icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

maja22
13. okt 2025
@denithestrange1993

@maja22 prepac, na tuto debatu nie som dostatocne ortodoxna krestanka. Resp momentalne nie som praktizujuci krestan,ale co neznasam je pokrytectvo. Viem ze hresim,tam aby som mohla ist na prijimanie vyspovedam sa aj ked viem ze to urobim znovu? Toto Boh fakt chce,aby ste klamali sami seba?!

@denithestrange1993 Nie. Určite nemáme klamať sami seba a ani Boha, to sa ani nedá, Boh vidí každému do srdca. Spoveď ani nie je platná, keď človek neľutuje svoje hriechy a nemá predsavzatie už viac nehrešiť. V tomto sa nemýliš a zhodneme sa na tom. Iná je ale situácia, keď človek vie, že hreší, lebo to tak je podľa princípov jeho viery, ale bojuje s tým vo svojom vnútri, nevie to prijať, že je to hriech, ale zároveň cíti, že to prijať musí, len jej to ešte chvíľu potrvá… Vtedy môže v spovedi prosiť o odpustenie hriechu a aj toho, že sa ho nevie vzdať, že to dostatočne neľutuje, že sa ho dopustila. To, čo Boh od nás chce, je úprimnosť pred ním aj pred sebou samým. To, v čom sa mýliš je, že si jej radila spôsoby, ktoré ju bližšie k Bohu neprivedú, práve naopak, zaťažia jej dušu ešte viac.

denithestrange1993
13. okt 2025
@maja22

@denithestrange1993 Nie. Určite nemáme klamať sami seba a ani Boha, to sa ani nedá, Boh vidí každému do srdca. Spoveď ani nie je platná, keď človek neľutuje svoje hriechy a nemá predsavzatie už viac nehrešiť. V tomto sa nemýliš a zhodneme sa na tom. Iná je ale situácia, keď človek vie, že hreší, lebo to tak je podľa princípov jeho viery, ale bojuje s tým vo svojom vnútri, nevie to prijať, že je to hriech, ale zároveň cíti, že to prijať musí, len jej to ešte chvíľu potrvá… Vtedy môže v spovedi prosiť o odpustenie hriechu a aj toho, že sa ho nevie vzdať, že to dostatočne neľutuje, že sa ho dopustila. To, čo Boh od nás chce, je úprimnosť pred ním aj pred sebou samým. To, v čom sa mýliš je, že si jej radila spôsoby, ktoré ju bližšie k Bohu neprivedú, práve naopak, zaťažia jej dušu ešte viac.

@maja22 ako si ma teda svedomite planovat rodicovstvo, metoda ktoru navrhuje cirkev je pokus omyl.

igiana
14. okt 2025
@denithestrange1993

@maja22 prepac, na tuto debatu nie som dostatocne ortodoxna krestanka. Resp momentalne nie som praktizujuci krestan,ale co neznasam je pokrytectvo. Viem ze hresim,tam aby som mohla ist na prijimanie vyspovedam sa aj ked viem ze to urobim znovu? Toto Boh fakt chce,aby ste klamali sami seba?!

@denithestrange1993 v tom máš pravdu. Ale radiť jej prekryť hriech ďalším hriechom nie je riešenie

anonym_1b4bea
14. okt 2025

@anonym_autor moja mamina je silné veriaca, a keď ešte mohli mať deti, spovedala sa z toho, a farár jej povedal rovno že takéto veci nechce počuť...takže asi tak.

belllinka
14. okt 2025
@anonym_1b4bea

@anonym_autor moja mamina je silné veriaca, a keď ešte mohli mať deti, spovedala sa z toho, a farár jej povedal rovno že takéto veci nechce počuť...takže asi tak.

