Ako zlepšiť stravovanie trojročného nejedáka?
Ahojte . Mám syna 3 roky .
Od zaciatku prikrmov (4m) jedol všetko a bez problemov .
Okolo 7 m mu zacali ist zuby ,tak aj to jedenie bolo take horsie ,ale zjedol ...postupne ako zacalo ist viac zubov ,zacal si akoby vyradzovat čo zje a čo nie . Až to vlastne skončilo tak ,že od cca 1 roka nezje nič .
Varené nedá do úst . Pecivo zje len suché. Jogurt občas ,tie actimel a podobne spapa ,ovocnu kapsičku ako
kedy . Obcas banan a skoncili sme . A chrumky jasne .
Náš jedalniček je . Par koliečok z rožka ,1x kapsička a vecer mlieko .
Noc nemusim hovorit ,že sa stale vela krát budí a chce mlieko . (Neodporuca sa nam to vyradit nakolko je odpor k jedlu ) a nieco jest musi .
Riesime to aj s gastro ,kde su vysledly v uplnom poriadku a dr si mysli ,ze bud je to len obdobie ,a napr školka moze pomoct .alebo proste bude "nejedak" .
Skusame ,ponukame ..no bez vysledku . Vidi jedlo a utecie on nema ani len snahu to skusit ..hned povie ,ze fuj ,alebo to smrdi .
Dala som teraz prihkasku do skolky . Vsetko som im opisala . Tak čakam . Ci ho vobec zoberu .
Ak mate niekto podobne dieta ,co pomohlo ?
Uzivali sme rozne na podporu chuti aj peritol . Pri tom peritole zje viac kokiecok z rozka ,ale na nove jedlo si netrufne .
@anonym_autor keď má dobré výsledky tak mu to stačí ale prepáč trojročné dieťa nemá čo v noci jesť mlieko, to daj večer a v noci len vodu. Trávenie aj zuby si musia oddýchnuť. Koľko toho mlieka vypije za deň?
@anonym_autor keď má dobré výsledky tak mu to stačí ale prepáč trojročné dieťa nemá čo v noci jesť mlieko, to daj večer a v noci len vodu. Trávenie aj zuby si musia oddýchnuť. Koľko toho mlieka vypije za deň?
@januska12323 cez den mlieko nepije . Iba vecer pred spanim ,to niekedy vypije 100ml a v noci napr 2x po 200ml . A niekedy ani to nie .
Dobre je to, že krvné výsledky ma v poriadku
Mlieko tiež by som zrušila v noci
@anonym_autor akoze vobec nezufaj...ako keby som citala opis svojho starsieho syna + este vysetrenia a odporucanie na pichanie rastoveho hormonu (co som odmietla). Proste bude nejedak, hotovo. Nic sa nedeje. V skolke uvidis. Preco by ho nevzali? Mojho nenutili, jedol ked chcel, namiesto natierky mu ponukali suchy rohlik. Toto dieta bude mat o chvilku 18r - je to uzasny chalan, vazi stale sice 65-70kg (pri vyske 182cm) - takze velkost S, avsak momentalne zje asi vsetko + aktivne vari. Takze klud, je to len obdobie, ono sa to zmeni.
@stvura moj ma 95cm a 14 kg. On vobec nevyzera ,ze neje . Krvny obraz ma este lepsi ako deti co jedia vsetko . Nic mu nechyba a nechapeme ,ze z coho rastie ,atd. Len on chodi ,ze je hladny. Preto ma to viac trapi . Ale ako nahle mu nieco ponuknem nezje nic . A potom aj v noci je viac hore ,lebo je hladny . No proste odmieta aj tak .
Dobre je to, že krvné výsledky ma v poriadku
Mlieko tiež by som zrušila v noci
@anonym_e60f40 ja som aj chcela ,ale dr s tym moc nesuhlasi ked nic cez den neje . Ze aspon to mlieko si da . Ako som pisala vyssie . Cez den ho nepije . Vecer pred spanim da 100ml a niekedy ani to nie a v noci 2x po 200ml ,a to tiez nie vzdy . A to neni ani mnozstvo co by ho realne zasytilo .
Nejaký problém s cuchom?chutou?
To tiež sa riešilo?
Lebo keď je hladný ale neje ....🤔
Zlepsit mikrobiom. Su premnozene zle bakt.
Ak bude dostávať iba to, čo zje, nebude iné jesť. Ale pozor. Ak sa mozgu nedostanú potrebné živiny z jedla, dôjde k jeho poškodeniu a následne k poruchám správania, vážnym poruchám učenia...
