icon

Ako by ste reagovali, keby vás udrela 14 ročná dcéra?

Včera o 14:47

Sama neverím, čo píšem. Som s ňou sama od jej jedného roka, nič jej nechýba, o všetko na postarané. Snažím sa s ňou tráviť čas, rozprávať sa, zasmiať, poradiť. Nie som dokonalá. Viem, že keď som dala trest, bolo mi jej ľúto, tsk som často povolila. Hádky u nás sú kvôli tomu, že nič nechce pomáhať, učiť by sa mohla tiež viac, známky má 1-3, teraz jej vychádza 5 trojak. Najväčší problém je ale mobil. Má rodičovskú kontrolu, keď jej nechcem predlzit limit, zacne vrieskať na celý panelák, naschvál, aby to počuli ľudia a ja som povolila. Čím viac jej vravím, nech je ticho, tichšie, tým viac huláka. Teraz pred chvíľou tiež takýto výstup. Koľko je optimálne byť na mobile pre 8-cku? Sama od seba neurobí doma nič, stokrát ju musím o niečo žiadať. Teraz bol výstup pre mobil, že jej nechcem predlzit limit, strávila už od rána na mobile 2,5 hodiny. Začala mi trhať môj mobil z ruky a keď som jej ho nechcela dať, normálne po mne začala búchať rukami, bit ma. Bojím sa, čo bude ďalej, keď sa takto správa. Aký trest by ste jej dali, čo by ste robili? Viem, že som bola na ňu moc mäkká, teraz to ľutujem, keďže na vôbec nerešpektuje. Prosím ak mi viete dať rady bez ponižovania a hejtov, že si môžem za to sama. To už dávno viem. Za dobrotu-na zobrotu...

Strana
z5
anonym_ad2c9b
Dnes o 08:21

Predpokladám, že ste boli obe rozrušene.Ako sa poznám,ja facky v prípade emočného vypätia vraciam.Ina vec je , že by som sa snažila po ukludneni vysvetliť dcére, že ani moje,ani jej konanie nebolo správne a navrhla nejaký zdravý kompromis

anonym_273ce1
Dnes o 08:42

@anonym_autor nemam vlastnú skúsenosť. Mam syna ale 7rocneho. Zatiaľ nemam odžité ale kolegyňa si prešla s dcérou kadecim a podobným... kolegyňa zacala využívať metódu studenej vody. Mala v chladnicke nachystanu a poriadny reset a ked dcéra zacala kričať uprostred afektu sa zobrala, obliala ju.Zobrala mobil. Odložila. Nedala kým dievča samé neprišlo a neospravedlnilo sa. Princíp jej vysvetlila ked mladá urazená zavrela dvere -ospravedlniť sa,pomáhať, snažiť sa riešiť vnútorný hnev. Napad s lístkom do výťahu sa mi pozdáva. Na druhej strane každého prd do toho kým nerusite nočný kľud. Aktuálne aj ked moje dieta ma 7 rokov a pán vie co bude v puberte je dôležité a za tým si stojím - rodič si musí stáť za svojim. A co slubime dobre aj zle dodržať. Preto maju byt sľuby reálne. Aby sa nastavili hranice ze to ide na oboch stranách... mozno sa mýlim.. tazko povedat ale studenú vodu použila kolegyňa celkovo 3x na ňu. Potom uz nebolo treba .

anonym_ff2112
Dnes o 08:43
@anonym_ff4f69

@anonym_ff2112 jaaj tieto kecy pokial žije pod mojou strechou :D vravim vychova jak za socializmu...podla mna treba aj deti nechavat rozhodovat same za seba a ked proste chce iphone nech si ho kupi či ty ako matka budeš zavidiet ze tvoja dcera ma drahsi telefon ako tvoj plat ? podla mna to je chore ...

