icon

Ako zvládnuť chválenkárstvo u detí?

27. apr 2026

Ahojte, ako nastaviť 6 ročnému dieťaťu hranice v tom, že sa "chváli" kde bol alebo kam pôjde? Chodíme na výlety, nemyslím si že veľmi často, asi tak že predĺžené víkendy na Slovensku 2-3x ročne, 1x ročne dovolenka pri mori a 1x mesačne nejaké jednodňové výlety. On sa samozrejme veľmi teší a všade rozpráva kde bol alebo kam pôjde. Ale vážne všade, príde na krúžok a oznámi to snáď každému kamarátovi. Na druhej strane, istú dobu napr keď sa ich v škôlke pýtali čo robili cez víkend, on nepovedal nič, lebo som sa mu v tej dobe snažila vysvetliť, že chváliť sa nie je pekné. To mi zas prišlo ľúto, akoby nemohol prejaviť a zdieľať svoju radosť zo zážitku, zatiaľ čo ostatní to robia. Takže sme proste nenašli ten stred medzi prílišným chválením sa a mlčaním...a ja rozmýšľam, či do toho zasahovať, alebo ho nechať tak, nech sa chváli. A keď zasiahnuť, tak čo mu povedať? Mne je chválenie trochu proti srsti, hlavne keď to prerastie tam, že sa deti chvália autami svojich rodičov (to u nás nehrozí 😆), alebo peniazmi, značkovým oblečením (čo už škôlkar potrebuje vedieť o značkách čo má na sebe, u nás sa to doma vôbec nepreberá, ale niektoré deti poznajú aj Lagerfelda 😂). Este hračky ako tak beriem, ale to by som mu tiež nejak chcela vysvetliť, že to nemusí byť téma číslo 1, len neviem ako. Zaoberajú sa tým iní rodičia vôbec? Či nechávajú deti nech si hovoria čo chcú kde chcú a ja by som mala tiež?

viestta
27. apr 2026

Vsak su to pre neho zazitky, tak sa predsa s nimi chce podelit. Fakt nerozumiem, co je na tom zle?

autor
27. apr 2026
@viestta

Vsak su to pre neho zazitky, tak sa predsa s nimi chce podelit. Fakt nerozumiem, co je na tom zle?

@viestta to že u niektorých detí to fakt prerastá do toho že vyťahujú veci ako že kto má drahšie tričko alebo tatko má BMW a mne je to hrozne proti srsti. Hovorím, tie zážitky ešte chápem, ale nechcem aby začal porovnávať materiálne veci, hlavne také čo by deti fakt ešte nemali zaujímať.

viestta
27. apr 2026
@anonym_autor

@viestta to že u niektorých detí to fakt prerastá do toho že vyťahujú veci ako že kto má drahšie tričko alebo tatko má BMW a mne je to hrozne proti srsti. Hovorím, tie zážitky ešte chápem, ale nechcem aby začal porovnávať materiálne veci, hlavne také čo by deti fakt ešte nemali zaujímať.

@anonym_autor ty tomu nezabranis. A nechaj ho rozpravat o zazitkoch, rozvija si (nielen) slovnu zasobu, uci sa rozpravta pribehy, Pride do skoly, zide sa mu to.

sims4
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor rozumiem ti ale neviem, či sa s tým dá niečo spraviť, aby to musí len prejsť alebo mu to nejako vysvetliť a uvidíš ako to bude chápať

slavomira236
27. apr 2026

@anonym_autor moja teraz 9 rocna vsade ozmamuje lde bola co tam robila ked prideme k lekarke susedom v zuske ucitelke. Ale ja to ako to hovorri nepokladam za chvalenkarstvo. To by skor hovorila stylom ja som bola ty si nebol... Teraz 12 rocny on zas nepovoe nikomu kde bol..vsetci po prazdninach hovoris kde boli a om nic .

jamimo
27. apr 2026

@anonym_autor ja chápem, čo tým chceš povedať. Kamarátkin syn od veku 6 rokov sa vždy naťahoval ako páv pri rozhovoroch kde a kedy bol. Seychely, Dubaj, Maurícius, Japonsko, NY...Keď sme sa ho opýtali čo sa mu kde páčilo, nevedel. Dôležité pre neho bolo, že bratranec bol v Dubaji 1x a ON 3x. Na Seycheloch 5x. Proste chválenkárská povaha. 1000x vysvetlené, že hodnota človeka a úspechu bytia nie je o tom koľkokrát bol niekto v Dubaji. Darmo, u neho fakt blbá povaha.
Skús možno syna viesť, že nič nie je samozrejmosťou, že sú aj iné hodnoty a životné osudy. Možno to pomôže. Samozrejme aj vysvetliť, že nie je nič zlé na tom, ak povie že bol na výlete. Viesť ho k tomu, aby si uvedomoval, čo tam bolo, prečo ste tam bolo, čo sa mu páčilo, čo ho oslovilo. Nie ako pri iných deťoch len dvíhať ego, lebo JA som tam bol.

