Ako nastaviť hranice u väčších detí s mobilmi a povinnosťami?
dobry den, chcem sa poradit, ako fungujete doma, ohladom mobilov, sladkosti, povinnsoti a ucenia. Ja som zatial uspesne vyriesila umyvanie zubov, osvdecilo sa dlshie umyvanie zubov, s casovym dohliadanim, zuby sa fakt prestali kazit...som vsak doma ako policajt, chcela by som aby sa urobili naprv povinnosti a potom zabava, nakolko opacne to nefunguje, deti stale ohybaju pravidla...uz ma nebavi stale na nich tlacit a dohliadat, nevybudujem v nich totiz vnutorne chcenie, iba tlacim a chcem iba ja...mam vsak viac deticiek a ked ich necham nerobia nic len sedia na mobile a nakoniec su este drze, taki mastri sveta.vtedy mi prasknu nervy, nastavim pravidla a dohliadam nad doddrziavanim, samozrejme sa aj rozpravame o tom...stale je to dookola, rozhovory, pravidla, porusovanie pravidiel atd. prosim vas o vase overene typy, ja zatial mozem k tym zubkom...syn pride a oznami mi ze ide umyvat zuby a povie mi kolko je hodin a o 10 min ze skoncil a opat kolko je hodin, nema odvetdy kazy, davam mu za to vreckove...pouziva asi 4 pomocky a zabavi sa s nim, jasne ze mu hra hudba z mobilu a obcas donho aj tukne, 10min je komplet so vsetkym, vdaka
poznam aj rodiny ktore detom mobily neobmedzuju, ale mam pocit ze sa takto zbavuju deti, daju im pokoj, deti rodicom, no co ich pokazene oci, chrbtice, charaktery?
@viestta no moj syn sa v 12r sprajcol, lebo puberta alebo co a zuby si neumyval, dovtedy denne hygiena ako hodinky, ani by mi nenapadlo ze by toto mohlo prist. Ani po dobrom, ani po zlom, ani vysvetlovanie, ani zubar ho nepresvedcil, nemal ani jeden kaz a ani nema. Proste takto rebeloval Vzdor. Tvrdohlavost. Co ho zabijes? A po cca roku si ich zacal milostivo znovu umyvat.
Ked som sa zverila kamoske tak.na mna vybalila ze jej syn sa v siestej triede prestal uplne umyvat, nemenil si pradlo, mastne vlasy, hnus. Riesila to s nim niekolko rokov, az ked si v deviatke nasiel babu tak sa zacal o seba extremne starat. A to je pedagogicka, nepohla s nim, cisty ignor.
@anonym_bbd90e dvanast a sedemnas je 5 rokov rozdiel. Sedemnastrocny za par mesiacov bude mat volebne pravo, takze uz sa u neho predpoklada celkom vysoka miera zodpovednosti za svoje skutky a rozhodnutia. Platit mu za to, ze robi uplne najzakladnejsie veci ako je hygiena, ucenie, upratovanie po sebe je chore. Ked uz moze sulozit a podla zakona je to v pohode, tak si moze aj zuby vydrhnut. Sam, bez pripominania
@anonym_bbd90e dvanast a sedemnas je 5 rokov rozdiel. Sedemnastrocny za par mesiacov bude mat volebne pravo, takze uz sa u neho predpoklada celkom vysoka miera zodpovednosti za svoje skutky a rozhodnutia. Platit mu za to, ze robi uplne najzakladnejsie veci ako je hygiena, ucenie, upratovanie po sebe je chore. Ked uz moze sulozit a podla zakona je to v pohode, tak si moze aj zuby vydrhnut. Sam, bez pripominania
@viestta mas pocit ze vsetci sexuju a volia s vycistenymi zubami? Za mna beriem pozitivne ze syna motivuje hoci aj takto, kym ma na neho dosah. Aj v 17r su niektori este deti, a niektori nie. Pre mojho by 1,40 za umytie zubov nebolo motivacne kedze si v tom veku uz davno zarabal a vreckove od nas nechcel. V 12r aj vreckove ozelel a radsej zuby neumyl. Az ma strasie ked si na to obdobie spomeniem ako mu bolo vsetko jedno.
