icon

Ako prestať kričať na deti?

Dnes o 06:18

Bola som vzdy velmi trpezliva ale za posledny rok sa to zmenilo. Mam dve deti, 8 a 5 rokov. Ale poslednu dobu len vrieskam po nich, 90% dna je vrieskanie. Moja mama po ne vluse ziapala ked som bola mala a neznasala som to a povedala som si ze toto ja nikdy robit nebudem. Neviem co sa minuly rok zmenilo. Ci zdravotne problemy krore sa u mna objavili a ovplyvnuju moj kazdodenny zivot lebo je malo dni ze sa citim dobre, mam problemy s chrbticou kazdodenne bolesti nevolnosti, ale to je teraz vedlajsie. Alebo ci mam na deti vysoke naroky alebo to ze som vlastne doma s nimi 8 rokov alebo ze nam skripe vztah s manzelom alebo som kompletne vyhorela neviem. Vytaca ma ze si nikdy ale ze nikdy po sebe neupracu, a to odmalicka sme zakazdym ked sme sa dohrali spolu vsetko upratali, s manzelom samozrejme neupratovali. Teraz kade chodia tak v celom dome po sebe hracky nechavaju, zacnu sa hrat s niecim o 10 min sa hraju s inym potom zase s dacim inym ale nic z toho neodlozia. Hocorim im to dookola ze dohrajete sa upracte a tak chodte na daco ine. Ale teraz im to uz nehovorim uz len navrieskam ze zase nic neodlozili. Pridu domov v predsieni rozhodia kabaty topanky, tasky hore dole. Zakazdym ich musim posielat prezliekat a trva to poamly aj hodinu kym sa prezlecu lebo medzitym robia milion inych veci. A mne to zase len vytaca. V kuse pre nieco fnukaju, hadaju sa. Ja robim z domu tajze som v kuse doma. Manzelova starostlivost o deti je tolko ze ich rano odnesie do skoly skolky a tam to konci, kedze robi v americkej firme zacina az poobede o 3tej. Cize ja skoncim o 3tej v robote a som do vecera kazdy den s detmi sama. A to zacina nas kazdodenny kolobeh napimoania, upozornivania a vrieskania. Uz ja som zo seba unavena. No a samozrejme manzel je dalsi co mu vsetko milionx treba hovorit. Nic sam od seba neurobi. Ja uz som z toho celeho taka unavena, vycerpana, znechutena z toho na co som sa premenila. Nejake tipy ako toto zvratit?

anonym_fa0157
Dnes o 06:43

Čo čakáte keď manžel to nerobí, nespravia to ani deti. Deti zrkadlia správanie.
Pokiaľ by neupratali hračky. Upratala by som ja. Ale len raz. Do garáže alebo rovno do koša. Kabáty rozhádzané? V tom momente by sa vracali to zavesitlť alebo by ráno mrzli. Áno som zlá matka.
Inak sú to úplne bežné normálne deti.

autor
Dnes o 06:56
@anonym_fa0157

Čo čakáte keď manžel to nerobí, nespravia to ani deti. Deti zrkadlia správanie.
Pokiaľ by neupratali hračky. Upratala by som ja. Ale len raz. Do garáže alebo rovno do koša. Kabáty rozhádzané? V tom momente by sa vracali to zavesitlť alebo by ráno mrzli. Áno som zlá matka.
Inak sú to úplne bežné normálne deti.

@anonym_fa0157 uz skoncili hracky vyhodene. Nepomohlo, len o to vacsi cirkus bol. Ano aj do manzela hucim ze to sa takto neda ze ja sa snazim ich naucit poriadok a on sam rozhadzuje veci

hederamonstera
Dnes o 07:12

Vyhorela si a si frustrovana, ze ta nikto nevidi a nedocenuje, takze ta nasere uz aj uplna blbost. Co keby si dala na prve miesto seba? Proste ser obcas na to..rozhadzane kabaty? Prekroc a chod si spravit caj a kavu. Hracky? Mas male deti, nie chybat ti to nebude, tak ako ani mne nie, aj ked mi to kazdy omiela ako papagaj. Ale vies co pomoze? Zmierit sa s tym. Zmierit sa so vsetkym, s tym nekonecnym pradlom, riadom a bordelom. Proste ziju tam 4 ludia, z toho 3 zvierata, to jeden neutiahne a iba si zasa ty nicis svoje zdravie nervami. Ver mi, skus to, najprv to bude tazke a ano, pocka ta ten bordel, ale neber si to osobne, muza skus viac zapojit a ty sa riad tym co ty potrebujes. Do prace preco nejdes?

