Ako nakŕmiť desaťročného nejedáka?
Mame doma 10r nejedaka. Nezje maso, zeleninu. Oblubuje sladke jedla, zemiaky, ryzu, cestoviny. Bud suche, pecene, abo nasladko.
Ja som uz zufala z neho.
Zje iba rajcin., zeleninovu jarnu polievku a vyvar. Aj to len stavu s cestovinou/rezancami. Krv ma ok. Je aktivny. Rad sportuje.
Nemusim sa o neho bat?
Davam mu doplnky-na imunitu, omegy, ..
Rozjedli sa Vase deti vo vyssom veku?
Ešte ma napadlo, nemá reflux, alebo nejaku potravinovu alergiu, alebo intleranciu?
@anonym_autor ak nezje mäso, tam by som skor rozmyslala ako doplniť bielkoviny ..
@anonym_autor ak nezje mäso, tam by som skor rozmyslala ako doplniť bielkoviny ..
@anonym_415b78 Tak živočíšne proteiny nenahradiš ničim. Rastlinné na milión spôsobov.
@anonym_autor je dobré, že mu chutí vývar, zeleninová polievka.. Skúsila by som doňho dostať mliečne fermentované jedlá biely jogurt s ovocím, cestoviny s tvarohom osladené medom. V bielom acídku pomixuj kúsok banánu s kakaom... pozri recepty na overnight vločky tam sa stratia proteíny - kefír, jogurt.. naši chalani si ich robia na desiatu do školy.
Kvôli vyššej konzumácii sacharidov potrebuje príjem probiotík, aby sa mu v tele nemnožili kvasinky.
vývar je super, aspoň to, rob ich priadne silné, ja robím kombo hovädzí/kurací a fakt teda taký, že keď vychladne je skoro želatína 😀 Ja sa aktálne snažím tiež syna (12) vykŕmiť. Bol nedávno na športovej prehliadke (atletika) a aj tam sa doktoro smial, aby sme mu občas dali najesť🙉😂 On pritom nemá vôbec problémy s jedením, ale asi spaľuje rýchlo, tak mu trčia kosti...😖😂 Takže u neho nie je problém s pestrosťou, ale celkovým nastavením makier. Raňajky pripravujem vždy večer - skyr/tvaroh ochutím čakankovým toppingom, na to granola, ľanové semienka alebo chia, trochu proteínu, nakrájam ovocie (jahody, banán, čučoriedky, hrozno... ). To mu chutí moc. A dbám, aby mal 5-6 jedál denne, v pomere 80 % bielkovín, 20 % sacharidov... A samozrejme zelenina
@anonym_autor je dobré, že mu chutí vývar, zeleninová polievka.. Skúsila by som doňho dostať mliečne fermentované jedlá biely jogurt s ovocím, cestoviny s tvarohom osladené medom. V bielom acídku pomixuj kúsok banánu s kakaom... pozri recepty na overnight vločky tam sa stratia proteíny - kefír, jogurt.. naši chalani si ich robia na desiatu do školy.
Kvôli vyššej konzumácii sacharidov potrebuje príjem probiotík, aby sa mu v tele nemnožili kvasinky.
@anonym_065dec jogurt zje.aj vlocky. Len to maso. Aj ovocie lubi.
Pridať niekam sóju alebo strukoviny keď mäso nezje. Nebude to koniec sveta neboj sa, ja zjem dokopy 10 jedál a žijem, dokonca jednym časom aj s nadváhou :D
@anonym_autor koľko váži a meria?
Môj 10r tiež nič nechce.. a ešte aj z toho, čo mu ako tak chuti, zje malo. Má cca 10kg menej, než by mal mať..
Gastro ok, endokrinologia, kde je pravidelne sledovaný kvôli výške a váhe, tiež všetko ok...
Nič nepomáha..
@anonym_065dec jogurt zje.aj vlocky. Len to maso. Aj ovocie lubi.
@anonym_autor nemusíš sa strachovať, stravu má v poriadku 🙂
Živočíšne proteíny, probiotika, B vitamíny... má v mliečnych výrobkoch, pridala by som tvrdý syr do omáčok, strúhaj na prílohu... Len by som dopĺňala magnézium pred spánkom ak športuje, dodáva telu energiu a je prevenciou skoliózy, ak by rýchlo rástol v puberte.
@anonym_autor Ale ved nie je nejedak podla toho, co pises! Len nema rad urcite potraviny.
V puberte sa vela deti rozje.
@anonym_autor sladké jedlá by dostal len za odmenu, na oplatku keď zje niečo normálne.
Pridať niekam sóju alebo strukoviny keď mäso nezje. Nebude to koniec sveta neboj sa, ja zjem dokopy 10 jedál a žijem, dokonca jednym časom aj s nadváhou :D
@procrastique dakujem.fakt sa o neho boji. Doktorka, ze vyrastie, ale kedy?
Koľko vám váži ? Tiež máme spagetku doma 😞😞a len sa trápime s jedením
@almia bude mat v lete 11r, je vysoky, chudy, 30kg.
@anonym_autor sladké jedlá by dostal len za odmenu, na oplatku keď zje niečo normálne.
@anonym_acbc81 ano.to sme uz skusali. 2dni nic nejedol. On to nedokaze dat do ust, napina ho, povraca sa. 😩😞🫤
@anonym_autor Ale ved nie je nejedak podla toho, co pises! Len nema rad urcite potraviny.
V puberte sa vela deti rozje.
