na krátku dobu a nechceme mať teraz abstinenciu ale ani si nemôžeme dovoliť mať ďalšie dieťa
Katolícky preklad 1 Kor 7,5
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
@pr85 máš relevantný zdroj z písma ak chceme splniť "Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi." že to máme konzultovať s kňazom a čakať na jeho povolenie alebo zákaz či môžeme mať manželský sex?
Abstinencia je povolená len po vzájomnom súhlase ak to obaja tak chcú a na krátku dobu a nechceme mať teraz abstinenciu ale ani si nemôžeme dovoliť mať ďalšie dieťa
Katolícky preklad 1 Kor 7,5
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
@anonym_2cb318 krátka doba, to sú plodné dni. A potom môžeš mať toľko sexu,koľko chces.
@anonym_2cb318 krátka doba, to sú plodné dni. A potom môžeš mať toľko sexu,koľko chces.
@pr85 vieš dobre že to nie je vôbec spoľahlivá metóda, stačí nejaká zdravotná zmena, stres a bude to posunuté, autorka úvodného príspevku si tiež nesleduje dni, ani nechce mať manželský sex na príkaz podľa tabuliek
Čo potom je z tohto pravda?
Manželia majú nechať počet svojich detí na božej vôli a nemajú plánovať rodičovstvo.
Proti tomu však protestuje @maja22
Manželia si majú odopierať manželský sex, aj keď s tým vzájomne nesúhlasia z rozhodnutia katolíckej cirkvi.
Nový život začína pri počatí spojením spermie a vajíčka. Tento zárodok je už pred bohom braný ako život ktorý treba chrániť. Antikoncepcia ktorý by zabila tento zárodok alebo zabránila uhniezdeniu v maternici by kresťan považoval za prerušenie tehotenstva a zabitie.
Keď nedôjde k spojeniu spermie a vajíčka tak žiadny život nezabíjam, teda pre kresťana takáto antikoncepcia napríklad prerušovaná súlož alebo kondóm je v poriadku. Vtedy sa môžeme tešiť z manželského sexu bez stresu z otehotnenia.
Katolícky preklad Prís 5,18-19 básnicky opísaný manželský sex
Nech je požehnaný tvoj prameň a teš sa žene svojej mladosti!
Je sťaby utešená laň a srnka pôvabná; jej ňadrá nech ťa opájajú v každý čas, kochaj sa jednostaj v jej ľúbosti!
@anonym_2cb318 Odpoveď na obe otázky: nie, nemôžu. Je to hriech.
@pr85 vieš dobre že to nie je vôbec spoľahlivá metóda, stačí nejaká zdravotná zmena, stres a bude to posunuté, autorka úvodného príspevku si tiež nesleduje dni, ani nechce mať manželský sex na príkaz podľa tabuliek
Manželia majú nechať počet svojich detí na božej vôli a nemajú plánovať rodičovstvo.
Manželia si majú odopierať manželský sex, aj keď s tým vzájomne nesúhlasia z rozhodnutia katolíckej cirkvi.
@anonym_2cb318 Áno, protestujem, lebo katolícka cirkev nikde nehovorí, že rodičia si nemajú plánovať počet detí. Lebo je to naopak, ona ich vyzýva k zodpovednému prístupu k rodičovstvu. Katechizmus katolíckej cirkvi hovorí: "2399 Regulácia plodenia predstavuje jeden z aspektov zodpovedného otcovstva a materstva. Odôvodnenosť úmyslov manželov neospravedlňuje používanie morálne neprípustných prostriedkov (napríklad priamu sterilizáciu alebo antikoncepciu). "
@anonym_2cb318 Odpoveď na obe otázky: nie, nemôžu. Je to hriech.
@maja22 nieje v tom rozpor?
výzva na regulovanie plodenia, ale dovolíme iba najmenej spoľahlivú metódu a tie úspešnejšie metódy zakážeme?
To je ako dať dieťaťu kľúče od auta, vezmi si auto a choď kam potrebuješ, ale nechať v nádrži len deci benzínu, tak reálne sa ďaleko nedostane ani po benzínku.
V čom spočíta ten hriech pri týchto dvoch metódach?
veď metódu prerušovanej súlože ak nechcú splodiť potomka poznali už židia v čase Mojžiša. Ak by to bolo hriechom, tak predsa by im to boh dal jasne zapísať do Mojžišovho zákona.