enmery
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Vieš o tom, že sú aj dospelí duchom chudobní ľudia, ktorí sa chvália BMW šrotom ako high lightom života a dovolenkou na kerej Márii? Hodnoty v u dieťaťa buduješ ty, svojím príkladom. Toho sa drž a ostatné hoď za hlavu inak sa zblázniš.

anonym_c58e98
27. apr 2026
@jamimo

@anonym_autor ja chápem, čo tým chceš povedať. Kamarátkin syn od veku 6 rokov sa vždy naťahoval ako páv pri rozhovoroch kde a kedy bol. Seychely, Dubaj, Maurícius, Japonsko, NY...Keď sme sa ho opýtali čo sa mu kde páčilo, nevedel. Dôležité pre neho bolo, že bratranec bol v Dubaji 1x a ON 3x. Na Seycheloch 5x. Proste chválenkárská povaha. 1000x vysvetlené, že hodnota človeka a úspechu bytia nie je o tom koľkokrát bol niekto v Dubaji. Darmo, u neho fakt blbá povaha.
Skús možno syna viesť, že nič nie je samozrejmosťou, že sú aj iné hodnoty a životné osudy. Možno to pomôže. Samozrejme aj vysvetliť, že nie je nič zlé na tom, ak povie že bol na výlete. Viesť ho k tomu, aby si uvedomoval, čo tam bolo, prečo ste tam bolo, čo sa mu páčilo, čo ho oslovilo. Nie ako pri iných deťoch len dvíhať ego, lebo JA som tam bol.

@jamimo moze byt aj na Marse ked dopadol rovnako ako analfabet co nevie citat😎

autor
27. apr 2026
@enmery

@anonym_autor Vieš o tom, že sú aj dospelí duchom chudobní ľudia, ktorí sa chvália BMW šrotom ako high lightom života a dovolenkou na kerej Márii? Hodnoty v u dieťaťa buduješ ty, svojím príkladom. Toho sa drž a ostatné hoď za hlavu inak sa zblázniš.

@enmery jasné že viem a mne také témy prídu úplne trápne. mám toho precestovaneho fakt dosť hlavne ešte ako bezdetná a na sociálnych sieťach mám presne 0 fotiek z dovoleniek. Autá sú pre mňa dopravné prostriedky, takže naše staršie, spoľahlivé ale neprémiové značky mi úplne stačia. Nikdy by som si nekúpila auto za účelom aby sa ľudia obzerali. Len mne sa ježia chlpy keď syn príde zo škôlky a pýta sa akú značku tenisiek má, lebo to bola v ten deň téma medzi deťmi. A deti keď sa už chvália tak nerozlišujú medzi zážitkami a materiálnymi vecami, im to príde všetko jedno, nechápu že duchovné veci sú hodnotou nad materiálnymi. Tak neviem aké slová zvoliť, aby som mu to šetrne vysvetlila, ale zároveň ho nezahriakla.

anonym_945087
27. apr 2026

Nechaj ho, toto nie je nic zle, je super ze ma zazitky a preco by svoju radost nemohol zdielat s kamaratmi..,toto naozaj prehanas.

zuzitko74
27. apr 2026

Nechaj ho, nech sa pochváli zážitkami, mne sa páči, keď takíto krpčekovia prídu s tými iskričkami v očiach, že niekde idú, alebo niekde boli. Je to milé.

autor
27. apr 2026

@jamimo presne toto porovnávanie začínam cítiť medzi deťmi a nechcem aby tam skĺzol 😑 na druhej strane koľkokrát sa mu iní chvália čo majú a on ostane smutný že nemá. Má najlepšieho kamaráta presne takého ako píšeš, exotické destinácie, všetky možné výdobytky, motorka, štvorkolka, herné konzoly, vážne neviem či ešte existuje niečo čo to dieťa nemá a či na 10.narodeniny dostane jachu, ale extrémne sa porovnáva, "ja mám a ty nemáš". Nemôžem sa dočkať že prerušia každodenný kontakt v škôlke po nástupe do školy. Ja nechcem také témy s ním riešiť, nechcem aby za niekým v škôlke prišiel a začal komentovať napríklad že on má Adidasy a druhé dieťa nemá.

autor
27. apr 2026
@zuzitko74

Nechaj ho, nech sa pochváli zážitkami, mne sa páči, keď takíto krpčekovia prídu s tými iskričkami v očiach, že niekde idú, alebo niekde boli. Je to milé.