Ak bude dostávať iba to, čo zje, nebude iné jesť. Ale pozor. Ak sa mozgu nedostanú potrebné živiny z jedla, dôjde k jeho poškodeniu a následne k poruchám správania, vážnym poruchám učenia...
@anonym_e60f40 chut ,cuch sa neriesila .asi oreto ,ze on jedol vsetko . Uplne vsetko . Maso ,ovocie ,zelenina,cestoviny,zemiaky atd atd atd ...proste ako zacali ist zuby zacalo aj odmietanie postupne . Az to teda vyustilo do uplneho odporu . On ked je hladmy da si trochu toho peciva ,ale neochutna z toho co mu ponuknem .,ze ani hkad ho nedonuti skusit .
@anonym_449805 vies nieco poradit ? Stacia klasicke probiotika?
@evkatk my mu davame vsetko . Kazdy den ho nukame tym co jeme my ,ale on to odmieta . Uz som mu skusala dat povlievky cez striekacku . Prve susto zje ,dalsie uz neotvori usta . On nema vobec zaujem ,ani len skusit .
@anonym_e60f40 chut ,cuch sa neriesila .asi oreto ,ze on jedol vsetko . Uplne vsetko . Maso ,ovocie ,zelenina,cestoviny,zemiaky atd atd atd ...proste ako zacali ist zuby zacalo aj odmietanie postupne . Az to teda vyustilo do uplneho odporu . On ked je hladmy da si trochu toho peciva ,ale neochutna z toho co mu ponuknem .,ze ani hkad ho nedonuti skusit .
@anonym_449805 vies nieco poradit ? Stacia klasicke probiotika?
@evkatk my mu davame vsetko . Kazdy den ho nukame tym co jeme my ,ale on to odmieta . Uz som mu skusala dat povlievky cez striekacku . Prve susto zje ,dalsie uz neotvori usta . On nema vobec zaujem ,ani len skusit .
@anonym_autor nočné mlieko zruš, radšej mu daj viac večer. Keď chce byť hladný nech je.
A ostatne spravanie ma normalne? Nemohlo by to byt nieco psychicke, nejaky strach, blok? Lebo az takyto extrem nie je normalny. Alebo sa proste naje v noci a cez den mu uz netreba? Kolko by hladoval? Respektive co bol najdlhsi cas co si mu nedala nic z toho co je ochotny zjest? Chapes, ze povies toto je na jedenie, ine nebude a cakas.
Úplne ta chápem, akoby som čítala o mojom . Pochodili sme lekarov, a nič. Ze co riešim, ze malý nebýva chorý, výsledky ma perfektne. Ze je to obdobie. Ma 15 kg. 3.5 roka a vysku 104 cm. Na pohľad nu nič nechýba. V skolke sa nerozjedol, kolko krat je o čistej vode. Co ti poviem. Nervy mam na to. Doktorka povedala ze ho mam vyhladovat. Tak uz len cakam keby to pride ze sa konečne naje. Moj zje iba vsetko suche. Suchu ryzu, zemiaky, suché cestoviny, max nejaku polievku...úplne odmieta mäso, mliečne produkty úplne všetky , zeleninu zje trosku a ovocie tiez trosku.
A ostatne spravanie ma normalne? Nemohlo by to byt nieco psychicke, nejaky strach, blok? Lebo az takyto extrem nie je normalny. Alebo sa proste naje v noci a cez den mu uz netreba? Kolko by hladoval? Respektive co bol najdlhsi cas co si mu nedala nic z toho co je ochotny zjest? Chapes, ze povies toto je na jedenie, ine nebude a cakas.
@anonym_744ad0 všetko ostatné je v úplnom poriadku . Vývyja sa dobre ,v niecom je popredu . Je síce taky hyperaktivnejsi ,no neobsedi proste . Co tiež nechapeme ,kde a z čoho berie energiu .
Nie som si vedoma niečoho.
Napr ryžu, cestoviny, schrume surové, ale ako náhle mu to ponúknem uvarené, ani sa toho nechytí.
Hranolky občas zje ,ale ak mu urobím domáce, uz sa toho nechytí. Akoby pohľadom mu je to nepríjemné, neviem fakt proste vie ake jedava a ine do ust neda ..
Každopádne, aj doktori. Proste je zdravi ,dali nejaké lieky na podporu ,rastie ,vývyja sa správne..mame čakať. Nenásilne ponúkať jedlo ,cakat .
Lenže ja uz som z toho na nervy uprimmne .
Aj co sa týka chorôb, za 3 roky bol chorý iba 1x . Inak máva občas nádchu aj to 3 dní a dosť.