@anonym_ff4f69 mňa nezaujíma, kto si co o mojej výchove myslí. Proste nejaké pravidlá sú a potom ma decko nebude biť a ani hovoriť také škaredé veci.
Mimochodom, mne stačí obyčajný telefón, a dcére doprajem. Práve dnes sme boli kúpiť za odmenu iphone 15, na ktorý si sama šetrila (lebo ja by som jej iphone nekúpila, ja ich neznášam). Vraj závidím, ty máš nejaký komplex od rodičov? Ja svojej dcére doprajem, v rámci možností, keďže som na ňu sama. Zároveň sa z nej snažím vychovať dobrého človeka, a to nedosiahneš tým, že jej všetko dovolíš

autor
Dnes o 09:16

Baby bola fakt zlatá bezproblémová keď bola mladšia. Akurát či viem že bola chýba, nemala veľa povinností, sme len dve, tsk som si všetko urobila sama, ona sa hrala, čítala, kreslila, pozerala tv. To viem, že dom ju mala viac zapájať do chodu domácnosti. Vždy mala pomalšie tempo a všetko jej dlhšie trvá, takže som to od nechcela, nech sa radšej učí...

anonym_c7996c
Dnes o 09:20

Ja asi nemám radu , píšem len z pozície problémovej pubertiačky, presne po takejto hádke , kvôli telefónu , som ušla z domu na týždeň. Nenávidim sa za to , aké som bola hrozné decko, tiež som ale nemala otca. Nikto nemá návod na rodičovstvo každý sa snazi byť čo najlepší rodič , ale každé dieťa je iné a na každé platí niečo iné , takze je úplne normálne že sa ti to vymklo spod kontroly.
Skús si s ňou v klude sadnúť a naozaj sa dlho rozprávať najprv o problémoch medzi vami a potom to odľahčiť inými témami , pamätám si , že mne toto veľmi chybalo doma , nemala som pocit že mamu zaujíma niečo iné ako známky a povinnosti.
Myslím že sa bude hanbiť za to čo urobila a sama nebude vedieť čo urobiť , mne doteraz leži v hlave jedna situácia , kedy som napisala na mamu strašne slova a ona to videla na počítači a keď som došla domov tak plakala. Bolo mi to luto už na další deň a ostalo to nevypovedané, 15 rokov.

oskvarka
Dnes o 10:09

Tak nám na menšie deti pomáha že ak máš taký abstak že kričíš aby si mal viac a bikes sa aby si mal viac znamená že máš príliš veľa práve že a potrebuješ sa naučiť to zvládať v kľude a dostaneš teda ešte menej minút obyčajne ako zvykneš mať. Kým neprestane ten hystericky kri pri malých to zaberá no pri veľkých neviem 14 ročného ešte neviem. S tým že deti skúšajú toto aj pravidelne že nefungovalo pred rokom možno teraz zaberie. 🤦 Chce to pevné nervy. Držím palce a neustup ako na susedov by som ozaj nebrala v tomto prípade ohľad.

oskvarka
Dnes o 10:10
@anonym_c7996c

Ja asi nemám radu , píšem len z pozície problémovej pubertiačky, presne po takejto hádke , kvôli telefónu , som ušla z domu na týždeň. Nenávidim sa za to , aké som bola hrozné decko, tiež som ale nemala otca. Nikto nemá návod na rodičovstvo každý sa snazi byť čo najlepší rodič , ale každé dieťa je iné a na každé platí niečo iné , takze je úplne normálne že sa ti to vymklo spod kontroly.
Skús si s ňou v klude sadnúť a naozaj sa dlho rozprávať najprv o problémoch medzi vami a potom to odľahčiť inými témami , pamätám si , že mne toto veľmi chybalo doma , nemala som pocit že mamu zaujíma niečo iné ako známky a povinnosti.
Myslím že sa bude hanbiť za to čo urobila a sama nebude vedieť čo urobiť , mne doteraz leži v hlave jedna situácia , kedy som napisala na mamu strašne slova a ona to videla na počítači a keď som došla domov tak plakala. Bolo mi to luto už na další deň a ostalo to nevypovedané, 15 rokov.