@viestta mas pocit ze vsetci sexuju a volia s vycistenymi zubami? Za mna beriem pozitivne ze syna motivuje hoci aj takto, kym ma na neho dosah. Aj v 17r su niektori este deti, a niektori nie. Pre mojho by 1,40 za umytie zubov nebolo motivacne kedze si v tom veku uz davno zarabal a vreckove od nas nechcel. V 12r aj vreckove ozelel a radsej zuby neumyl. Az ma strasie ked si na to obdobie spomeniem ako mu bolo vsetko jedno.
@anonym_bbd90e neviem, ale naozaj je to uz jeho zodpovednost.
Celú zš som presedela s deťmi nad knihami. Každý deň kontrola úloh, a skúšanie. Keď som videla že to ide ako tak, tak som skúsila každý druhý deň kontrolu. Jedna dcéra okamžite začala nosiť domov horšie známky. Tak zas som musela sa obetovať .
Našťastie už sú na sš a vš. Už len pozerám na edupage
Nastaviť pravidlá, spísať ich, vyvesiť aby na pravidlá videli a už len vyvodiť následky za ich nedodržiavanie. Nie 100x pripomínať. Nie je to hotové = následok. Ak chceš niečo po nich a nie je nikto ochotný, tak nebuď ochotná ani ty. Myslím všetky tie “navyše” veci, ktoré pre deti robíme ako hodiť autom pubertiaka do kina miesto toho, aby šiel autobusom. Ak sa budeš iba štvať a opakovať, tak sa asi nič nezmení.
@anonym_bbd90e ano aj on kaslal na to 1,4e, ale casom prisiel k tomu ze babka k babce a nazbierala sa mu pekna sumicka...a nasiel si podla mna k tomu vztah...nedrhne ich jednou kefkou ale aj jednzovzkovou, nitou a medzizibnou, toto vystriedat par minut zaberie
@anonym_bbd90e ano aj on kaslal na to 1,4e, ale casom prisiel k tomu ze babka k babce a nazbierala sa mu pekna sumicka...a nasiel si podla mna k tomu vztah...nedrhne ich jednou kefkou ale aj jednzovzkovou, nitou a medzizibnou, toto vystriedat par minut zaberie
@lili177 takze zuby by sme mali, casom rozmyslam , ked tie zuby uz ako tak idu, nieco ine podobne zakomponovat do vreckoveho, napriklad ucenie...chcela by som aby sa deti 2 hpdiny ucili a neboli tak na mobiloch, mobil y v tom case odovzdali...ktore sa nepotrebuje tolko ucit tak nech si cita, hra sa so surodencom, alebo robi co chce, ale bez mobilu...ked to nedodrzi, nie je za ten den vreckove...ide mi proste o to, ze som to dostala k takemu stavu, ze oni su schopni cumiet do mobilu a nic ine ich nezaujima, aj oni su jednotkari ale vobec im nevadi byt aj dvojkarom, len aby boli na mobile viac, najviac co sa da...mam pocit, ze ked by malo byt po ich tak volny cas rozdelia medzi mobil a kamosov, ucenie minimum....ten mobil ich robi sebeckymi...kazdu aktivitu ktoru po nich chcem, nechcu urobit lebo ich oberam o cas, ktory by mohli stravit po svojom...zvacsa na mobile. ked vidim rodiny kde deti nie su limitovane na mobiloch a ich rodicia mi hovoria ,ze ich ten mobil aj prejde a pridu sa postiskat a porozpravat,sak aj nas dospelych by po 5hodinach cumenia to prestalo bavit, ale podla mna je to nicenie deti...je to prilis velka zavislost ,ako telka v nasich casoch akurat ze v nej nebolo co pozerat a omnoho viac sa vtedy strasilo, ze je to nezdrave, podla mna mobily su pliagou tejto doby
Okrem toho 17r., načo majú vlastne mobily? Prevyšujú pozitíva nad negatívami? Moja 11,5r. žiadny mobil nemá, ani jej naj kamarátka (12r.) no problem. Ak si chcú napisat / zavolať, ide to cez môj WhatsApp a jej mamy.