a0
Dnes o 07:16

Čo sa týka bordelu v detskej izbe, len zavriem dvere, keď niečo nevedia nájsť, donúti ich to upratať si. Zvyšok môžeš medzi deti rozdeliť - upratať topánky do police, utriet prach, povysávať, nebude to dokonalé ale aspoň si to odškrtneš, že je to hotové 😅. Mimo to, pri takom veku detí som si bežne už odskočila zabehať alebo zacvičiť. Hej hej mali vtedy tablety, playko a susedku hneď vedľa, keby niečo. Ale pochopila som, že ak chcem rozdávať, tak najskôr musím načerpať energiu a vybiť frustráciu. Keď muž nebol doma, aj toto bola premena cesta. Odporúčam aj tebe, všetci to prežijú bez ujmy.

viestta
Dnes o 07:38

@anonym_autor nauc sa pred tym ako zvysis hlas pocitat do 10. Kym prides k 7 prides na to, ze krik je uplne zbytocny. Zvysok co som chcel napisat uz napisala @hederamonstera

autor
Dnes o 07:45
@hederamonstera

Vyhorela si a si frustrovana, ze ta nikto nevidi a nedocenuje, takze ta nasere uz aj uplna blbost. Co keby si dala na prve miesto seba? Proste ser obcas na to..rozhadzane kabaty? Prekroc a chod si spravit caj a kavu. Hracky? Mas male deti, nie chybat ti to nebude, tak ako ani mne nie, aj ked mi to kazdy omiela ako papagaj. Ale vies co pomoze? Zmierit sa s tym. Zmierit sa so vsetkym, s tym nekonecnym pradlom, riadom a bordelom. Proste ziju tam 4 ludia, z toho 3 zvierata, to jeden neutiahne a iba si zasa ty nicis svoje zdravie nervami. Ver mi, skus to, najprv to bude tazke a ano, pocka ta ten bordel, ale neber si to osobne, muza skus viac zapojit a ty sa riad tym co ty potrebujes. Do prace preco nejdes?

@hederamonstera lebo mame oficialne kancelarske priestory na druhom konci republiky, takze robim z domu. Ako sa s tym zmierit? Mas na to nejaky navod? Ja to prosto nedokazem ignorovat, asi vec vychovy lebo mama bola v tomto na nas velmi prisna. Vojacka z povolania. Na tyzdennej baze lietali saty zo skrin u nas von lebo neboli pekne zarovnane kominiky 🤣

autor
Dnes o 07:46
@viestta

@anonym_autor nauc sa pred tym ako zvysis hlas pocitat do 10. Kym prides k 7 prides na to, ze krik je uplne zbytocny. Zvysok co som chcel napisat uz napisala @hederamonstera

@viestta asi by som potrebovala pocitat do milion 😁😁😁😁

anonym_e67284
Dnes o 07:46

@anonym_autor pravidla + dôslednosť. Inak to nejde

autor
Dnes o 07:47
@a0

Čo sa týka bordelu v detskej izbe, len zavriem dvere, keď niečo nevedia nájsť, donúti ich to upratať si. Zvyšok môžeš medzi deti rozdeliť - upratať topánky do police, utriet prach, povysávať, nebude to dokonalé ale aspoň si to odškrtneš, že je to hotové 😅. Mimo to, pri takom veku detí som si bežne už odskočila zabehať alebo zacvičiť. Hej hej mali vtedy tablety, playko a susedku hneď vedľa, keby niečo. Ale pochopila som, že ak chcem rozdávať, tak najskôr musím načerpať energiu a vybiť frustráciu. Keď muž nebol doma, aj toto bola premena cesta. Odporúčam aj tebe, všetci to prežijú bez ujmy.

