Ako vyriešiť podvod po zaslaní peňazí?
stalo sa niekomu že poslal peniaze na čislo účtu a viac nič vyriešili ste to ? ako ste to riešili nebola to mala suma
Alebo si myslela že investuješ do krypta?
O čom bol ten inzerát/reklama na čo ťa nalákali?
@maranco a že ak ešte toto tak mi to vrátia lebo že sa stala chyba no ano naletela som hanbím sa zato dost no neviem či a ako to vyriešim dufam že ano
ano reklama
@kkkksvvdhxnd ak to bola podvoľná stránka, kontaktuj banku, príprav si všetky podklady, objednávku. Pokial tovar nepride, službu nepodajú, môžeš podať reklamáciu. Mne to vrátili, bolo to cca 100€.
@anonym_61c8f1 platbu si robila prevodom na účet alebo si platila kartou a využila chargeback?
https://www.zbk.sk/aktualita/neuspesnu-reklamac...
@anonym_61c8f1 platbu si robila prevodom na účet alebo si platila kartou a využila chargeback?
@maranco prevod
@maranco kartou (vygenerovaná, internetová jednorazova); netušila som, že v tom môže byt rozdiel
@kkkksvvdhxnd zdroj podvodu bude potom v zahraničí a ten s účtom bude biely kôň ktorý naletel na inzerát na privyrobenie
ale kľudne by som mu takú správu posiela každý deň s tým 1 centom nastaviť trvalý príkaz, nech vie že to nenecháš len tak
z účtu ti nemôže nikto len tak niečo sťahovať ak si im neposkytla číslo karty alebo heslo do internet bankingu
Ten účet kde si dobrovoľne poslala peniaze začínal SK?
@maranco
Mylis sa prave dnes som nadaval banke ako je to mozne ze dakdo mi stiahol 2x290 z debit karty ktoru som nepouzival a vzdy ked idem minut 100 eciek tak to preveruju a tu neznama americka firma si len tak stiahne peniaze bez overenia, tak zablokovali kartu a idu to preverovat.
@kkkksvvdhxnd ak to bola podvoľná stránka, kontaktuj banku, príprav si všetky podklady, objednávku. Pokial tovar nepride, službu nepodajú, môžeš podať reklamáciu. Mne to vrátili, bolo to cca 100€.
@anonym_61c8f1 na základe čoho ti to vrátili, veď to je tvoja hlúposť, že klikas na neznáme stránky, čo s tým má banka?
@anonym_61c8f1 na základe čoho ti to vrátili, veď to je tvoja hlúposť, že klikas na neznáme stránky, čo s tým má banka?
@luliu
Naco ten útočný tón? Ako vieš, na akú stránku som klikala?
Áno, je to i mojou vinou samozrejme, či moja zodpovednost, kupovala som cez stránku C&A, ten obchod nie je neznámy, samozrejme sa podvodníci snazia urobit tu stránku tak veľmi dobre, aby vyzerala doveryhodne.
Peniaze boli vrátené na základe nedodržania zmluvných podmienok - ani dodanie tovaru, ani vrátenie peňazí.
@maranco
Mylis sa prave dnes som nadaval banke ako je to mozne ze dakdo mi stiahol 2x290 z debit karty ktoru som nepouzival a vzdy ked idem minut 100 eciek tak to preveruju a tu neznama americka firma si len tak stiahne peniaze bez overenia, tak zablokovali kartu a idu to preverovat.
@anonym_362065 pletieš tu 2 rôzne veci
autorka hovorí o prevode na bankový účet, tam neexistuje že odíde platba bez tvojho vedomia a súhlasu, sumu akú posielaš píšeš ty aj potvrdzuješ danú platbu
tam funguje len zmanipulovanie obete, že ju oklamú že si myslí že keď pošle 100€ tak jej oni pošlú 200€ alebo prihlasovacie údaje do internet bankingu zadáva na stránke podvodníka a podvodník potom tými údajmi sa prihlási do riadneho IB, a zároveň posiela podvodníkovi potvrdzovacie kódy na prihlásenie aj prevod a neprečíta si riadne správy od banky čo vlastne kódom schvaľuje
Teba čo okradli je platba kartou tam to funguje tak, komu dáš číslo karty ten si môže z tvojho účtu vyberať koľko krát chce a ľubovolné sumy do výšky limitu ktorý samozrejme vieš nastaviť.