Tu kde som, chcú zakázať internet deťom do 16r. a vo viacerých krajinách je taký trend, aspoň sociálne siete zakázať / obmedzit a vedia prečo to robia
@lili177 takze zuby by sme mali, casom rozmyslam , ked tie zuby uz ako tak idu, nieco ine podobne zakomponovat do vreckoveho, napriklad ucenie...chcela by som aby sa deti 2 hpdiny ucili a neboli tak na mobiloch, mobil y v tom case odovzdali...ktore sa nepotrebuje tolko ucit tak nech si cita, hra sa so surodencom, alebo robi co chce, ale bez mobilu...ked to nedodrzi, nie je za ten den vreckove...ide mi proste o to, ze som to dostala k takemu stavu, ze oni su schopni cumiet do mobilu a nic ine ich nezaujima, aj oni su jednotkari ale vobec im nevadi byt aj dvojkarom, len aby boli na mobile viac, najviac co sa da...mam pocit, ze ked by malo byt po ich tak volny cas rozdelia medzi mobil a kamosov, ucenie minimum....ten mobil ich robi sebeckymi...kazdu aktivitu ktoru po nich chcem, nechcu urobit lebo ich oberam o cas, ktory by mohli stravit po svojom...zvacsa na mobile. ked vidim rodiny kde deti nie su limitovane na mobiloch a ich rodicia mi hovoria ,ze ich ten mobil aj prejde a pridu sa postiskat a porozpravat,sak aj nas dospelych by po 5hodinach cumenia to prestalo bavit, ale podla mna je to nicenie deti...je to prilis velka zavislost ,ako telka v nasich casoch akurat ze v nej nebolo co pozerat a omnoho viac sa vtedy strasilo, ze je to nezdrave, podla mna mobily su pliagou tejto doby
@lili177 podplacanie vobec nie je cesta. Cely ten tvoj system je divny, podla mna k samostatnosti a zodpovednosti nikoho nevedie. Umyt si.zuby kazde dieta na druhom stupni a starsie ma robit bez reptania. A vediet preco. Ak rodic nastavi doma, ze v tomto case/v tento den su mobily celej rodiny v sufliku= ma to.tak byt. Pre vsetkych. A maju chapat preco a nie za co.
@lili177 podplacanie vobec nie je cesta. Cely ten tvoj system je divny, podla mna k samostatnosti a zodpovednosti nikoho nevedie. Umyt si.zuby kazde dieta na druhom stupni a starsie ma robit bez reptania. A vediet preco. Ak rodic nastavi doma, ze v tomto case/v tento den su mobily celej rodiny v sufliku= ma to.tak byt. Pre vsetkych. A maju chapat preco a nie za co.
@anonym_b13405 ano suhlasim s tebou, cely moj system je taky za co...a to sa mi vypomsti, sluzi len na dosiahnutie ciela, ...preto vas rosim o rady a nazory
Každopádne u teba je problem v dvojitej výchove. Kým si vyriešite to, ťažko radiť
@bluka2 ano to viem, ale s mojim muzom je tazsie ako s mojimi detmi...on sa tvari akoby sme tie pravidla nastavovali jemu a nie im...ked je mier, nechce si tym kazit naladu, ked je vojna, zakaze vsetko no na druhy den vsetko povoli...a robi mi aj napriek ked sme v hadke...drzi s detmi...je ako dieta...musela som ho nechat pol roka nech di robi aj so starsimi detmi co chcu, vydrzala som to a vykaslala sa na nich...vsetko im dovolil, bol kamos s nimi...system fungoval kym sa jedneho dna s nimi nezvadil,dovolil im vsetko a vdaky sa nedockal, len somrania, to ho dorazilo, vtedy drzal so mnou ...ale tiez len do casu...niekde sa to pohlo ...ale nie je to ideal...
