Ako efektívne upratovať pri starostlivosti o dieťa?
Ahojte, maminky
Máme doma jednu 4‑ročnú šibalku a úprimne – odkedy prišla do „veľkého“ veku, mám pocit, že doma stále niečo nestíham. Jeden deň je všetko super, na druhý je byt ako po výbuchu hračiek a ja večer padám do postele.
Najviac ma vie zložiť kombinácia: škôlka, práca, varenie, večerný program s malou a do toho ešte upratovanie. Niekedy mám pocit, že deň má extrémne málo hodín, aj keď máme „len“ jedno dieťa.
Zaujíma ma, ako to máte vy, čo máte tiež jedno malé dieťa v podobnom veku:
- Kedy upratujete – skôr priebežne, až keď zaspí, alebo máte nejaký systém typu „v sobotu sa to všetko dobehne“?
- A používate niektorá aj pomoc zvonku (upratovanie, žehlenie, občasná výpomoc), alebo si všetko radšej riešite samy?
Čo potrebuješ každý deň upratovať? Hračkám vyhraď miesto, najlepšie boxy kam sa to večer len nahádže. To s tebou spraví aj dcéra. Keď je ich veľa pretriediť. Otca nemá?
Zapojit manzela.
Moje si odpracú samé a není bordel. Majú také vrecia na hračky jedno má žabku druhé macka. Keď neuprace ide všetko do čierneho vreca t.j.do popelnice. A keď potom hľadali hračky a nenašli, povedala som že som ich vyhodila. Za týždeň sa naučila a to nemala ani 4 roky.
hrackam najst miesto a mat pred sprchou ritual = spratat vsetko, aj s dietatom. na hranie vymedzene miesta, a nie hracky roztahovat po celom byte = to u nas fungovalo.
Ved hracky upratat spolu kazdy vecer nez idete do kupelne kupat ako ritual, spolu... ulozis dieta, spraces obyvacku, vylozis stolicky, zapnes robota na podlahu a nechas ho behat po prizemi, za ten cas spraces kuchynu, nakopnes umyvacku riadu, pracku, zoberies mokry vysavac na podlahu a prebehnes to, prehodis veci do susicky, zapnes si telku a poskladas veci zo susicky v cistom a upratanom... pred spanim ked si ides cistit zuby zotries medzi tym umyvadla a prestriekas dezinfekciou zachod, hlbkove upratovanie kupelne robim cez vikend... Ziadna taka drama to nie je, muz ulozi maleho a ide mi pomoct, je to raz-dva spravene, ja popri tom este varim na dalsi den... ze sa mi to po celom dni v praci nechce je vec druha, ale pokial je to kazdodenna rutina je to za cca. hodinu a pol spravene...
@tana_31 Hracky si upratuje sám, rovnako veci na oblecenie čo si vyzlecie poskladá, samozrejme adekvátne veku, a čo ide do kosa na prádlo, to si tam odnesie, zapajam ho. Poriadok doma robíme v piatok/sobotu s mužom spolu, aj tak sa nie vždy stíha…a inak denne niekto správe kuchyniam tak. Teraz mame 3m babatko a niekedy je to masaker, s jedným 4rocnym to je luxus čo sa času týka, ale zapája sa každý.🙂
Ja mám len jedno dieta, prácu a muža non stop na nočných. Máme lepšie a horšie obdobia. Ale je pravda, že od tých 4r si syn musí upratať pred spaním všetko do izby. V obývačke nezostávajú žiadne hračky. Každý deň sa snažím 30minut venovať domácnosti, ale sú dni ked to proste nedávam. Máme robotický vysávač ten ide skoro denne. Ale aby byt vyzeral podľa mojich predstav, to sa od synovho narodenia nestalo. Plánujem si tento rok najať pani na upratovanie 1x týždenné komplet byt.
Zapojit muza,rozdelit si ktore upratovania bude mat na starosti iba on.Druha vec minimalizovat veci doma.Udrziavat poriadok v domacnosti kde je xy veci ktore sa daju rozhadzat a na ktore sada prach je peklo.A.co sa teba tyka,ty co chytis to rovno odloz.Rozdel si dni na uprativacie sektpry.Pondelok kupelka.Utorok spalna atd.Takto ta to neunavi,nezatazi a v kombinacii s predcgadzajucim by to mohlo fungovat.Ale zaklad je zapojit muza aby si drzal svoje upratovacie zodpovednosti a viest k poriadku tak ako sa da a nastavit pravidla aj dcere.
hlavne nemat pocit, ze perfektne upratany byt je zarukou rodinneho stastia
hlavne nemat pocit, ze perfektne upratany byt je zarukou rodinneho stastia
@anonym_f64dd4 Chcem vidiet jedneho chlapa, ktory ma stres z toho, kedy bude upratovat🤔
Hračky a kuchyňu spratujem priebežne počas dňa, to by bolo toho večer veľa a ostatné večer keď deti zaspia,aby sme vždy ráno vstali do čistého…mam taký mop čo vystrekuje vodu,tak tým narýchlo prejdem ešte podlahy.. to je ozaj raz dva…a veľké upratovanie vrátane poriadneho umývania podláh,periny, kupelky atd atd robim vždy štvrtok večer, keď deti uložím aby som mala na víkend upratané a mali sme voľno,takto mi to vyhovuje už roky a takto mame upratané stále, ale ja preferujem aj minimalizmus blbosti preč, každá vec musí mať svoje miesto a čím menej tým lepšie, inak si otrokom domácnosti 🙂

Nemám dieťa v tom veku ale mne sa osvedčilo nechať domáce práce ako umývanie zeme, kúpeľne (činnosti, ktoré netreba denne) na víkend. Ale aby dom vyzeral upratane, tak to musím robiť priebežne a neustále. Neodložím šálku do drezu ale ju dám do umývačky, alebo umyjem. Vyzlečiem pyžamo, nenechám ho v kúpelni ale dám do prádlového koša. To mi najviac pomohlo na poriadok. Keď sa bordel nakopí, tak mám menšiu motiváciu ho upratať.