@a0 cez vikend maju ze musia upratat svoju detsku a utriet prach na tych 3 policiach co mame v obyvacke. Ale aj to je s vacsnym hudnranim a oduvanim a cirkusom

viestta
Dnes o 07:48
@anonym_autor

@viestta asi by som potrebovala pocitat do milion 😁😁😁😁

@anonym_autor to si len ty myslis, aj ked mas kratku zapalnu snuru do 10 staci

kiki68
Dnes o 08:24

Ja som tiez ziapala a prestala som c bo si na to iba zvykol. Teraz rovno poviem “ ked si mamku vystresujes, umrie ti a nebudes mat”, ze potom moze chodit na cinter zalievat kvetiny. Tak tam sa velmi zhacil, lebo asi ma povazoval za supermana- a bolo dokvakane. Ja mu vzdy poviem, ze nech tie hovadiny robi s kamosmi a nie doma.

anonym_c14709
Dnes o 08:28

@anonym_autor daj si predpísať antidepresíva. Neviditeľným spôsobom o to dôslednejšie ničíš svojim vrieskanim deti. Nič ich tým nenaučíš, akurát narušíš ich sebahodnotu a vytvoríš v nich nezdravý pocit viny na ktorom budú v budúcnosti budovať toxické vzťahy.

a0
Dnes o 08:30
@anonym_autor

@a0 cez vikend maju ze musia upratat svoju detsku a utriet prach na tych 3 policiach co mame v obyvacke. Ale aj to je s vacsnym hudnranim a oduvanim a cirkusom

@anonym_autor nad to sa treba len povzniesť. Ja keď sa cítim fakt mizerne a hučí mi z nich hlava, tak si idem na 20min do vane. Robím to tak dlhodobo a už si zvykli, že sa vtedy zavrú do izby a hrajú sa 😅. Proste rob toho čo najviac pre seba, aby si potom mohla pre druhých. Tým aj deti učíš, že sa nemusia pre iných roztrhať, keď sa necítia dobre 😊. Mne to tiež chvíľu trvalo pochopiť, tiež som mala uvrieskanú mamu, síce už viem prečo, odpustila som jej ale robím všetko preto, nech taká nie som. Mužovi nalinajkuj na papier alebo kľudne kup aj veľkú tabuľu s úlohami na daný deň. Nečakaj od neho, že niečo urobí sám, neskôr áno ale ak je zvyknutý na to, že všetko urobíš ty, tak nemá potrebu pridať ruku k dielu.

victoriab
Dnes o 08:40
@anonym_autor

@hederamonstera lebo mame oficialne kancelarske priestory na druhom konci republiky, takze robim z domu. Ako sa s tym zmierit? Mas na to nejaky navod? Ja to prosto nedokazem ignorovat, asi vec vychovy lebo mama bola v tomto na nas velmi prisna. Vojacka z povolania. Na tyzdennej baze lietali saty zo skrin u nas von lebo neboli pekne zarovnane kominiky 🤣

@anonym_autor sama si si odpovedala. problem je v tvojom detstve - dostala si vzorec spravania, mas ho v sebe zakoreneny, ta potreba mat vsetko pod kontrolou a dosiahnut to akymkolvek sposobom. deti nikdy nie su na vine, deti su take, aki sme my - rodicia. my sme ich oredsa vychovavali, od nas sa ucia, my im davame priklad, je jedno, co povies, deti sa ucia napodobnovanim. a zrkadlia ta. zrkadlia ti vsetko, co mas v sebe nevyriesene. deti netreba opravovat, pracovat treba na sebe, na tom, co v nas spravanie vyvolava, co to v nas otvara, to su veci, s ktorymo treba ist za psychoterapeutom a riesit to. ked sa naucis regulovat ty, budu to vediet aj deti. oni sa reguluju cez teba. vela som pocuvala, vela si citala, dnes kricim malo, vacsinou pri pms, kedy je to pre mna ta nervnovaha vnutorna uz hrozna, ale inak vysvetlujem a hlavne nesnazim sa o dokonalost, kopa veci su pre mna zbytocne riesit a zaoberat sa nimi, robit si z nich hlavu. vsetko je na tebe, ale ty na prvom mieste nie si..musis sa to naucit, mamickujes aj dospeleho cloveka a to nie je dobre. ries seba a vsetko bude vyriesene 🙂 drzim palce

