Strata viery
Ahojte ste tu také, ktoré ste boli veriace teda od malička Vás k tomu viedli rodičia a potom časom ste tu vieru stratili? Ja mám dcéry 10 a 9 rokov obe majú krst aj prijímanie. Ale bol to dá sa povedať z veľkej časti aj kôli rodine. Ale žiaľ sucto len taký naoko veriaci ale samozrejme treba to robiť a hlavne sa ukazovať pekné šaty a hostina ale viac do kostola nešli. Dá sa povedať, že všetky tie nácviky a sústredia tam chodili moja mama z otcom. Ja som tam ani raz neisla. Len na to prijímanie. Ale mám teraz malú dcéru 9 mesačnú a rozmýšľam, že už nechcem ísť týmto smerom. Najradšej by som nekrstila a dala ju na etiku. Lenže či to nebude robiť veľké rozdiely potom medzi nimi ? Dosť ma to odrádza čo ďalej. Ale jedno viem, že ju k viere viesť nebudem. Tak ako ani tie prvé dve. Čo robiť ďalej? Všetci si myslia, že som veriaca lebo sme mali aj svadbu v kostole. Ale vnútri v sebe to tak necítim nemám vieru. Pripisujem to aj tomu, že som mala ťažký život dosť. Aj čo sa vzťahov v rodine týka. Čo ďalej ? Chcem vedieť či ste toto niektorá riešili pri ďalšom dieťati a ako ste sa rozhodli. Keby som mala tento rozum vtedy čo teraz tak sa nepovolím a ani nepokrstím.
Nabozenstvo by malo byt tabu tema do dospelost. Na 18 narodky by sme dostali knihu vysvetlujucu vsetky nabozenstva aby sme si vybraly to svoje- a nabozenstva by zanikly v ramci jednej pätrocnice.
Nabozenstvo funguje iba vdaka tomu malemu useku detskeho zivota kedy dieta berie vsetko co pocuje od rodica ako 109% pravdu a nedava otazky.
@anonym_autor nie je dobre pri zivotnych prekazkach stratit vieru.
Fuh, neviem co by som robila. Asi by som uz pokrstila, nech tam nie su medzi nimi rozdiely ale ostatne svatosti by som uz nechala na nich. Len nech ti treti nezacne vycitat, ze aj on chcem prve svate a musi teraz sa dat komplikovane krstit. Nemusis ich viest k viere aj ked ich pokrstis (vsak to nerobis ani pri tych prvych dvoch).
Nabozenstvo by malo byt tabu tema do dospelost. Na 18 narodky by sme dostali knihu vysvetlujucu vsetky nabozenstva aby sme si vybraly to svoje- a nabozenstva by zanikly v ramci jednej pätrocnice.
Nabozenstvo funguje iba vdaka tomu malemu useku detskeho zivota kedy dieta berie vsetko co pocuje od rodica ako 109% pravdu a nedava otazky.
@martinmmartin s tým nemôžem súhlasiť. Ja som si svoje náboženstvo zvolila až po 21 roku svojho života. Takže je otázne, ako by to dopadlo. Ale bolo by to určite zaujímavé.
Pred dôležitými rozhodnutiami sa najprv pomodli. Viera ti môže práveže pomôcť v ťažkých chvíľach. Mnohí majú a mali ťažký život a práve viera ich držala "nad hladinou". Je to také záchranné lano, alebo záchr. čln, môžeš sa jej chytiť a dostať sa z problémov, alebo ju odignorovať. Škoda, keď niekto vlastne ani nevie, načo jej tá viera je.
@anonym_autor nedávno som čítala jednu knihu (Štyridsať pravidiel lásky). Dám ti tu jeden citát z nej. Možno ti v niečom pomôže, ak to tak bude Boh chcieť 🙂
---) "Je dobré pochybovať. Znamená to, že žiješ a hľadáš.
Okrem toho, človek sa nestane veriacim zo dňa na deň. Myslí si, že je veriaci, potom sa stane niečo v jeho živote a stane sa neveriacim. Potom sa stane znovu veriacim a potom zase neveriacim, a tak ďalej. Kým nedosiahneme istý stupeň, neustále kolíšeme. To je jediná cesta dopredu. S každým novým krokom sme bližšie k pravde."