@anonym_945087
@zuzitko74 veď ako píšem už viackrát, tie zážitky ešte ok, len ako nesklznut do toho aby začal porovnávať veci,. oblečenie, kto má väčšiu "bombu" typu motorka, drahšie auto, drahšia dovolenka. Na tie deti sa to lepí, jeden povie, druhý nechce zaostávať. Dlhú dobu som bola spokojná že ho tieto veci vôbec nezaujímajú, značky oblečenia, značky áut, peniaze, dokonca bolo aj také že na oslave narodenín mu iné dieťa mávalo pred nosom peniazmi čo dostalo a on totálny nezáujem, vtedy som bola taká spokojná že chlapca zaujíma hra s kamarátmi a nie peniaze, proste ako to má u detí byť. Lenže už sa čím ďalej tým viac riešia tie porovnávania v škôlke a neviem ako k tomu pristúpiť. Už začína to že oni majú lepšie auto ako my, atď atď. U nás je to ešte len to že kde bol alebo kam ide, čistá radosť.

jamimo
27. apr 2026
@anonym_autor

@jamimo presne toto porovnávanie začínam cítiť medzi deťmi a nechcem aby tam skĺzol 😑 na druhej strane koľkokrát sa mu iní chvália čo majú a on ostane smutný že nemá. Má najlepšieho kamaráta presne takého ako píšeš, exotické destinácie, všetky možné výdobytky, motorka, štvorkolka, herné konzoly, vážne neviem či ešte existuje niečo čo to dieťa nemá a či na 10.narodeniny dostane jachu, ale extrémne sa porovnáva, "ja mám a ty nemáš". Nemôžem sa dočkať že prerušia každodenný kontakt v škôlke po nástupe do školy. Ja nechcem také témy s ním riešiť, nechcem aby za niekým v škôlke prišiel a začal komentovať napríklad že on má Adidasy a druhé dieťa nemá.

@anonym_autor nuž, tu každá rada drahá. Sama tiež pozorujem, že toto je dnes fenomén. Ešte som si spomenula na kamarátove deti, tie sú tiež úplne osprostené týmto trendom . On s manželkou vysvetľuje do bezvedomia, márne....Decká si myslia, že oblečenie dáva človeku hodnotu. Myslím, že tieto deti majú nízke sebavedomie, sú neisté a týmto spôsobom sa chcú zaradiť do danej sociálnej skupiny a kúpiť si status "noblesy"
Naopak poznáme aj deti z fakt bohatých rodín a tam sú deti úplne ok a neriešia či majú legíny z Takko alebo Tommy. Vychované, dobre sa učia, doma upratujú, pečú, venčia...A to chodia jachtami na plavby aj mesiac. Asi aj povaha🤷‍♀️

jamimo
27. apr 2026
@anonym_c58e98

@jamimo moze byt aj na Marse ked dopadol rovnako ako analfabet co nevie citat😎

@anonym_c58e98 ten chlapec nie je analfabet, výborne sa učí. V mojich očiach je to skôr jedna nešťastné dieťa, ktoré so svojim egom skončí ako jeho otec.

anonym_04d546
28. apr 2026

Wau, ja sa nestíham čudovať baby, čo tu čítam, aké deti niektorí vychovávajú a to som mala deti v škôlke, kde boli fakt bohatí rodičia a nik tam nikdy neriešil kto kam cestuje a značky 🤯. Môj 10r syn do dnes nevie, aké značky existujú, vyberá si oblečenie aj topánky podľa toho, aké sa mu páčia, jeho kamoši detto, a mladší ani nevie, že niečo také existuje (predškolák). Praskli ste mi moju bublinu o obraze spoločnosti 😅.

biba_18
28. apr 2026

@enmery toto ma zaujalo - ako sa chvália? že vravia aké super auto majú? či ako?

