Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
@katariinam To ma mrzí. Asi ste už rozhodnutí. Ale aj tak vám ten kurz Rút odporúčam. Človeku sa môže zdať vec nemožná, ale vieme, že Bohu nič nie je nemožné. On vás má oboch rád, všetkých piatich, ste jeho deti, volali ste ho za svedka pri svojom sobáši a on vás chce uzdraviť. Aj z pasívneho manžela sa môže stať aktívny, keď sa ho Boh osobne dotkne. Ten kurz má tento potenciál. Modliť sa jeden za druhého. Muž sa posväcuje v žene a žena sa posväcuje v mužovi. Je to ťažké, keď láska vyprchala, ale treba to skúsiť… Katolícki snúbenci pri uzatváraní manželstva prisahajú na kríž. Lebo láska ide ruka v ruke s obetou a nie ste vo svojich bojoch osamotení, Ježiš vašim bolestiam a zraneniam rozumie, oprite sa o neho…
@maja22 chapem ze sme si nieco sľúbili. V dobrom aj zlom. Lenze on ma nechal v stichu ako zenu, manzelku, a teraz ja uz bytostne nedokazem to zmenit vo svojom vnutri...
@anonym_2cb318 tak z historickeho hladiska zena nebola na nic ine vhodna len na rodenie a staranie sa o deti. Ked sa "pokazila", zomrela pri porode, pan vdovec si zaobstaral novu. Preto sa to asi nikde nespomina, lebo nikomu nenapadlo, ze by sa zena mala setrit a nerodit ako jablon, antikoncepcia sa jednoducho neriesila, rodilo a plodilo sa do znicenia.
@anonym_4c3b27 - antikoncepcia sa jednoducho neriesila, rodilo a plodilo sa do znicenia
tak práveže sa riešila ak Augustín v roku 401 to mal potrebu riešiť, keď ženy riešili bylinky na zabránenie otehotneniu alebo prerušovaný sex
Napríklad kráľ Šalamún okolo roku 1000 pred n.l. mal 700 manželiek a 300 konkubín. Keď by sa každej žene venoval jeden deň a jednu noc tak jeho manželka by mala kráľovu pozornosť raz za 2 roky a 9 mesiacov.
Ktorá žena by netúžila mať svoje dieťa s kráľom ktorý bol najmúdrejší a najbohatší na svete? Ak by vedela že čas na seba budú mať po takom dlhom čase iste by sa snažila otehotnieť na prvý raz.
Myslíš že kráľ mal 1000 a viac detí? Ako by zodpovedne ako otec vychovával deti ak by na každé popri kráľovských povinností mal čas len jeden deň každé 3 roky? Určite kráľ musel riešiť aj to ako zabrániť počatiu aby nemal toľké množstvo potomstva.
@anonym_4c3b27 - antikoncepcia sa jednoducho neriesila, rodilo a plodilo sa do znicenia
tak práveže sa riešila ak Augustín v roku 401 to mal potrebu riešiť, keď ženy riešili bylinky na zabránenie otehotneniu alebo prerušovaný sex
Napríklad kráľ Šalamún okolo roku 1000 pred n.l. mal 700 manželiek a 300 konkubín. Keď by sa každej žene venoval jeden deň a jednu noc tak jeho manželka by mala kráľovu pozornosť raz za 2 roky a 9 mesiacov.
Ktorá žena by netúžila mať svoje dieťa s kráľom ktorý bol najmúdrejší a najbohatší na svete? Ak by vedela že čas na seba budú mať po takom dlhom čase iste by sa snažila otehotnieť na prvý raz.
Myslíš že kráľ mal 1000 a viac detí? Ako by zodpovedne ako otec vychovával deti ak by na každé popri kráľovských povinností mal čas len jeden deň každé 3 roky? Určite kráľ musel riešiť aj to ako zabrániť počatiu aby nemal toľké množstvo potomstva.