Ak je to čestný obchodník vyberie si dohodnutú sumu ak je to podvodník tak po novom robí tak že urobí nákup v obchode a zaplatí ho tvojou kartou.
V prvom rade chyby ktoré si urobil
Ak kartu nepoužívaš nemaj na nej zapnuté/povolené internetové platby
Ak už máš zapnuté maj nastavený nízky limit na internetové a MOTO platby, ak ťa niekto okradne tak len do výšky nastaveného limitu.
To preverovanie asi myslíš 3D secure, kde potvrdzuješ platbu kartou dodatočným kódom alebo potvrdením to funguje len v EÚ a len u obchodníkov ktorý si to zapli, nie je to povinná vec.
Takže podvodník nakúpi v Ázii alebo v USA kde to netreba a stačia mu len údaje z karty.
No a ďalšie opatrenie je dobré používať na internetové platby jednorázovú alebo virtuálne karty s limitom, rozhodne nie svoju hlavnú plastovú kartu.
Jednorázová sa dá použiť len raz a virtuálnu kedykoľvek zrušíš a založíš novú.
Musíš si uvedomiť základnú vec, komu raz dáš údaje z karty tomu dávaš trvalý prístup "do svojej peňaženky", preto treba robiť dodatočné opatrenia.
@anonym_362065 pletieš tu 2 rôzne veci
autorka hovorí o prevode na bankový účet, tam neexistuje že odíde platba bez tvojho vedomia a súhlasu, sumu akú posielaš píšeš ty aj potvrdzuješ danú platbu
tam funguje len zmanipulovanie obete, že ju oklamú že si myslí že keď pošle 100€ tak jej oni pošlú 200€ alebo prihlasovacie údaje do internet bankingu zadáva na stránke podvodníka a podvodník potom tými údajmi sa prihlási do riadneho IB, a zároveň posiela podvodníkovi potvrdzovacie kódy na prihlásenie aj prevod a neprečíta si riadne správy od banky čo vlastne kódom schvaľuje
Teba čo okradli je platba kartou tam to funguje tak, komu dáš číslo karty ten si môže z tvojho účtu vyberať koľko krát chce a ľubovolné sumy do výšky limitu ktorý samozrejme vieš nastaviť.
Ak je to čestný obchodník vyberie si dohodnutú sumu ak je to podvodník tak po novom robí tak že urobí nákup v obchode a zaplatí ho tvojou kartou.
V prvom rade chyby ktoré si urobil
Ak kartu nepoužívaš nemaj na nej zapnuté/povolené internetové platby
Ak už máš zapnuté maj nastavený nízky limit na internetové a MOTO platby, ak ťa niekto okradne tak len do výšky nastaveného limitu.
To preverovanie asi myslíš 3D secure, kde potvrdzuješ platbu kartou dodatočným kódom alebo potvrdením to funguje len v EÚ a len u obchodníkov ktorý si to zapli, nie je to povinná vec.
Takže podvodník nakúpi v Ázii alebo v USA kde to netreba a stačia mu len údaje z karty.
No a ďalšie opatrenie je dobré používať na internetové platby jednorázovú alebo virtuálne karty s limitom, rozhodne nie svoju hlavnú plastovú kartu.
Jednorázová sa dá použiť len raz a virtuálnu kedykoľvek zrušíš a založíš novú.
Musíš si uvedomiť základnú vec, komu raz dáš údaje z karty tomu dávaš trvalý prístup "do svojej peňaženky", preto treba robiť dodatočné opatrenia.
