icon

Ako by ste reagovali, keby vás udrela 14 ročná dcéra?

Včera o 14:47

Sama neverím, čo píšem. Som s ňou sama od jej jedného roka, nič jej nechýba, o všetko na postarané. Snažím sa s ňou tráviť čas, rozprávať sa, zasmiať, poradiť. Nie som dokonalá. Viem, že keď som dala trest, bolo mi jej ľúto, tsk som často povolila. Hádky u nás sú kvôli tomu, že nič nechce pomáhať, učiť by sa mohla tiež viac, známky má 1-3, teraz jej vychádza 5 trojak. Najväčší problém je ale mobil. Má rodičovskú kontrolu, keď jej nechcem predlzit limit, zacne vrieskať na celý panelák, naschvál, aby to počuli ľudia a ja som povolila. Čím viac jej vravím, nech je ticho, tichšie, tým viac huláka. Teraz pred chvíľou tiež takýto výstup. Koľko je optimálne byť na mobile pre 8-cku? Sama od seba neurobí doma nič, stokrát ju musím o niečo žiadať. Teraz bol výstup pre mobil, že jej nechcem predlzit limit, strávila už od rána na mobile 2,5 hodiny. Začala mi trhať môj mobil z ruky a keď som jej ho nechcela dať, normálne po mne začala búchať rukami, bit ma. Bojím sa, čo bude ďalej, keď sa takto správa. Aký trest by ste jej dali, čo by ste robili? Viem, že som bola na ňu moc mäkká, teraz to ľutujem, keďže na vôbec nerešpektuje. Prosím ak mi viete dať rady bez ponižovania a hejtov, že si môžem za to sama. To už dávno viem. Za dobrotu-na zobrotu...

anonym_4a2309
Včera o 19:53

@anonym_autor Keby ma udrela 14 ročná dcéra, vybavila by som jej na neurčitý čas pobyt v resocializačnom zariadení, kým by sa nespamätala a možno by som ju tam aj do 18tky už nechala. Mám pevne nastavené hranice a nenechám sa soplavým deckom mlátiť a ani robiť zo seba handru.

peja65
Včera o 19:58

Sama viete,kde ste spravili chyby, nikto nie je dokonalý,každý sa snaží robiť pre svoje deti to najlepšie ako vie,my rodičia sa učíme celý život..ale sme za naše deti zodpovední a preto treba tie chyby napraviť,nikdy nie je neskoro. Ja by som si a ňou sadla, vklude porozprávala, že teda prekračuje hranice a tadiaľto cesta nevedie...a pokúsila by som sa s ňou spísať nejakú akože dohodu alebo zmluvu,kde by boli jasne definované povinnosti a pravidlá, čas strávený na mobile, odmeny v prípade dodržiavania pravidiel ale aj to, že keď sa porušia tak budú nejaké sankcie,ktoré by boli tiež spísané..na záver vaše podpisy a dať na chladničku..ALE byť striktná,dôsledná pri ich dodržiavaní a rešpektovaní, nepovoliť...držím ✊ nech to vyriešite akokoľvek hlavne k spokojnosti oboch strán 😉

svetlonos
Včera o 20:00
@anonym_647d51

@svetlonos da, predstav si ze sa da chodit do skoly a nemat edupage..., vsetko na papieri, niesom povinna mat smartphone a internet iba kôli tomu ze moje dieta chodi do školy...

@anonym_647d51
Tak to som nevedela. Som zvedavá ako by na to reagovali učitelia. Že by takýmto výnimkám písali info do zošita a známky do žiackej knižky. Mne ťa edupage príde tiež od veci. Len som netušila, že sa dá odmietnuť.

anonym_e0a91f
Včera o 20:00
@anonym_4a2309

@anonym_autor Keby ma udrela 14 ročná dcéra, vybavila by som jej na neurčitý čas pobyt v resocializačnom zariadení, kým by sa nespamätala a možno by som ju tam aj do 18tky už nechala. Mám pevne nastavené hranice a nenechám sa soplavým deckom mlátiť a ani robiť zo seba handru.

@anonym_4a2309 suhlasim. Snad tato tema bude vystrahou pre ine mamy, odstrasujuci priklad ako to moze vygradovat ked je rodic prilis benevolentny a nedorazny

anonym_0e75eb
Včera o 20:04

@anonym_autor zavisla na mobile. Ja nechápem, načo je decku mobil. Mojej dcére dám mobil do rúk každé 3 mesiace na jeden deň. A veru robím dobre. Radšej spolu ideme na bicykel, korčule, prechádzku, ihrisko….

anonym_6f2aab
Včera o 20:13
@anonym_autor

@anonym_761bf4 je mi do plaču, lebo sa to stupňuje. To vrieskanie aj jej bezohľadnosť.