@bluka2 ano to viem, ale s mojim muzom je tazsie ako s mojimi detmi...on sa tvari akoby sme tie pravidla nastavovali jemu a nie im...ked je mier, nechce si tym kazit naladu, ked je vojna, zakaze vsetko no na druhy den vsetko povoli...a robi mi aj napriek ked sme v hadke...drzi s detmi...je ako dieta...musela som ho nechat pol roka nech di robi aj so starsimi detmi co chcu, vydrzala som to a vykaslala sa na nich...vsetko im dovolil, bol kamos s nimi...system fungoval kym sa jedneho dna s nimi nezvadil,dovolil im vsetko a vdaky sa nedockal, len somrania, to ho dorazilo, vtedy drzal so mnou ...ale tiez len do casu...niekde sa to pohlo ...ale nie je to ideal...
@lili177 no nezávidím + 1 dieta vychovávať, aby ste mohli vychovávať…
@bluka2 asi tak...
@lili177 no mohlo by to vyzerať že ďalšie dieťa,ale je to horšie...lebo podkopáva čo zavediem...preto som už blízko stavu vykašľať sa na všetko ...preto som chcela vedieť či môže fungovať aj iný než policajný systém ktorý som zaviedla doma,je to vyčerpávajúce...chcela by som systém ktorý by fungoval a nevyžadoval denno dennú kontrolu ale iba napr raz tyzdenne
@lili177 no mohlo by to vyzerať že ďalšie dieťa,ale je to horšie...lebo podkopáva čo zavediem...preto som už blízko stavu vykašľať sa na všetko ...preto som chcela vedieť či môže fungovať aj iný než policajný systém ktorý som zaviedla doma,je to vyčerpávajúce...chcela by som systém ktorý by fungoval a nevyžadoval denno dennú kontrolu ale iba napr raz tyzdenne
@lili177 ja viem, že je to horšie, ja som sa jedného takého zbavila… mal aj iné problémy, ale podľa mňa partnerstvo z definície je niečo rovnocenné, kde dvaja ťahajú za 1 povraz a nie taký typ vzťahu ako s deťmi, že 1 si musí lámať hlavu, aký špagátik potiahnuť, aby to fungovalo. To je vyčerpávajúce a od partnerstva čakám skôr uľahčenie života než naopak. toľko moja večerná reflexia, podľa mňa hľadáš nejaký zázrak, ktorý neexistuje
@lili177
Máš to veľmi veľmi ťažké a v tvojej situácii hľadáš asi zázrak … partnera mám na to, aby sa nám spolu žilo ľahšie. Keby ste vychovávali dvaja, polovica tvojich problémov by neexistovala a tie ostatné veci by ste zvládali ľahšie. Tvoj problém nie sú mobily a zuby, ale partner, ktorý sa správa horšie ako tie deti … lebo deti sú deti, tam to čakáš, u dospelého čakáš správanie dospeláka.
@lili177
Máš to veľmi veľmi ťažké a v tvojej situácii hľadáš asi zázrak … partnera mám na to, aby sa nám spolu žilo ľahšie. Keby ste vychovávali dvaja, polovica tvojich problémov by neexistovala a tie ostatné veci by ste zvládali ľahšie. Tvoj problém nie sú mobily a zuby, ale partner, ktorý sa správa horšie ako tie deti … lebo deti sú deti, tam to čakáš, u dospelého čakáš správanie dospeláka.
@yoxinka áno ale čo s ním?on zase problém vidí vo mne...je veľa partnerstiev skladajú ich sa z akčného a pohodlného...ten akčný je aj ten realista a nervózny,ten kludas je aj romantik,pohodak,lenivec,...a takýto ľudia sa dávajú dokopy...vidím to okolo seba..
@lili177 u nás doma rozhodne neodmenujeme deti za veci, ktoré by mali robiť automaticky, ako napr.umyvanie zubov, upratanie si po sebe, učenie, známky atď ... Mobil majú nastavený na 1,5 hodiny denne, telku môžu pozerať, ale to ich dlho aj tak nebaví ... Čo sa týka učenia, dieťa má 8, učenie ju nebaví, priam ho neznáša, ale vždy si úlohy napíše, prečíta, zopakuje, čo treba, či s plačom, alebo bez, o tom nediskutujem. ...
