icon

Ako nastaviť hranice u väčších detí s mobilmi a povinnosťami?

lili177
6. apr 2026

dobry den, chcem sa poradit, ako fungujete doma, ohladom mobilov, sladkosti, povinnsoti a ucenia. Ja som zatial uspesne vyriesila umyvanie zubov, osvdecilo sa dlshie umyvanie zubov, s casovym dohliadanim, zuby sa fakt prestali kazit...som vsak doma ako policajt, chcela by som aby sa urobili naprv povinnosti a potom zabava, nakolko opacne to nefunguje, deti stale ohybaju pravidla...uz ma nebavi stale na nich tlacit a dohliadat, nevybudujem v nich totiz vnutorne chcenie, iba tlacim a chcem iba ja...mam vsak viac deticiek a ked ich necham nerobia nic len sedia na mobile a nakoniec su este drze, taki mastri sveta.vtedy mi prasknu nervy, nastavim pravidla a dohliadam nad doddrziavanim, samozrejme sa aj rozpravame o tom...stale je to dookola, rozhovory, pravidla, porusovanie pravidiel atd. prosim vas o vase overene typy, ja zatial mozem k tym zubkom...syn pride a oznami mi ze ide umyvat zuby a povie mi kolko je hodin a o 10 min ze skoncil a opat kolko je hodin, nema odvetdy kazy, davam mu za to vreckove...pouziva asi 4 pomocky a zabavi sa s nim, jasne ze mu hra hudba z mobilu a obcas donho aj tukne, 10min je komplet so vsetkym, vdaka
poznam aj rodiny ktore detom mobily neobmedzuju, ale mam pocit ze sa takto zbavuju deti, daju im pokoj, deti rodicom, no co ich pokazene oci, chrbtice, charaktery?

Strana
z3
anonym_7ce912
6. apr 2026

napíš rovno koľko majú deti rokov. Bude to jednoduchšie

lili177
autor
6. apr 2026

od 7do17

terezia74
6. apr 2026

Peniaze za umývanie zubov? 🤦

anonym_7ce912
6. apr 2026

pri tom 17 r veľa už toho nenarobíš. Pri deťoch do 10 ešte čo to možno.

anonym_09656f
6. apr 2026

Peniaze za umývanie zubárov 🤨🤨🤨🤨však ideš sama proti sebe

lili177
autor
6. apr 2026

no vreckove dostala 10tyzdenne, najstarsi, po tom co si neumyval tie zuby tak som ho namotivovala ze ak si v dany den umyje dva krat denne rano a vecer po 10min, tak ma 1,4e vreckoveho, neumyje nema,a funguje to, inak by som mu davala vreckove aj tak..

lili177
autor
6. apr 2026

ano viem ze nerobim veci spravne, preto vas pytam rady, viem, ze ne chvilu dosiahnem svoj ciel, ale nie spravnym sposobom

viestta
6. apr 2026

Vsak (aj) o tom rodicovstvo je. Nastavovat pravidla a dozerat na ich dodrziavanie. A deti prirodzene porusuju pravidla hned ako je to mozne.
A peniaze za umyvanie zubov to asi nie je ta spravna cesta, aspon podla mna. U 17 rocneho je to uz fakt viac ako divne. Vsak ten ma uz dost rozumu na to aby si tie zuby drhol poriadne aj bez uplatkov.

lili177
autor
6. apr 2026

fajn je ze si za rok na to umyvanie zvykol a ako zrucnost to uz do zivota ma, nespravne je ze je motivovany peniazmi, viem, no uz som nevedela ako to dosiahnut, stale sa hadat pre zuby, hadat sa ked sa ide k zubarke a este za to zaplatit, a to su ken zuby , trebA riesit ajmobily, spravanie, ucenie

lili177
autor
6. apr 2026
@viestta

Vsak (aj) o tom rodicovstvo je. Nastavovat pravidla a dozerat na ich dodrziavanie. A deti prirodzene porusuju pravidla hned ako je to mozne.
A peniaze za umyvanie zubov to asi nie je ta spravna cesta, aspon podla mna. U 17 rocneho je to uz fakt viac ako divne. Vsak ten ma uz dost rozumu na to aby si tie zuby drhol poriadne aj bez uplatkov.