@anonym_2cb318 Manželia si nemajú vzájomne odopierať sexuálne spojenie, ale istá zdržanlivosť k tomu patrí. Citovala si tu sv. Pavla, tak ja len dodám, že povedal aj toto: " Ale ak sa oženíš, nezhrešíš. A ak sa panna vydá, nezhreší. Ale takíto budú mať telesné trápenia a toho vás chcem ušetriť. " Môžeš si pod tým trápením predstaviť čokoľvek, aj sexuálnu zdržanlivosť v čase ovulácie... Mimochodom, ja som vydatá 19 rokov, používame prirodzené metódy plánovaného rodičovstva a áno, niečo to vyžaduje. Ale keď hovoríš o spoľahlivosti, žiadna metóda okrem abstinencie nie je stopercentná. Tu máš porovnanie: https://www.lpp.sk/component/content/article?id...
@maja22 nieje v tom rozpor?
výzva na regulovanie plodenia, ale dovolíme iba najmenej spoľahlivú metódu a tie úspešnejšie metódy zakážeme?
To je ako dať dieťaťu kľúče od auta, vezmi si auto a choď kam potrebuješ, ale nechať v nádrži len deci benzínu, tak reálne sa ďaleko nedostane ani po benzínku.
V čom spočíta ten hriech pri týchto dvoch metódach?
veď metódu prerušovanej súlože ak nechcú splodiť potomka poznali už židia v čase Mojžiša. Ak by to bolo hriechom, tak predsa by im to boh dal jasne zapísať do Mojžišovho zákona.
@anonym_2cb318 Neviem, odkiaľ máš to, že je to najmenej spoľahlivá metóda. Metóda PPR je na tom podobne ako iné prostriedky, ak sa správne používa. A Mojžiš nemusel nič také dávať do zákona, lebo Židia v tom čase považovali plodnosť za dar a ženy trpeli, ak nevedeli počať a porodiť dieťa. Išlo to tak ďaleko, že mužom podsúvali svoje slúžky, aby mali dieťa aspoň takto. V tej dobe sa tak ľudia nebránili počatiu ako dnes, pozeraj na veci v kontexte doby.
@anonym_2cb318 Neviem, odkiaľ máš to, že je to najmenej spoľahlivá metóda. Metóda PPR je na tom podobne ako iné prostriedky, ak sa správne používa. A Mojžiš nemusel nič také dávať do zákona, lebo Židia v tom čase považovali plodnosť za dar a ženy trpeli, ak nevedeli počať a porodiť dieťa. Išlo to tak ďaleko, že mužom podsúvali svoje slúžky, aby mali dieťa aspoň takto. V tej dobe sa tak ľudia nebránili počatiu ako dnes, pozeraj na veci v kontexte doby.
@maja22 máš pravdu plodnosť je dar, naozaj sa v tej dobe ženy snažili aby mali deti nebol dôchodkový systém tak o zostarnutých rodičov sa postarali deti, aj v tej dobe boli typické mnohopočetné rodiny
preto bolo aj v Mojžišovom zákone ak ovdovie bezdetná žena tak si ju má zobrať za manželku brat zomrelého aby mala potomstvo
aj na Slovensku pred druhou svetovou vojnou boli typické mnohodetné rodiny a jednak bola aj väčšia detská úmrtnosť
Teraz späť k autorke, je plodná má dieťa, ďalšie nechce a nechce sledovať kalendár používa metódu prerušovaný sex
V čom má teda spočívať jej hriech, na základe čoho je hriešnica?
@anonym_2cb318 Manželia si nemajú vzájomne odopierať sexuálne spojenie, ale istá zdržanlivosť k tomu patrí. Citovala si tu sv. Pavla, tak ja len dodám, že povedal aj toto: " Ale ak sa oženíš, nezhrešíš. A ak sa panna vydá, nezhreší. Ale takíto budú mať telesné trápenia a toho vás chcem ušetriť. " Môžeš si pod tým trápením predstaviť čokoľvek, aj sexuálnu zdržanlivosť v čase ovulácie... Mimochodom, ja som vydatá 19 rokov, používame prirodzené metódy plánovaného rodičovstva a áno, niečo to vyžaduje. Ale keď hovoríš o spoľahlivosti, žiadna metóda okrem abstinencie nie je stopercentná. Tu máš porovnanie: https://www.lpp.sk/component/content/article?id...
