icon

Ako riešiť vyššiu váhu 5-ročných dievčat?

9. apr 2026

Ahojte prosím Vás koľko vážia vaše 5 ročné dievčatá. Včera sme boli pri dr naša má až 30kg akože vidno na nej trocha ma bruško ale že to má už moc kg na jej vek
Je aj vyššia keďže my s manželom sme vysoky dosť obaja tak ma po kom rast len tá váha má znepokojuje. Samozrejme už to riešim pomaly zo stravou len aby to ona nevnímala. Ako to riešite vy ? Samozrejme má aj pohyb na bicykli by bola stále aj vonka behá skace. Stále nad tým rozmýšľam ako jej pomôcť. Dajte rady aký jej dať jedálniček a ako ste vy riešili ak mali vaše dievčatá takú váhu. Ďakujem za prečítanie aj odpovede a prepáčte za výlev.
Nechcem aby sa trápila v budúcnosti tak to chcem riešiť hneď

Strana
z3
mima172
9. apr 2026

Asi tu so mnou nebudú ženy súhlasiť ale podla mňa je to 80% strava a tých 20% pohyb.
Pýtaš sa na váhu 5 r dievčatka. Moja dcéra bude mať o mesiac 6. Váži 21kg a meria 121cm. Je motoricky dosť neobratná, čiže nejaký extra pohyb, okrem klasického pobehovania a dlhých prechádzok nemá. Príde mi tak akurát. Snažím sa, aby jedla kaloricky a aj výživovo aspoň ako tak fajn. Skus napísať, ale naozaj úprimne, čo cca tvoja dcéra jedáva - 1 celý deň.
Inak k tej genetike - obaja rodičia sme vysokí (175 a 189cm), muž je štíhly, ja nie.

anonym_0bedfa
9. apr 2026
@anonym_57e5ac

@dian32
@anonym_e7d812 Divečatá, to vážne musíte ten materský plurál používať aj keď už máte veľké deti? 😂 Pochopím, ak má niekto bábätko, že ešte neprestrihol pupočnú šnúru, ale toto je už dosť.

@anonym_57e5ac veď hádam píše o sebe a svojich spolužiačkach, že toľko vážili v takom veku. Úplne zíram, že to niekto môže pochopiť inak. V živote by mi to nenapadlo.

anonym_30a8d1
9. apr 2026

No je to dost. Ja mam 8 rocnu, ma 137 cm a 29 kil a ona ma trosku brusko. Tvoja uz musi byt pri tej vyske na hranici obezity. Syn bude mat 5 o par mesiacov, ma 118 cm a vazi 18 kg. S muzom sme obaja vysoky, aj vacsi, BMI v norme, ale blizsie k nadvahe.
Toto len pohybom nedate. Musite upravot stravu. Nezacinaj uplne drasticky, ale postupne. A vsetci. My sme s tym doma tiez zacali. Ale u nas hlavne kvoli nam dospelym, nie detom.

tara
10. apr 2026
@mimaapeto

dcéra bude mať 10 rokov.. výška nad 140 + a váži 40 vidieť to na zadočku a bruško... chodí na tanečnú, vonka je stále bicykel, kolobežka skate, doma sa hýbe pri xboxe😀 tanečné kreácie si doma robí... stravu nemá zlú dokonca ani sladkosti nezje veľa do školy nosí jednu denne... + ovocie , zelenina atd... manželova strana sú všetci veľmi pevnej postavy aj manžel a ja som taký stred ani tučna ani chudá... dcérka berie lieky na alergiu neviem či aj to môže mať súvis dr. nikdy nič k váhe nepovedala... ale ona sa aj narodila ako 4 kg.. aj rýchlo priberala

@mimaapeto náš syn má 8 rokov, meria 146 cm a váži 38 kg. Vidno trochu bruško a boky. Na svoj vek má výšku 10-11 ročných. Hýbe sa non-stop, ale tak, že príde úplne spotený, strava zdravá, minimum sladkostí. Tiež berie lieky na alergiu a minule mi Dr. povedala, že sa z nich priberá. Prechádzame už na alergénovú imunoterapiu, postupne vysadzujeme antihistaminiká, tak uvidíme.

anonym_3d892e
10. apr 2026
@tara

@mimaapeto náš syn má 8 rokov, meria 146 cm a váži 38 kg. Vidno trochu bruško a boky. Na svoj vek má výšku 10-11 ročných. Hýbe sa non-stop, ale tak, že príde úplne spotený, strava zdravá, minimum sladkostí. Tiež berie lieky na alergiu a minule mi Dr. povedala, že sa z nich priberá. Prechádzame už na alergénovú imunoterapiu, postupne vysadzujeme antihistaminiká, tak uvidíme.