@anonym_1b4bea to tvoja mama sa ti ako decku zverovala s tym, ze sa ide spovedat z prerusovaneho sexu s manzellom?

anonym_4d06e8
14. okt 2025
@hefo

@amdornik Mne tie dnešné katolícke pravidlá (ktoré sú založené najmä na encyklike "Humanae vitae" pápeža Pavla VI.) veľmi pripomínajú slovenský bludný kruh rozmiestňovania dopravných značiek - "dáme tam 30-ku, aby tam väčšina jazdila najviac 50-kou"/"je tu 30-ka, to znamená, že 50-ka je tu v pohode, a keď si dám pozor, tak aj 70". A tak tie samotné pravidlá sú príliš prísne (nezahrnieme len abortívnu antikoncepciu, ale aj čisto bariérovú (kondóm, prerušovaný styk)), aby ich ľudia dodržiavali aspoň čiastočne, ale potom to vedie k týmto ťažkostiam.

@hefo Co mi pripomina 🥴: 4 Viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia, ale sami ich nechcú ani prstom pohnúť. 5 Všetko, čo robia, konajú iba preto, aby ich ľudia videli: rozširujú si modlitebné remienky a zväčšujú strapce na šatách, 6 radi majú popredné miesta na hostinách, prvé stolice v synagógach, 7 pozdravy na uliciach a keď ich ľudia oslovujú Rabbi. 8 Vy sa nedávajte volať Rabbi, lebo len jeden je váš Učiteľ, vy všetci ste bratia. 9 Ani Otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský.

natalka13
14. okt 2025
@denithestrange1993

@maja22 ako si ma teda svedomite planovat rodicovstvo, metoda ktoru navrhuje cirkev je pokus omyl.

@denithestrange1993 pouzit antiku a vzdy sa vyspovedat. Veriaci toto maju tak jednoduche.
Lenze ona nema orgazmus, podla mna preto ju tak trapi ze to robi kvoli muzovi a zaroven pacha hriech viacmenej pre nic ale co uz ked sllubovala pred Bohom oddanost muzovi a ked je farar ... a vtlka im v nedelu do hlavy ako sa musia podriadovat muzovi...ani sa nedivim.

denithestrange1993
14. okt 2025
@natalka13

@denithestrange1993 pouzit antiku a vzdy sa vyspovedat. Veriaci toto maju tak jednoduche.
Lenze ona nema orgazmus, podla mna preto ju tak trapi ze to robi kvoli muzovi a zaroven pacha hriech viacmenej pre nic ale co uz ked sllubovala pred Bohom oddanost muzovi a ked je farar ... a vtlka im v nedelu do hlavy ako sa musia podriadovat muzovi...ani sa nedivim.

@natalka13 neviem mne je tato nauka cudzia, s vlastnym muzom sa obmedzovat a pytat sa farara ako na to aby nebol nahodou hriech. Farar urcite panic nie je...v tom lepsom pripade si najde dospelu osobu na tieto potreby.

autor
14. okt 2025
@zuzana76

@anonym_ba24b2 ale vyslovene ziadala, aby jej radil niekto, kto to na rovnako. Ostatne nemaju co v teme robit, vratane mna.

@zuzana76 ak sa neurazate a nebijete 😁 tak je to okej rada si prečítam vseliake nazory 🙂

amdornik
14. okt 2025
@anonym_autor

@zuzana76 ak sa neurazate a nebijete 😁 tak je to okej rada si prečítam vseliake nazory 🙂

@maja22 píšeš: Ale Cirkev nerozhoduje o tom, čo je hriech a čo nie je hriech. Poznanie dobra a zla prináleží Bohu.
a k tomu ešte nejaké omáčky na vysvetlenie. presne tak. boh nikde neuvádza (a podľa diskusie súdiac ani biblia), že by ochrana pred počatím bola hriechom. koniec. týmto uzatváram svoju účasť v tejto diskusii 😀

@anonym_autor ja som ti písala. rozhovor s manželom, návšteva sexuológa. držím palce, aby si v tom našla potešenie, nie povinnosť.

igiana
14. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ešte tu je to pekne vysvetlené:
https://dobreslovo.sk/blogu/pouzivanie-antikonc...

