Ako vysvetliť matkám výzvy s náročným dieťaťom?
Ako vysvetliť matkám ktoré majú dobručké deti to že nie každé dieťa je dobručké? Že nie každé dieťa cez deň spi 2 hodiny ale len polhodinu? Že niektoré deti v noci neprespia celu noc ale sú hore aj 100x? 🙂 vysvetlite mi to prosim lebo keď počujem že “možno môj preto je taky kľudný lebo sa mu venujem nenechám vyrevat mojkame sa a bla bla.”?? Áno aj ja robím to iste aj nemožné a predsa moje decko prereve celý deň a nespi 🙂 🙂 🙂
Pozn.; tento príspevok je napísaný z maximálneho zúfalstva už a nemám sa s kým o tom ani porozprávať lebo nikto to nedokáže pochopiť 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Každá matka si myslí, keď je,, dobré,, dieťa ,že to je jej zásluha a keď zle... podľa toho či ide o jej😅
Nijako. Ja mám 3 deti. Už na zš vsetky.. Jedno bolo jak čert, hádzanie o zem, bitie iných deti, vzdor, nespavec, ani obliekať ani zuby umyť proste čistý armagedon. A ďalšie dieťa fakt jak z medu. Absolútne žiadny problém. Nič nikomu nemusíš vysvetľovať.
@anonym_autor to nevysvetlis... Taketo matky si myslia, ze to ze maju dobre deti je ich zasluha. Kvoli ich spravaniu a navykom. Nie je to pravda. Ked mas dieta, ktore take nie je, ci uz diagnoza alebo povaha, mozes sa aj na hlavu postavit a nejde to... A aj tam ta nebudu pocuvat lebo si vlastne "chcu na tebe honit ego" ake su ony skvele matky a ty " ta zla"
Mne pomohlo jedine. Nikomu nic nevysvetlovat, nedokazovat, nehovorit.
@teddustok a možno keď budú mať niekedy druhé zistia že to nieje o tom a budú si trieskať hlavu o stenu pri večne uplakanom dieťati 😂
@anonym_autor nevysvetľuj. Ja som mala prvé dieťa také úžasné, pokojne, veľa spinkal, pekne sa hral, veľa sme chodili po výletoch a dovolenkách, žiadne problémy s ním neboli. Tiež som niekedy krútila hlavou nad inými divokými deťmi. Kým sa mi nenarodila dcéra a to bol masaker. Neskutocny nespavec, nervacka, za všetko sa o zem hádzala a z každého pieskoviska sme odchádzali ako z filmu Exorcista. A kde som urobila teda chybu, že jedno dieťa mám také, druhé ine. Doteraz je to tak. Oveľa ťažšie sa s ňou komunikuje ako s jej bratom. Teraz sa nám má narodiť tretie a uvidíme, čo to bude za povahu. No už ratam so všetkým
@anonym_autor nevysvetlíš.
Ja som napr tiež bola taká, že “preboha to cudzie dieta robí aký cirkus rodičom, to jak ho vychovali” moj na prvé slovo poslúcha a bum narodil sa nám druhý a počúvala som to iste “ to jak ho /nevychovali” 😆😁 to co je za úkaz?
Vieš co, dobre mi tak. Nikoho teraz nesudim a som rada za takú príučku od života. Milujem presne také neukazkove deti a moj ma veľa naučil.
Čiže pochopí len ten, kto zažil a ostatným nevysvetlujem.
@teddustok a možno keď budú mať niekedy druhé zistia že to nieje o tom a budú si trieskať hlavu o stenu pri večne uplakanom dieťati 😂
@anonym_autor ano, aj take poznam. Prve dieta dokonale, mysleli, ze vdaka navykom, druhe dieta problemove aj ked robili vsetko tak ako pri prvom dietati... Ale to tebe moze byt jedno. Nepotrebujes si nic dokazovat ani priat aby si problemy zazili ini.. Tebe to aj tak nepomoze, lebo potom bude ta zena zase za chudatko, ze ona to ma tazsie ako ty... Proste ludia su ludia.. Nikdy nie je dobre... Ries seba a svoje dieta a na inych sa vykasli
@anonym_autor takým to bohužiaľ nevysvetlis... A vôbec to nemá zmysel. Aj ja som taká bola.
prva dcéra ukážková, potom syn....jeden horor😭
Nespal, reval, bol extrémne náročný, nespala som, nejedla. Nič ma nepočúval, búchal, so všetkým triesal, všetkým robil zle...