@viestta no on je taka komplikovana povaha...a vsetky moje deti vlezu do kupelne a po minute uz su von...

viestta
6. apr 2026
@lili177

@viestta no on je taka komplikovana povaha...a vsetky moje deti vlezu do kupelne a po minute uz su von...

@lili177 tak sa postav do dveri a skontroluj co tam robia a ako to robia.

lili177
autor
6. apr 2026

no zuby uz mam poriesenie, ine potrebujem, hlavne mobily a ucenie, ucia sa vase deti same od seba?maju vnutornu motivaciu ci to robia pre rodicov:?

minesasubu
6. apr 2026

tak syn má 4 roky a máme odmenovaci system ( prisposobený veku) , pozitivnu manipulaciu a pod
od malička trváme na tom že ak si splni povinnosti je potom odmena ak nie tak nemá na ňu nárok , tak isto vysvetlujeme čo sa stane ak sa rozhodne tak a tak že to má následky a niekedy sa to nedá vratiť
samozrejme to vidi aj u nás tiež mu ideme prikladom a zapaja sa do chodu domácnosti
režim ,návyk a doslednosť je cesta k tomu nerobiť policajta ale pri detoch ktoré si neuvedomujú dosledky je to tažko

lili177
autor
6. apr 2026
@minesasubu

tak syn má 4 roky a máme odmenovaci system ( prisposobený veku) , pozitivnu manipulaciu a pod
od malička trváme na tom že ak si splni povinnosti je potom odmena ak nie tak nemá na ňu nárok , tak isto vysvetlujeme čo sa stane ak sa rozhodne tak a tak že to má následky a niekedy sa to nedá vratiť
samozrejme to vidi aj u nás tiež mu ideme prikladom a zapaja sa do chodu domácnosti
režim ,návyk a doslednosť je cesta k tomu nerobiť policajta ale pri detoch ktoré si neuvedomujú dosledky je to tažko

@minesasubu poprosim konkretnejsie

anonym_fdaf03
6. apr 2026
@lili177

od 7do17

@lili177 peniaze za umývanie zubov? 17r by si už mala mať výchovného, nie obmedzovaním mobilu a časovačom na umývanie zubov. Aj tomu 7r keď poviem nie, tak to znamená nie. Môže krútiť očami, trieskať dverami, už by ich mal zvesené z pántov. Mobil sa dá jednoducho 7 ročnému zobrať a nedať. Nepotrebuje ani do školy, ani doma. 17r by som už neobmedzovala, ale nemal by oprane, navarené, ustlané, ako si zariadi, tak by mal.
Nie je za čo 😃

anonym_09656f
6. apr 2026

Platenie za umývanie zubov by som zrušila a ešte dnes. Nechce si umývať zuby? 17 ročný? Zubára si bude platiť sám. Vybavené

marianarem
6. apr 2026

@lili177 Ja si myslim, ze nie s kazdym dietatom sa da zbavit toho policajstva. Su deti (aj dospeli ludia), co raz pocuju pravidlo a idu podla neho. A potom su povahy, co sa snazia vsetko robit podla seba a pravidla dodrzuju ozaj len ked je to nevyhnutne, ked im nejako hori za zadkom, alebo im nieco hrozi. Moj syn je tiez z tej skupiny a musim jednoducho stale "branit pevnost". Ale uprimne, ked sa pozriem na seba a na muza, ani my nie sme poslusne povahy. Ja ako zena som este povedzme svedomitejsia, ako dieta som bola este viac. Nechcela som rodicov sklamat a pohnevat si. Ale napriklad s upratovanim to bola katastrofa, to sa nasim nijako nepodarilo nastolit. A ziadne vnutorne chcenie doteraz ohladom toho nemam, mam k upratovaniu odpor. Proste moja motivacia je negativna - aby sme nezapadli spinou a nesplesniveli, aby tu na nas nepadali veci...a robim len nutne minimum a musim sa do toho dokopavat, pri samotnom upratovani som nervozna a chcem sa toho co najskor zbavit...Pritom moju mamu napriklad upratovanie bavi a aj ma krasnu domacnost...takze priklad mi nechybal...Nemyslim si, ze sa to este da zmenit, ozaj nieco je aj o povahe.