sisska96
Dnes o 09:10
@anonym_autor

@anonym_autor tak si dedila "príjemnú" povahu

felycity
Dnes o 09:11

Keď si po sebe prečítaš, je tam kopec odpovedí prečo sa to deje a ja sa ani nedivím, ak ti to pomôže , myslím, že mnohé mamičky zažívajú podobné .
Si koľko 8 rokov doma s deťmi + práca z domu ( menšia socializácia) +zdravotné problémy a každodenné bolesti. Veľa času s deťmi sama. Domácnosť, ktorá nikdy neskončí.
Krik je často len posledný ventil, keď je človek dlhodobo preťažený. Nie je to o tvojom charaktere.. Je to signál, že už nie je kde brať energiu. Si podráždená, preťažená, vyhoretá...
A pritom deti vo veku 5 a 8 rokov robia presne to, čo robia deti v tomto veku nechávajú veci všade, preskakujú z jednej hry na druhú a potrebujú veľa pripomienok. Nie preto, že sú zlé alebo nevychované, ale preto, že ich mozog sa ešte len učí organizovať veci a dokončovať úlohy a nie sú to psíky, ktoré vždy napovel skočia.
Možno by pomohlo pár malých zmien vyskúšať menej hračiek naraz teda časť odložiť a rotovať, aby nevznikal taký chaos. Možno nejaký kôš na hračky, večer sa tam spracú a je poriadok alebo skúsiť večer spoločné funny rodinné upratovanie spolu. PO príchode zo školy / škôlky nechaj vás všetkých vydýchnuť aj tie deti potrebujú sa upokojiť teda po príchode zo školy chvíľu oddych alebo tichý čas, až potom povinnosti. A kto tu zlyháva je jednoznačne tvoj manžel a jeho účasť na chode domácnosti, aspoň 2x do týždňa by si mal on prevziať deti a ty mať svoj čas pre seba. A niekedy na niektoré veci sa musíš aj povzzniesť.

lucka_ke
Dnes o 09:21

si dlho doma, ponorková choroba - treba chodiť mimo dom, hoci si niekde prenajmi malú kanceláriu a pracovné veci rob odtiaľ, neodskakuj variť, prať, upratovať
keď ste všetci celý deň preč nemá kto narobiť neporiadok, poobede sa vrátiš oddýchnutejšia a aj muž bude mať pocit, že chodíš do práce lebo takto má dojem, že si doma a v podstate nepracuješ

anonym_440a4f
Dnes o 09:30

Na nas doma tiez kricali doma, ked sme boli mali. Ja som sa niekedy az hanbila ako mala aky ide krik od nas, co na nas mama kricala. A v lete, ked bolo otvorene okno a este kricala som sa skoro od hanby prepadla, ze co si o nas myslia ludia. Tak ti poviem, som dospela a z detstva si pamatam iba krik a ani na minutu by som si nechcela moje detstvo zopakovat. Mam 5 rocne dieta a teda nikdy nan nekricim, vsetko v klude vysvetlim. Nechcem, aby moje dieta malo zle spomienky na detsvo ako ja. Tak sa zamysli nad svojim krikom a nekric. Pocitaj do 10, chod do druhej izby predychat atd. Vklude detom vysvetluj.

anonym_671768
Dnes o 10:00

podobné obdobie bolo aj u nás, vytocená som bola furt 🙂
A nemali sme ani polovicu toho, ako Ty - cudujem sa, ze este zijete :D
Teraz vázne ... prejde aj to. Ja mojim chlapcov, ak neposluchajú zakazujem tv a mobil .. zatial to funguje ... hned zacnu upratovat.
A zase nemusi byt vsetko tip-top .. pride cas, ked ti ten neporiadok bude strasne chybat ... vzdy myslim na to 🙂 treba si cenit aj tie tazké chvile ...
Vsetko dobré prajem 🙂

anonym_f6ffce
Dnes o 10:14

@anonym_autor dostala si tu dobré rady, prestaň sa zbytočne stresovať, hlavne sa venuj sebe a svojmu zdraviu, napätie, stres, krik... oslabuje telo a vysáva z neho energiu.
Chce to vyššie dávky magnézia, keď si totálne vytočená nádych - výdych a vtedy si sprav kúpeľ s epsomskou soľou + esenciálne oleje (levanduľa, eukalyptus..) kúpeľ ukľudňuje a veľmi pomáha na bolesti chrbtice.
Deti sú stále malé, trvaj na tom aby si hračky upratali pred spánkom, počas dňa ich prekračuj 🙂 Po škole, škôlke zober deti von na ihrisko, preliezky, zmrzlinu... vybláznite sa spolu, nadýchaš sa čerstvého vzduchu + socializuješ sa s ostatnými matkami...