@anonym_c7996c "nemala som pocit že mamu zaujíma niečo iné ako známky a povinnosti" takto to má asi veľa pubertiakov ja som strašne týmto presne trpela... A to som ani nebola rebel ale liezli mi to neskutočne na nervy. A bola som maximálne pasívna ako sa dalo.

anonym_d00abd
Dnes o 10:22
@anonym_autor

Baby bola fakt zlatá bezproblémová keď bola mladšia. Akurát či viem že bola chýba, nemala veľa povinností, sme len dve, tsk som si všetko urobila sama, ona sa hrala, čítala, kreslila, pozerala tv. To viem, že dom ju mala viac zapájať do chodu domácnosti. Vždy mala pomalšie tempo a všetko jej dlhšie trvá, takže som to od nechcela, nech sa radšej učí...

@anonym_autor ja som tiež sama vychovávala takú nespratnú slečnu, narobila naozaj veľa somarín, aj vážnych vecí, nemala ma absolútne za nič.
Dnes je dospelá a pri každej príležitosti mi ďakuje, objíma ma a som naj mama na celej zemeguli, pri každej príležitosti ma prekvapuje a robí gestá, ktoré hrejú pri srdci a mieni to tak robiť po zvyšok života za tie trápenia, ktoré som s ňou mala.
LEBO som ju neodsudzovala, nenadávala, netrestala ju, uvedomovala si ako mi ubližuje, ale nevedela si pomocť, robilo jej to radosť a testovala ma kam až može zájsť, mala v hlave zmatok a nevedela čo s ním.
Aj kufre mala zbalené, nastavila som sa to ignorovať, pokiaľ nejde o život, inak sa to len zhoršovalo.
Dnes je mama dcéry a povedala že to urobí vo výchove presne rovnako, že situácie nebude hrotiť, nebude za každú cenu poučovať a ukazovať na nedostatky, lebo tým sa to v puberte iba násobí a dieťa sa dostáva ešte viac do úzkych a v tom rozpoložení je schopné urobiť čokoľvek, aby uľavilo duši.
Stále máme kamarátsky vzťah, povie mi čokoľvek a mám jej doveru, vždy som sa jej zastala a radšej som utopila seba, boli to ťažké cca 2 roky kedy som strácala podu pod nohami, dnes to neľutujem💗

anonym_ff4f69
Dnes o 11:04
@anonym_d00abd

@anonym_autor ja som tiež sama vychovávala takú nespratnú slečnu, narobila naozaj veľa somarín, aj vážnych vecí, nemala ma absolútne za nič.
Dnes je dospelá a pri každej príležitosti mi ďakuje, objíma ma a som naj mama na celej zemeguli, pri každej príležitosti ma prekvapuje a robí gestá, ktoré hrejú pri srdci a mieni to tak robiť po zvyšok života za tie trápenia, ktoré som s ňou mala.
LEBO som ju neodsudzovala, nenadávala, netrestala ju, uvedomovala si ako mi ubližuje, ale nevedela si pomocť, robilo jej to radosť a testovala ma kam až može zájsť, mala v hlave zmatok a nevedela čo s ním.
Aj kufre mala zbalené, nastavila som sa to ignorovať, pokiaľ nejde o život, inak sa to len zhoršovalo.
Dnes je mama dcéry a povedala že to urobí vo výchove presne rovnako, že situácie nebude hrotiť, nebude za každú cenu poučovať a ukazovať na nedostatky, lebo tým sa to v puberte iba násobí a dieťa sa dostáva ešte viac do úzkych a v tom rozpoložení je schopné urobiť čokoľvek, aby uľavilo duši.
Stále máme kamarátsky vzťah, povie mi čokoľvek a mám jej doveru, vždy som sa jej zastala a radšej som utopila seba, boli to ťažké cca 2 roky kedy som strácala podu pod nohami, dnes to neľutujem💗

@anonym_d00abd krásne napísané, dúfam že aj ja budem mať taký vzťah s dcérou ako ty 🥰

anonym_ff4f69
Dnes o 11:04
@anonym_d00abd

@anonym_d00abd v podstate sme napísali to isté 🙂

elanor
Dnes o 11:11

dostala by riadnu cez hubu, ze by jej stena dala druhu, a zobrala by som jej mobil mozno aj na mesiac.
Nepomoze, nic neurobi? Ok, ani ja pre nu viac nepohnem prstom, a nech sa ide past von na luku.
A ked sa jej nepaci, moze si zbalit zubnu kefku, pyzamo a tam su dvere.
Ci bude zrazu taka hrdinka...

anonym_0e9f80
Dnes o 11:23
@anonym_autor

@anonym_761bf4 je mi do plaču, lebo sa to stupňuje. To vrieskanie aj jej bezohľadnosť.