@anonym_3f1ef3 spravanie uz na pubertu ma, ale stale sa nerozjedol..😞
@anonym_acbc81 ano.to sme uz skusali. 2dni nic nejedol. On to nedokaze dat do ust, napina ho, povraca sa. 😩😞🫤
@anonym_autor ak je to takto, tak ma poruchu príjmu potrvavy. Zdravy človek sa po 2 dňoch naje. Smer psychológ.
@anonym_autor ak je to takto, tak ma poruchu príjmu potrvavy. Zdravy človek sa po 2 dňoch naje. Smer psychológ.
@anonym_acbc81 nema.co lubi, zje.len nedokaze zjest maso. Dlho bol kojeny,maso ani v prikrmoch nezjedol.
@anonym_autor ja mam to isté, vola sa to restriktivna porucha príjmu potravy a dá sa s tým žiť 😁 už od decka vygrcam všetko čo má pre mňa nevhodnú štruktúru, farbu, konzistenciu alebo sa mi to len nepáči 😁 a výsledky som z krvi mala vždy top. Už mám bližšie k 40tke a nemám pocit žeby ma to obmedzovalo, skôr ma obmedzujú ľudia a ich dementne otázky a presviedcania na jedlo
@anonym_acbc81 nema.co lubi, zje.len nedokaze zjest maso. Dlho bol kojeny,maso ani v prikrmoch nezjedol.
@anonym_autor na základe čoho tvrdíš s takou istotou, že nemá poruchu príjmu potravy? Je to dieťa, treba ho dat vyšetriť. Keď to teraz zanedbas, v puberte sa to zhorší.
@anonym_autor jezis, maso. 😂😂 By ti mohla moja mama o mne rozpravat 😅😅. Doteraz maso nejem..obcas maly kusocek ochutnam, aj to musi byt suche.. na milost som vzala len slaninu 😅. Z mas ama vzdy napinalo a neznasala som ho aj ako babo..mama vravi, ze som odmietala jest prikrmy, kde bolo maso.
Vobec by som z toho tragediu nerobila. Ak ostatne zje ako normalnu porciu.
Maso nie je zaklad vsetkeho.. da sa nahradit.. a co ryby? Alebo take nejake gulky/placky/burgre z mleteho masa/zeleniny/ryb/strukovin, to by neslo?
A teda skus tie bielkoviny nejak nabrat, ze v kazdom jedle nech ma.. da sa aj do sladkeho, pridat tvaroh/cottage do lievancov, wafle, baboviek, buchiet, vlociek..
Ak ma rad nejake omacky alebo kremove polievky/privarky, tak susene drozdie je mega vec, prisyp do vsetkeho.. alebo mlete semienka (tekvicove, lanove, chia, orechy) pridaj do sladkych jedal do cesta. Tie maju tiez vela bielkovin
@anonym_autor ja mam to isté, vola sa to restriktivna porucha príjmu potravy a dá sa s tým žiť 😁 už od decka vygrcam všetko čo má pre mňa nevhodnú štruktúru, farbu, konzistenciu alebo sa mi to len nepáči 😁 a výsledky som z krvi mala vždy top. Už mám bližšie k 40tke a nemám pocit žeby ma to obmedzovalo, skôr ma obmedzujú ľudia a ich dementne otázky a presviedcania na jedlo
@anonym_e38c9e boze.prvy clovek podobny tomu nasmu.preco nejes? Blok v hlave? On aj vyskusal dat do ust maso/sunku/vajicko, rovno letel vyplut to. Mohla som podplatit cimkolvek.. neda to.. ja som sa s tym este nikdy nestretla. Tak velka vdaka za teba.🙏🩷
@anonym_autor na základe čoho tvrdíš s takou istotou, že nemá poruchu príjmu potravy? Je to dieťa, treba ho dat vyšetriť. Keď to teraz zanedbas, v puberte sa to zhorší.
@anonym_acbc81 vestica🙉😀
@anonym_autor jezis, maso. 😂😂 By ti mohla moja mama o mne rozpravat 😅😅. Doteraz maso nejem..obcas maly kusocek ochutnam, aj to musi byt suche.. na milost som vzala len slaninu 😅. Z mas ama vzdy napinalo a neznasala som ho aj ako babo..mama vravi, ze som odmietala jest prikrmy, kde bolo maso.
Vobec by som z toho tragediu nerobila. Ak ostatne zje ako normalnu porciu.
@anonym_3f1ef3 fakt? Fakt v okoli nikoho takehoto nemame. Doma jeme vsetko a ked to porovname s nim, je nam do placu.😞
Maso nie je zaklad vsetkeho.. da sa nahradit.. a co ryby? Alebo take nejake gulky/placky/burgre z mleteho masa/zeleniny/ryb/strukovin, to by neslo?
A teda skus tie bielkoviny nejak nabrat, ze v kazdom jedle nech ma.. da sa aj do sladkeho, pridat tvaroh/cottage do lievancov, wafle, baboviek, buchiet, vlociek..
Ak ma rad nejake omacky alebo kremove polievky/privarky, tak susene drozdie je mega vec, prisyp do vsetkeho.. alebo mlete semienka (tekvicove, lanove, chia, orechy) pridaj do sladkych jedal do cesta. Tie maju tiez vela bielkovin
@anonym_c88a3f dakujem. Tvaroh ma rad. Gulky a pod.ani neochutna. Iba sladke-slivkove😅😀

Za chvilu pride puberta a obje vám aj uši. Zatial mu var co zje.