anonym_b2a2a3
28. apr 2026

Zvlastne ze by to nevadili hracky, ale vadia ti dovolenky. Ved je pekne ze si viac ceni vylety ako materialno. Co je na tom ze porozprava kde bol? Ved ty nevravis kamoskam alebo kolegyniam ako bolo? Ak to zacne byt otravne, deti mu podla mna daju velmi rychlo najavo aby prestal

anonym_329077
28. apr 2026

Môj 5 ročný tiež porozpráva všetkým všetko, ešte aj pani predavačkám v obchode, v škôlke s ním odpočítavajú každú aktivitu, ktorú vie dopredu, že bude 😀za mna je to mile, horšie sú keď si fakt začnú porovnávať hlúposti ako značkové oblečenie, alebo že ja niečo mám a ty nemas, to mi je trápne za tie deti, ale to vidno, že proste to majú od rodičov.

anonym_c40e09
28. apr 2026

tak asi to tak zacina, to chvalenkarstvo. v detskom veku hracky, vylety, neskor znacky obleceni, elektronika. a dospeli auta, domy, zazitky, milenky a milenci😀

dieta chodi na drahu skolu v zahranici, akoze fakt veeeelmi drahu, chodia tam deti z celeho sveta a hovori, ze to tam nikto neriesi, mobily, znacky, dovolenky. a to dieta je tam jedno z najchudobnejich😀

ale ono znacky ani nepozna, raz sa ho ktosi doma pytal, ze mas nove balansy? on, ze asi hej, prisiel doma a pyta sa ma, co je balansy? a to mal asi 15-16 rokov.

anonym_f0035d
28. apr 2026

Ja mam taku kolegynu a to je katastrofa. Ona sa musi vsetkym chvalit, kam ide na dovolenku hlavne. A ze jej ludia zavidia. Tak ano a co? Na co sa chvali tym co ma a kam chodi? Ja som jej to uz aj povedala, ze nechval sa vecami, nie kazdy je prajny. A ona ze ved aj ona zavidi v dobrom inym ked idu niekam. To som bola fakt ze bez slov. Hovorim jej, ze zavist je negativna vlastnost. A jej argument, ze si vesia desiatky fotiek na socialne siete, ze ona ma ludi co ju sleduju a tym musi davat kontent. Nie je ziadna influencerka, aj ked by chcela byt.

anonym_394805
28. apr 2026

U nás toto riešime teraz v prvom ročníku.
Tiež deti sa chvália kde všade boli na dovolenke, aké dostali mobily, na koľko krúžkov chodia. Kto má všetkého najviac je najväčší frajer v triede.
Toto robia v prvom rade rodičia keď vychovávajú deti k tomu aby mali všetko materiálne, pokiaľ sa nezmení prístup rodičov tak deti sa budú chváliť stále keď to vidia doma.
Príklad minule mi známa hovorí že jaj tak mi je ľúto tvojho chlapca lebo chodí "len" na 2 krúžky, že čo nemáme peniaze na viac. Lebo jej deti chodia na 5 krúžkov týždenne, každý deň niečo majú a ona ich vozi na tie krúžky. Pozerala na mňa ako keby som bola chudera že nemáme na viac. A pri tom nie každý chce mať viac, niekto sa uskromni aj s tým čo má.

biba_18
28. apr 2026

@anonym_394805 a niekto na to má ale jednoducho nechce ...
tak hej ... len vlastným príkladom treba ísť ...

evkatk
28. apr 2026

Takým sa chvália iba dospelí. Ak to u dieťaťa považuješ za chválenie sa, veľmi mu ubližuješ a upozorňovaním, nedajbože aj zakazovaním narúšaš jeho sebadôveru na celý život a ponesie sa to s ním aj v učení. Nebude si veriť, radšej nič nepovie. Buď rada, že vníma pozitívne realitu a vo svojom veku dokáže opísať, čo zažil. To by si mala u neho rozvíjať a nie ubíjať. Inak môžeš rátať neskôr s prepadávaním v škole, lebo nebude vnímať to, čo sa učí. Bude mať blok, ktorý bráni prijímať nové poznatky a hovoriť o nových získaných poznatkoch. Keby ľudská hlúposť kvitla, bola by si samá ružička. Vedome a úmyselne ubližuješ svojmu dieťaťu, ktoré tvoje počínanie ani nechápe, ale si navždy zafixuje, že nesmie hovoriť o tom, čo vie.