maja22
14. okt 2025
@denithestrange1993

@denithestrange1993 Cirkev hovorí o prirodzených metódach plánovaného rodičovstva. Taká symptotermálna metóda má pomerne vysoko spoľahlivý index. Môžeš si pozrieť aj porovnanie. Tieto metódy používajú nielen veriaci ľudia, ale aj tí, ktorí majú radšej prírodné riesenia, nech chemické a pod. U veriacich do toho vstupuje ešte aj aspekt Boha a jeho plánu pre náš život. Dôvera Bohu je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života veriaceho človeka a intímna stránka je len jedna zložka tohto komplexného vzťahu.

nevenka
14. okt 2025
@jana005

@anonym_5b0dff prosím ťa, aký zásah do manželského spojenia?
Ty vedome nemáš styk s manželom cez plodné dni.
Ja mám a chránim sa kondómom a to je už podľa cirkvi hriech.
Ale prečo?
Preto, že sa milujeme kedy chceme? To fakt?
Tak keď je toto ťažký hriech, tak ja už neviem.
Je to celé choré toto.

@jana005 vies co, tam ide aj o to, dokazat sa ovladat, nie kedy chceme, ale vediet si to dobre aj odopriet. Ale ako matka 4 deti Ti poviem, ze odopieranie ma muz dost casto, kedze ja som unavena dost casto, alebo pride choroba moja alebo deti, a bum, zrazu mam menzes, potom to a hento a uz je tu plodne obdobie. A u mna tie priznaky su nejednoznacne, teplota sa mi merat neda... A niekedy by sa stalo, ze sex nie je aj cely mesiac a to uz je na "povazenou". Ked ono sa to nemoze brat len ciste dogmaticky,...

jana005
14. okt 2025
@nevenka

@jana005 vies co, tam ide aj o to, dokazat sa ovladat, nie kedy chceme, ale vediet si to dobre aj odopriet. Ale ako matka 4 deti Ti poviem, ze odopieranie ma muz dost casto, kedze ja som unavena dost casto, alebo pride choroba moja alebo deti, a bum, zrazu mam menzes, potom to a hento a uz je tu plodne obdobie. A u mna tie priznaky su nejednoznacne, teplota sa mi merat neda... A niekedy by sa stalo, ze sex nie je aj cely mesiac a to uz je na "povazenou". Ked ono sa to nemoze brat len ciste dogmaticky,...

@nevenka v manželstve si nebudem odopierať sex len kvôli tomu, že podľa niekoho je to hriech, keď sa chránim.
Lebo presne ako píšeš, raz nemôžeš pre chorobu, potom pre to a to a keď konečne môžeš, tak nemôžeš, lebo keby som použila kondóm, tak to by už bol hriech?
No to určite nie.
Ja by som len bola rada, keby sa cirkev nestarala do manželského sexu.
Lebo niektoré dievčatá sú vychovávané veriacimi mamičkami ohľadne sexu veľmi prísne a potom majú zbytočné problémy so sexuálnym životom.

anonym_5b0dff
15. okt 2025
@nevenka

@nevenka hlien sa dá pekne odsledovať priamo z krčku, krásne vidíš, kedy je najplodnejší (vrchol) a ako sa zmení na neplodný. A hneď po menzese môžeš skontrolovať, či je neplodný, alebo už začína plodné obdobie. Za mňa úplne super. Odvonka som si nikdy nebola istá.

nevenka
15. okt 2025
@anonym_5b0dff

@nevenka hlien sa dá pekne odsledovať priamo z krčku, krásne vidíš, kedy je najplodnejší (vrchol) a ako sa zmení na neplodný. A hneď po menzese môžeš skontrolovať, či je neplodný, alebo už začína plodné obdobie. Za mňa úplne super. Odvonka som si nikdy nebola istá.