lili177
autor
6. apr 2026
@anonym_09656f

Platenie za umývanie zubov by som zrušila a ešte dnes. Nechce si umývať zuby? 17 ročný? Zubára si bude platiť sám. Vybavené

@anonym_09656f no manžel mu zaplatí ...nedarí so mnou a deti to vidia

minesasubu
6. apr 2026
@lili177

@minesasubu poprosim konkretnejsie

@lili177 tak ak ide o tie zuby , chodíme 2x za rok vedľa zubára je hernička - ak si nebudeš umývať zuby do herničky nepojdeš
upratovanie hračiek - tie ktoré ostanú rozhádzané pôjdu z domu preč kedže tu žijeme všetci spoločne je potrebné si to upratať
vyzliekanie /obliekanie - chceš sa hrať čím dlhšie ti to bude trvať tým menej času budeš mať na hranie zábavu
umývanie rúk ked príde z vonku už ide automaticky do kupelne predtým sme vraveli pokiaľ si neumyješ ruky nemôžeš chytať veci čo máme doma lebo máš špinavé ruky
syn už vie že ked sa vyzlečie špinavé veci idú do koša na prádlo , ak si utrie ruky uterák sa zavesí ak si ich nechcel utrieť alebo zavesiť uterák musel počkať kým sa mu samé vysušia
neviem čo konkretne chceš napisať všetko sú to situáčné veci ktoré riešime za pochodu
napísala som to zjednodušene ale doma mu k tomu viac hovoríme
odmeny sú bud nálepky, dlhší čas vonku, zmrzlina , veci čo má rád

anonym_09656f
6. apr 2026
@lili177

@anonym_09656f no manžel mu zaplatí ...nedarí so mnou a deti to vidia

@lili177 chce má uvarene? Nech ti zaplatí chce mat opraté? Nech ti zaplatí Cjce mat sex? Nech ti zaplatí

Čo je to za debilizmus platiť pomaly dospelému človeku za umývanie si zubárov?

viestta
6. apr 2026

Vy mate dve rozne vychovy, tam si deti robia co chcu, ked mama krici čihy a otec hota. Ty si najprv sprav poriadok s muzom, potom mozte zacat riesit deti. Ale myslism si, ze uz je aj neskoro, to ste mali spravit pred 17 rokmi, ked sa vam narodil prvy.

anonym_bbd90e
6. apr 2026
@viestta

@lili177 tak sa postav do dveri a skontroluj co tam robia a ako to robia.

@viestta chcem vidiet ako sa 17r postavis do dveri kupelne a skontrolujes co tam robi a ako to robi 😄

anonym_bbd90e
6. apr 2026

@lili177 ja tie zuby kvitujem ze si jo nejako donutila, hoci cez vreckove. Ono je to niekedy tazke, ked napr.odmalicka ho vedies k umyvaniu zubov a potom v 12tich sa sprajcne a robi zo seba homelessaka, vlastna skusenost do synom, zuby, nedalo sa s nim mozno rok pohnut, nastastie nema kazy, uz je dospely. Aj skusenost kamosky, jej syn sa uplne prestal starat o hygienu. Nic nepomohlo az ked si nasiel frajerku. Tak to bol druhy extrem, blokoval kupelnu hodiny.

didush27
6. apr 2026

S tým 17 ročným už veľa neporiešiš.. k menšiemu.. ak nechodí na žiadny krúžok, tak ho na nejaký prihlás.. ale len na taký, čo ho bude baviť. Môj syn v jeho veku chodil 2.rok na futbal. Mal režim, vedel, že keď má tréning, 30 min. predtým sa už chystal. Naučil sa disciplíne, teraz má 14 a vie sám, čo sú povinnosti, čo je zábava a ako si to rozdeliť. Učí sa sám, má samé jednotky a tréning 4x do týždňa. Cez víkend zápas.
Má mobil koľko uzná on sám a nikdy nepotreboval zákazy, príkazy, tresty, odmeny.