@anonym_2cb318 ja som to riesila z pohladu nasich starych mam, ktore boli vychovavane v katolickej cudnosti tu na Slovensku, neriesila som ani nahodou krala Salamuna. Niektore lokality tu na Slovensku mali kopec deti. Ktora uz nechcela rodit, jednoducho sa nesexovalo. Tak mi to rozpravala babka o casoch, v ktorych zeny nechodili do zamestnania, boli v domacnosti a bolo od nich vyzadovane aby robili, rodili, starali sa o domacnost a deti. Staci si precitat teraz vsade odporucanu knihu: kde si sa vydala, tam si mlieko pytaj.
@maja22 chapem ze sme si nieco sľúbili. V dobrom aj zlom. Lenze on ma nechal v stichu ako zenu, manzelku, a teraz ja uz bytostne nedokazem to zmenit vo svojom vnutri...
@katariinam Ja ti rozumiem, že ty to nedokážeš. Si zranená, dotknutá, tvoje pocity sú prirodzené, aj to, že láska vychladla, je v tejto situácii prirodzené, nedostávala si od muža to, čo ti bol povinný dať. Nesplnil svoj sľub, ktorý ti dal, že ťa bude milovať a ctiť do konca života. Lebo láska sa rodí a udržuje v skutkoch. Predpokladám, že ti na ňom už teraz vadí všetko. Lebo keď sa v niekom sklameme, jeho negatívne stránky nám prídu dvojnásobne veľké a otvárajú nám ďalšie a ďalšie negatívne veci… Takto proste fungujeme. Keď je život v manželstve neznesiteľný, ohrozuje partnera/ku, zdravý vývin detí, vtedy aj cirkev dovoľuje rozluku. Na ten čas, aby sa tá strana, ktorá ubližuje, spamätala, dala liečiť, robila pokánie, snažila sa o zmenu. Ale Boh nás zároveň volá k odpusteniu. Ak nás niekto prosí o odpustenie, máme mu ho dať. Resp. máme odpúšťať aj bez toho, ale Boh vie, že nám to nejde… Čím sú zranenia väčšie a hlbšie, tým sa horšie hoja… My potrebujeme Božiu milosť, pomoc, aby sme to dokázali. Ale keď o ňu úprimne prosíme, Boh nám ju dá. Niekomu skôr, niekomu neskôr, ale dá. S jeho pomocou človek dokáže odpustiť a s jeho pomocou sa naučí aj znova milovať. Boh dokáže premeniť zlé veci na dobré. Hovor mu o tom. Hocikedy. Že už nedokážeš milovať. Nech ti dá silu, aby si to dokázala. On vidí do teba hlbšie, ako vidíš ty sama. Ale čaká, že ho budeš do svojich hlbín pozývať. Že mu dáš priestor, aby pôsobil. Aby ťa objímal. Aby si najprv pocítila ty lásku od neho, od Otca a keď ju zažiješ, precítiš, postupne pocítiš zmenu. Niečo v tebe sa zlomí a opäť pocítiš lásku aj k manželovi. Lebo tak to funguje. Kto dá priestor Božej láske, kto sa jej otvorí, kto ju prijme, zrazu ju chce dávať tiež. Bože, prosím, príď do tohto manželstva ako lekár, ktorý uzdravuje…
@anonym_2cb318 V kontexte sa na to pozerám tak, že v celej Biblii nie je zmienka o tom, že by manželia mali dovolené brániť počatiu dieťaťa. Tak, ako sa v nej nehovorí o antikoncepcii, tak sa tam nehovorí ani o tom, že manželia majú/môžu regulovať počet detí zámerným bránením počatiu. Manželstvo sa berie ako prirodzená inštitúcia na odovzdávanie života. Biblia všetko nerieši explicitne, preto existuje toľko výkladov. Preto katolícka cirkev má iný výklad k tejto téme ako protestantské denominácie.