autor
Dnes o 11:07
@anonym_440a4f

Na nas doma tiez kricali doma, ked sme boli mali. Ja som sa niekedy az hanbila ako mala aky ide krik od nas, co na nas mama kricala. A v lete, ked bolo otvorene okno a este kricala som sa skoro od hanby prepadla, ze co si o nas myslia ludia. Tak ti poviem, som dospela a z detstva si pamatam iba krik a ani na minutu by som si nechcela moje detstvo zopakovat. Mam 5 rocne dieta a teda nikdy nan nekricim, vsetko v klude vysvetlim. Nechcem, aby moje dieta malo zle spomienky na detsvo ako ja. Tak sa zamysli nad svojim krikom a nekric. Pocitaj do 10, chod do druhej izby predychat atd. Vklude detom vysvetluj.

@anonym_440a4f oooooo vies kolko som sa navysvetlovala a este aj teraz vysvetlujem. Mam pocit ze rozpravam inym jazykom… efekt vobec ziadny a teraz som uz za sekundu vo vyvrtke

anonym_440a4f
Dnes o 11:13
@anonym_autor

@anonym_440a4f oooooo vies kolko som sa navysvetlovala a este aj teraz vysvetlujem. Mam pocit ze rozpravam inym jazykom… efekt vobec ziadny a teraz som uz za sekundu vo vyvrtke

@anonym_autor Bohuzial, bud sa zacnes ovladat, alebo tvoje deti si budu pamatat z detstva iba na krik ako aj ja. A naozaj to nie su pekne spomienky. Ja tiez 1000 krat vysvetlim, ale ovladam sa. Uz ked som naozaj nahnevana, tak spominam uz teraz v marci ako sa jezisko pozera a ci nechce dostat kopu darcekov na vianoce, a hned vsetko upratane je. Viem, ze na tvojho 8 rocneho uz jezisko nezaberie. Ale este zvyknem vylety spominat, ci uz nechce na vylety chodit a hracky dostavat (vela kupujeme len tak aj bez sviatkov), a tiez vsetko hned upratane a dieta ako anjelik. Ale tieto vylety, hracky, jezisko atd. spominam uz ked som ozaj nahnevana. Inak len kludne opakujem a vysvetlujem a niekedy aj to staci. Naozaj na nase dieta sme nikdy hlas nezvysili.

ik70
Dnes o 12:03
@victoriab

@anonym_autor sama si si odpovedala. problem je v tvojom detstve - dostala si vzorec spravania, mas ho v sebe zakoreneny, ta potreba mat vsetko pod kontrolou a dosiahnut to akymkolvek sposobom. deti nikdy nie su na vine, deti su take, aki sme my - rodicia. my sme ich oredsa vychovavali, od nas sa ucia, my im davame priklad, je jedno, co povies, deti sa ucia napodobnovanim. a zrkadlia ta. zrkadlia ti vsetko, co mas v sebe nevyriesene. deti netreba opravovat, pracovat treba na sebe, na tom, co v nas spravanie vyvolava, co to v nas otvara, to su veci, s ktorymo treba ist za psychoterapeutom a riesit to. ked sa naucis regulovat ty, budu to vediet aj deti. oni sa reguluju cez teba. vela som pocuvala, vela si citala, dnes kricim malo, vacsinou pri pms, kedy je to pre mna ta nervnovaha vnutorna uz hrozna, ale inak vysvetlujem a hlavne nesnazim sa o dokonalost, kopa veci su pre mna zbytocne riesit a zaoberat sa nimi, robit si z nich hlavu. vsetko je na tebe, ale ty na prvom mieste nie si..musis sa to naucit, mamickujes aj dospeleho cloveka a to nie je dobre. ries seba a vsetko bude vyriesene 🙂 drzim palce

@victoriab Blbosť, keby to tak bolo, tak by si po sebe, prípadne aj po druhom poupratovali, tak ako to robí ich mama, lebo ako vravíš, že sa učia od rodičov. Ja to vidím doma tiež, sme obaja poriadkumilovní a syn je bordelár, dalej všade ideme zavčasu napr. na autobus, radšej chvílu počkáme na zastávke ako ho zmeškať, a syn podchvílu dobieha na autobus a dnes ho dokonca zmeškal, tak som si musela z roboty odbehnúť a ísť pre milosťpána autom a zaviesť ho do školy. Keby bol po mne alebo po manželovi, a ako vravíš, že to vidia a opakujú po nás, tak by nebol taký.