To sa ti skôr oplatí že ti hradí 50 percent nákladov na zubára a hneď si to rozmyslí čímsi bude umývať zuby... No...overené metódy neexistujú zázračné len byť dôsledný... Vo všetkom žiaľ...aj pri viac deťoch ..viem o čom vravím tiež mám 4 ale zase sú veci nad ktoré sa povznesiem ale zuby to nie sú... Od mala aj na silu keď to inak nešlo.
@yoxinka áno ale čo s ním?on zase problém vidí vo mne...je veľa partnerstiev skladajú ich sa z akčného a pohodlného...ten akčný je aj ten realista a nervózny,ten kludas je aj romantik,pohodak,lenivec,...a takýto ľudia sa dávajú dokopy...vidím to okolo seba..
@lili177
Ako jasné, každý sme nejaký … ale ste obaja dospelí ľudia a mali by ste byť schopní si veci uvedomiť. Môj chlap je totálny pragmatik, miestami nervák, ja som skôr emocionálna a viac sa nechám uniesť. Ale racionálne vieme, čo a ako s deťmi chceme, takže každý vie tú svoju vec potlačiť. Skrátka odkladáme ego, veľa komunikujeme. Ono to nie je vždy príjemné, ale treba to. Môj muž nie je taký aký bol pred 20 rokmi, keď sme sa spoznali, ani ja. My sme na sebe fakt veľa makali. A toto by pomohlo tvojmu mužovi. Pracovať na sebe. Uznať, že máš pravdu. Skúšať veci pomaly meniť. Mne sa tiež milionkrát nechce ani mojmu chlapovi, ale urobíme vec, lebo to proste urobiť treba. Také, že ja som taká on je taký ja neberiem, lebo na sebe a svojom vzťahu vidím, že sa s tým pracovať dá. Ale ako donútiť tvojho muža aby na sebe chcel niečo zmeniť, tak to fakt netuším 🤷♀️.
@lili177
Ako jasné, každý sme nejaký … ale ste obaja dospelí ľudia a mali by ste byť schopní si veci uvedomiť. Môj chlap je totálny pragmatik, miestami nervák, ja som skôr emocionálna a viac sa nechám uniesť. Ale racionálne vieme, čo a ako s deťmi chceme, takže každý vie tú svoju vec potlačiť. Skrátka odkladáme ego, veľa komunikujeme. Ono to nie je vždy príjemné, ale treba to. Môj muž nie je taký aký bol pred 20 rokmi, keď sme sa spoznali, ani ja. My sme na sebe fakt veľa makali. A toto by pomohlo tvojmu mužovi. Pracovať na sebe. Uznať, že máš pravdu. Skúšať veci pomaly meniť. Mne sa tiež milionkrát nechce ani mojmu chlapovi, ale urobíme vec, lebo to proste urobiť treba. Také, že ja som taká on je taký ja neberiem, lebo na sebe a svojom vzťahu vidím, že sa s tým pracovať dá. Ale ako donútiť tvojho muža aby na sebe chcel niečo zmeniť, tak to fakt netuším 🤷♀️.
@yoxinka Mozem sa spytat ? Cim ste si presli ? Co ste na sebe a muzovi zmenili ? Ako ste na sebe makali ? Jasne, iba ak chces tak mozes napisat. Dakujem.
