Ako zlepšiť stravovanie trojročného nejedáka?
Ahojte . Mám syna 3 roky .
Od zaciatku prikrmov (4m) jedol všetko a bez problemov .
Okolo 7 m mu zacali ist zuby ,tak aj to jedenie bolo take horsie ,ale zjedol ...postupne ako zacalo ist viac zubov ,zacal si akoby vyradzovat čo zje a čo nie . Až to vlastne skončilo tak ,že od cca 1 roka nezje nič .
Varené nedá do úst . Pecivo zje len suché. Jogurt občas ,tie actimel a podobne spapa ,ovocnu kapsičku ako
kedy . Obcas banan a skoncili sme . A chrumky jasne .
Náš jedalniček je . Par koliečok z rožka ,1x kapsička a vecer mlieko .
Noc nemusim hovorit ,že sa stale vela krát budí a chce mlieko . (Neodporuca sa nam to vyradit nakolko je odpor k jedlu ) a nieco jest musi .
Riesime to aj s gastro ,kde su vysledly v uplnom poriadku a dr si mysli ,ze bud je to len obdobie ,a napr školka moze pomoct .alebo proste bude "nejedak" .
Skusame ,ponukame ..no bez vysledku . Vidi jedlo a utecie on nema ani len snahu to skusit ..hned povie ,ze fuj ,alebo to smrdi .
Dala som teraz prihkasku do skolky . Vsetko som im opisala . Tak čakam . Ci ho vobec zoberu .
Ak mate niekto podobne dieta ,co pomohlo ?
Uzivali sme rozne na podporu chuti aj peritol . Pri tom peritole zje viac kokiecok z rozka ,ale na nove jedlo si netrufne .
@stvura moj ma 95cm a 14 kg. On vobec nevyzera ,ze neje . Krvny obraz ma este lepsi ako deti co jedia vsetko . Nic mu nechyba a nechapeme ,ze z coho rastie ,atd. Len on chodi ,ze je hladny. Preto ma to viac trapi . Ale ako nahle mu nieco ponuknem nezje nic . A potom aj v noci je viac hore ,lebo je hladny . No proste odmieta aj tak .
@anonym_autor co si skusila, neje absolutne ziaden druh jedla? Citi chut jedla, mozno to bude problem...vone? A jedlo niekde inde? Na navsteve, u babky? (mojim detom vacsinou tam chutilo viacej, svokra uzasne vari).To mas vahu co moj mozno v 4-5 rokoch 🙂, napis potom ako sa podarilo.
@anonym_autor co si skusila, neje absolutne ziaden druh jedla? Citi chut jedla, mozno to bude problem...vone? A jedlo niekde inde? Na navsteve, u babky? (mojim detom vacsinou tam chutilo viacej, svokra uzasne vari).To mas vahu co moj mozno v 4-5 rokoch 🙂, napis potom ako sa podarilo.
@anonym_5e5292 dakujem . Pozerala som to . Zatial nastastie take fyzicke prejavy atd nema . Nakolko pribera ,ko ma uplne v poriadku ,je hravy atd . Ale ....uz mi napadlo či to nemoze byt nejaka forna autismu či inej poruchy . Nakolko ako som vyssie pisala . On napr surove cestoviny ,ryzu zje .ale ako nahle to vidi uvarene ,on sa iba pozrie ,ani to nechyti ,hned uteka prec . Aj hranolky . On zje iba kupovane ,ked mu ich urobim zo zemiakov .opat sa pozrie a ide prec . Proste vidi ten rozdiel aj ked sa snazim to urobit ako kupovane .
@stvura on varene vobec . Aj polievky som skusala do striekacky . Prve susto bud vyplul ,alebo zjedol ale uz sa 2x nedal oklamat . A tuhe jedla absolutne . On neznesievani natiserku maslo . Aj pecivo musi byt suche . A ani nikde inde neskusa . On ked vidi ,ze sa je on ide radsej do inej miestnosti . Cize on ani s nami ori stole moc nesedi .
Ved toto ,ze on krasne pribera ,vsetko je v uplnom poriadku .
@anonym_5e5292 dakujem . Pozerala som to . Zatial nastastie take fyzicke prejavy atd nema . Nakolko pribera ,ko ma uplne v poriadku ,je hravy atd . Ale ....uz mi napadlo či to nemoze byt nejaka forna autismu či inej poruchy . Nakolko ako som vyssie pisala . On napr surove cestoviny ,ryzu zje .ale ako nahle to vidi uvarene ,on sa iba pozrie ,ani to nechyti ,hned uteka prec . Aj hranolky . On zje iba kupovane ,ked mu ich urobim zo zemiakov .opat sa pozrie a ide prec . Proste vidi ten rozdiel aj ked sa snazim to urobit ako kupovane .
@stvura on varene vobec . Aj polievky som skusala do striekacky . Prve susto bud vyplul ,alebo zjedol ale uz sa 2x nedal oklamat . A tuhe jedla absolutne . On neznesievani natiserku maslo . Aj pecivo musi byt suche . A ani nikde inde neskusa . On ked vidi ,ze sa je on ide radsej do inej miestnosti . Cize on ani s nami ori stole moc nesedi .
Ved toto ,ze on krasne pribera ,vsetko je v uplnom poriadku .
@anonym_autor myslíš surové cestoviny, ryžu rovno zo sáčku? Tomu nerozumiem, ako vôbec prišiel na to, že to môže jesť?
@anonym_autor myslíš surové cestoviny, ryžu rovno zo sáčku? Tomu nerozumiem, ako vôbec prišiel na to, že to môže jesť?
@januska12323 ano surove cestovinu,ryzu . Ani ja nie . Mozno ked nas to vidi jest uvarene ,tak vie,ze je to na jedenie ,ale uvarene to do ust neda. Nerozumiem ani ja ,lebo ja teda surove veci nejem . Ale co je aj take ,vies .
On sa na to uvarene pozrie a ide hned prec ,.proste ja neviem . Tvarovo je to asi pre neho ine ,tak uz o to zaujem nie je ...ja uz fakt neviem .
V noci som mu mlieko nedala . Pytal ,dala som vodu . To si glgol a odmietol . Tak hovorim ,ze mlueko musime ist kupit ,nie je . Ok ,zaspinkal a spal dobre ,čo ma prekvapilo . Rano okolo 07.30 sa zobudil a teda dala som mu ranajky . Nicoho sa ani nechytil . Ibak vsimla som si ,aj toto .
Ja mu krajam rozky na kolieska . On proste rozok nwchce inak . Jedno koliecko bolo odkrojene zle ,ta striedka bola taka odpojena od okrajov a hned na to ukazal ,ze to je fuj a tak som mu ukazala ,ine koliecko ktore uz bolo pekne ..no odpisal tym cely rozok .
Tak zjedol nakoniec jogurt a to je od rana vsetko .

Ahoj, skus si popozerat nie o diagnoze ARFID, mozno to bude jeho pripad. https://www.spektrumzdravi.cz/tehotenstvi-a-det...