@anonym_5b0dff neda sa mi, neviem to a nikdy to nemam tak, ze teraz som si ista, fakt nikdy. Tretie dieta mam tak, ze u mna sa posunula ovulacia zo 17-teho dna na 12-ty a bolo. A stvrte dieta je totalne mimo vsetkych zakonitosti, to som nemala vobec ziadny hlien, bola som po covide. A ani teplota nestupla po ovulacii, tak som bola v tom, ze ovu ani nebola. Stupla mi az na 25.den cyklu a len nahodou som si spravila tehotensky test (brala som cytostatika, tak pre istotu) a bol pozitivny. Takze ovulacia ocividne bola, ale bez priznakov. Ja ten hlien evidujem, ale riadit sa nim nebudem, lebo ja mam aj chronicky zapal a mam to skreslene. U mna jedine ta teplota, ale tu teraz nemeriam, proste vstavam kadejako, nespim dobre v noci, musim hned vyskocit k jednemu alebo druhemu, zvedavi su, co to robim, a tak 🫣.

terry658
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@anonym_5b0dff ja som napríklad v najplodnejšom období hlien nikdy nemala. Keď u mňa zmizne hlien tak vtedy začínam byť plodná.

kvietok1984
16. okt 2025

Tak takto,povedzte mi kde je v biblii napísané,že sa nesmie zabraňovať počatiu, nepoužívať kondóm, prerušovaný sex atď,to si len cirkev vymyslela tieto veci,ak mi bude cirkev dávať peniaze na deti kľudne ich porodim aj 10, takže za to že sa chranim pred otehotnením určite do pekla nepôjdem ani sa z toho spovedať nebudem, nerozumiem ako toto môže niekoho trápiť

frzeiovn
16. okt 2025

No ja pridám našu skúsenosť. S manželom sme chodili spolu cca 8 mesiacov, kým bola svadba, samozrejme v čistote pred manželstvom a obaja panna a panic. Sme veriaci a tak sme boli na takej prednáške ohľadom tohoto rátania a sledovania plodných dní, nepravidelný cyklus, proste čo sa môže a nemalo by sa...Mali sme aj také brožúrky a sme si aj veľa toho naštudovali, aj kňaz vie poradiť, to nie je pravda, že sa nevyzná, lebo žije v celibáte, on musí tiež vedieť správne napr. na spovedi povedať, čo je už hriech, alebo niečo odporučiť. Aj prerušovanie je hriech, antikoncepcia, kondóm a iné praktiky ako orálny sex atď...Aj v manželstve sa musia určité hranice dodržovať v tomto smere, keď chceme aby naše manželstvo bolo požehnané, potom nemusíme chodiť na spoveď...
My máme 3 deti, prvého syna sme splodili hneď mesiac po svadbe, to sme ani neriešili, potom sme si začali rátať plodné dni, ale po roku som zasa otehotnela, bol to trochu šok, ale sme sa tešili...tak sme trochu zmenili rátanie a viac som sa sledovala....a potom bum, o 3,5 roka zasa tehotná, tak som sa normálne psychicky zložila, a má už 12 rokov dnes. Doktor mi povedal, že jeden vaječník ovuluje skôr a druhý neskôr...bolo to na 19. deň, to som si myslela, že už nič nebude...Teraz by sme aj chceli ďalšie, ale už mám 40 a nejak to už nejde tak ľahko. Ale to chcem povedať, že ono sa to dá, len treba vedieť ako, my sme tiež mali prerušovanú, ale sme sami cítili, že to nie je dobre a furt sa z toho spovedať...Sú zdravotné dôvody áno, kedy doktor neodporúča dieťa, ale tu je predsa niekto väčší ako doktor- Boh...A boli také tehotenstvá, že to dieťatko sa narodilo zdravé...A manželstvo je o tom, aby tie deti aj boli, veď vymierame, ja viem, že nie každému sa to dá z rôznych dôvodov, ale tak na to sú potom prirodzené metódy počatia...

frzeiovn
16. okt 2025

A sú ovulačné testy...