@anonym_autor Netrebalo byť mäkký a ustupovať, určiť si hranice. To je tak, keď chce byť rodič silou mocou ten dobrý, nekonečne láskavý a boji sa zvýšiť na dieťa hlas, nedajboh mu vylepit. Potom decko nemá žiadny rešpekt ani nič. Nenadarmo sa vraví Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som Janko

ejanjelik
Včera o 20:13

Keď vieska odid z bytu ju to prejde. Mobil zatrhni uplne.pravdepodobne dostáva abstak . Bude to ťažké nesmieš povoliť.

danielahamar
Včera o 20:50

Asi by som najprv zistila na tom mobile, prečo tak vyvádza a potom sa rozhodla.
Iba raz by sa moje deti na mňa zahnali.

anonym_90adbc
Včera o 20:57

moje je o rok mladsia ale uz to mame aj my doma...moje dieta nema sice limit na mobile ani ziadna jej kamoska ... ale mala obdobie kedy sa zhorsili znamky ...nastastie to bolo na pol roka nechala som ju si to vyzrat a ked prislo polrocne vysvedcenie tak som jej ukazala zoznam skol kam sa moze hlasit ked to takto pojde ....uz ma same jednotky... upratovanie nemusim nastastie riesit lebo sa hanbi pred kamoskami, ktore nam chodia denne... pracka a susicka to spusti pre seba vzdy ked zahlasim, ze dnes ked to chce mat ciste tak sama... umyvanie riadu no mame mycku tak to zvlada tam polozit... a inak nie je co ine, ale cas od casu jej spomeniem, ze ked chce takto komfortne zit v dospelosti kde nieco za nu vysava, ine umyva, dalsie vyperie a vysusi tak si na to bude musiet zarobit ... kricat po mne skusila dvakrat ...prvykrat som zdvihla hlas naspat... druhykrat som jej povedala kludnym hlasom, ze bud okamzite prestane a pojde sa ukludnit do izby alebo jej konfiskujem celu izbu - ked bola dieta sa to uz raz stalo naspat postupne ziskavala svoje veci pol roka

anonym_c379d2
Včera o 23:09

Deti nebijeme, chytime ruku, objimeme, vysvetlujeme, ale malé deti, čo nechápu a skúšajú.
Keby ma 14 udierala, tak jej takú strelím, že jej stena dá druhú. Keby zjapala na panelák, že ju bijem a týram, tak by som jej tiež jednu struhla, aby mala pravdu... Sorry, ale aby ťa decko pre mobil bilo a kričalo na teba, vydieralo ťa, že nepojdeš na svadbu, neuvidiš vnúčatá.
Zobrať mobil na tvrdo. Žiadny internet. Po škole úlohy, pomoct doma, vyvencit psa a potom maximalne telka v obyvacke. Mesiac by internet nevidela.
A pri hysaku by som zavolal normalne 112 ,že ma amok, ubližuje ti a vyhráža sa. Pár dní na psychiatrii jej pomôžu a potom pokračovať ambulantne v liečbe. Keď bude normálna, tak jej povedať, že keď sa jej doma nepáči , môže ist do reedukačneho centra alebo decáku, kde nebude mat sama izbu, ani mobil s internetom. Dala by som jej na vyber buď pravidlá, ktore si napíšete na papier a nalepite na chladničku alebo kufor a smer zariadenie.
Sama píšeš, že sa sprava ako ex, gény nezaprieš. Vyhľadaj odbornika kym to nebude horšie a v amoku neubliži tebe, alebo sebe. Človek v amoku nerozmýšla, neštastne ťa sotí, buchne niečim a nešťastie je na svete.
Vyrastala som s alkoholikom a viem, čoho bol v amoku schopný. Mama prežila len vďaka susede.
Závislost na mobiloch je ešte horšia lebo matky učia už par mesacne deti v kočiku na videa a pesničky a 1 ročne decko sa nenaje bez mobilu. Rieš to, kym nieje neskoro. Držim palce.
Naša suseda na otca v amoku zavolala policajtov a sanitku, otec nepije už 20 rokov.

alenka58
Dnes o 05:06

@anonym_autor verím, že ju to prejde, ale škoda že nemá aj iné záujmy, naše deti športujú nemajú toľko času na mobil, asi by som sa poradila s psychologičkou, určite by jej prospela, dnes chodí tak veľa detí, nič zvláštne to nie je

anonym_fb56f1
Dnes o 05:26
@anonym_autor

@svetlonos vieš, čo by sa stalo, keby dom ju udrela? To si tiež už vymyslela. Začne ziapat na celý panelák, že pomoc, pomoc, nebu ja, betyraj na, pomoc, pomoc...