@anonym_autor zobrala by som jej ho nadobro. Nech vrieska

chelgi
Dnes o 11:28

Ja mam zatial len malych skolkarov,cize ešte s pubertou ziadne skusenosti, ale aj ked mi je velakrat tiez luto "trestu", ale nepovolim. Napríklad dcera si schvalne kreslila fixkami po rukach, po viacerých upozorneniach, ze este raz fixky vezmem na 3 dni. Jasne ze plakala, vyjednavala. Ale slovo bolo 3 dni a hotovo. Najbližšie pojdu do kosa som varovala. Tym chcem povedat, ze ak raz ma limit 2h, proste si sa rozhodla a tak ma byt. Ziadne predlzovanie. Tak nech reve kolko chce. Udrie ma? Upozorním, udries esze raz limit bude 0.. Ale vravim ja len teoritizujem, nemam pubertacku. Ale mne je jedno co si mysli suseda, ale u nas ako sa povie, dohodne uz sa nemeni.

simca06022011
Dnes o 11:33

@anonym_autor Taku by som jej slahla spat, ze by jej stena dala druhu, vypla by som jej internet na minimalne mesiac, a ak nezacne sekat dobrotu ziadny mat nebude. Telefon by mala obmedzeny.
Vrieskanie by som totalne ignorovala, odisla by som do inej miestnosti. A nech sa hadze o zem. Rozmaznana je, priznaj si to, z kazdeho trestu ustupis, lutujes ju, a ona to vyuziva, ma ta okolo prsta omotanu. Kopa dievcat vyvadza v tom veku, nehce sa im.. mojej tiez musim pohrozit, napr v sobotu som jej telefon na tvrdo zobrala, kedze som jej v piatok dala nieco spravit a vykaslala sa... uz vie, ze zacat hucat, alebo si bez dovolenia mobil zobrat nie je cesta, vezme ho, ja som schopna ho odniest aj do kancelarie a miesto dna bez bude mat tyzden bez. Rozpravam sa s nou vela, vela citala a v skole reisili ako hlupnu ludia z mobilov a skrolovania a kravin, dohovaram furt, je to silnejsie pokusenie pre vela deti... naozaj vidno ale rozdiel aj v spravani, aj pristupe, ked ten boli je von z hry...
Inak na pomahanie, no.. mne tiez velmi pomoholo, proste neurobit.. nevylozi umyvacku, nema ranajky.. atd atd..

chelgi
Dnes o 11:35
@anonym_autor

@svetlonos vieš, čo by sa stalo, keby dom ju udrela? To si tiež už vymyslela. Začne ziapat na celý panelák, že pomoc, pomoc, nebu ja, betyraj na, pomoc, pomoc...

@anonym_autor no tak to by som uz aj ja dostala "amok" telefón by letel do kosa a zacala by som aj ja "divadlo" pre susedov, nech sa hanbí ona :D

svetlonos
Dnes o 11:41
@anonym_7f53d7

@anonym_autor 14 ročná je už trestne zodpovedná, to čo si vychovala za zrúdu?