kvietok1984
16. okt 2025
@anonym_5b0dff

@anonym_5b0dff poznám takých fanatikov bilingsovej metódy a majú 8-10 detí

frzeiovn
16. okt 2025
@kvietok1984

Tak takto,povedzte mi kde je v biblii napísané,že sa nesmie zabraňovať počatiu, nepoužívať kondóm, prerušovaný sex atď,to si len cirkev vymyslela tieto veci,ak mi bude cirkev dávať peniaze na deti kľudne ich porodim aj 10, takže za to že sa chranim pred otehotnením určite do pekla nepôjdem ani sa z toho spovedať nebudem, nerozumiem ako toto môže niekoho trápiť

@kvietok1984
V desatoro máš prikázanie nezosmilníš, a do toho spadá aj používať prostriedky zabraňujúce počatiu, prirodzené regulovanie počatia je dovolené samozrejme, veď to by ako vyzeralo...

really8
16. okt 2025
@frzeiovn

No ja pridám našu skúsenosť. S manželom sme chodili spolu cca 8 mesiacov, kým bola svadba, samozrejme v čistote pred manželstvom a obaja panna a panic. Sme veriaci a tak sme boli na takej prednáške ohľadom tohoto rátania a sledovania plodných dní, nepravidelný cyklus, proste čo sa môže a nemalo by sa...Mali sme aj také brožúrky a sme si aj veľa toho naštudovali, aj kňaz vie poradiť, to nie je pravda, že sa nevyzná, lebo žije v celibáte, on musí tiež vedieť správne napr. na spovedi povedať, čo je už hriech, alebo niečo odporučiť. Aj prerušovanie je hriech, antikoncepcia, kondóm a iné praktiky ako orálny sex atď...Aj v manželstve sa musia určité hranice dodržovať v tomto smere, keď chceme aby naše manželstvo bolo požehnané, potom nemusíme chodiť na spoveď...
My máme 3 deti, prvého syna sme splodili hneď mesiac po svadbe, to sme ani neriešili, potom sme si začali rátať plodné dni, ale po roku som zasa otehotnela, bol to trochu šok, ale sme sa tešili...tak sme trochu zmenili rátanie a viac som sa sledovala....a potom bum, o 3,5 roka zasa tehotná, tak som sa normálne psychicky zložila, a má už 12 rokov dnes. Doktor mi povedal, že jeden vaječník ovuluje skôr a druhý neskôr...bolo to na 19. deň, to som si myslela, že už nič nebude...Teraz by sme aj chceli ďalšie, ale už mám 40 a nejak to už nejde tak ľahko. Ale to chcem povedať, že ono sa to dá, len treba vedieť ako, my sme tiež mali prerušovanú, ale sme sami cítili, že to nie je dobre a furt sa z toho spovedať...Sú zdravotné dôvody áno, kedy doktor neodporúča dieťa, ale tu je predsa niekto väčší ako doktor- Boh...A boli také tehotenstvá, že to dieťatko sa narodilo zdravé...A manželstvo je o tom, aby tie deti aj boli, veď vymierame, ja viem, že nie každému sa to dá z rôznych dôvodov, ale tak na to sú potom prirodzené metódy počatia...

@frzeiovn vymierame? Je nas 8mld.

frzeiovn
16. okt 2025
@really8

@frzeiovn vymierame? Je nas 8mld.

@really8
Na SR je aká pôrodnosť? Veď už nikto nechce viac ako jedno dieťa, lebo kariéra, dom, dovolenky a peniaze sú dnes dôležitejšie, vek ženy sa z roka na rok zvyšuje...jasné, že to má veľa faktorov, ale to konečné rozhodnutie je na rodičoch...ale toto nebola podstata témy.

amdornik
16. okt 2025
@frzeiovn

@really8
Na SR je aká pôrodnosť? Veď už nikto nechce viac ako jedno dieťa, lebo kariéra, dom, dovolenky a peniaze sú dnes dôležitejšie, vek ženy sa z roka na rok zvyšuje...jasné, že to má veľa faktorov, ale to konečné rozhodnutie je na rodičoch...ale toto nebola podstata témy.