@anonym_autor rozumiem, že to je max nepríjemné. Ponúkni jej, že sama zavoláš sociálku, lebo asi o to jej ide, keď kričí, že ju biješ. A inak, aj to je možnosť, keď si s ňou nevieš rady. Oni ju zaradia do nejakého programu a budú s ňou pracovať. Ale ako lepší mi príde nápad vyhľadať odbornú pomoc

anonym_ee1dac
Dnes o 05:54

@anonym_autor ako píšu niektoré ženy, zobrať mobil a nech sa aj na kolomaž rozleje. Syn, síce mladší mal hry v mobile, keď neposlúchol 3 x tak som zobrala mobil, vymazala hry a je kľud. Lebo to je normálne závislosť už. Kamoska tiež tak mala problémy s dcérou a zobrala jej mobil a dala je tlacitkovy, aby sa jej dovolala. Najskôr tiež protestovala , ale matka neustúpila. Bola takto 2 mesiace a potom dievča vedelo že musí pomáhať a poslúchať. Tiež kričala, plakala , prešla si všelijakými fázami a keď zistila že nepochodí tak sa sama ukludnila. Ale tiež deti sú rôzne. Ak bude pokračovať tak aj psychológa by som navštívila. Držím palce

anonym_ff4f69
Dnes o 06:15
@anonym_ee1dac

@anonym_autor ako píšu niektoré ženy, zobrať mobil a nech sa aj na kolomaž rozleje. Syn, síce mladší mal hry v mobile, keď neposlúchol 3 x tak som zobrala mobil, vymazala hry a je kľud. Lebo to je normálne závislosť už. Kamoska tiež tak mala problémy s dcérou a zobrala jej mobil a dala je tlacitkovy, aby sa jej dovolala. Najskôr tiež protestovala , ale matka neustúpila. Bola takto 2 mesiace a potom dievča vedelo že musí pomáhať a poslúchať. Tiež kričala, plakala , prešla si všelijakými fázami a keď zistila že nepochodí tak sa sama ukludnila. Ale tiež deti sú rôzne. Ak bude pokračovať tak aj psychológa by som navštívila. Držím palce

@anonym_ee1dac no su deti ktore ani toto nepochopia u mna to napriklad nefungovalo ja som si aj tak robila co chcela mala som skryte peniaze o ktorych mama nevedela u kamošky pre taketo pripady aby som aj mala kde prespat kebyže mi povedala tak sa otoč a chod ...a doma som mala ten telefon co mi dala mama tlacitkovy a v skole som mala moj normalne iphone a vždy mi ho kamoška brala, proste ja som bola nenapravitelny pripad , teraz v dospelosti už je to lepsie ale stale ked nieje po mojom tak mam s tym problem, ale ja mam zrejme nejaku poruchu spravania a zvladania emocii od malička,

anonym_ff2112
Dnes o 06:24
@anonym_ff4f69

@anonym_ee1dac no su deti ktore ani toto nepochopia u mna to napriklad nefungovalo ja som si aj tak robila co chcela mala som skryte peniaze o ktorych mama nevedela u kamošky pre taketo pripady aby som aj mala kde prespat kebyže mi povedala tak sa otoč a chod ...a doma som mala ten telefon co mi dala mama tlacitkovy a v skole som mala moj normalne iphone a vždy mi ho kamoška brala, proste ja som bola nenapravitelny pripad , teraz v dospelosti už je to lepsie ale stale ked nieje po mojom tak mam s tym problem, ale ja mam zrejme nejaku poruchu spravania a zvladania emocii od malička,