A to neje ani vitamíny a ma starších súrodencov co zo školy doniesli uz všeličo, ale on našťastie nic nechytil . Takže aj imunitu ma výbornú..
On aj celý deň vydrží. Sú dni keď nezje naozaj nič a to ho ani nemusím takto "trestať ". Takže tadiaľto cesta nevede .
Aj dnes . Vypil 200ml mlieka o 03.00 rano . A teraz si dal ovocnú kapsicku . Ponúkala som klasika moje raňajky, nic . Pečivo nič,jogurt nič,obed to sa ani nepozrel ...a teraz aspoň toto zjedol
@anonym_autor nočné mlieko zruš, radšej mu daj viac večer. Keď chce byť hladný nech je.
@januska12323 skúsim mu v noci teda vodu ponúknuť. Ale neviem ,ci to zaberie . Ako som písala vyššie. O 3.00 vypil 200ml mlieka ,a až teraz zjedol ovocnú kapsicku . A to som mu od rana nukala co som ja jedla ,co on zje atď a proste nič. On aj celý deň vydrží nedať do seba nič.
Úplne ta chápem, akoby som čítala o mojom . Pochodili sme lekarov, a nič. Ze co riešim, ze malý nebýva chorý, výsledky ma perfektne. Ze je to obdobie. Ma 15 kg. 3.5 roka a vysku 104 cm. Na pohľad nu nič nechýba. V skolke sa nerozjedol, kolko krat je o čistej vode. Co ti poviem. Nervy mam na to. Doktorka povedala ze ho mam vyhladovat. Tak uz len cakam keby to pride ze sa konečne naje. Moj zje iba vsetko suche. Suchu ryzu, zemiaky, suché cestoviny, max nejaku polievku...úplne odmieta mäso, mliečne produkty úplne všetky , zeleninu zje trosku a ovocie tiez trosku.
@lasona aj moj je zdravý. A teda to sme tiež prekvapení keďže súrodenci zo škôl kadečo donesú a on našťastie to nechytí. 1x bol chorý. Občas iba nádcha. Ja uz mam toho naozaj dosť. Ha som stastna ,ze ma všetky testy v poriadku a mame čakať ,nenásilne nukat jedlo atď. Ale je to vyčerpávajúce, keď proste on nič nechce .
Moj vôbec nič varené do úst nedá. Ryža,cestoviny to schrume surové,ale ako náhle to vidí uvarené ani sa toho nedotkne . Netuším, ako vie ,že to není surové. Proste uňho uz len pohľad stačí a odpise všetko
@lasona aj moj je zdravý. A teda to sme tiež prekvapení keďže súrodenci zo škôl kadečo donesú a on našťastie to nechytí. 1x bol chorý. Občas iba nádcha. Ja uz mam toho naozaj dosť. Ha som stastna ,ze ma všetky testy v poriadku a mame čakať ,nenásilne nukat jedlo atď. Ale je to vyčerpávajúce, keď proste on nič nechce .
Moj vôbec nič varené do úst nedá. Ryža,cestoviny to schrume surové,ale ako náhle to vidí uvarené ani sa toho nedotkne . Netuším, ako vie ,že to není surové. Proste uňho uz len pohľad stačí a odpise všetko
@anonym_autor ja ta úplne chápem.ja závidím ženám, co sa im deti najedia. Môj neochutna, nevezme do úst. Skusala som uz všetko. Uz rezignujem.
@anonym_autor ja ta úplne chápem.ja závidím ženám, co sa im deti najedia. Môj neochutna, nevezme do úst. Skusala som uz všetko. Uz rezignujem.
@lasona toto ti aj ja verim . My sme vsetci velkí jedaci . Ma aj surodencov. Starsia dcera bola slabsi jedak,ake czdy nieco zjedla . Druha ta jedla aj za nu . U nas sa stale je ,stale niekoho vidi a aj tak nechce .
V skolke neriesia podla mna az tak nejedenie, tam nechuti ani detom, ktore inak jedia. Ja mam 4 deti a prva a treti zjedia vsetko, ale druha je vymyslac. Presne toto riesi, ze smrdi, divne vyzera, nepozna atd. Ono je to dost v hlave. Zober si, kolko dospelych je takych vyberavych, ze jedia len cosi a len doma pripravene a pod. Na druhej strane, kamoska ma 4rocneho extremneho nejedaka a ma zle krvne testy a je podvyziveny a uz na nu pozeraju ako na krkavciu mater.