yoxinka
6. apr 2026

14 ročný syn nejaké obmedzenia nemá, ale spraví všetko, čo treba, doma pomáha keď treba, upratuje si sám (to mu poviem, nech si uprace, zase si to neužíva), vysáva si, prach utrie, posteľ prezlečie, veci si spratáva, oblečko odkladá … Učí sa sám a veľmi dobre. Je na dobrej škole, v triede sú väčšinou veľmi dobrí žiaci, bolo by mu aj trápne tam mať nejaké 3-4, takže tam nie je problém. Zuby si umýva bez problému, lebo chápe, že to treba 🤷‍♀️. Raz som mu zo srandy povedala, že keď bude mať kaz, bude si to platiť z vreckového a povedala som mu, koľko stojí plomba - kaz nemal zatiaľ žiadny 🤪🤣. No a mladšie deti (10 a 7) mobily nemajú ani počítače neriešia. Veľmi vzácne im je, keď si môžu cez víkend zahrať hru na tablete. Občas musím na nich pohúkať, ale v zásade si upracú, porobia všetko, s väčšími vecami pomáham a normálne im vysvetľujem, že nemôže jeden robiť všetko, každý musí spraviť svoju časť a bude nám spolu lepšie. A s mužom vo všetkých výchovných otázkach postupujeme koordinovane a rovnako, VŽDY!

januska12323
6. apr 2026

Ty potrebuješ v prvom rade dohodnúť pravidlá s mužom a potom ich rovnako aplikovať na deti. Samozrejme budú robiť čo im dovolí slabší rodič. Zober veľký papier napíš každému povinnosti, keď niečo nechcú robiť nech si vymenia so súrodencom a na konci týždňa dostanú vreckové podľa zásluh. Nemajú žiadne koníčky keď sú podľa teba stále s mobilom?

viestta
6. apr 2026
@anonym_bbd90e

@viestta chcem vidiet ako sa 17r postavis do dveri kupelne a skontrolujes co tam robi a ako to robi 😄

@anonym_bbd90e iste, mas pravdu. Sedemnastrocny ma uz asi tak 7 rokov vediet spravit kompletnu hygienu sam, bez kontroly a dokonca zadarmo vratane dokladneho vycistenia zubov. A asi tak 3 roky aj zanechat po sebe kupelnu v upratanom stave vratane umyvadla a dlazky.

reanda
6. apr 2026

ehm.. pravidla si nastavujeme spolu s detmi, ako to vyhovuje aj im.. zuby si umyvaju same od seba, lebo sa necitia dobre s neumytymi.. respektujem, ak je to len raz za den, su to ich zuby.. desat minut si umyvat zuby?? o rok im budes platit, aby si ich neumyvali, lebo budu mat zodrate dasna.. mam dve deti, 14 a 12 rokov, nemaju ziadne kazy..
s elektronikou a ucenim to mame podobne, ale o tom nebudem pisat, to by si asi nerozdychala 😀

simca06022011
6. apr 2026

Dcera ma 15, nekontrolujem uz ci sa uci, nekontrolujem kolko je na mobile. Povedala som si s tym dost. Zuby si umyva sama od seba, aj hygienu atd ma zmaknutu bez dozoru, aj upratovanie izby. S pomahanim doma je to take kadejake, proste zvacsa jej dam nieco urobit a trvam na tom, ze to spravi. Nic viac. Skusali sme take, ze vypnut wifi, a neviem co.. nema to vyznam a zmysel u nas. na truc neprisla, ze maju online ulohy = neurobila to, ze vsak ona nema wifi... dostala odo mna hubovu polievku ale mala to v pazi :DD proste uplne ina povaha je to ako napr ja. Ja by som ani nezaspala nemat urobene povinnosti, ist nenaucena do skoly by bol pre mna vacsi stres ako to samotne ucenie a ona to ma na haku. Cakaju ju prijimacky, stresovala som este par tyzdnov od zadu, a potom som si povedala dost. Ma to na haku, ja budem hukat, nahanat jej materialy, vypytovat sa.. nezoberu ju? nejaka ucnovka jej miesto najde. (jasne, tak flegmaticky to vo sovjom vnutri nemam :DD ale tak co uz)
Co mne viac vadi, a neviem ci to uz mam riesit, alebo co, ze mi pubertacka predrichme pol dna doma... a to nemyslim ze rano.. ale hocikedy.. pride zo skoly zaspi.. pride z fitka.. zaspi.. vikend obed = lahne do postele :D ide ma slak trafit

anonym_da3d75
6. apr 2026

@lili177 ja dieťaťu dávam mobil iba cez prazdniny. V týždni nie. Vôbec ho nepotrebuje.

Strana
z3