@lili177 dvaja chalani 11 a 12. Uplne ine povahy, introvert, extrovert. Jeden poslúchne, sem tam mu prepne, druhy neposluchne a na vsetko ma svoj nazor. Ale ucime sa s oboma. Akoze naucia sa ale potom skúšanie, kontrola úloh, to vsetko je druha šichta. Stale sme ako policajti. Furt vsetko na povel. Tiez nam to lezie na nervy ale co uz a tym spravime. Kedze sme im boli stale za zadkom, tak zial sme si to spravili sami. Jedine co vedia, ze si upracú izbu, povysavaju a nestojím nad nimi. Zuby ako kapitola sama o sebe. Za mna si to vyborne vymyslela. Zamyslim sa nad tym, ze 10 minut a 1€. Aj tak im clovek dava na zmrzku, kofolu a furt nejake peniaze. Takto to bude aspon užitočné. U nas sa dava odmena za znamky ako motivácia. Za 1 z hlavných predmetov je 6€, za dvojku 3€, za trojku nic, za štvorku platia oni nam 3€ a päťku platia 6€. Nastastie sa ucia dobre a teda zarábajú si na vreckove ale nic nemeni na tom, ze sa s nimi ucime.
@yoxinka Mozem sa spytat ? Cim ste si presli ? Co ste na sebe a muzovi zmenili ? Ako ste na sebe makali ? Jasne, iba ak chces tak mozes napisat. Dakujem.
@anonym_38de3b Učili sme sa nesprávať ako malé deti, neurážať sa za hovadiny, neuzurpovať si furt pravdu, vypočuť si kritiku toho druhého, nevyvreskovať si nekonečné výčitky v hádkach. Keď kritika, tak podaná slušne a konštruktívne … ale aj toto sa ťažko počúva, takže zas na druhej strane, prijať to. Všimli sme si na sebe isté vzorce, ktoré vidíme na našich rodičoch a s tým sme pracovali, lebo sme to nechceli kopírovať. Ako som písala, obaja sme museli odložiť ego v záujme toho, že keď chceme, aby nám bolo spolu dobre, treba niečo spraviť inak. Jasné, stále máme svoje muchy, ale to sú fakt blbosti.
@anonym_38de3b Učili sme sa nesprávať ako malé deti, neurážať sa za hovadiny, neuzurpovať si furt pravdu, vypočuť si kritiku toho druhého, nevyvreskovať si nekonečné výčitky v hádkach. Keď kritika, tak podaná slušne a konštruktívne … ale aj toto sa ťažko počúva, takže zas na druhej strane, prijať to. Všimli sme si na sebe isté vzorce, ktoré vidíme na našich rodičoch a s tým sme pracovali, lebo sme to nechceli kopírovať. Ako som písala, obaja sme museli odložiť ego v záujme toho, že keď chceme, aby nám bolo spolu dobre, treba niečo spraviť inak. Jasné, stále máme svoje muchy, ale to sú fakt blbosti.
@yoxinka Rozumiem. Je to super ze ste sa vedeli o tom aj rozpravat a aj ste chceli obaja na sebe pracovat, ze ste to vedeli pomenovat konkretne. Hlavne ze Vam to zmenilo vztah a rodinu k lepsiemu, to je parada.
Dcéra takmer 13 má mobil, čas neobmedzený ale vie, že najprv povinnosti potom zábava. Ak poruší mobil sa berie. Takisto ak dostane zlú známku lebo niečo nerozumela vysvetlím, pocvicime ok, ak preto že bol telefón prednosť, tak smola telefón sa zabavuje. Zuby vie že ak sa nebude o nej starať , tak hold u zubára to príjemné nebude, plus ošetrenie zubov z jej nedbalosti , to čo nezaplatí poisťovňa, polovicu si uhradí sama. A funguje to, a nie že by som jej ja zaplatila ešte za to že sa bude starať o svoje zdravie. Takisto má určite povinnosti v domácnosti tie musí splniť. A tiež u nás platí ako ty ku mne tak ja ku tebe.
Ale teda ja mám len jedno dieta
@yoxinka Rozumiem. Je to super ze ste sa vedeli o tom aj rozpravat a aj ste chceli obaja na sebe pracovat, ze ste to vedeli pomenovat konkretne. Hlavne ze Vam to zmenilo vztah a rodinu k lepsiemu, to je parada.
