icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

Strana
z14
katariinam
28. nov 2025
@oblecenie99

@anonym_4c3b27 To isté ma zaskočilo, riešiť tieto intímne veci s kňazom. Čakať, aby mi nejaký cudzí chlap dovolil používať kondóm s vlastným manželom, s podmienkami, ináč budem vystresovaná. A robiť to vtedy, keď na to má žena tu najmensiu chuť - počas neplodnych dní. Hlavne že chlap môže ísť do Grand final vzdy. A žena môže tŕpnuť pri ďalšej menštruácii, a ako bonus sa z toho ísť vyspovedať.
Akoby vynosiť dieťa v zdraví, porodiť a vychovať bola len taká malina.

@oblecenie99 total suhlas......

anonym_2caaad
29. nov 2025
@hefo

@anonym_2caaad Mrzačenie je zo širšieho pohľadu každá chirurgia, to relevantným dôvodom pre katolicizmus nie je.

@hefo To nie je pravda. Napríklad obriezka je z katolíckeho hľadiska esteticky úkon a môže ho podstúpiť každý katolícky muž. O mrzacenie sa nejedná (veď v Starom zákone ju dokonca nariadil Boh). Zato sterilizáciu ničí plodnosť človeka, a preto mrzacenie je.

pr85
30. nov 2025
@yoxinka

@anonym_4c3b27 Známeho sa kňaz opýtal, či sa s manželkou chránia pred počatím … oni pár, 3 deti, 2 spontánne potraty. Chlap na farára vyletel s takou prednáškou o vzťahu, manželskom sexe, krízach, psychických ťažkostiach, ktoré poznal z osobnej skúsenosti, že farár načisto stratil reč aj mu asi nevoľno ostalo. Nikdy nezabudnem na rozhovor s pani, ktorá čakal ťažko postihnuté dieťa, na potrat ísť nechcela. Hovorila, že chodila od farára k farárovi, každý ju vypoklonkoval s tým, že sa za ňu bude modliť. Ona z toho bola úplne hotová. Ona nepotrebovala počuť, že sa za ňu budú modliť, ale čo má robiť. Nakoniec jej pomohli v Plamienku, bábo sa narodilo, hneď bolo v paliatívnej starostlivosti, tuším 18 mesačné zomrelo. Slovenská katolícka cirkev sa v týchto situáciách absolútne zlyháva.

@yoxinka Niektorí kňazi bývajú takí a pýtajú sa nemiestne otázky. Ja som si len trocha nechal podrast bradu a nás kňaz sa ma pred spovedelnicou, kde som čakal na spoveď, spýtal, že prečo mám "židovskú bradu". Samozrejme, že to počuli všetky babky, čo sa modlili v kostole ruženec. Tak som mu odpovedal, že som v poslednej dobe začal čítať starý zákon (čo je pravda) a tak preto. Potom mi už nepovedal nič.

Strana
z14