A u nas to koreluje s tym, ze prva a treti maju radi nove veci, zatial co druhorodena je senzor a velmi konzervativny clovek.
Je to úplne bežné chovanie malých detí. Nerozumiem načo ste boli u gastroenterológa. Toto robí veľmi veľa detí. Neboj sa, nezomrie od hladu. Jedného dňa sa ti rozje. Kým prosperuje, nemáš čo riešiť. Píšes, že ste veľki jedáci. Ak máte doma obezitu, tak sa radšej vyhýbaj tomu,aby si mu nevytvorila zlé stravovacie návyky.
400 ml mlieka je straaasne vela. Keby som ja vypila v noci tak najskor obedujem. Skus si niekedy vypit take mnozstvo mlieka. Tolko mlieka musis zrusit.
Zo skolky ho kvoli tomu mozu vylucit. Nemozu mat dieta, ktore cely den nic nezje.
Je to úplne bežné chovanie malých detí. Nerozumiem načo ste boli u gastroenterológa. Toto robí veľmi veľa detí. Neboj sa, nezomrie od hladu. Jedného dňa sa ti rozje. Kým prosperuje, nemáš čo riešiť. Píšes, že ste veľki jedáci. Ak máte doma obezitu, tak sa radšej vyhýbaj tomu,aby si mu nevytvorila zlé stravovacie návyky.
@anonym_981098 no neviem.ci az tak bezne . Ja sama mam 3 deti . A teda toto je pre mna novinka . A celkovo koho poznam ,tak nikto mi ani neveri ,lebo s tym sa este nestretol . No napr .doktorka hovorila,ze je takychto deti teraz viac ,ako kedysi .A na gastro sme boli koli tomu ,ze nam vyslo nieco na celuakiu u obvodnej kedze brala krv koli tomu nejedeniu . No to vysla taja hodnota,ktira ani s celiakiou ako takou nesuvisi . Ale to vylucil az gastro . A predsa len zobraka sa krv na rozne alergie,intolerancie atd . Nakolko ona povedala,ze dieta ked si zacne uvedomovat a rozmyslat ,moze vediet ,ze z toho mi bude zle a podobne tak sa aspon tento smer vylucil .
Ja ti neviem ,ale 3rocne dobre vie co robi …staci mi cez den malo naco budem jest ked v noci to dozenem mliekom…
A to pisem ako matka co mala doma nejedaka kym som nahodou neprisla na to ze vlastne ani nejedak neni ,len skusala a ja verila ….
Ja ti neviem ,ale 3rocne dobre vie co robi …staci mi cez den malo naco budem jest ked v noci to dozenem mliekom…
A to pisem ako matka co mala doma nejedaka kym som nahodou neprisla na to ze vlastne ani nejedak neni ,len skusala a ja verila ….
@beata_k ja bys om mu ho rada nedala ,naozaj . Alr bojim sa ,ze to nepomoze a odnauci sa aj od mlieka nezacme aj tak jest . Ani dr to zatial neodporucala . Ale skusim mu dat vodu a uvidime .
Lebo on naozaj vydrzi byt cely den bez jedla ,on nezje taketo mnozstvo kazdu noc ,su noci ked cypije omnoho memej a niekedy iba 1x a aj tak proste neskusi jest ..cize toto bude skor trest pre mna ,ak zacne chudnut a podobne . Ja kupujem aj take detske cestoviny,alebo nu robim ranajky ,ze mu vykrajujem az to ma pekne . Farby polievky sa snazim nejak prirovnat k niecomu peknemu ..do toho nieco mile ako abeceda atd ...ale nic ...vobec nic
Dnes zjedol iba tu ovocnu kapsicku za cely den a posledne mliko mal o 03.00 a ani pred spanim nic nevypil . Tak bude pytat az okolo 22.00 h .ale aj tak to mlieko ho nemoze zasytit na cely den .
@biglovemom
@beata_k ja bys om mu ho rada nedala ,naozaj . Alr bojim sa ,ze to nepomoze a odnauci sa aj od mlieka nezacme aj tak jest . Ani dr to zatial neodporucala . Ale skusim mu dat vodu a uvidime .
Lebo on naozaj vydrzi byt cely den bez jedla ,on nezje taketo mnozstvo kazdu noc ,su noci ked cypije omnoho memej a niekedy iba 1x a aj tak proste neskusi jest ..cize toto bude skor trest pre mna ,ak zacne chudnut a podobne . Ja kupujem aj take detske cestoviny,alebo nu robim ranajky ,ze mu vykrajujem az to ma pekne . Farby polievky sa snazim nejak prirovnat k niecomu peknemu ..do toho nieco mile ako abeceda atd ...ale nic ...vobec nic
Dnes zjedol iba tu ovocnu kapsicku za cely den a posledne mliko mal o 03.00 a ani pred spanim nic nevypil . Tak bude pytat az okolo 22.00 h .ale aj tak to mlieko ho nemoze zasytit na cely den .
