Ako zistiť diagnózu môjho 3-ročného syna?
Viem že v tomto prípade by som sa mala poradiť s nejakým odborníkom, prípadne pediatrom, ale skôr ako sa obratim na nich, skúsim sa popýtať tu vás.
Ide o syna, ma 3 roky (v novembri 4). Okrem neho máme o 2 roky mladšiu dcéru. A mám pocit, že syn ma nejakú diagnózu. Od septembra chodí do škôlky a viackrát mi učiteľka hovorila že robil deťom zle, že ich kúsal a jedno dievčatko mi vravelo že mu bral hračky.
Doma si nechce umývať zuby, môžem sa na hlavu postaviť, on mi nedovolí aby som mu umyla zuby. Keď ho chcem osprchovať vrieska a reve pri tom ako nenormálny. Koľkokrát príde za mnou a len tak bez príčiny ma kusne, štipne. Zle robí aj svojej mladšej sestre. A ešte aj mojej mame. Keď niečo chce a nedovolím mu to, snaží sa to vydupat krikom, revom, hodí sa o zem.
Je neposedný. Bola som s ním na výlete cca 2 hodiny vlakom, po celom vozni pobehoval a nevydržal sedieť ani 5 minút vkuse. Čo vystrájal v hoteli na raňajkách, že nechcel ani jesť a nenechal ani mňa najesť sa.. ledva som do seba rýchlo naliala džús, lebo na celú reštauráciu kričal, že sa chce ísť hrať do detského kútika. A keď mu hovorím, že sa najprv naraňajkujeme, tak to nie, on nechce, on sa ide hrať a ťahá ma za ruku. A ostatní hostia len pozerali na nás a mysleli si čo to je za nevychovany dieťa a neschopnú mater. A čo vyvádzal v centre mesta keď sme boli, to radšej nekomentujem.
Pediatrička nás prednedávnom poslala na vyšetrenie ORL, ani za ten svet sa nechcel nechať vyšetriť, aby sa mu doktor pozrel do nosa. Lekár z neho bol nervózny, lebo 10 minút a ním bojujeme a nič z toho nebolo. A takisto keď som ho objednala ku kadernícke strihať sa, nechcel sa ostrihať a robil tam cirkus. Nakoniec sa nechal, aj to som mu musela dať cumel a pustiť video na mobile.
Ešte dodám, že odplienkoval sa len teraz, a cumel počas spania chce mať stále, už som skúšala že ho odnaucim zaspávať bez cumla, ale reval tak, že sa až zachádzal.
Podľa partnera (jeho otca) sa správa ako úplne normálne dieťa, podľa jeho mamy ma autizmus.
Jediný, pred kým má rešpekt je jeho otec. A mňa zhadzuje že si neviem si synom urobiť poriadok.
V tvojom synovi vidim trochu podobu s mojim. Co sme my robili, ked si nechcel napr umyvat ruky po navrate z vonku, zavreli sme sa s nim v kupelni a boli sme tam dovtedy, kym si ruky neumyl. Zo zaciatku pravdaze jacal, kludne by dvere vyvalil, ale ukludnil sa a po takej pol hodine si ruky umyl. Idealne je, ked mas malu panelakovu kupelnu, kde sa da akurat tak sadnut si na zem 🙂. Ked uz bol znudeny a videl, ze s nami nepohne, ustupil. Spravili sme toto parkrat a znova vzdy, ked si nechcel umyt ruky a prestal s tym. To iste bolo ked sme prechadzali pri umyvani zubov z pasty, ktora sa mohla jest, na pastu, ktoru treba vypluvat. Toto, by som povedala, ze su este tie lahsie situacie. Bitie je horsie, tam viem zatial len povedat, ze ked som mu vratila, bolo to iba horsie, viac sa rozzuril a viac ma chcel bit. Momentalne ale funguje vydieranie zmrzlinou. Chce ju teraz cez leto jest kazdy den, ale ked ma udrie, tak dalsi den sa zmrzlina nekona. Pod takouto hrozbou sa vie celkom pekne ovladat (z coho som prekvapena). Kazdopadne daj ho vysetrit, moze mat nejaku poruchu spravania, jeho emocie mozu byt prilis velke, nevie ich zvladat. Ja tiez sa chystam s mojim, pokial sa to nezlepsi.