@maja22 zaujima ma to.
Tvoj manžel sa spolupodiela na tej metóde alebo je to na tebe?
A už som to tu písala a nielen ja. Moc zväzovať a rozväzovať, ktorú dostali apoštoli od samého Ježiša a ktorá sa v apoštolskej postupnosti prenáša cez kňazov až do dnešných čias, dáva v ojedinelých výnimočných prípadoch možnosť používať bariérovú antikoncepciu na nejaký čas, kým je to nevyhnutné, aby sa predišlo iným hriechom. Neznamená to, že by objektívne hriech prestal byť hriechom, ale znižuje sa jeho závažnosť pre daný pár, ktorý to dovolenie dostane. Ale všetko sa rieši individuálne. Nie je to "prenosné", že mojej kamoške toto kňaz odobril, tak ja som na tom podobne, tak sa tak zariadim aj ja. To sú záležitosti zasahujúce dušu človeka a preto sa to rieši individuálne vo sviatosti zmierenia, ako tu už bolo povedané.
A už som to tu písala a nielen ja. Moc zväzovať a rozväzovať, ktorú dostali apoštoli od samého Ježiša a ktorá sa v apoštolskej postupnosti prenáša cez kňazov až do dnešných čias, dáva v ojedinelých výnimočných prípadoch možnosť používať bariérovú antikoncepciu na nejaký čas, kým je to nevyhnutné, aby sa predišlo iným hriechom. Neznamená to, že by objektívne hriech prestal byť hriechom, ale znižuje sa jeho závažnosť pre daný pár, ktorý to dovolenie dostane. Ale všetko sa rieši individuálne. Nie je to "prenosné", že mojej kamoške toto kňaz odobril, tak ja som na tom podobne, tak sa tak zariadim aj ja. To sú záležitosti zasahujúce dušu človeka a preto sa to rieši individuálne vo sviatosti zmierenia, ako tu už bolo povedané.
@maja22 stále nechápem, skús to vysvetliť jednoduchšie prečo pácha hriech pri prerušovanom sexe prípadne kondóme?
Túži po svojom manželovi, manžel túži po nej, nechcú si ho odopierať, ale chcú plniť svoje manželské povinnosti.
@maja22 máš pravdu plodnosť je dar, naozaj sa v tej dobe ženy snažili aby mali deti nebol dôchodkový systém tak o zostarnutých rodičov sa postarali deti, aj v tej dobe boli typické mnohopočetné rodiny
preto bolo aj v Mojžišovom zákone ak ovdovie bezdetná žena tak si ju má zobrať za manželku brat zomrelého aby mala potomstvo
aj na Slovensku pred druhou svetovou vojnou boli typické mnohodetné rodiny a jednak bola aj väčšia detská úmrtnosť
Teraz späť k autorke, je plodná má dieťa, ďalšie nechce a nechce sledovať kalendár používa metódu prerušovaný sex
V čom má teda spočívať jej hriech, na základe čoho je hriešnica?
@anonym_2cb318 Keď človek odmieta metódy ppr len z pohodlnosti, lebo sa mu "nechce", tak keď sa nám nechce, zvyčajne to je naša lenivosť a pohodlnosť. Nie sme naučení prinášať obete pre svoj duchovný rast.
@maja22 zaujima ma to.
Tvoj manžel sa spolupodiela na tej metóde alebo je to na tebe?
@katariinam Ja sa sledujem a komunikujem o tom s mužom, aby vedel, v akej fáze sa práve nachádzam.

@anonym_2cb318 ved sa tu bavime o katolickej cirkvi, autorka je katolica, preco sem pleties zidov?
@scorpionflower1 iste vieš že Ježiš Kristus bol žid
Boh židov je ten istý boh, ako je boh kresťanov a boh sa nemení, čo neschvaľoval vtedy, to neschvaľuje aj teraz
Židia mali dodržiavať mojžišovský zákon a ten ich mal priviesť k bohu a Ježišovi.