@frzeiovn na SR sa množia cigáni. a vieš prečo? vôbec nie preto, lebo sú kresťania. ale preto, lebo dostanú tehotenské, prídavky, hmotná núdza a všetko možné. kamarátka učí cigánov na východe, vie toho habadej. rozum jej zastáva, aké berú cigáni peniaze na deti. má žiačky 13-ročné, ktoré idú čoskoro prvýkrát rodiť. doma má také dievča 10 súrodencov a tehotnú matku. takže nie, ľudstvo nevymiera. ale pokým sa neurobia zmeny zhora, tak nás premnožia ľudia, ktorí sa (česť výnimkám, píšem o klasických osadníkoch) naozaj kotia ako mačence. ale to je iná téma toto. to len na vyvrátenie toho, že ľudstvo vymiera.

frzeiovn
16. okt 2025
@amdornik

@frzeiovn na SR sa množia cigáni. a vieš prečo? vôbec nie preto, lebo sú kresťania. ale preto, lebo dostanú tehotenské, prídavky, hmotná núdza a všetko možné. kamarátka učí cigánov na východe, vie toho habadej. rozum jej zastáva, aké berú cigáni peniaze na deti. má žiačky 13-ročné, ktoré idú čoskoro prvýkrát rodiť. doma má také dievča 10 súrodencov a tehotnú matku. takže nie, ľudstvo nevymiera. ale pokým sa neurobia zmeny zhora, tak nás premnožia ľudia, ktorí sa (česť výnimkám, píšem o klasických osadníkoch) naozaj kotia ako mačence. ale to je iná téma toto. to len na vyvrátenie toho, že ľudstvo vymiera.

@amdornik
No to máš pravdu čo si napísala, ale to je už politická situácia tak nastavená, že ich podporujú a potom biely nechcú deti...

carrot_apple
16. okt 2025

@anonym_autor ja si vždy poviem, Pán Boh vidí, že to robím s dobrým úmyslom, mám čisté srdce, nespovedám sa z toho, pre mňa to nie je hriech, je to rozhodnutie a má také aj môj muž, sme v tom spolu, ak pri nás pán Boh stojí, vidí a musí rozumieť, že sa máme radi,ale nemusíme sa stále rozmnožovať

really8
16. okt 2025
@frzeiovn

@really8

@frzeiovn nebola, ale zaujala ma okrem ineho tato blbost co si napisala. Neviem ako inak slusnejsie to pomenovat. To ze na slovensku sa rodi menej deti neznamena ze vymierame. Ak teda patris do rodu clovek a nie gorila nizinna

amdornik
16. okt 2025
@frzeiovn

@amdornik
No to máš pravdu čo si napísala, ale to je už politická situácia tak nastavená, že ich podporujú a potom biely nechcú deti...

@frzeiovn presne tak. iná téma. len ešte dodám, že keby sa nepodporovali práve tieto pre nás do budúcna naozaj neproduktívne skupiny ľudí, ale naopak, podporila by sa pôrodnosť a starostlivosť u skupín, ktoré sú pracujúce a zodpovedné, situácia by mala šancu sa zlepšiť. avšak k tomu u nás nedôjde. je to silná voličská základňa.

magusmar
16. okt 2025

@anonym_autor Musím reagovať, lebo tato viera je naozaj divná .. sestra žije v Nemecku a ked mala partnera, spovedá sa z toho ze žijú sexuálne . Farár jej povedal ze ale nepodviedli ste ho? Ze ak nie, tak je to v poriadku ze sa z toho nemusí spovedať.
Tu nedá farár rozhrešenie ked s niekym žijete a nechcete sa brat este. Ked som to povedala farárovi tu, tak povedal ze m žijeme na Slovensku.. no tak to je takáto viera, este ani farari nevedia ako to ma byt.. takze týmto sa netrápte .. ubezpečujem vas ze v minulosti toto v manželstve nikto nikdy neriešil .. to je výmysel tejto doby