@tara tak toto je velky nadpriemer.

tara
10. apr 2026
@anonym_3d892e

@tara tak toto je velky nadpriemer.

@anonym_3d892e máme v rodine 2-metrovych mužov, možno preto. Ale je tam preklep, meria 140cm, nie 146

tanyan
10. apr 2026
@tara

@anonym_3d892e máme v rodine 2-metrovych mužov, možno preto. Ale je tam preklep, meria 140cm, nie 146

@tara Ja som tomu uverila. 😀 Dcéra mala ako 8-ročná naozaj 146 cm. Teraz má 11 rokov (mala v septembri) a meria 171.
Za pol roka od poslednej prehliadky v septembri narástla 4 cm.

jablkovastrudla
10. apr 2026
@anonym_ee812e

Môj syn má 8 rokov a váži 25 kg, dcéra ma 6 rokov a váži 17kg ..

Ono podla tabulky má určite viac kg, ako by mala mať, ale akú má výšku?

@anonym_ee812e kolko prosim ta meria tvoj 8 rocny? Vdaka

anonym_3d892e
10. apr 2026
@tara

@tara lebo tych 146 mi prislo dost 🙂 ale chapem

anonym_8ecaba
10. apr 2026

120 cm a taka vaha - to neni ze ma brusko ale je tlsta 😳😳

tara
10. apr 2026
@tanyan

@tara Ja som tomu uverila. 😀 Dcéra mala ako 8-ročná naozaj 146 cm. Teraz má 11 rokov (mala v septembri) a meria 171.
Za pol roka od poslednej prehliadky v septembri narástla 4 cm.

@tanyan a váhu mala akú?

zuzana2910
10. apr 2026
@anonym_8ecaba

120 cm a taka vaha - to neni ze ma brusko ale je tlsta 😳😳

@anonym_8ecaba áno, najnovšie som si všimla, že tu napíšu: dcérka je pevnejšia, synček je pevnejší = tučná(ý), no pre matku to slovo zlé.

anonym_b03d11
10. apr 2026
@mimaapeto

dcéra bude mať 10 rokov.. výška nad 140 + a váži 40 vidieť to na zadočku a bruško... chodí na tanečnú, vonka je stále bicykel, kolobežka skate, doma sa hýbe pri xboxe😀 tanečné kreácie si doma robí... stravu nemá zlú dokonca ani sladkosti nezje veľa do školy nosí jednu denne... + ovocie , zelenina atd... manželova strana sú všetci veľmi pevnej postavy aj manžel a ja som taký stred ani tučna ani chudá... dcérka berie lieky na alergiu neviem či aj to môže mať súvis dr. nikdy nič k váhe nepovedala... ale ona sa aj narodila ako 4 kg.. aj rýchlo priberala

@mimaapeto hormony. Predtym nez sa vytiahnu a zozensteju, tak nebehne take brusko.

anonym_ee812e
10. apr 2026
@jablkovastrudla

@anonym_ee812e kolko prosim ta meria tvoj 8 rocny? Vdaka

@jablkovastrudla 127,5cm on je presne tabuľkový 😅 ale narodil sa 4500g 53cm v roku mal 12kg 🫣 ❤️ taka moja žabka

jablkovastrudla
10. apr 2026
@anonym_ee812e

@jablkovastrudla 127,5cm on je presne tabuľkový 😅 ale narodil sa 4500g 53cm v roku mal 12kg 🫣 ❤️ taka moja žabka

@anonym_ee812e dakujem. moj mal vcera osem ale on je vysoky na svoj vek, ma 141 cm a to sa narodil ako 3,28 kg standartne dieta. Skoro nic nezje, on asi zije z lasky 😅
A teda klobuk dole pred takou porodnou vahou 💪🏼😁

1mina
10. apr 2026

No je to dosť asi, moja má 8 rokov, necelých 130 CM a 24 kg. Ale aj tancuje, aj vkuse behá skáče, inak akoze sladkosti poje to je pravda. Ale zas každý deň zje aj kopu ovocia, zeleninu pomenej to len rajčiny by jedla na kilá. Ale super lepšie to riešiť teraz hneď. Asi treba dať len pozor na porcie aj zloženie jedla. U nás sa napr pije iba čistá voda, Max čajík s medom v zime a sem tam džús hlavne v lete ( na návštevách neriešim či i dajú cukor do niečoho)

bluka2
10. apr 2026

No z tohto jej vysla rovno obezita https://www.cdc.gov/bmi/child-teen-calculator/i... aj ked som jej pridala pol centimetra na vyske... Pozrela som to, lebo moj syn ma prakticky rovnaku vahu, ale o 20cm viac. Co poradit, ak sa hybe, tak to bude jedlom - je sladke?