@lindusss2016 už som to viackrát oľutovala že som ho neposlala niekam ešte v roku 2021, keď mi vyčítal, že som zaplatila u zubára za plombovanie zuba tuším 50 alebo 60 eur. A načo si bola u zubára, ako si si mohla dovoliť u neho toľko zaplatiť, peniaze potrebujeme na iné veci, nie na tvoje zuby...a že on by nikdy nevyhodil toľko eur na zubára. Viem, sprostá som
@226lenka máš partnera debila a nevychované decko, ktoré pravdepodobne kopíruje spravanie svojho otca a sestra začína robiť to isté.
Voči otcovi má rešpekt, ale otec ho nemá voči tebe.
Keď jemu decko vystrája tak povie, že on nieje ty a k nemu si to dovolovať nebude? Ale ked to robi tebe , tak sa debilko smeje?
Načo je deťom taký otec? Aby sa naučili, že otec je autorita a ty si handra? Že teba môžu nerešpektovať, biť, kúsať? Čo má zlatého vtáka alebo ťa živí?
@anonym_0d56fb čo sa tyka zúbkov, umývame ich od mala, kým bol menší nemal problém dať si odomna umyť zúbky. To len asi tak od toho 1,5 roka sa to nejak obrátilo. Keď mi niečo urobí, alebo aj dcérke, tak mu vysvetlím, že to sa nesmie, že to bolí mňa, bolí to sestru, a aj jeho by to bolelo keby ho niekto bil. Čo sa tyka správania, je to také na hojdačke. Bol u mojej mamy, sám, ona ho vychválila aký on je dobrý, že "ani nevedela o Tom, že je u nej". Inokedy keď bol u nej úplný opak a len sťažnosti som na neho počúvala. Alebo aj teraz, keď som bola s ním na výlete v inom meste, tak celý čas čo sme tam boli bol zlý. A to som myslela, že si spravíme pekný výlet vo dvojici. Keď je napríklad doma, vie sa pekne sám zahrať, skladá si lego, kocky, hra sa s autami, inokedy potrebuje ku hre spoločnosť, napríklad mňa a keď sa mi nedá, lebo napríklad varím, je z toho potom nervózny.
@226lenka Nemozes stale vysverlovat,vidis ze to je ako keby si hrach hadzala na stenu,za trest ho zavri do izby a bodka.
Poloz si otazku, ako k nemu pristupujem jeho otec, ked pred nim ma respekt. Kopiruj to jeho spravanie. Dosledne vyzaduj slusne spravanie - ak nie, trest. Do kuta (drzat ho tam, kym nezazvoni nastaveny budik napr.), odobranie oblubenej veci, ziadna sladkost ci zmrzlina. Obliat trochou vody, ak ma zachvat. A - mozno ma tu zdisujete - jedna dobre mierena este nikomu nezaskodila. Aj sucka tapne stena, ak sa zle sprava. Tomu dietatu treba razne nastavit hranice, lebo z toho nevyrastie. Akurat ked bude mat 10, budes skakat uplne tak, ako chce on. Ty si matka, ty si mas urobit poriadky. Neskutocne, ako sa rodicia zbavuju povinnosti dieta vychovat a za vsetkym je diagnoza.
@andulka220989 skúšam s nim vyjednávať napríklad že keď chce mobil, dám mu, ale najprv si musí umyť zuby, alebo že dám mu mobil keď si pri tom bude umývať zuby. Ale málokedy to zaberie.
@226lenka Vyjednávanie nemá byť skúšanie. Chceš mobil? Ok. Umy si zuby. Nie dať mobil popri umývaní, nie skúšať vyjednávať. Ak mobil nefunguje ok. Nájdi niečo iné. Chcel nové autíčko? Ok. Vezmi papier narysuj 5 štvorcov. Synak ak tu budú v sobotu samé žlté hviezdičky tak v sobotu pôjdeme kúpiť to nové autíčko. Ak tam bude jedna čierna gulička tak nové autíčko nebude. A dávaj mu za správanie odmeny. Za dobré - umyl si zuby hviezdička. Za zle - robil cirkus pri umývaní čierna gulička. Samozrejme rozlišovať tak, že malé dieťa nie je dospelák. Čiže ak si umyje zuby za pár sekúnd aj to zo začiatku brať ako úspech. Ak nebude chcieť použiť zubnu niť, ale dá ti pekne umyť zuby zasa brať ako dobré správanie.