@maja22 v biblii máš hlavne veci ktoré boh zakazuje a aj ako sa máme správať, čo máme robiť
máš tam že kresťan sa musí starať o svoju rodinu inak by bol horší ako neveriaci, ak sa objektívne nedokáže postarať o mnohopočetnú rodinu tak asi musí nejako plánovať aby ju nemal
ak Augustín sex v manželstve bez možnosti splodiť potomstvo považuje za horší hriech ako cudzoložstvo/neveru a prirovnáva ho k vražde, je teda dôvod sa pýtať prečo takýto ťažký hriech nikde nespomenie sväté písmo ani v Mojžišovom zákone ani v kresťanskej dobe?
Áno Biblia všetko nerieši explicitne, ale dáva nám okrem zákonov aj morálne zásady na základe ktorých sa máme vedieť rozhodnúť čo sa bohu páči a čo nie.
Napríklad nemáš nikde v Biblii zakázané fajčenie, vtedy to asi nepoznali. Ale keď si pozrieš napríklad
Katolícky preklad Rim 6,16
Neviete, že komu sa dávate za otrokov a poslúchate ho, ste otrokmi toho, koho poslúchate: či hriechu na smrť, alebo poslušnosti pre spravodlivosť?
- Fajčenie spôsobuje závislosť, sme prakticky otrokom a musíme si dať cigaretu aj keby neviem čo bolo. Fajčenie spôsobuje smrť, tak asi sme otrokom na smrť.
Katolícky preklad 2 Kor 7,1
Keď máme takéto prisľúbenia, milovaní, očisťme sa od každej poškvrny tela i ducha a posväcujme sa v Božej bázni.
- Môžem povedať že mám čisté telo keď fajčím? A písmo mi radí mám sa očistiť od všetkého čo poškvrňuje telo.
Katolícky preklad Mt 22,39
Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!
- Ako milujem svojho blížneho ako vyfukujem dym ktorý mu pri pasívnom fajčení môže spôsobiť rakovinu a smrť?
Katolícky preklad 1 Kor 10,24
Nech nik nehľadá vlastné záujmy, ale záujmy iného.
- Keď ma manžel a deti prosia aby som prestala fajčiť v byte, ale ja nechcem prestať lebo chcem fajčiť a nikdy sa toho nevzdám, tak hladím na svoje záujmy, alebo na záujmy iných?
Život je dar od Boha, ako sa cíti Boh keď ten dar čo som dostala od neho si nevážim a vedome ničím, humpľujem fajčením?
Keď zoberiem do úvahy celý tento kontext tak asi rozumný človek dospeje k záveru že ničiť si svoje telo fajčením sa bohu nepáči, aj bez toho aby mi to konkrétne zakázal. Nebudem sa skrývať, že v Biblii nie je zákaz fajčiť cigarety tak si môžem robiť čo chcem.
@maja22 v biblii máš hlavne veci ktoré boh zakazuje a aj ako sa máme správať, čo máme robiť
máš tam že kresťan sa musí starať o svoju rodinu inak by bol horší ako neveriaci, ak sa objektívne nedokáže postarať o mnohopočetnú rodinu tak asi musí nejako plánovať aby ju nemal
ak Augustín sex v manželstve bez možnosti splodiť potomstvo považuje za horší hriech ako cudzoložstvo/neveru a prirovnáva ho k vražde, je teda dôvod sa pýtať prečo takýto ťažký hriech nikde nespomenie sväté písmo ani v Mojžišovom zákone ani v kresťanskej dobe?
Áno Biblia všetko nerieši explicitne, ale dáva nám okrem zákonov aj morálne zásady na základe ktorých sa máme vedieť rozhodnúť čo sa bohu páči a čo nie.
Napríklad nemáš nikde v Biblii zakázané fajčenie, vtedy to asi nepoznali. Ale keď si pozrieš napríklad
Katolícky preklad Rim 6,16
Neviete, že komu sa dávate za otrokov a poslúchate ho, ste otrokmi toho, koho poslúchate: či hriechu na smrť, alebo poslušnosti pre spravodlivosť?
- Fajčenie spôsobuje závislosť, sme prakticky otrokom a musíme si dať cigaretu aj keby neviem čo bolo. Fajčenie spôsobuje smrť, tak asi sme otrokom na smrť.