Strašné som bola zúfalá....
Potom prišla škola, to bol horor číslo dva. Zle sa učil, stále nejaké poznámky, napomenutia, nevedel sa vpratať do kože. Až keď bol siedmak išla som do cppap a tam mu zistili poruchy učenia, pamäte a kadečo. Až vtedy som pochopila, že nech robím čo robím, nezmením to. Bolo to proste také dieťa, v rodine sme mali kľud, s mužom všetko ok, takže nebol to ani následok zlého prostredia.
Teraz má 18 a je to jeden schopný, šikovný chalan, chodí na strednú, ktorá ho baví, nie je síce jednotkár ale v praxi je jeden z najlepších, je do života, veľmi šikovný. Dokonca si s ním viac rozumiem ako s dcérou. Ono je to bohužiaľ tak, že niekedy nech robíš čo robíš, hlavou múr neprerazis. Je to strašne ťažké, ale uvidíš, že raz vyjde ☀️. Treba len vydržať. A na ostatných sa vykašli, nechodia v tvojich topánkach.... Držím palce 🙏
Prečo sa vlastne o tomto bavíš s nejakými cudzími ženskými? Ja som presne pre toto nikdy v živote nebola na ihrisku alebo v nejakom materskom centre, či ako sa to volá. Aby som nemusela počúvať tieto dristy (pardón). Veď ži svoj život s rodinou, dieťaťom.
Neyvsvetlis. Moja prva bola neskutocna certica s hlasom operneho spevaka, doteraz si pamatam, ako bola so mnou svagrina na nakupe oblecenia po porode - sla som vtedy na MIlieticku kupit nieco na par tyzdnov, kym schudnem. Bola s kocikom v parciku 20minut, ja som sa naozaj ponahlala, vzala som jedny saty, jedny nohavice a utekala. Samozrejme, ten rev bolo pocut dodaleka a ked som uz dorazila k nim, svagrina mi vravi, ze ona uz v zivote nebude moje dieta strazit, "vsetci na nu pozeraju" 😂 Dcera nespala, bdely cas vrieskala, k tomu vela grckala, vecne nespokojna, kocik nepriatel cislo 1. Cela rodina z nej bola hotova a hladali, kto je na vine.... Nikam sa s nou nedalo ist na dlhsie ako 30minut, kym spala, lebo v momente, ako otvorila oci, spustila sirenu a bolo jedno, ci je na rukach alebo sama vo vedlajsej izbe. Ako novorodenec spala 4x denne 30minut, v roku a pol uz vobec cez den. Druha dcera bola uplny opak. Dobrulinka, trpezliva, kludna, niekedy aj 4 dni ani len nezaplakala, cakala, kym si ju niekto vsimne a nakrmi ju, pohojda, prebali.... Ako za odmenu za tie tazke chvile s prvou.
@anonym_autor Plne Ti rozumiem...Až nato,že ja to mám už trochu inak keďže mám chlapcov v puberte a normálne neznášam otázku ako dobre sa učia??? Až mám nervy v lufte...majú diagnózy provorodený autizmus z poruchov vývinu učenia a mladší disgrafiu a dislexiu čo by ani tak zlé nebolo ako jeho tvrdohlavosť...A taktiež počúvam od dvoch sesterníc ako z ich deťmi nie je žiaden problém akí sú ich chlapci šikovný múdri...veľmi zle sa to počúva keď sa vyvyšujú aké dokonalé deti majú akoby som ja a moje deti boli chybné...proste to nepochopia a taktiež ako pani v prvom komente už prestávam vysvetľovať lebo ani nepočúvajú ani nechcú porozumieť nie žeby som chcela aby ma ľutovali,len proste aby sa uvedomili ,že nie každý to má také ľahké a že mne to môže dosť zle padnúť...tak sa im radšej vyhýbam.