Dobre, vybrala si deťom otca debila, to sa stáva ale prečo s ním ostávaš? Deti ani muž k tebe nemajú rešpekt lebo ho k sebe nemáš ty sama. Ten darca spermií nie je partner, partner pomáha vo výchove a nevyčíta matke ako sa správajú jeho deti. Mala by si sa s ním rozísť, skúsiť syna diagnostikovať a trvať na pravidlách. Inak ťa bude mlátiť celá rodina.
V tvojom synovi vidim trochu podobu s mojim. Co sme my robili, ked si nechcel napr umyvat ruky po navrate z vonku, zavreli sme sa s nim v kupelni a boli sme tam dovtedy, kym si ruky neumyl. Zo zaciatku pravdaze jacal, kludne by dvere vyvalil, ale ukludnil sa a po takej pol hodine si ruky umyl. Idealne je, ked mas malu panelakovu kupelnu, kde sa da akurat tak sadnut si na zem 🙂. Ked uz bol znudeny a videl, ze s nami nepohne, ustupil. Spravili sme toto parkrat a znova vzdy, ked si nechcel umyt ruky a prestal s tym. To iste bolo ked sme prechadzali pri umyvani zubov z pasty, ktora sa mohla jest, na pastu, ktoru treba vypluvat. Toto, by som povedala, ze su este tie lahsie situacie. Bitie je horsie, tam viem zatial len povedat, ze ked som mu vratila, bolo to iba horsie, viac sa rozzuril a viac ma chcel bit. Momentalne ale funguje vydieranie zmrzlinou. Chce ju teraz cez leto jest kazdy den, ale ked ma udrie, tak dalsi den sa zmrzlina nekona. Pod takouto hrozbou sa vie celkom pekne ovladat (z coho som prekvapena). Kazdopadne daj ho vysetrit, moze mat nejaku poruchu spravania, jeho emocie mozu byt prilis velke, nevie ich zvladat. Ja tiez sa chystam s mojim, pokial sa to nezlepsi.
@anonym_da5bd7 u nás to isté čo sa tyka umývania rúk keď prídeme z vonku alebo po wc. Toľko sa navystrája kým mu tie ruky umyjem, a takisto to je aj pri umytí zubov. Teraz ma prišiel poprosiť že by chcel ísť von. Hovorím mu dobre, idem ti umyť zuby, keď si necháš umyť zuby, pôjdeme von, keď nie, ostaneme doma. Uvidím či to zaberie. Po včerajšku som rozhodnutá že s ním niekam na vyšetrenie pôjdem.
@andulka220989 skúšam s nim vyjednávať napríklad že keď chce mobil, dám mu, ale najprv si musí umyť zuby, alebo že dám mu mobil keď si pri tom bude umývať zuby. Ale málokedy to zaberie.
@226lenka no teraz čítam, ze ty davas tak malemu dietatu mobil, tak sa necuduj, ze ma taketo spravanie. Nervovy system maleho dietata nie je na toto vobec pripraveny
@226lenka myslíš si že to môže byť horšie ? Pochybujem . Len tá prosím už žiadne dieťa s týmto
@parvinka0001 mám trochu z toho strach, keď sa rozídeme čo bude s deťmi, či ich nebude proti mne huckať a ešte horšie sa bude ku mne syn správať. A neviem ani ako by sme to poriešili čo sa tyka deti 🤷
@226lenka máš partnera debila a nevychované decko, ktoré pravdepodobne kopíruje spravanie svojho otca a sestra začína robiť to isté.
Voči otcovi má rešpekt, ale otec ho nemá voči tebe.
Keď jemu decko vystrája tak povie, že on nieje ty a k nemu si to dovolovať nebude? Ale ked to robi tebe , tak sa debilko smeje?
Načo je deťom taký otec? Aby sa naučili, že otec je autorita a ty si handra? Že teba môžu nerešpektovať, biť, kúsať? Čo má zlatého vtáka alebo ťa živí?