@anonym_38de3b
Áno, je to hlavne o tom, že OBAJA sme chceli, OBAJA sme vnímali problémy a OBAJA sme sa snažili. Ja nemám pocit, že by sme boli nejakí super špeciálne úžasní a preto sa nám to darí. Je to skôr o každodenných malých rozhodnutiach a zdá sa mi, že takmer všetko je o komunikácii. Ale keď čítam, že autorkin muž sa správa ako decko, trucuje, stále si ide svoje … no neviem ani ja, čo by som s takým človekom robila 🤷♀️.
no zuby uz mam poriesenie, ine potrebujem, hlavne mobily a ucenie, ucia sa vase deti same od seba?maju vnutornu motivaciu ci to robia pre rodicov:?
@lili177 vieš čo, my im mobil nezakazujeme... naopak. A nie preto, že sa ich chceme zbaviť. My sme dosť technologicky založená rodina. Ony sa toho prežrali, takže mobil majú ako prirodzenú súčasť svojej každodennej výbavy (aj do školy, dochádzajú). Prídu domov, švihnú tašku a valia von, prípadne, keď je už počasie blbnú na záhrade, v bazéne... Zuby sú pre nich úplne automatická vec, od malička. Nehrozí, aby si ich poriadne nevyčistili. Rovnako ako ruky po wc, alebo príchode domov...
@anonym_38de3b
Áno, je to hlavne o tom, že OBAJA sme chceli, OBAJA sme vnímali problémy a OBAJA sme sa snažili. Ja nemám pocit, že by sme boli nejakí super špeciálne úžasní a preto sa nám to darí. Je to skôr o každodenných malých rozhodnutiach a zdá sa mi, že takmer všetko je o komunikácii. Ale keď čítam, že autorkin muž sa správa ako decko, trucuje, stále si ide svoje … no neviem ani ja, čo by som s takým človekom robila 🤷♀️.
@yoxinka Tak zaklad je sa vediet o tom vlastne aj rozpravat, o oboch, nie len si vyvreskovat nejake vycitky a vylievat si zlost. Vediet si konstruktivne povedat bez hnevu veci a dat sa do prace na sebe samom a zaroven na oboch ako na pare. Ale to chce vyzrete osobnosti ktore pripustaju ze nie su neomylne a nemaju ego do nebies. My mame krizu s muzom, zrejme sa rozideme. Dali sme si cca v januari sancu ze to teda este skusime ale vlastne nic sme nikto nezmenili a mam pocit ze to ani menit nechceme a hlavne sa ani nebavime, skor sa jeden druhemu vyhybame. Tym chcem povedat, ze on by akoze chcel vztah zachranit (aspon v januari to povedal, teraz uz neviem po tom vsetkom co zas bolo medzi nami) ale vlastne zmenit ani neviem ci nieco chcel. Ja som stale vravela, ze ak ma byt vztah iný nemozeme robit veci tak isto ako doteraz, lebo sa nic k lepsiemu nezmeni. Ale dajak sme sa ku tomu co konkretne ideme zmenit nedostali :/

@anonym_bbd90e iste, mas pravdu. Sedemnastrocny ma uz asi tak 7 rokov vediet spravit kompletnu hygienu sam, bez kontroly a dokonca zadarmo vratane dokladneho vycistenia zubov. A asi tak 3 roky aj zanechat po sebe kupelnu v upratanom stave vratane umyvadla a dlazky.
@viestta no moj syn sa v 12r sprajcol, lebo puberta alebo co a zuby si neumyval, dovtedy denne hygiena ako hodinky, ani by mi nenapadlo ze by toto mohlo prist. Ani po dobrom, ani po zlom, ani vysvetlovanie, ani zubar ho nepresvedcil, nemal ani jeden kaz a ani nema. Proste takto rebeloval Vzdor. Tvrdohlavost. Co ho zabijes? A po cca roku si ich zacal milostivo znovu umyvat.
Ked som sa zverila kamoske tak.na mna vybalila ze jej syn sa v siestej triede prestal uplne umyvat, nemenil si pradlo, mastne vlasy, hnus. Riesila to s nim niekolko rokov, az ked si v deviatke nasiel babu tak sa zacal o seba extremne starat. A to je pedagogicka, nepohla s nim, cisty ignor.