Nevysvetlíš, kto mal "dobré" deti si bude myslieť že preháňaš a kto to a nimi mal tiež náročné sa bude ešte predbiehať, že on to mal horšie. Zbytočne míňať energiu tam, kde to nemá význam.
Ja mam dve deti,jeden uragan od narodenia do cca 12r., potom sa trosku skludnil a druhe dieta, zlatucke dobrucke do 10r., odvtedy energeticky upir🙈
A ked mal ten mladsi cca 3r.,tak nam susedia prisli povedat,aby sme mu dali lieky,lebo behal po byte🙄 Zato toho ich,kde ho odlozili,tam ho nasli. V kute im presedel pol dna a hral sa,kym ho mama nezavolala. To nevysvetlis,ani sa nesnaz,nepochopia to.
Nevysvetliteľné - našťastie môj nie je jediný taký opičák u nás v rodine, takže sa celkom stratí🫣 Ale keď počujem tie reči, ako som si ho naučila na ruky... vraždila by som.
@anonym_autor poznám to mám 5 deti , najstarší vymenený režim od narodenia do prvého roku , spal cez den , prišlo 20.00 s začal trvať a bol hore do 5.00 časom bez revu ken potreboval sa hrať, druhý syn hyperaktívny od narodenia stále behal skákal neposedné ani minútu, tretí syn úplný pohoda kam som ho dala tam bol, vonku buď sedel na lopte alebo na lavičke , prvýkrát čo sa rozbehol za loptou mal 5 rokov proste sa mu nechcelo zdravotne bol fit , plakal malo skoro vôbec, štvrtá bola dcéra čele zle urevana nespala vôbec , cez den spala už ako novorodenec 2x 20 minút od 14.00 do 2.00 rivala vkuse v roku konečne prespala cez den hodinku v kuse normálne začala fungovať od 3 rokov, najmladšia tá je autistka , ale ako menšia bola v pohode od2rokov mame výkyvy stále takže každé dieťa je iné
Moj druhorodeny bol taky. Jeho starsi brat pritom dobre, kludne dieta. Mat to naopak, ostanem pri jedinacikovi 🙂. Bolo to naozaj tazke a velakrat som ako matka zlyhala :((. Dnes je z neho uzasny, mudry mlady muz. Treba to proste vydrzat a prezit, kaslat na ostatnych. Moja vlastna matka pracujuca v jaslickach mi povedala, ze take dieta este nezazila. To fakt potesilo...
Prvorodeny čistá besnota od ako ročný vyplieskal všetky deti lopatkou po hlave v pieskovisku na dobrom sa nezastavil kde sa niečo zomlelo tam bol. Mladší pravý opak. Kľudne dieťa od narodenia sám sa vyhral spinkal kludas neskutočny. Teraz máju 15r a 13r úžasní sú obaja a už len s úsmevom spomínam na časy minulé
To nevysvetlis, kasli na to . Môze Ti to byt fakt jedno. Tiez som takeho syna mala ked bol maly 😵💫. Teraz po rokoch je ako za odmenu
A možno to ani nezistia lebo obe budú mať dobré.
Ja mám deti dve a síce so spaním problém bol, ale podĺa mňa spánok neurčuje či je dieťa dobré alebo nie. .každé dieťa má svoju povahu a keď to tá matka nechápe, tak ja už neviem čo za teľce to vyrastajú miesto ľudí!!!!
@anonym_autor chapem ta, vysvetlovanie nepomoze. Slepemu tiez nevysvetlis aka farba je cervena ked ju este nikdy nevidel. Sustred sa na to aby si to zvladala ty. Ano potrebujes podporu a pochopenie. Mam dieta s PAS. Je to karma. Co manzel? Nepomoze? Rodina? Mozno staci ak na chvilu vypadnes z domu sama.
@anonym_autor nevysvetlíš. ser na to. a keď bude dieťa staršie tak sa ešte priprav aj na reči učiteliek, ako je dieťa nevychované a ty zlá matka 😏
@anonym_autor a potom mi vysvetlite napr. Takúto situáciu. Co je toto. Inteligentná matka (aspoň sa tak tvari) prechádza sa po predajni hraciek s dvoma besnymi deťmi. Deti beru do rúk každú hračku. Trieskaju, ničia, buchaju s nimi. Akože sa zabávajú. Ešte aj matka im povie, môžete sa pohrať, ale nič Vám nekúpim. Videla som predavačku, že asi exploduje, ale nič im nepovedala. Ja som bola zakaznicka.