@anonym_f88d02 bohužiaľ presne toto robí. Smeje sa na mojej neschopnosti poradiť si s jedným trojročným dieťaťom. Už veľakrát sme mali kvôli tomu nezhody a skoro sa aj rozišli.
@226lenka Vyjednávanie nemá byť skúšanie. Chceš mobil? Ok. Umy si zuby. Nie dať mobil popri umývaní, nie skúšať vyjednávať. Ak mobil nefunguje ok. Nájdi niečo iné. Chcel nové autíčko? Ok. Vezmi papier narysuj 5 štvorcov. Synak ak tu budú v sobotu samé žlté hviezdičky tak v sobotu pôjdeme kúpiť to nové autíčko. Ak tam bude jedna čierna gulička tak nové autíčko nebude. A dávaj mu za správanie odmeny. Za dobré - umyl si zuby hviezdička. Za zle - robil cirkus pri umývaní čierna gulička. Samozrejme rozlišovať tak, že malé dieťa nie je dospelák. Čiže ak si umyje zuby za pár sekúnd aj to zo začiatku brať ako úspech. Ak nebude chcieť použiť zubnu niť, ale dá ti pekne umyť zuby zasa brať ako dobré správanie.
@andulka220989 ďakujem za radu, ten hodnotiaci systém sa mi celkom pozdáva
Dobre, vybrala si deťom otca debila, to sa stáva ale prečo s ním ostávaš? Deti ani muž k tebe nemajú rešpekt lebo ho k sebe nemáš ty sama. Ten darca spermií nie je partner, partner pomáha vo výchove a nevyčíta matke ako sa správajú jeho deti. Mala by si sa s ním rozísť, skúsiť syna diagnostikovať a trvať na pravidlách. Inak ťa bude mlátiť celá rodina.
@januska12323 som s ním chcela byť len kvôli tomu, že deti sú malé, chcela som aby vyrastali v kompletnej rodine a nikdy som si nechcela pripustiť že práve moje deti skončia tak, že budú vyrastať v neúplnej rodine a možno si ich budeme striedať. Ale z partnerovho správania a vlastne tým pádom už aj zo synovho som už psychicky na dne, ubíja ma to, toto ich správanie..
Ach celé zle :( takže zjavne jediný v tvojom živote čo prejavil o teba aký taký záujem...dve deti...syn ťa capne, poštípe, tvoj partner sa tomu smeje, syn sa pridá, prípadne aj dcéra a ty? Ty si ticho predpokladám. No už by som tam nebola. To počas chodenia si nespozorovala že je ako partner k ničomu? Syn je iba nevychovaný, nemá žiadne hranice. Že nevie sedieť slušne v reštauracii, že ho lekár nevie vyšetriť? No taký poriadok by som s ním narobila že až. A ty to chceš "ospravedlňovať/schovávať" diagnózou😏. Ako väčšina dnešných rodičov nevychovaných detí. Si myslíš že keď bude mať syn na papieri diagnózu, jeho chovanie a hlavne partnerove k tebe, sa zmení? Prosím ťa. Zas budeš len tá neschopná. Dávno si mala byť preč.
Podľa mňa dieťa nemá diagnózu, len fázu vzdoru , ty si na neho mäkká , nenastavujes hranice a chlap miesto toho aby pro tebe stal, a povedal teda synovi on , sa ti smeje a tým ešte viac podryva tvoju autoritu. A teda čo sa týka hryzenia, tak pokiaľ by nepomohol dohovor, tak by prišlo oko za oko ,zub za zub
@parvinka0001 veľakrát sme sa kvôli tomu pohádali, naposledy včera. On je veľmi tvrdohlavý, nedá si povedať, aby synovi dohovoril aby sa tak ku mne nesprával.
@226lenka diagnózu má skôr tvoj manžel a ten by teda vyšetrenie potreboval určite.
@ankare nemusí druhý rodič s tým súhlasiť?
@226lenka Ja som bola tiež s deťmi v poradni a keďže sme manželia a žijeme v jednej domácnosti, nikdy nič nemusel manžel podpisovať ani riešiť.