Katolícky preklad 2 Kor 7,1
Keď máme takéto prisľúbenia, milovaní, očisťme sa od každej poškvrny tela i ducha a posväcujme sa v Božej bázni.
- Môžem povedať že mám čisté telo keď fajčím? A písmo mi radí mám sa očistiť od všetkého čo poškvrňuje telo.
Katolícky preklad Mt 22,39
Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!
- Ako milujem svojho blížneho ako vyfukujem dym ktorý mu pri pasívnom fajčení môže spôsobiť rakovinu a smrť?
Katolícky preklad 1 Kor 10,24
Nech nik nehľadá vlastné záujmy, ale záujmy iného.
- Keď ma manžel a deti prosia aby som prestala fajčiť v byte, ale ja nechcem prestať lebo chcem fajčiť a nikdy sa toho nevzdám, tak hladím na svoje záujmy, alebo na záujmy iných?
Život je dar od Boha, ako sa cíti Boh keď ten dar čo som dostala od neho si nevážim a vedome ničím, humpľujem fajčením?
Keď zoberiem do úvahy celý tento kontext tak asi rozumný človek dospeje k záveru že ničiť si svoje telo fajčením sa bohu nepáči, aj bez toho aby mi to konkrétne zakázal. Nebudem sa skrývať, že v Biblii nie je zákaz fajčiť cigarety tak si môžem robiť čo chcem.
@anonym_2cb318 Však sama vieš, ako to funguje. Odôvodnila si, prečo je fajčenie zlé. Aj katolícke vedy odôvodňujú, prečo katolícka cirkev hlása to alebo ono. Vychádza z celkovej koncepcie života a človeka.
@anonym_2cb318 ja som to riesila z pohladu nasich starych mam, ktore boli vychovavane v katolickej cudnosti tu na Slovensku, neriesila som ani nahodou krala Salamuna. Niektore lokality tu na Slovensku mali kopec deti. Ktora uz nechcela rodit, jednoducho sa nesexovalo. Tak mi to rozpravala babka o casoch, v ktorych zeny nechodili do zamestnania, boli v domacnosti a bolo od nich vyzadovane aby robili, rodili, starali sa o domacnost a deti. Staci si precitat teraz vsade odporucanu knihu: kde si sa vydala, tam si mlieko pytaj.
@anonym_4c3b27 nesexovaním, lebo už majú dosť detí porušili tento príkaz, to už nevadilo ich katolíckej viere?
Katolícky preklad 1 Kor 7:3-5
Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi.
Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena.
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
@anonym_4c3b27 nesexovaním, lebo už majú dosť detí porušili tento príkaz, to už nevadilo ich katolíckej viere?
Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena.
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
@anonym_2cb318 babka je uz mrtva, uz sa jej neopytam. Asi to vazili vahou vacsieho a mensieho hriechu, ako to tu spominaju nasi prispievajuci. A mozno im to takto v spovedelnici odobril knaz, ako tu taktiez bolo pisane, ze knaz posudi a poradi, ci je vacsi hriech pouzivat antikoncepciu alebo nesexovat a v urcitych pripadoch knaz povoli kondom, aby sa nepachal akoze vacsi hriech.
Ale pamatam sa, ze babka sa s dedkom kazdy den modlili spolu ruzenec, tak asi naplnali vetu: "iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe"
A paradox je, ze kazdy si vety zo svateho pisma moze vylozit po svojom a kazdy veri, ze ten jeho vyklad je ten spravny.
@maja22 vidíš tu rozdiel že v prípade fajčenia sa dá nájsť základ vo svätom písme prečo nefajčiť ale Augustínovo učenie ktoré prijala katolícka cirkev nemá podklad a dôvod vo svätom písme?
ako potom môžem tvrdiť že boh to takto chce, ak na to nemám podklad v písme od boha?