@martinmmartin ach jaj ... Tak v 18 by sme sa mali dieťaťa opýtať či chce alebo nechce chodiť do školy. Tak isto či bude chodiť alebo nebude k lekárovi. Dúfam že ste svoje dieťa neučili nič, musí sa v 18 rozhodnúť !
A teraz vážne. K niečomu ste aj vy viedli vaše deti. K slušnosti, zodpovednosti atď. Viera je , teda mala by byť aspoň tá moja v živote tak dôležitá, že možno najdôležitejšia? Proste skončíte tento život na zemi , ktorý je btw extrémne Krátky a v mojej viete budem mať súd. A asi by sa ma tam opýtal Boh že kvôli čomu som dieťa, pokrstené v jeho mene neviedla k Bohu keď som na to raz prisahala v kostole ?
Ja chápem všetkých vás neveriacich z časti. Myslíte si že sme divní, že sme mimo, že Boh neexistuje, veď keby existoval tak by neboli vojny a taaaaak ďalej a tak ďalej ... Ja neviem chcela by som mať moc dokázať ľuďom že existuje. A že je to fakt super týpek. Je to náš tato. Dobrý tato. Ach jaj ja tu práve Hádžem Hrášok o stenu prepáčte mi. Ale fakt nie je na mieste hovoriť deťom o viere v 18. U nás katolíkov fakt nie.
@anonym_autor V podstate viera je dar,Bud po case nadobudnutá od samotneho P.Boha, alebo,daneho vychovou alebo dobrym prikladom trebars aj rodicov,,dobrych ludi . ,Viera je velmi dobra filozofia,hlavne beznadejnych situaciach..Ked veris ze existuje Boh, mas sa na co obratit a verit ,ze vsetko je v rukach bozich,a ludsku bytost ci uz s cistym svedomim , alebo aj s hriesnym svedomim Boh nikdy neopusti.,pokial clovek neopusti Boha., ale clovek ked chce moze opustit Boha ,lebo Boh nam dal slobodnu volu . No kedze Boh miluje kazdeho cloveka, lebo kazdeho stvoril (rodicia splodili a matka porodila), tak bezvyhradne chce aby dusa cloveka zila v cistom svedomi,bez podmienky akehokolvek vierovyznania,, lebo aj bez vyznania,,,toto ma byt u cloveka (samozrejme mentalne retardovynych sa to netykka ,to su duse ,ktore nie su zodpovedne za svoj zdravotny stav,,su to chori ludia ),podciarkujem ciste svedomie je alfa a omega.....BOH MILUJE KAZDEHO CLOVEKA, UPLNE KAZDEHO ,Pan Boh len nenavidi hriech,,,teda neciste svedomie...No ak si sa takto rozhodla, ze ti bude lepsie bez viery, v tom pripade,,nemusis mat ani dobre rozpoznanie svojho vlastneho svedomia,,Castokrat, kedze sa budes spoliehat v zivote len sama na seba,pokym sa nespamätas nemusi to dopadnut dobre..hlavne ked nahodou pridu krute tazkosti zivota,v akomkolvek smere ..napr,tazka choroba ,nestastie v rodine, rozneho druhu,,.a mnoho inych,,Ved keby neexistoval P.Boh ,neboli by sme ani my..,ale to by bolo na dlhu debatu. ako a preco nas stvoril Boh .. P. Boh ma s kazdym jednym clovekom plan nas ludi, (duse ) spasit ,teda priviest do vecnej slavy ,teda do neba. Po smrti telo sa rozpadne na prach , ostava len dusa ,ktora je nesmrtelna.. a podla skutkov svedomia sa sama po smrti zaraduje ,, S cistym svedomim po 1) DO neba, po 2) s lachkymi hriechmi do ocisca po 3 ) s tazkymi neolutovanymi hriechmi vecne zatratenie Vsak si len precitaj par posolstiev z Medzugoria,...Keby to nebola pravda, myslim to Medzugorie v tomto 21 storoci, kde uz je umela inteligencia, proste virtualna doba , tak by uz davno to Medzugorie nefunguvalo.No a tym chcem povedat,,ze este aj to zrnko viery co v sebe mas, a chces ho zahlusit,, tak kam sa po smrti , zaradis,, ? Dobre si to rozmysli,a aspon daj detom ten zaklad krstu,, ved krst este nikomu neuskodil, naopak mnohe chore deticky po sviatostnom krste castokrat aj ozdraveli, NEDLAZDI SI CESTU DO PEKLA,,,ako existuje nebo, tak existuje aj peklo...Z pekla uz niet navratu,je tam plac a skripanie zubov
@martinmmartin ach jaj ... Tak v 18 by sme sa mali dieťaťa opýtať či chce alebo nechce chodiť do školy. Tak isto či bude chodiť alebo nebude k lekárovi. Dúfam že ste svoje dieťa neučili nič, musí sa v 18 rozhodnúť !