@anonym_7f53d7
Pre Boha sa trocha kontroluj, ty si vo všetkom perfektná?

macekovam
Dnes o 11:52

@anonym_autor zrušila by som jej paušál.vybavene

anonym_d00abd
Dnes o 12:20
@anonym_ff4f69

@anonym_d00abd v podstate sme napísali to isté 🙂

@anonym_ff4f69 áno🌹
Dobre mienené rady nepadajú moc na úrodnú podu, dieťa si z toho vyberie to medzi riadkami, radšej vymyslieť program, ktorý ju zaujme viac, aby ten telefón odložila, aby zistila sama že ten telefón nepotrebuje celý deň.
Je to závislosť, ktorú treba nahradiť, preprogramovať na chvíľu hlavu na niečo iné a zaujímavejšie pre ňu.
U nás to bolo kino, večera, nákupy, koncerty, výlety, občas spoločenská hra, urobila som jej nechty, vlasy, to nepohrdla, korčule a bike s matkou bola vtedy ostuda.
Dať jej po papuli vo vyhrotenej situácii ma ani nenapadlo, už hrozné bolo sa pozerať na taký stav, keď jej preplo, bolo to skor veľmi smutné a nie ju ešte v takom stave fackovať, to nešlo.

anonym_d00abd
Dnes o 12:46
@anonym_ff4f69

@anonym_d00abd krásne napísané, dúfam že aj ja budem mať taký vzťah s dcérou ako ty 🥰

@anonym_ff4f69 Ďakujem🫶
Mali sme takú hodinku, keď sa kúpala, z kúpelne ma nevyhadzovala(bol to spoločný priestor), umyla som jej chrbát, vlasy, aj keď bolo dusno, sadla som si na zem a čakala kým povie nech jej umyjem chrbát.
Možno sa bála že ju utopím😆 ale v kúpelni som s ňou vedela prebrať nejaké veci v kľude, aj keď sa tvárila že ma nepočuje, uši mala pod vodou.
Doteraz to spomína, že vlastne vždy čakala že prídem a že mi dovolila umyť jej chrbát malo byť také ospravedlnenie, keď mala zlosť na celý svet.

anonym_b09c5c
Dnes o 13:11

V prvom rade si musíš upratať v hlave TY. na výchovu a na určovanie hraníc je už dosť neskoro, ale lepšie neskoro ako nikdy. Ale práve preto si musíš ty vstúpiť do svedomia, rozhodnúť sa čo a ako, akým smerom sa uberať. A skrátka, že keď raz dačo poviem, tak to bude platiť. Dnes, zajtra, o týždeň a aj vtedy keď bude ziapať a aj keď sa bude vyhrážať. ALE aj vtedy keď bude dobrá jak med, aj vtedy budú platiť rovnaké pravidlá. VŽDY. A že tie pravidlá budú stále rovnaké. Ale niekedy môže byť výnimka (napríklad viac byť na mobile cez víkend). veľmi a v dobrom ti radím nájdi si psychologičku. Pre seba. Aby ťa naviedla na to ako s dcérou komunikovať, ako reagovať, skrátka aby ťa naviedla na správny smer ešte kým nie je úplne neskoro. Lebo to čo píšeš, je že fuuuuha 😲

simca06022011
Dnes o 13:17
@anonym_d00abd

@anonym_ff4f69 Ďakujem🫶
Mali sme takú hodinku, keď sa kúpala, z kúpelne ma nevyhadzovala(bol to spoločný priestor), umyla som jej chrbát, vlasy, aj keď bolo dusno, sadla som si na zem a čakala kým povie nech jej umyjem chrbát.
Možno sa bála že ju utopím😆 ale v kúpelni som s ňou vedela prebrať nejaké veci v kľude, aj keď sa tvárila že ma nepočuje, uši mala pod vodou.
Doteraz to spomína, že vlastne vždy čakala že prídem a že mi dovolila umyť jej chrbát malo byť také ospravedlnenie, keď mala zlosť na celý svet.

@anonym_d00abd tak teda mna dcera do kupelne nepusta davno, neexistuje 😂 ja si k nej chodim vysedavat na postel

anonym_7e552f
Dnes o 13:39
@anonym_autor

@anonym_761bf4 je mi do plaču, lebo sa to stupňuje. To vrieskanie aj jej bezohľadnosť.

@anonym_autor neudrela umyselne,konala v afekte.
Razne by som vymenila mobil za tlacitkovy a objednala hodiny u psychologa.
Ide o zavislost.

Strana
z5