@maranco
Ziadnu chybu som neurobil a zda ze nerozumies 3 D secure, pointa je prave v tom ked obchodnik nie je v systeme 3D a jedno kde je vo svete, banka automaticky ma zablokovat transakciu a si overovat ako podozrivu ci kodom alebo pin alebo token ktory musim odoslat predtym ako vyplatia a tato Mastercard ma nizky limit 1000 a kazda transakcia nad 100 je overovana plus pohyb sa ozve ako SMS, tak teraz bud mudry preco vyplatili 2x 290? SMS neprisla
@kkkksvvdhxnd vracali sa ti od rovnakého človeka, alebo zakaždým to bol niekto iný?
ty si tie drobné sumy posielala na rovnaký účet alebo stále iný?
@maranco vracali sa z iného učtu a ja som tie menšie sumy co boli 2 poslala na iné účty a tie väčšie isli na jeden ucet jedna a na a 2 na ďalší rovnaký ucet
@maranco
Ziadnu chybu som neurobil a zda ze nerozumies 3 D secure, pointa je prave v tom ked obchodnik nie je v systeme 3D a jedno kde je vo svete, banka automaticky ma zablokovat transakciu a si overovat ako podozrivu ci kodom alebo pin alebo token ktory musim odoslat predtym ako vyplatia a tato Mastercard ma nizky limit 1000 a kazda transakcia nad 100 je overovana plus pohyb sa ozve ako SMS, tak teraz bud mudry preco vyplatili 2x 290? SMS neprisla
@anonym_5457cb na základe čoho má banka zablokovať transakciu? potom by si nevedel nakúpiť v čínskom eshope, dokonca aj keď si dobíjaš kredit u niektorých SK operátorov tak nepoužívajú 3D secure
Limit na karte pre internetové platby si nastavuješ ty, banka dá nejaký predvolený vysoký limit a je v tvojom záujme si ho znížiť na bezpečnú sumu, ak si si neznížil tak ťa môžu okradnúť vo vyššej sume.
Už keď veľmi chceš vynútiť použiť iba 3D secure vo FIO banke si to vieš nastaviť na karte
@maranco vracali sa z iného učtu a ja som tie menšie sumy co boli 2 poslala na iné účty a tie väčšie isli na jeden ucet jedna a na a 2 na ďalší rovnaký ucet
@kkkksvvdhxnd čo si si vtedy myslela, že prečo ti "firma" posiela platby z rôznych súkromných účtov, a ty máš posielať peniaze na cudzie súkromné účty?
Že čo to je podnikanie, alebo investovanie, alebo čo?
Nenapadlo ťa, že prepieraš peniaze a si súčasťou organizovaného zločinu ako biely kôň?
@kkkksvvdhxnd poslala si na tie účty 1 cent a napísala príjemcovi text aby ti vrátili peniaze ktoré dostali podvodom?
@anonym_5457cb na základe čoho má banka zablokovať transakciu? potom by si nevedel nakúpiť v čínskom eshope, dokonca aj keď si dobíjaš kredit u niektorých SK operátorov tak nepoužívajú 3D secure
Limit na karte pre internetové platby si nastavuješ ty, banka dá nejaký predvolený vysoký limit a je v tvojom záujme si ho znížiť na bezpečnú sumu, ak si si neznížil tak ťa môžu okradnúť vo vyššej sume.
Už keď veľmi chceš vynútiť použiť iba 3D secure vo FIO banke si to vieš nastaviť na karte
@maranco
Zda sa ze nechces rozumiet, s cinskym e shopom sa da obchodovat bez problemov aj ked nemaju 3 D secure, len banka blokuje transakciu pokial nedostane od teba spatne potvrdenie ze suhlasis s touto transakciou, posles naspat code co ti poslali a transakcia pokracuje, ked neodpovies tak zablokuju kupu, nie kartu.
@maranco
Zda sa ze nechces rozumiet, s cinskym e shopom sa da obchodovat bez problemov aj ked nemaju 3 D secure, len banka blokuje transakciu pokial nedostane od teba spatne potvrdenie ze suhlasis s touto transakciou, posles naspat code co ti poslali a transakcia pokracuje, ked neodpovies tak zablokuju kupu, nie kartu.