Nevysvetlíš absolútne nijako. Mala som také dieťa, skoro ma švihlo. Všetci okolo mňa kočíkovali spokojné bábatká a moj len reval a reval. Pakáreň. Ale … to prejde. Syn má 14 a už nereve a je úplne samostatný a v pohode, aj večeru uvarí 🤣🤪. Ďalšie moje deti tiež mali svoje … ale to už je iný príbeh 🙋♀️
@anonym_autor neboj bude lepsie. Kamoska mala taku náročnú malu. Mna by z tej malej piclo. Boli sme parkrat na chate a jediny, ktory vedel malu nejako uzemniť bol moj muz. Zlepšilo sa to okolo 6 roku. Skusala vsetko na svete. Bola aj u detskej psychologicky, robila vsetko co jej bolo odporučené. Nic muselo to proste prejst. Teraz je super zlata, rozumná. Ale teda myslim si, ze este nejako musia zvladnut pubertu.
@anonym_autor a potom mi vysvetlite napr. Takúto situáciu. Co je toto. Inteligentná matka (aspoň sa tak tvari) prechádza sa po predajni hraciek s dvoma besnymi deťmi. Deti beru do rúk každú hračku. Trieskaju, ničia, buchaju s nimi. Akože sa zabávajú. Ešte aj matka im povie, môžete sa pohrať, ale nič Vám nekúpim. Videla som predavačku, že asi exploduje, ale nič im nepovedala. Ja som bola zakaznicka.
@anonym_dabb37 no tak mala predavačka vyprevadiť, ja som ako brigádnik v jednom butiku neraz vyprevadila zákazníkov, čo tovar ničili.
Ahoj zúfalá mamina, chcem ťa povzbudiť, že ja som mala také náročné prvé dieťa, že sme nechceli už žiadne iné deti. Okrem toho že bol predčasne narodený, bol extrémne prepodnetovaný, keď prišla nejaká návšteva večerné zaspávanie bolo utrpenie. V noci sa zobudil aj 5 krát a nezaspal hneď ale bol zakaždým aj hodinu hore. Keď prišlo na rad ihrisko, vždy sme odchádzali s revom , niekedy aj ja lebo tak protestoval, keď som ho zobrala domov že má aj vyfackal pár krát. Nič sa mu nedalo vysvetliť. Okrem iného som vždy striehla v pieskovisku aby nehádzal deťom so očí piesok. Bolo to najťažšie obdobie v mojom živote. Nikto mi s ním nepomohol. Všetko ťažké sme si odkrútili s manželom. Teraz už keď je väčší, bude mať 10 rokov je to rozumný chlapec. Má náročnejšiu povahu a učíme sa s tým žiť. Nie si v Tom sama. Je veľa takých detí a povzbudzujem ťa, vydrž. Prejde to. Domča potom sme sa odhodlali na ďalšie dve deti a tie boli úplne iné. Už ma nedokážu tak rozhodiť ako ten prvorodený. Držím palce ❤️
Pockaj, kym sa im narodi take dieta, ako mas ty. Moje prve bolo to dobrucke,moje druhe je ako to tvoje..
@anonym_autor mozno to bolo tym, ze to bolo moje tretie dieta, ale nemala som uz potrebu vysvetlovat nikomu nic. akoze vypocula som si vselico aj od mojej mamy aj od okolia... naco ho uspavam... uprimne, bola to jedina polhodina dna, kedy som mala priestor si lahnut a natiahnut chrbat alebo si popri lezani pri nom cosi precitat + som vedela, ze je to moje posledne dieta... a kedy mu mam byt nablizku ak nie teraz? predpokladala som, ze ked bude mat 15, asi ma uz nebude chciet mat pri zaspavani vedla seba 😁 ...a potom to bolo, ze neobsedi, stale cosi vystraja (nerobil zle, len mal pohon objavovania sveta zapnuty na plne obratky 🤷😆)
napr. raz tak v cca. 1,5 r, ledva prve kroky vedel urobit a uz vyliezol na stolicku, odtial na stol, na parapet, otvoril detsku poistku na balkonovych dverach, zliezol a otvoril si balkonove dvere a to vsetko za asi minutu, len na malu som si dovolila odbehnut v case ked nespal...
