Je záloha na rezerváciu mačiatka nevratná?
Dobrý večer,
mali sme rezervované cez CHS mačiatko, kde som posielala zálohu na rezerváciu. Nevyšli mi, žiaľ, určité veci tak, ako som ich planovala a týždeň na to som musela rezerváciu zrušiť. Pani chovateľka mi však povedala, že je záloha nevratná, keď som sa jej na to následne opýtala. Je toto bežná prax, prosím?
Chápem, že mohol mať niekto záujem medzičasom a my sme držali rezerváciu. Na druhej strane sme jej to oznámili okamžite, ako to bolo možné a prešiel teda týždeň. Mňa cela tato situácia mrzí, ale bolo by od nás nezodpovené brať si mačiatko vzhľadom na vzniknutú situáciu, aj keď sme hľadali spôsoby - a chápem, že sme mali počítať so všetkým. Správu chovateľky o zálohe som rešpektovala, len teda ma zaujíma, či sa to takto robí.
Ďakujem.
@anonym_autor zálohy su vačšinou nevratné, ak by chcela byť korektná mohla by vam ju vrátiť keď sa najde iny majiteľ pre mačiatko… otazka je či vás o tom informovala keď ste ju platili že je nevratná, ak nie tak nemáte ani ústnu dohodu takže už je to asi len na asertivite komunikácie
@anonym_autor zálohy su vačšinou nevratné, ak by chcela byť korektná mohla by vam ju vrátiť keď sa najde iny majiteľ pre mačiatko… otazka je či vás o tom informovala keď ste ju platili že je nevratná, ak nie tak nemáte ani ústnu dohodu takže už je to asi len na asertivite komunikácie
@lauha21 neinformovala, len poslala Iban a do pozn. išli údaje, to bolo všetko.
Ďakujem za info, len ma to naozaj zaujímalo, ako to chodí keďže nemám s týmto skúsenosti 😊
Nie je to ok ponechat si zalohu ak pre maciatko nasli kupca. Aj keby mali trocha nakladov navyse na stravu pre maciatko, tak nie su seriozni, nakolko to vopred s vami nedohodli.
Čo myslíte? Prečo sa to nazýva rezervačná záloha? Práve pre tieto prípady sa platí. Verte, že nie ste jediný záujemca, ktorý toto urobí. Preto sa chovatelia chránia. Skúste ich pochopiť
Čo myslíte? Prečo sa to nazýva rezervačná záloha? Práve pre tieto prípady sa platí. Verte, že nie ste jediný záujemca, ktorý toto urobí. Preto sa chovatelia chránia. Skúste ich pochopiť
@abbey1 kde presne v mojom príspevku ste vyčítali, že ich nechápem ?
@anonym_autor Princíp rezervačné zálohy asi nie.
@abbey1 ten nie, máte pravdu. Vždy zaplatím všetko naraz vopred, ale keďže mačiatko by bolo k odberu až po polovici novembra a netušila som o podmienkach, tak som sa opýtala. Hlboko sa ospravedlňujem za moju otázku.
Záloha alebo tzv. preddavok je chápaná ako platba vopred, ktorá sa započítava do kúpnej ceny. Takže ak sa zmluva nezrealizuje, zálohu by sa mal príjemca v zásade vrátiť, pokiaľ neexistuje iný dôvod (napr. Zmluvná pokuta vo výške zálohy), prečo by to tak nebolo. Takže niečo ako nevratná záloha neexistuje pokiaľ sa kúpa neuskutoční ide o bezdôvodné obohatenie. Ale teraz som si všimla, že píšeš o zálohe na rezerváciu asi myslíš poplatok za rezervovanie to je úplne iné a to nemusí vrátiť takže záleží od obsahu dohody, či bola a.) Záloha ku kúpe alebo b.) Nesprávne označený poplatok za rezerváciu, ktorý v zásade priamo nepočítal s povinnosťou kúpy.
Záloha alebo tzv. preddavok je chápaná ako platba vopred, ktorá sa započítava do kúpnej ceny. Takže ak sa zmluva nezrealizuje, zálohu by sa mal príjemca v zásade vrátiť, pokiaľ neexistuje iný dôvod (napr. Zmluvná pokuta vo výške zálohy), prečo by to tak nebolo. Takže niečo ako nevratná záloha neexistuje pokiaľ sa kúpa neuskutoční ide o bezdôvodné obohatenie. Ale teraz som si všimla, že píšeš o zálohe na rezerváciu asi myslíš poplatok za rezervovanie to je úplne iné a to nemusí vrátiť takže záleží od obsahu dohody, či bola a.) Záloha ku kúpe alebo b.) Nesprávne označený poplatok za rezerváciu, ktorý v zásade priamo nepočítal s povinnosťou kúpy.
@autumn1 Ešte pre praktické upresnenie pri zálohe na kúpu by to Chs formulovala treba uhradiť napr 10% z kúpnej ceny (najbežnejšie sa uvádza v %) alebo 100€ z ceny za mačiatko a pod. T.j. o tú výšku zálohy by ste platili menej na mieste pri vyzdvihnutí. Pri poplatku, by len vyžiadala poplatok, že ho rezervuje teda tam by bola obsahovo podstatná rezervácia nie kúpa a platili by ste na mieste plnú cenu (t.j. poplatok by sa neodčítal z kúpnej ceny). Väčšina CHs má buď v praxi rezervačný poplatok alebo zálohu ošetrenú zmluvnou pokutou teda ani v jednom prípade sa nevracia.

bežný postup. že sa záloha nevracia, pri hocijakom obchode