Zober syna a chod. Nedáš za to nič a vedia Ti tam veľmi pomôcť.
Ak má muž na to taký nazor, aký má, ani mu nič o Tom nevrav. Keby bolo veľmi zle, povedz, že Ťa tam škôlka poslala.
Si vo veľmi ťažkej situácii a sucitim s Tebou. Tvoj manžel je veľký blbec.
Hlupana si ty aj tvoj priateľko.
Za to máte také decko a nechápem keď si z teba muž robil srandu už v roku 2020 či v ktorom, kde sa zobralo decko čo má 2r.
Je to dôsledok totálne zanedbanej výchovy. Od 1. roku sa dieťaťu nastavujú mantinely a v dvoch rokoch už vie, čo smie a čo nie. Dokáže sa správať aj v spoločnosti, v reštaurácii a všade, kam sa s ním ide. Trucovať a vystrájať sa hanbí. Vystrájať v cudzom prostredí dokáže iba zanedbané dieťa alebo mentálne zaostalé. Odplienkovanie sa robí do 1,5 roka. Ak to tak nie je, zanedbala to matka. Čo robila? Keby bolo dieťa v jasliach, tam sa o deti príkladne starajú, tieto problémy by neboli. Od 1.5 roka žiadne plienky ani na noc, od 2 rokov plynule rozprávajú a spolupracujú s dospelými vo všetkom. Žiaľ mamičky doma radšej nechajú robiť dieťa, čo ono chce, len aby mali od neho pokoj. Vôbec si neuvedomujú, že ono už po 2. roku sa nezmení a celý život bude také problematické a na hanbu celej rodine.
Problem je dvojkolajna vychova. Muz ta z nejakeho dovodu tresta a hucka deti proti tebe. On ta udriet nemoze, tak sa tesi, ked to urobi syn. Tebe tym dokazuje, ze si nemozna a nedokazes si poradit s deckom.
Vsetci traja k psychologovi. Najprv len ty s malym, porozpravas (napis si na papier, alebo mu daj precitat tuto diskusiu/ a on si predvola aj druheho rodica. Urcite mu dohovori a vysvetli, ze ublizuje najma detom takymto spravanim. Dieta nebude mat diagnozu, len deti zneuzivaju dvojkolajnost vo vychove a bude horsie, ak to neskonci. Povedz muzovi, ze takto dalej nemienis zit, ze odides, vezmes si dceru a syna bude mat v starostlivosti on. Mozno mu dojde, debilovi, ze by sa posral, keby mal 24/7/365 dieta na krku.
@parvinka0001 keď mám povedať pravdu, mala som 28 rokov keď sme sa spoznali, pred ním som žiadny vážny vzťah nemala, bola som rada že som ho spoznala, mám nízke sebavedomie a som si proste neverila že môžem stretnúť ešte nejakého iného chlapa čo by ma proste chcel... 🤷 A tie deti sa nám podarilo na prvý šup ako sa hovorí.
@226lenka partnera mas boba ako ja, aj ja som skrz malw sebavedomie bola rada za tohto tvora, lebo kto iny by ma chcel (domaca vychova🤪). A tiez dieta na 1.sup a tiez sme sa cca v tom veku daki dokopy.
A k veci - “nevychovane dieta” je casto dieta s AS alebo s Adhd. Nemusi to byt vas pripad, ale vysvetlovalo by to niektore jeho spravanie, aj to neodplienkovanie napr.
Moze to byt aj ale aj volyv domaceho prostredia (zly vztah s muzom, nejednotna vychova), “tazsia” povaha, reakcia na narodenie mladsieho surodenca… Ale ja by som za tym diagnostikovanim AS sla (aj nas je 🙂 ).
Potom keď syn vidí že už som z jeho správania vyčerpaná, smutná, chce sa mi plakať, vtedy za mnou príde, povie mi že ma ľúbi a sľubuje že už bude dobrý, tak pár minút je dobrý a potom sa zase jeho správanie otočí.
@226lenka Ahoj máme to isté presne ešte aj cumel bude mať v januári 4 len ona nepočuvne nikoho...dg asperger...skús dr Lazikovu ta ti hneď povie.

@226lenka chod s ním na diagnostiku, môže mať nejakú poruchu.