A teraz vážne. K niečomu ste aj vy viedli vaše deti. K slušnosti, zodpovednosti atď. Viera je , teda mala by byť aspoň tá moja v živote tak dôležitá, že možno najdôležitejšia? Proste skončíte tento život na zemi , ktorý je btw extrémne Krátky a v mojej viete budem mať súd. A asi by sa ma tam opýtal Boh že kvôli čomu som dieťa, pokrstené v jeho mene neviedla k Bohu keď som na to raz prisahala v kostole ?
Ja chápem všetkých vás neveriacich z časti. Myslíte si že sme divní, že sme mimo, že Boh neexistuje, veď keby existoval tak by neboli vojny a taaaaak ďalej a tak ďalej ... Ja neviem chcela by som mať moc dokázať ľuďom že existuje. A že je to fakt super týpek. Je to náš tato. Dobrý tato. Ach jaj ja tu práve Hádžem Hrášok o stenu prepáčte mi. Ale fakt nie je na mieste hovoriť deťom o viere v 18. U nás katolíkov fakt nie.
@anonym_405df0 odkazto aj detskym onkologiam aky fasa tato je to
Pred dôležitými rozhodnutiami sa najprv pomodli. Viera ti môže práveže pomôcť v ťažkých chvíľach. Mnohí majú a mali ťažký život a práve viera ich držala "nad hladinou". Je to také záchranné lano, alebo záchr. čln, môžeš sa jej chytiť a dostať sa z problémov, alebo ju odignorovať. Škoda, keď niekto vlastne ani nevie, načo jej tá viera je.
@loliki Ku ktoremu bohu sa ma modlit? Je vela nabozenstiev a vela ich je ovela starsich a stale ovela vacsich ako krestanstvo (napr hinduizmus) . To su vsetci v indii pomyleny blbeckovia? resp kazdy ind vie o existencii krestanstva a aktivne ho odmieta a voli hinduizmus. Pojdu indovia do pekla?
Ja mam jedno dieťa a nedala som krstiť. Aj keď ja mam všetko aj birmovku. Neverím už ničomu niekedy ani sama sebe 😃
Určite nekrstit pokiaľ nemáš vieru. Veď sviatosti v cirkvi sú aj záväzok. Pri krste dieťaťa sa predsa vás rodičov pýta kňaz ako zástupcu: veríte v to a to? A vy v mene dieťaťa odpovedáte: verím. Tak ak je pravda, že vieru nemáš, tak by si počas toho krstu aj klamala, a bohvie, či by bol vôbec platný. Ďalej sa pýta kňaz: budete vychovávať deti vo viere? Vy sa k tomu zaväzujete! Tak ak teraz už vieš, že ho dáš na etiku a v nedeľu do kostola chodiť nebudete, tak dieťa nekrsti! Lebo celé je to potom klamstvo. Ľuďom už nič nehovorí prísaha v kostole, aj počas sobáša cirkevného sa určité veci sľubujú a prisahajú, a keď to tak necítia a neveria, tak načo idú prisahať pred oltár?
@anonym_autor biblicka viera a katolicizmus nie je to iste. Ježiš viedol k biblickej viere a s tou si sa este nestretla. Ak teraz odchadzas, tak od katolickeho ucenia..