ik70
Dnes o 12:22
@anonym_autor

@anonym_autor Úplne ťa chápem, máme to doma, síce len jedného ale tiež sa najprv snažíme pekne mu dohovoriť, vysvetliť a nič nepomáha. Pomôže až ked naňho ja, alebo manžel nakričí. Za pár dní sa to zase opakuje. Snažíme sa byť dôsledný ale niekedy človek polaví a prestane dieťa upozornovať a ono to zase začne flákať. Prajem ti pevné nervy. 😉

victoriab
Dnes o 12:32
@ik70

@victoriab Blbosť, keby to tak bolo, tak by si po sebe, prípadne aj po druhom poupratovali, tak ako to robí ich mama, lebo ako vravíš, že sa učia od rodičov. Ja to vidím doma tiež, sme obaja poriadkumilovní a syn je bordelár, dalej všade ideme zavčasu napr. na autobus, radšej chvílu počkáme na zastávke ako ho zmeškať, a syn podchvílu dobieha na autobus a dnes ho dokonca zmeškal, tak som si musela z roboty odbehnúť a ísť pre milosťpána autom a zaviesť ho do školy. Keby bol po mne alebo po manželovi, a ako vravíš, že to vidia a opakujú po nás, tak by nebol taký.

@ik70 vieš o tom, že vy ste dospelí a on je dieťa? že má úplne iné uvažovanie ako ty, inak vyvivnutý, resp. ešte stále envyvinutý mozog? problém nás dospelých je, že stále čakáme od detí, že sa budú správať ako dospelí. ale oni sa chovajú ako deti. presne ako včera na ihrisku (čo som odpozorovala a ostalo mi zas zle), starší syn dostal džús, mladší (1.5r cca), chcel tiež, rodičia nedovolili, tak začal kričať a hysák, samozrejme, veď je dieťa, otec absolútne nezvládal, po 10 min sa dieťaťa spýtal, či mu šibe a o ďalšie 2 minúty mu treskol na zadok. dieťa sa reguluje cez nás, preberá naše emócie. deti sa vyvíjajú, to, že niekt bude stále hučať, situáciu nezmení, ani vyhrážanie, ani vydieranie, normálne vysvetľovanie, diskusia.

anonym_39f88b
Dnes o 12:40

@anonym_autor uvedom si jednu vec - tvoje deti nebudú spomínať keď budú dospelé na utretý prach, na uložené hračky, ale na vkusne vrieskajúcu a nervóznu mamu.

autor
Dnes o 13:40
@anonym_440a4f

@anonym_autor Bohuzial, bud sa zacnes ovladat, alebo tvoje deti si budu pamatat z detstva iba na krik ako aj ja. A naozaj to nie su pekne spomienky. Ja tiez 1000 krat vysvetlim, ale ovladam sa. Uz ked som naozaj nahnevana, tak spominam uz teraz v marci ako sa jezisko pozera a ci nechce dostat kopu darcekov na vianoce, a hned vsetko upratane je. Viem, ze na tvojho 8 rocneho uz jezisko nezaberie. Ale este zvyknem vylety spominat, ci uz nechce na vylety chodit a hracky dostavat (vela kupujeme len tak aj bez sviatkov), a tiez vsetko hned upratane a dieta ako anjelik. Ale tieto vylety, hracky, jezisko atd. spominam uz ked som ozaj nahnevana. Inak len kludne opakujem a vysvetlujem a niekedy aj to staci. Naozaj na nase dieta sme nikdy hlas nezvysili.

@anonym_440a4f tak to musis mat bohovsku trpezlivost. Mali uz zakaz telky, zrusene vylety spominam vsetko mozne, efekt vobec ziadny a ja to uz prosto nedavam

princezna_bosorka
Dnes o 20:27

@anonym_autor 1. terapia 2. parova terapia. 3. iny pristup vo vychove (normalne by som sa poradila s detskympsychologom). Bez toho s tym nepohnes... naucene zvyky a frustracia su prilis silne, aby si to zmenila sama.