...teraz je prvacik, chodi na sutaze, samostatny je az-az, sam si tasku vecer do skoly pobali, rano na budik sam vstane, oblecie sa, ustelie si postel, zoberie desiatovnik z chladnicky (desiatu chystam vecer) a ja vstavam az vtedy 🤫
prostredna dcera zase byvala v noci hore kazdu hodinu a jej definitivny budicek bol medzi 4-4:30, do toho ani nie dvojrocna prva dcera... som vyzerala ako strasidlo do maku, nevyspata, kruhy pod ocami, vychudnuta pri 168 cm na 49 kg, uz som ani ms nemavala... spala len na rukach, v kociku, kym sa hybal, zastavit ani na 5 min... doteraz je taky ten akcny pohyblivy typ a spanku potrebuje minimum.
najstarsia bola taka, ze ju stacilo polozit do postielky a spala. v 5 mesiacoch prespala celu noc. v 3 rokoch este z postielky kricala "mama!" a cakala, kym ju vyberiem 😹 keby som nie, je tam snad doteraz... mladsi dvaja este ani chodit nevedeli, uz prezliezli z postielky von.
vela veci zavisi aj od typu dietata a povahy, no kto nemal narocne dieta, nepochopi... neboj sa, tvoje dietatko je v poriadku take ake je aj ked je to teraz urcite tazke pre teba, hlavne ak ta nema kto vypocut bez nevyziadanych rad, ci pomoct prakticky... ono to postupne bude lepsie, len to nebude hned... a potom mu budes robit advokata pred svetom, lebo takych ludi, co sa ho najskor budu snazit pochopit, vysvetlit, pomoct mu najst rovnovahu medzi jeho predstavami a ocakavaniami okolia, bude zalostne malo... ale zvladnes to, ty ano, lebo nikto ta tak nevytrenuje ako narocne dieta.
Som v klube, prve dieta reklama na babatko a druhe prerevalo hodiny. Zdrhla som do roboty v roku a pol. Vystresovana k doktorke so soplikom, lebo maly chlap vrieskal a ja furt v strese. Je to vysoko inteligentne a vysoko citlive dieta. Ma uz 12 rokov, a esteze ich mam 2.Takto viem, ze nie ja a moja vychova je "problem". Jednoducho je to taka povaha.
@anonym_autor nemusis nikomu nič vysvetľovať, nie si povinná niekoho presviedčať o tom, že mas pravdu, zabezpečiť, aby ta druhý pochopil. Ty mas možno úplne iné, náročné dieťa, inú situáciu doma, s mužom, v širšej rodine, menej pomocí, hocičo.
Preto nie je na mieste sa porovnávať, ani posudzovať, ani sa za niečo cítiť vinne, že tvoje dieťa je náročnejšie. Ak niekto nechce pochopit, tak nepochopí, ani keby si čo urobila.
Skôr sústred energiu na seba. Čo môžeš urobiť, aby vám bolo lepšie? Možno sa môžeš nechať aj inšpirovať, vypočuť si iný názor, ale vtedy ak je myslený úprimne a stojíš oň. A inak hľadaj spoločnosť, v ktorej ti síce na tvoju situáciu nemusia všetci pritakávať a ľutovať ta, no zároveň nepopierat to, čo prežívaš.

@anonym_autor to nevysvetlis... Taketo matky si myslia, ze to ze maju dobre deti je ich zasluha. Kvoli ich spravaniu a navykom. Nie je to pravda. Ked mas dieta, ktore take nie je, ci uz diagnoza alebo povaha, mozes sa aj na hlavu postavit a nejde to... A aj tam ta nebudu pocuvat lebo si vlastne "chcu na tebe honit ego" ake su ony skvele matky a ty " ta zla"
Mne pomohlo jedine. Nikomu nic nevysvetlovat, nedokazovat, nehovorit.