Ježiš Kristus prišiel aby naplnil zákon a dal nám nové prikázania. Kresťania už nie sú viazaný mojžišovským zákonom, nemusia dodržiavať sabat ani pravidelne obetovať zvieratá v chráme za svoje hriechy lebo sa obetoval Ježiš, dal tak najvyššiu obeť akú žiadne nedokonalé zviera neposkytne.
Ježiš Kristus kritizoval náboženských vodcov farizejov, že svojimi nezmyselnými príkazmi (mali stovky pravidiel a nariadení) robili uctievanie boha ťažké a namiesto toho aby budovali v ľuďoch lásku k Bohu, ľudia uctievali boha skôr z povinnosti a bolo im to bremenom. Tak znechutili boha úprimným ľudom.
Nie je tu podoba s katolíckou cirkvou, že dáva nariadenia ktoré sú pre ľudí bremenom a znechutia im boha, dokonca spôsobujú že ľudia zanevrú na boha?
Viackrát ich Ježiš odhalil že sú pokrytci, prirovnal ich k obieleným hrobom, že zvonku vyzerajú krásne, ale vnútri sú plné nečistoty.
Keď vzkriesil svojho mŕtveho priateľa Lazara, už kuli plány ako zabiť Jeziša aj Lazara aby nebol dôkaz o vzkriesení lebo Ježiš im narúšal ich "vládu" nad ľudmi.
Nie je tu podoba s katolíckou cirkvou ktorá prenasledovala, vraždila, upaľovala ľudí ktorí im nevyhovovali podľa ich učenia? Stačilo že človek chcel čítať božie slovo Bibliu tak už mu hrozila smrť upálením na hranici, cirkev sa bála že ľudia odhalia pokrytectvo cirkvi keď sa dozvedia pravdu z Biblie.
Farizeji ktorých Ježiš odsúdil milovali pozornosť ľudí a tvárili sa aký sú veľmi pobožný, modlili sa na rohoch ulíc aby ich čo najviac ľudí videlo a obdivovalo. Keď Ježiša prišli zatknúť musel ho Judáš pobozkať aby vojaci spoznali ktorého to majú zatknúť, Ježiš sa svojím odevom nijako neodlišoval od bežných ľudí a pritom bol najvyšším kto tu kedy na zemi bol.
Aký je to protiklad s vysokopostavenými duchovnými v katolíckej cirkvi ktorých spoznáš z ďaleka z honosných odevov a vysokými čiapkami aby ich ľudia zďaleka videli.
Aj medzi farizejmi boli ľudia ktorý to mysleli úprimne, napríklad Nikodém prišiel v noci potajomky za Ježišom aby ho ľudia nevideli a pýtal sa na jeho učenie. Potom neskôr Ježiša obhajoval ako člen najvyššieho židovského súdu, takže to bol vysokopostavený človek. Ale celkovo farizeji ako skupina boli odsúdený Ježišom.
Netvrdím že každý v katolíckej cirkvi je zlý, iste sú tam úprimný ľudia ktorý naozaj veria v boha, a snažia sa podľa toho konať ale keď si pozrieš čo robí katolícka cirkev ako celok, aké hriechy kryje tak ich skutky sú ďaleko vzdialené od toho čo hlásal Ježiš Kristus.
Jeden zo smrteľných hriechov napísal apoštol Pavol v 1. liste Korinťanom 6:10-11 je tam spomenuté opilstvo.
V mojom okolí bol farár ktorý sa rád opíjal a dokonca na jednom pohrebe ho museli pridržiavať aby nespadal do hrobu. A cirkev to tolerovala.
A to už nehovorím o hnusných sexuálnych hriechoch, ktoré takisto v tichosti toleruje alebo aktívne tutle. Až keď sa to nedá ututlať podplatením obetí aby mlčali. tak niečo priznajú a odškodňujú obete.
Ježiš sa vôbec nemiešal do politiky, keď ho chceli urobiť kráľom židov aby ich oslobodil spod nadvlády Rimanov zdrhol im. V akom je to protiklade s dnešnou dobou kde cirkev uzatvára zmluvy s politikmi, áno Vatikán uzavrel zmluvu aj s Hitlerom, podporujú vojny, žijú v luxuse a majú prsty v smrti nevinných ľudí.
Tu je skôr obava, že im Ježiš povie slová z Evanjelia podľa Matúša 7:21-23.