@biglovemom
@anonym_autor ja ta chapem chapem aj tvoj strach .Ale dobrovolne od hladu nikto neumrie .
Zazila som to 1x ked mala 2 roky .
Zatala sa a radsej 2 dni len vodu pila len aby zjedla nieco .
Tak som jej dala co ma rada … len som dlho pri tom ostala 🤣🤣 ale uz sa lepsi a zrazu je veci co by volaledy do ust nedala .
@biglovemom
@anonym_autor Niekde zacat musis. 400 je proste vela aj ked nie kazdu noc. Detom dobre chuti v skupine inych deti. Ale na skolku sa nespoliehaj.
v prvom rade by som zrusila to mlieka v noci ..... jaska, ze nechce jesť, keď je zasyteny 400 ml mliekom.....
ako si napisala, je to tak, v noci sa budi, lebo je hladny.... v 3 rokoch uz deti prespia celu noc, on ma prazdne brucho, tak je hore.
3 ročne dieta uz vie, ze v noci ked si vypyta dostane mlieko .... nedala by som mu. proste povedala, mlieko bude az rano, k ranajkam. musis si stat ale za svojim .... proste posunut jedlo, pitie na den, nie na noc ......
a druha vec - skolka moze, ak nebude jest a pit, ho nechat len na doobedie. proste, nedovolia ti ho tam nechat na cely den..... kvoli jeho zdraviu a ich bezpecnosti . ....
a rozjest v skolke sa vobec nemusi
@anonym_autor ja ta chapem chapem aj tvoj strach .Ale dobrovolne od hladu nikto neumrie .
Zazila som to 1x ked mala 2 roky .
Zatala sa a radsej 2 dni len vodu pila len aby zjedla nieco .
Tak som jej dala co ma rada … len som dlho pri tom ostala 🤣🤣 ale uz sa lepsi a zrazu je veci co by volaledy do ust nedala .
@biglovemom Inak, v tom mas pravdu. Mne tiez pediatricka povedala, ze nie je zaznamenany pripad u tak maleho dietata aby sa vyhladovalo na smrt 😀
@biglovemom Inak, v tom mas pravdu. Mne tiez pediatricka povedala, ze nie je zaznamenany pripad u tak maleho dietata aby sa vyhladovalo na smrt 😀
@beata_k 😅😅 🙏🏻🙏🏻🤣
v prvom rade by som zrusila to mlieka v noci ..... jaska, ze nechce jesť, keď je zasyteny 400 ml mliekom.....
ako si napisala, je to tak, v noci sa budi, lebo je hladny.... v 3 rokoch uz deti prespia celu noc, on ma prazdne brucho, tak je hore.
3 ročne dieta uz vie, ze v noci ked si vypyta dostane mlieko .... nedala by som mu. proste povedala, mlieko bude az rano, k ranajkam. musis si stat ale za svojim .... proste posunut jedlo, pitie na den, nie na noc ......
a druha vec - skolka moze, ak nebude jest a pit, ho nechat len na doobedie. proste, nedovolia ti ho tam nechat na cely den..... kvoli jeho zdraviu a ich bezpecnosti . ....
a rozjest v skolke sa vobec nemusi
@biglovemom tesim sa,ze vam to uz lepsie funguje . Skusim aj ja teda .
@beata_k na skolku sa praveze nespolieham . Skor si myskim ,se ho nezoberu .
@lucik194 ano ,to uplne beriem ,ze ho ani nemusia radsej prijat .
Dakujem moc vsetkym za rady . Tuto noc mlieko neam .dam vam vediet .

@anonym_autor akoze vobec nezufaj...ako keby som citala opis svojho starsieho syna + este vysetrenia a odporucanie na pichanie rastoveho hormonu (co som odmietla). Proste bude nejedak, hotovo. Nic sa nedeje. V skolke uvidis. Preco by ho nevzali? Mojho nenutili, jedol ked chcel, namiesto natierky mu ponukali suchy rohlik. Toto dieta bude mat o chvilku 18r - je to uzasny chalan, vazi stale sice 65-70kg (pri vyske 182cm) - takze velkost S, avsak momentalne zje asi vsetko + aktivne vari. Takze klud, je to len obdobie, ono sa to zmeni.