Viera a chodit do kostola su 2 rozne veci. Mozes v nieco verit a nemusis. A mozes sa podriadit ritualom nejakej nabozenskej skupiny, len preto, ze sa to nosi. Kostoly, mesity, prijmanie je vymysel cloveka pre cloveka … a v nieco verit je od jednotlivca. jediny rozdiel budu robit len mozno ludia okoo teba
Nežijete vierou ani teraz tak jediný rozdiel bude, že to najmenšie nebude mať žiadny "papier" o krste a prijímaní inak sa u vás nič nezmení. Nedala by som, nebudem klamať v kostole len aby boli ľudia spokojní.
@anonym_autor ja som tiež ako dieťa bola vychovávaná vo viere, krstená, sobášená v kostole, aj dieťa mám pokrstené, aj keď už vtedy som pochybovala. Ale manžel si to želal, tak sme pokrstili. No pod vplyvom rôznych udalostí v mojom živote som sa dostala pred vyše desiatimi rokmi do bodu, že mi je viera vlastne k ničomu. Vytesnila som ju zo svojho života, nepotrebujem ju, nechýba mi a nechýbala mi ani v najťažších chvíľach môjho života. Moje dieťa v nej vychovávané nebolo, nezaujíma sa o ňu, ale keby áno, tak to samozrejme rešpektujem. Na tvojom mieste by som pokrstila, nech je to medzi deťmi rovnako a ďalej by som už nechala na deťoch, nech si v živote urobia, ako uznajú za vhodné.
@loliki Ku ktoremu bohu sa ma modlit? Je vela nabozenstiev a vela ich je ovela starsich a stale ovela vacsich ako krestanstvo (napr hinduizmus) . To su vsetci v indii pomyleny blbeckovia? resp kazdy ind vie o existencii krestanstva a aktivne ho odmieta a voli hinduizmus. Pojdu indovia do pekla?
@martinmmartin To posúdi Boh, kto pôjde do pekla kto nie. To nie je tvoja starosť a nemusíš si nad tým lámať hlavu. Máš sa modliť k Bohu, je len jeden aj keď náboženstiev je viac. 🙂
@martinmmartin To posúdi Boh, kto pôjde do pekla kto nie. To nie je tvoja starosť a nemusíš si nad tým lámať hlavu. Máš sa modliť k Bohu, je len jeden aj keď náboženstiev je viac. 🙂
@loliki o a preco ty niesi hinduista? Co ked pojdes do hindupekla?
@anonym_405df0 odkazto aj detskym onkologiam aky fasa tato je to
@martinmmartin možno v nebi sa budú mať už navždy oveľa lepšie ako my tu , tých pár rôčkov na zemi ....
@martinmmartin možno v nebi sa budú mať už navždy oveľa lepšie ako my tu , tých pár rôčkov na zemi ....
@anonym_405df0 mas dieta?
@loliki o a preco ty niesi hinduista? Co ked pojdes do hindupekla?
@martinmmartin Zaťažuješ sa úplne zbytočne otázkami, ktoré ťa nemusia trápiť. Ty sa snaž spasiť svoju dušu a o svoju sa budem starať ja. OK? 🙂
@martinmmartin Zaťažuješ sa úplne zbytočne otázkami, ktoré ťa nemusia trápiť. Ty sa snaž spasiť svoju dušu a o svoju sa budem starať ja. OK? 🙂
@loliki Ludia co sa zapodievaju otazkami budu pre takych ako ty vzdy trnom v oku
@loliki Ludia co sa zapodievaju otazkami budu pre takych ako ty vzdy trnom v oku
@martinmmartin Mýliš sa. Nie si tŕňom v oku. Len kladieš zbytočné otázky. Načo ti je vedieť, prečo nie som hinduista? Moja vec.
@anonym_autor hľadaj Boha, lebo Boh nemá s náboženstvom nič. Preto si stratila záujem, lebo si sa nestretla s Božím konaním a to vlastne ani nikdy viera nebola. Ale Boh existuje a stvoril ťa. A kto Ho hľadá, tomu sa On dá nájsť. Ježiš je jediná, cesta, pravda a život. Popros Boha, nech dá o sebe v tvojom živote vedieť a uvidíš, že dá. Kostol ti na to netreba, Boh si poradí aj bez toho, stačí mu tvoj úprimný záujem spoznať Ho 😊

@anonym_autor ak človek nestratí vieru, ani ju nenájde