@anonym_362065 nie s takým som sa nestretol, platba bez kódu normálne prejde a nič banka neblokuje
akú to máš banku že ti blokuje všetky platby kartou bez 3D secure?
banka mi blokovala platbu iba ak som na karte nastavil že sa nesmie použiť bez 3D secure ale vtedy eshop oznámil že platba kartou neprebehla, žiadne že urobte toto alebo tamto aby platba bola odblokovaná
@anonym_362065 nie s takým som sa nestretol, platba bez kódu normálne prejde a nič banka neblokuje
akú to máš banku že ti blokuje všetky platby kartou bez 3D secure?
banka mi blokovala platbu iba ak som na karte nastavil že sa nesmie použiť bez 3D secure ale vtedy eshop oznámil že platba kartou neprebehla, žiadne že urobte toto alebo tamto aby platba bola odblokovaná
@maranco
Nejdem pisat ktora banka to je lebo to riesia ale vyzera to takto ked nie su OK s platbou a ziadaju o potvrdenie
@maranco
Nejdem pisat ktora banka to je lebo to riesia ale vyzera to takto ked nie su OK s platbou a ziadaju o potvrdenie
@anonym_5457cb toto je normálne 3D secure na stránke obchodníka pri platbe alebo na platobnej bráne zadáš ten kód a pokračuje platba
jednoducho tento obchodník používa 3D secure, ak obchodník nepoužíva 3D secure tak platba prejde bez dodatočného kódu
@kkkksvvdhxnd áno, stalo, my sme mali aj zmluvu vypísanú, a keď sa previedli peniaze, zázrakom sa pod tým pánom zlajla zem. Ani polícia nepomohla.
@anonym_72d13e waw a to ako? Neviem si predstavit zvlášť ked tam je zmluva
@anonym_5457cb toto je normálne 3D secure na stránke obchodníka pri platbe alebo na platobnej bráne zadáš ten kód a pokračuje platba
jednoducho tento obchodník používa 3D secure, ak obchodník nepoužíva 3D secure tak platba prejde bez dodatočného kódu
@maranco
Sorry mylis sa toto je screen print z mojho mobilu a SMS je od banky ze nechcu pokracovat v platbe pokial nezadam kod nevytlacil som celu spravu od banky ktora je dost dlha , ani nechcu pripustit k portalu.
@kkkksvvdhxnd to si sa dal/a nalákať na to,že budeš lajkovať videá a oni ti budú za to platiť?
@kkkksvvdhxnd poslala si na tie účty 1 cent a napísala príjemcovi text aby ti vrátili peniaze ktoré dostali podvodom?
@maranco ano nic sa nestalo
@kkkksvvdhxnd podala som trestné oznámenie. Dokonca som bola na súde vypovedat. Chalan sedi uz aj za zmlatenie priateľky. Peniaze som uz niedy nevidela 🙂. Bohužiaľ takto to funguje.
A podla mňa by banka vedela nejak pomôcť. Neviem no.
@bielasovicka nie nevie
@kkkksvvdhxnd nuz hadam si aspon poucen, za hlupost sa plati, sama si platila, zaplietla si sa do podvodu.
Boze takym podvodnikom naletieť🫣nie je lepsie ist do prace a mas svoj plat, príjem ako vidieť vidinu niečoho, nejakych penazí, a potom prísť ešte o väčšiu sumu?
banka v tomto asi nepomôže však?
@kkkksvvdhxnd 20€ ziadost o vratenie a nemusia vratit
@maranco islo o nieco ako online maketing co všetci teraz propaguje zo začiatku mi prišli peniaze hneď a nakoniec mi to aj stiahli z účtu a ešte viac a odišlo to akoby som to poslala ja
@kkkksvvdhxnd Ahoj, nad 700 eur je to trestný čin, takže podaj trestné oznámenie.
Banka trestné oznámenie za Teba nepodá, ale môžeš zájsť do banky a oni Ti môžu pomôcť s vrátením penazí, aj keď je na to malá šanca, že vráti.
V každom prípade podaj trestné oznámenie. Ak to nie je zahraničná osoba, tak polícia bude konať.

@maranco ide o to že to bol podvod nie že bazoš ale nakup cez podvodnú stránku bohuzial stalo sa prišla som nato neskoro mozno že peniaze pristáli na ucte niekomu kto o to ani nevie alebo neviem keďže mam aj meno na overenie a overene to bolo