verkverk
10. apr 2026
@anonym_ee812e

@anonym_ee812e aj moj mal take miery.teraz ma tri roky a je to tenucky slizik a zje jak chlap.

anonym_ee812e
10. apr 2026
@jablkovastrudla

@anonym_ee812e dakujem. moj mal vcera osem ale on je vysoky na svoj vek, ma 141 cm a to sa narodil ako 3,28 kg standartne dieta. Skoro nic nezje, on asi zije z lasky 😅
A teda klobuk dole pred takou porodnou vahou 💪🏼😁

@jablkovastrudla dakujem 🫣 zas ten moj je najmenší z triedy 🥰 a tiež toho moc nepoje a dcéra to isté 😅 žijú z našej rodičovskej lásky no ❤️ hlavne že sú zdravé

leidin
10. apr 2026

Nejde o to, co, ale kolko. Seriozne my sme domali nemali ziadne sladkosti, slovom nula kusov, ziadne kolace, keksy, nic. Porcia ako starsi brat…a bola som zahadne tucnejsia nez sesternice, co mali na obed teda o dost menej nez u nas ja. To viem, pretoze som u nich bola na navsteve cez obed. U nich sa pieklo a to aj prave vtedy, normalne mohli mat cokolvek chceli. U nas sa razilo take to podla mna totalne sproste: Daj si normalne jedlo! Potom nebudes jest blbosti. To z toho tucna, vyrazkata, zle naladena. Bludy. Skor z pribratia. Kamoska si po pobede chcela dat dalsiu porciu. Aj bola tucna. Tak isto ako moj obezny otec, ktory ju rovno aj dostaval…
Co si pamatam, ta mladsia sesternica aj vo veku, ked uz bola ako ja predtym mala na obed jedinu jednu pirohu! Proste ju vychovavali jak nech rob si co chces, benjaminek. Vyzlicka.

tomcimka
11. apr 2026

@anonym_autor prosím ťa, kde kupuješ oblečenie dcéru? Ja mám problém kúpiť nohavice a legíny pre moju dcéru. Všetko je jej úzke. Ak sú jej dobré v pase, tak na dĺžku dlhé. Kupujem jej nohavice 140. O chvíľu má 6r. vyška cca 125 a váha 29kg.

anonym_30f9d6
11. apr 2026

@anonym_autor akú máte váhu ty s mužom? Ako sa stravujete? Máte dosť pohybu, robíte nejaký šport, máte iné záľuby, pri ktorých sa hýbete? Tým by som začala…
Ak chceš dieťaťu pomôcť, začala by som u seba, naozaj, nie ako klišé.
Ako prvé si naštudovať niečo o zdravej strave, knihu ci podcasty, videá na yt, len aby si bola informovaná. Ty mas vedieť, ktoré jedla áno, ktoré nie, čo nakúpiť, čo uvariť. Niekedy nejde iba o nadváhu ale i celkový zdravotný stav, množstvo cukru, soli, tuku voči vláknine, vitamínom, zdravým tukom. Môžu byt dvaja chudí aj obeznejsi ľudia, no rôzne zdraví, váha nie je vždy jediným a univerzálnym ukazovateľom.
Pokiaľ nechceš, aby dcéra niečo jedla, nemaj to doma vôbec. Ak to kúpiš, skôr či neskôr to skončí u nej v bruchu. Radšej jej kúp niečo vedome v obchode, nad čím budeš mať kontrolu.

tanyan
13. apr 2026
@tomcimka

@anonym_autor prosím ťa, kde kupuješ oblečenie dcéru? Ja mám problém kúpiť nohavice a legíny pre moju dcéru. Všetko je jej úzke. Ak sú jej dobré v pase, tak na dĺžku dlhé. Kupujem jej nohavice 140. O chvíľu má 6r. vyška cca 125 a váha 29kg.

@tomcimka Skús pozrieť napríklad v C&A 3/4 alebo 7/8 nohavice a legíny o číslo alebo dve väčšie. Sú trošku širšie a tá dĺžka sa vykompenzuje.

Strana
z3