@anonym_2cb318 a čítaj ako to pokračuje
a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť
keď neboli spolu, (lebo detí je už dosť) tak to nenapĺňali
@katariinam Upratujem si veci a našla som obrázok Jána Havlika. Z druhej strany je modlitba. Prečítaj si a urob si z Janka svojho parťáka v duchovnom boji. Nech za teba/vás v nebi oroduje…
@anonym_2cb318 babka je uz mrtva, uz sa jej neopytam. Asi to vazili vahou vacsieho a mensieho hriechu, ako to tu spominaju nasi prispievajuci. A mozno im to takto v spovedelnici odobril knaz, ako tu taktiez bolo pisane, ze knaz posudi a poradi, ci je vacsi hriech pouzivat antikoncepciu alebo nesexovat a v urcitych pripadoch knaz povoli kondom, aby sa nepachal akoze vacsi hriech.
Ale pamatam sa, ze babka sa s dedkom kazdy den modlili spolu ruzenec, tak asi naplnali vetu: "iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe"
A paradox je, ze kazdy si vety zo svateho pisma moze vylozit po svojom a kazdy veri, ze ten jeho vyklad je ten spravny.
@anonym_4c3b27 paradox je to že dodržiavali niečo čo v svätom písme nie je, ale zároveň tým nedodržiavali to čo tam je
Keď povieš dieťaťu urob si úlohy a potom sa môžeš ísť von hrať.
Ale ono sa ide hneď hrať von, príde domov večer a úlohy už nestihne urobiť.
Tak si povieš že ťa poslúchlo a konalo správne tak ako si chcela?
A tých rozporov medzi svätým písmom a cirkvou je viacero. To nie je ojedinelá chyba, ale vyzerá to na systémové zlyhanie.
@maja22 vidíš tu rozdiel že v prípade fajčenia sa dá nájsť základ vo svätom písme prečo nefajčiť ale Augustínovo učenie ktoré prijala katolícka cirkev nemá podklad a dôvod vo svätom písme?
ako potom môžem tvrdiť že boh to takto chce, ak na to nemám podklad v písme od boha?
@anonym_2cb318 a co mam ja teraz robit, co oni naplnali a nenaplnali? Ved citaj, mozno im to takto niekto poradil, a citaj, babky sa to uz neopytam.
A mozno si to vysvetlili tak, ze opat budte spolu v modlitbe, aby vas satan nepokusal pre vasu Nezdrzanlivost. A kedze boli zdrzanlivi, tak ich satan nepokusal. Ako vidis, ako si kto chce kto vysvetlit, tak si vysvetli. A kazdy preklad ma odchylky a odtiene jazyka.
@anonym_2cb318 Už som tu písala, z čoho vychádza katolícka cirkev. Nebudem sa opakovať. Kto chce pochopiť, pochopí. Napíš do Ríma, keď ťa to tak trápi… Možno ti odpovedia lepšie ako ja a budeš spokojná.

@katariinam To ma mrzí. Asi ste už rozhodnutí. Ale aj tak vám ten kurz Rút odporúčam. Človeku sa môže zdať vec nemožná, ale vieme, že Bohu nič nie je nemožné. On vás má oboch rád, všetkých piatich, ste jeho deti, volali ste ho za svedka pri svojom sobáši a on vás chce uzdraviť. Aj z pasívneho manžela sa môže stať aktívny, keď sa ho Boh osobne dotkne. Ten kurz má tento potenciál. Modliť sa jeden za druhého. Muž sa posväcuje v žene a žena sa posväcuje v mužovi. Je to ťažké, keď láska vyprchala, ale treba to skúsiť… Katolícki snúbenci pri uzatváraní manželstva prisahajú na kríž. Lebo láska ide ruka v ruke s obetou a nie ste vo svojich bojoch osamotení, Ježiš vašim bolestiam a zraneniam rozumie, oprite sa o neho…
@maja22 lenze ja ho uz nemilujem chapes? 😪 nechcel to zachranit, myslel si ze to same.... ale same sa nic nespravi a teraz moje telo uz nedokaze ten proces odvratit...nelubim ho