@anonym_ff4f69 no a odkial si mala peniaze, a odkial iphone? Bežne 14-ročná len tak toľko peňazí nemá

anonym_ff4f69
Dnes o 06:29

@anonym_autor a podla mna aj zbytočne stresujes proste v tomto veku je najhorsia puberta a tvoje dieta je proste len tazsie zvladatelne lebo su deti ktorym povies raz dva krat a su v pohode odovzadaju mobil a upratuju aj pomahaju doma ... takze bud si zlyhala ako matka v tej vychove od malička ze si bola moc prísna a nedavala si priestor jej emociam bitky atd tak proste teraz je taka ...a nebola nahodou od malička taka tažsia na vychovu ? možno ma diagnozu a ani o tom nevieš, alebo proste ma tažsie obdobie ci už doma alebo v škole a je na nu naložene vela, vravim je to dost kriticky vek ...nechala by som ju chvilu tak budovala si s nou vztah a tak by ti mala povedat vsetko co ju trapi nerobila by som nič na silu že by som jej brala telefon že je na nom a ty ako pojašena prides do jej izby a pytas si rychlo telefon lebo chces! ja by som ti ho tiež nedala proste su tam moji kamoši chatujem s nimi a je to momentalne moj svet ...predstav si že si v robote ješ v pohodke hamburger a tvoj šef pride ako pojašeny poplašeny a zoberie ti ho spred ust ako ho ides prave zjest co by si si pomyslela ? tiež by si mala take iste nervy a chut ho udriet no nie ??? proste už niesu tie stare časy, je 21 storocie deti su ine aj sa vychovavaju inak ...pozri si stranku deti jsou taki lidi na instagrame tam su rady ako vychovavat v dnesom storoči ...ty mas este vychovu ako za sociku

anonym_ff4f69
Dnes o 06:33
@anonym_ff2112

@anonym_ff4f69 no a odkial si mala peniaze, a odkial iphone? Bežne 14-ročná len tak toľko peňazí nemá

@anonym_ff2112 ved od babiek dedkov krstna krstny kamaratky ina rodina šetrila som si nanho a nekupila som si uplne novy ale z bazaru vyzeraju ako nove a predsa su z bazaru ...a ja som mala 14 v roku 2015 takže vtedy tie iphony neboli až take drahe stal ma okolo 500 eur

anonym_ff4f69
Dnes o 06:34
@anonym_ff2112

@anonym_ff2112 a ked si z bohatsej rodiny tak maju tolko penazi..

anonym_ff2112
Dnes o 06:35
@anonym_ff4f69

@anonym_ff2112 a ked si z bohatsej rodiny tak maju tolko penazi..

@anonym_ff4f69 no ja osobne vzdy viem o peniazoch, ktoré dcéra dostane a šetrí si iich. Ak by som vedela, že ich minula...zariadila by som to hned inak. Ale to som ja

anonym_ff4f69
Dnes o 06:41
@anonym_ff2112

@anonym_ff4f69 no ja osobne vzdy viem o peniazoch, ktoré dcéra dostane a šetrí si iich. Ak by som vedela, že ich minula...zariadila by som to hned inak. Ale to som ja

@anonym_ff2112 a prečo by si mala vediet o všetkom ? :D ved deti niesu už babatka že rohodujes za nich o vsetkom teens už by mali vediet rozhodovat pomaly aj sami za seba ved budu mat 15 pojdu na brigadu a urcite nebudu ukazovat mamke že aha kolko som zarobil..a okrem toho skola bez matury sa konči aj v 18 pojde do roboty a nebude vediet za seba rozhodovat lebo vsetky peniaze videla mamka a mamka rohodla ze kde ich použijem ?? a mat dieta sa moze mat aj v 15,16,17,18, a nikdy clovek nevie kedy slečna otehotnie može byt aj velmi zodpovedna ale proste stane sa a to ju vyhodis z domu akože ? a potom rodicak bude poberat aj tak ona ...

anonym_7f53d7
Dnes o 06:42

@anonym_autor nie že za dobrotu na žobrotu ale za sprostosť na žobrotu 😅

anonym_7f53d7
Dnes o 06:47

@anonym_autor 14 ročná je už trestne zodpovedná, to čo si vychovala za zrúdu?

anonym_ee1dac
Dnes o 06:48
@anonym_ff4f69

@anonym_ff4f69 tak s tebou to mali rodičia veru veselé, normálne ich ľutujem. Áno máš pravdu, každé dieťa je iné a na každé platí niečo ine( alebo neplatí). Sama matka musí prísť na to vo platí na jej dieťa.

anonym_dbfaf6
Dnes o 06:56
@anonym_autor

@huxy áno, bola úplne zlaté bezproblémové dieťa..takto sa to zvrtlo, keď zmenila tu školu a našla si kamošky, s ktorými si chce písať, volať. Ony sú v pohode, veď nie som proti, ale tiež nejaké povinnosti by mali byť splnené. Dokázala by od rána do večera sedieť na mobile, keby jej to nekorigujem. Preto vravím, že sama som v šoku, keďže sme mali normálny vzťah, takto sa to zmenilo v podstate za rok.