anonym_c58e98
28. apr 2026
@anonym_394805

U nás toto riešime teraz v prvom ročníku.
Tiež deti sa chvália kde všade boli na dovolenke, aké dostali mobily, na koľko krúžkov chodia. Kto má všetkého najviac je najväčší frajer v triede.
Toto robia v prvom rade rodičia keď vychovávajú deti k tomu aby mali všetko materiálne, pokiaľ sa nezmení prístup rodičov tak deti sa budú chváliť stále keď to vidia doma.
Príklad minule mi známa hovorí že jaj tak mi je ľúto tvojho chlapca lebo chodí "len" na 2 krúžky, že čo nemáme peniaze na viac. Lebo jej deti chodia na 5 krúžkov týždenne, každý deň niečo majú a ona ich vozi na tie krúžky. Pozerala na mňa ako keby som bola chudera že nemáme na viac. A pri tom nie každý chce mať viac, niekto sa uskromni aj s tým čo má.

@anonym_394805 radsej 1 kruzok ktory sa dietatu skutocne paci a ma pre neho nadanie z ktoreho ziska zakladne vedomosti, znalosti a skusenosti ktore nasledne uplatni na strednej/vysokej skole a pripravi mu start do zivota, ako 5 kruzkov na ktore dieta chodi iba z cistej povinnosti svojich rodičov(ze musi) a nasledne ked to cele prehrmi o par rokov, veci z nich skoncia v pivnici a potom rozdane a v odpade, a vozit deti sem a tam v nich vytvara peknu rozmaznanost, rodičia si chovaju zmije na hrudi, ale veď sa im to vypomsťí, len si to nechcú ešte priznať alebo už vidieť.

anonym_cfdcef
29. apr 2026

V našej škôlke si zase všímam spolužiaka, ktorý odjakživa chodí oblečený len v značkách hilfiger, Armani, hugo boss a ine. Nikdy som na ňom nevidela nič pekné, detské s obrazkami. Potom sa čudujeme kam na to tie deti chodia keď im sú tieto značky vnucované od malička ako niečo najúžasnejšie.🤦‍♀️ Môjmu dieťaťu sa už v škôlke nejaké deti posmievali za to že nosí barefoot smiešne topánky a nemá normálne tenisky (nike, Adidas). Pritom tie jeho barefooty su veľa krát drahšie ako tie ich. Ale nikdy by mi nenapadlo ani v tejto situácii mu to takto vysvetľovať že predsa nosí drahšie topánky ako oni. 🤷‍♀️ A mňa len zaráža ako k takému niečomu mohli dôjsť 5-6 ročné dieťa... samé od seba asi nie, že? 😐
To čo rieši tvoje dieťa by som až tak veľmi neprežívala. Veď je len nadšený a chce niekomu povedať čo zažil. Samozrejme všetko s mierou. Naše dieťa tiež rado a s nadšením rozpráva kde sme boli cez víkend, že sme boli v lese a opekali alebo raz ročne keď ideme k moru, vôbec na tom nevidím nič zlé. Všetky deti sú nadšené. V škôlke sa vždy v pondelok rozprávajú kto čo zažil cez víkend a kde bol, takže každý niečo povie. A minule bolo doslova nadšenie že spolužiačka bola na vlastnom ostrove niekde na Maledivach a bola z toho v dobrom radosť a zaujem že "mali" 😁 vlastný ostrov len pre seba a vôbec žiadna závisť, len nadšenie.🥰

anonym_7e2988
29. apr 2026

Riesis blbosti…. Je to uplne v poriadku a neviem preco je to v tvojich ociach chvalenie sa .
Moja sa chvali , ze ma doma zlato a Diamanty . Jej som vysvetlila lebo ma vyse 7r .to je uplne ine .😂

fairyy
29. apr 2026

toto som zazila u kamoskinho syna a uplne v pohodicke z toho vyrastol ... ked uz boli starsi 9-10+ sem tam mu moja dcera dala zabrat ked on dosiel, ze ja neviem napr ma Gap tricko za 30eur tak moja mu zahlasila moje Lidl 4,99 a mozme ist uz na tie trampoliny? 😂 preslo ho to a sam na to prisiel, lebo deti sa nemali zaujem s nim.bavit

anonym_2734f8
29. apr 2026

Toto zazivam aj ja s dcerou,je tretiacka.Rodicia mercedesy,bmw take uz cez 100tis.,nase 10rocne uz jej nie je dobre,lebo to nie drahe.Smutne je ze doteraz sme to nerisieli,zili sme mimo SK,rok sme naspat je to hroza.Decka sa predbiehaju kto ma viac,ale,ze su zakerne,zle to nevidia.Normalne nenavidim tuto spolocnost.