Ako vybrať zváračské sklíčko na pozorovanie zatmenia slnka?
Dobrý deň, s akým minimálnym DIN číslom ste kupovali zváračské sklíčko? Vraj, keď zapadá slnko stačí aj slabšie, preto sa pýtam. Ďakujem za odpoveď
Ja mám inú otázku, ak je čiastočné zatmenie slnka len treba to fakt ak sa na 2 sekundy pozriem na oblohu, naozaj si viem poškodiť sietnicu tým? Chápem, že ak niekto bude čumieť na to hodinu je riziko, ale naozaj sa človek bez ochrany nemôže ani na oblohu pozrieť?
@anonym_4dcd74 ... Keď sa cez deň pozries do slnka, vidíš niečo? Nič. Takisto by si nevidela nič ani pri zatmeni
@shoajzjsijalsv Ak sa chcete pozrieť priamo na oblohu, najdostupnejšou voľbou sú špeciálne papierové okuliare na zatmenie s certifikovanou ochrannou fóliou, prípadne zváračské sklo, pri ktorom sa však musíte uistiť, že má dostatočne silný ochranný filter (stupeň DIN 13 alebo DIN 14).
Bežné slnečné okuliare, staré diskety, röntgenové snímky či začadené sklíčka sú na takýto účel absolútne nevhodné a váš zrak pred poškodením neochránia.
Čítajte viac: https://zive.aktuality.sk/clanok/YnlqWHj/sloven...
@shoajzjsijalsv Ak sa chcete pozrieť priamo na oblohu, najdostupnejšou voľbou sú špeciálne papierové okuliare na zatmenie s certifikovanou ochrannou fóliou, prípadne zváračské sklo, pri ktorom sa však musíte uistiť, že má dostatočne silný ochranný filter (stupeň DIN 13 alebo DIN 14).
Bežné slnečné okuliare, staré diskety, röntgenové snímky či začadené sklíčka sú na takýto účel absolútne nevhodné a váš zrak pred poškodením neochránia.
Čítajte viac: https://zive.aktuality.sk/clanok/YnlqWHj/sloven...
@anonym_5a7bd7 ďakujem za odpoved, viem že schválené sú od DIN 12, avšak mám len DIN 11, no dostali sa ku mne overené informácie, že keď zapadá slnko, už slnko nema taku silu, a tak by malo stačiť aj DIN 11.
@ornela_tn pamatam si to, sme mrkli aj na ostro a ja som.sa do rana bala ,kolega mal tusim diapozitiv
@ornela_tn aj mama bola takka mudra-odvtedy poriadne nevidi . takze taketo rady sem nepatria-ze si mala stastie ok -ale naco navadzat druhych?
Mam 13. Na kratke niekolkosekundove pozeranie priamo do slnka v pohode. Dnes vecer by mozno mohlo stacit aj 12, ale nemam skusenost. 13 by mala teda byt OK. 14 nemam, neviem porovnat. Okrem cisla DIN je ale dolezita aj kvalita, mal som davnejsie sklicka, ktore neboli rovnomerne a obraz dost zhorsovali. Na zvaranie to asi nevadilo, ale pozeranie na slnko a podobne ano. Pozerat bez akejkolvek ochrany je uplne o nicom. Nic vlastne neuvidis a koledujes si o poskodenie zraku. Diskety a podobne ... ak sa diskutuje o DIN 13 ci je vhodna, tak diskety, negativy a podobne su uplne mimo temu.
Za mna teda by som odporucal 13 alebo 14. 14 by mala byt ok aj na pozorovanie cez den. 13 je na kratke cez den v pohode, tym myslim pozerat tak do 10 sekund, vecer by mohlo byt ok aj na trochu dlhsie pozerania.
Vyzerá to, že bude celý deň slnečno, takže toto vyhovuje. Je to pomerne večer tesne pred 20.00 hod v závislosti od zemepisnej šírky. Na chvíľočku stačia aj kvalitnejšie slnečné okuliare a na dlhé čumenie nejaké zváračské sklo, alebo si rovno požičaj celú kuklu. Dnes všetko náhráš a nakoniec digitálne upravíš a tie sklá skoro ani netreba.
Mam 13. Na kratke niekolkosekundove pozeranie priamo do slnka v pohode. Dnes vecer by mozno mohlo stacit aj 12, ale nemam skusenost. 13 by mala teda byt OK. 14 nemam, neviem porovnat. Okrem cisla DIN je ale dolezita aj kvalita, mal som davnejsie sklicka, ktore neboli rovnomerne a obraz dost zhorsovali. Na zvaranie to asi nevadilo, ale pozeranie na slnko a podobne ano. Pozerat bez akejkolvek ochrany je uplne o nicom. Nic vlastne neuvidis a koledujes si o poskodenie zraku. Diskety a podobne ... ak sa diskutuje o DIN 13 ci je vhodna, tak diskety, negativy a podobne su uplne mimo temu.
Za mna teda by som odporucal 13 alebo 14. 14 by mala byt ok aj na pozorovanie cez den. 13 je na kratke cez den v pohode, tym myslim pozerat tak do 10 sekund, vecer by mohlo byt ok aj na trochu dlhsie pozerania.
@aalt otazka - ak dam spolu dve 12 din skla, bude to aspon tak dobre ako 13 ci 14? Islo by o dve uplne nove skla z obchodu
@aalt otazka - ak dam spolu dve 12 din skla, bude to aspon tak dobre ako 13 ci 14? Islo by o dve uplne nove skla z obchodu
@anonym_f70926 skús použiť AI
@anonym_f70926 skús použiť AI
@frflos_nespokojny AI som pouzila, dostala som protichodne informacie. Pan vyzera, ze sa mozno vyzna, zaujima ma jeho nazor.
@anonym_f70926 ja som skúsila pozrieť na slnko cez dve na sebe položené sklíčka DIN 10 a DIN 9 a nevidela som absolútne nič, je to príliš tmavé.
@adaztt dakujem
@anonym_f70926 neuvidis nic. Este tak dve DIN9 mozno, skor dve DIN 8 a menej.
@aalt dakujem

Ja mám inú otázku, ak je čiastočné zatmenie slnka len treba to fakt ak sa na 2 sekundy pozriem na oblohu, naozaj si viem poškodiť sietnicu tým? Chápem, že ak niekto bude čumieť na to hodinu je riziko, ale naozaj sa človek bez ochrany nemôže ani na oblohu pozrieť?