Ako má postupovať autista ako obeť priestupku?
Ak ide o takú vec že ludia čo chodia predávať na ulici parfémy, robia to nátlakovo. Autista sa nevie takým nátlakom brániť, tak ho oberú o neprimeranú sumu, on to nahlási na polícii. Síce sa to zaeviduje ale ak by sa jednalo o zdravého človeka, tak sa podla zákona nič nestalo, lebo mal ich odmietnuť. Ale nevien ako to je pri prípade ak je človek ŤZP aj má oficiálne diagnózu autizmu, asi má štatút chránenej osoby, a tiež odmietol že o tie parfémy nemá záujem, nahádžu mu to do tašky. Potom nátlakovo pýtajú peniaze, obeť pod stresom a bezradnosti, im niečo zaplatí (už to samotné by mohol zákon poznať že mu to vlastne predali pod nátlakom), ďalej to neprimerané správanie predajcu ktorý začal vyvýjať ešte väčší nátlak a postupne obral obeť o celú hotovosť v peňaženke (približne 90€) + gastrolístky v hodnote (približne 60€). Keby došlo k prejednávaniu tak podla zákona sa nič nestalo keďže to bude tvrdenie proti tvrdeniu, a ani jedna strana nevie dokázať čo sa stalo. Bohužial kamerové záznamy nepomôžu lebo miesto incidentu je mimo záberu. Bolo vidieť iba obeť a páchatela ako prichádzajú a odchádzajú. Na identifikáciu pomohlo, ale konkrétna udalosť nieje natočená. Jediná obrana by bola nejako pred úradmi riešiť že ide o zdravitne postihnutú obeť? Kam sa dá obrátiť? Nejakí ombudsmani? Alebo že dať u ošetrujúceho psychiatra spraviť nejakú správu pre súd, že obeť má z toho traumu atď. A ešte dodám že oni keď takto naulici predávajú bez povolenia obce a bez bločkov nátlakovo za neprimeranú cenu, to náhodou nieje protizákonné? Veď dnes inšpektorom stačí že za hamburger nedá bločik a ide pokuta, nehovoriac o tom že na to aby ste niečo predávali potrebujete povolenia, k produktom atď.
@vreckovka2 už prebieha konanie, už je neskoro. Či dá sa nejako dodatočne odstúpiť, ospravedlniť sa úradom, že to chcem nechať tak? Čo mám teraz robiť?
@unbeholfen nemusíš sa nikomu ospravedlňovať 🙈 konanie pekne nechaj tak, páči sa mi kam si to až dotiahol, vieš sa za seba postaviť, super.... rátaj však s tým že vec uzavrú nijako 🤷 no a viac to nerieš
@vreckovka2 už prebieha konanie, už je neskoro. Či dá sa nejako dodatočne odstúpiť, ospravedlniť sa úradom, že to chcem nechať tak? Čo mám teraz robiť?
@unbeholfen nikomu sa nemusis ospravedlnovat. Nechaj to takto,len pocitaj s tym, ze nedostanes svoje peniaze naspat. Netusim ako to uzavru. Nespravil si nic zle tym, ze si to nahlasil.
Keď uvidím nebezpečenstvo utekám otál a vybavené. Ak vás osloví cudzí človek, môže to byť iba podvod! V dobe smartfónov by sa načo niekto pýtal na cestu alebo že kolko je hodín? Viac ako polovica je priama že rovno žobrú alebo pýtajú cigaretu alebo oheň. Ale aj to s ohňom je také že ktorý fajčiar nemá zepalovač? Vždy ide o to aby sa prihovorili a spravili podvod.

@unbeholfen mrzi ma, co sa ti stalo. Avsak stale si zodpovedny za svoje konanie, autizmus ta neobrani. Ani ina diagnoza. Ja by som v takomto pripade volala policiu hned. Este v momente, ked by som mala strcene parfemy v taske. Je to stresova a netradicna situacia. Je narocne reagovat ihned spravne pre vela ludi. Verim, ze sa citis oklamany, ale uz to nezmenis. Skor sprav opatrenia, aby si vedel tomu do buducna predchadzat.