@anonym_autorpri
@anonym_autor choďte za psychologickou, najprv sama a poraďte sa. Najprv za školskou. Ja som mala problém, nechcela sa učiť, aj keď mala na to. Doslova na kolenách som ju prosila a potom nasledoval amok. Manžel ju v nervoch aj udrel. Ale naozaj choďte za tou psychologickou, naučí vás ako komunikovať. Našťastie to obdobie prešlo. Teraz je na gymnáziu a je to v pohode.

anonym_7c106a
Dnes o 06:56
@anonym_autor

@anonym_abf2b7 joj veď tiež navštevovala zakázané stránky, písala si s kdekym... A nie je stále s kamarátkami na mobile, pozerá tam nejaké filmy a blbosti. Snáď už nik sa s dcérou toľko nerozprával a nevysvetloval ako ja. Aj o nástrahách, o živote, škole, proste vysvetľujem jej nonstop. Ona je veľmi milá aj ku mne, kým nepríde k tomu, že jej nepredlzim mobil.

@anonym_autor Podla mna to je normalne regulerne zavislost. Presne ako ked ides niekomu siahnut na alkohol, cigarety, fet...vtedy idu do amoku...

anonym_ff2112
Dnes o 07:42
@anonym_ff4f69

@anonym_ff2112 a prečo by si mala vediet o všetkom ? :D ved deti niesu už babatka že rohodujes za nich o vsetkom teens už by mali vediet rozhodovat pomaly aj sami za seba ved budu mat 15 pojdu na brigadu a urcite nebudu ukazovat mamke že aha kolko som zarobil..a okrem toho skola bez matury sa konči aj v 18 pojde do roboty a nebude vediet za seba rozhodovat lebo vsetky peniaze videla mamka a mamka rohodla ze kde ich použijem ?? a mat dieta sa moze mat aj v 15,16,17,18, a nikdy clovek nevie kedy slečna otehotnie može byt aj velmi zodpovedna ale proste stane sa a to ju vyhodis z domu akože ? a potom rodicak bude poberat aj tak ona ...

@anonym_ff4f69 pokiaľ zije pod mojou strechou, mám právo o všetkom vedieť...nikde nepíšem, že rozhodujem o jej peniazoch. Ale určite sa snažím rozumne vydebatovať, na čo si šetrí.

anonym_ff4f69
Dnes o 07:48
@anonym_ff2112

@anonym_ff4f69 pokiaľ zije pod mojou strechou, mám právo o všetkom vedieť...nikde nepíšem, že rozhodujem o jej peniazoch. Ale určite sa snažím rozumne vydebatovať, na čo si šetrí.

@anonym_ff2112 jaaj tieto kecy pokial žije pod mojou strechou :D vravim vychova jak za socializmu...podla mna treba aj deti nechavat rozhodovat same za seba a ked proste chce iphone nech si ho kupi či ty ako matka budeš zavidiet ze tvoja dcera ma drahsi telefon ako tvoj plat ? podla mna to je chore ...

anonym_7c106a
Dnes o 07:49
@anonym_ff4f69

@anonym_ff2112 jaaj tieto kecy pokial žije pod mojou strechou :D vravim vychova jak za socializmu...podla mna treba aj deti nechavat rozhodovat same za seba a ked proste chce iphone nech si ho kupi či ty ako matka budeš zavidiet ze tvoja dcera ma drahsi telefon ako tvoj plat ? podla mna to je chore ...

@anonym_ff4f69 Jeziis, ty si fakt pripad...tvoje komentare vravia za vsetko

anonym_ff4f69
Dnes o 07:55
@anonym_7c106a

@anonym_ff4f69 Jeziis, ty si fakt pripad...tvoje komentare vravia za vsetko

@anonym_7c106a v čom pripad ? ved normalne ti pisem argumenty a ano su aj take matky čo zavidia svojim detom peniaze,alebo drahsie telefony...ja si myslim že pokial si na to dieta setri a chce to mat nech si ho ma ved tym ze si setri tak sa uci financnej gramotnosti či o čo ti ide ?

anonym_7c106a
Dnes o 07:57
@anonym_ff4f69

@anonym_7c106a v čom pripad ? ved normalne ti pisem argumenty a ano su aj take matky čo zavidia svojim detom peniaze,alebo drahsie telefony...ja si myslim že pokial si na to dieta setri a chce to mat nech si ho ma ved tym ze si setri tak sa uci financnej gramotnosti či o čo ti ide ?

@anonym_ff4f69 Mne pride, ze Ty si bola proste riadny kvietok. Mas vlastne deti ?