icon

Ako zvládnuť dieťa s ťažkou povahou?

13. júl 2026

Prosím Vás o nejakú radu alebo sa už zblaznim nadobro. Mame dve deti s malým rozdielom, rovnaké pohlavie.
Staršie dieta je od narodenia veľmi problémové dieta, vo vsetkom. Bohužiaľ zisťujem že to nie je žiadnym obdobím vzdoru, ani “obdobie” ktore prejde, ani žiadna diagnoza, ale bohužiaľ povaha dieťaťa, ktorá sa asi zmeniť nedá (alebo?). Nikdy som neverila na znamenia zverokruhu, ale už asi zacinam. Je škorpión. Všetko, prisaham VŠETKO je problém.
Za všetko len škrieka, zdúva sa, lomcujú s ním nervy za úplne prkotiny. Keď sú doma aj s mladším, nahovára ho na hlúposti- umyselne. Veľmi dobre vie že sa nieco nemá, nahovorí súrodenca aby to umyselne spravil a bolo zle. Keď je mladšie dieta doma samé, ja ani neviem že mám deti, zrazu nie je problém.
Problém je, že ja a ani okolie to už nezvládame. Nemá nám ich kto postrážiť, nemám si ako oddýchnuť. Staršieho už ani babka nechce strazit, tak to je zle…
Prosím Vás, ako sa nezblázniť? Ako vychádzať s niekym kto ma ťažkú povahu? Keby to je v bežnom živote, tak poviem že toxická osoba a odrezem ho, ale tu sa to nedá…
Keď sa to nezmení, v živote to bude mat veľmi ťažké. Už teraz nevychádza v škôlke s kamaratmi.
A to asi nemusím hovoriť ako ťažké je to pre mna nerobit medzi nimi rozdiely…

Strana
z2
anonym_47f822
13. júl 2026

Možno asperger, mám to doma. Volaj do CPP, nie je to hanba ale aspoň sa aj ty naučíš s dieťaťom pracovať.

anonym_b8b3b1
13. júl 2026

@anonym_autor prepáč, čítam po tebe, ale vlastne ani neviem čo je problém. Je toto že nahovára na nejaké veci, o ktorých vie, že nemá robiť alebo reaguje prudko preto je cholerik? Normálne by som sa stále pýtala vnútorne že prečo to vlastne robí čo je za tým. Snažila sa ho pochopiť lebo on to robí z nejakého dôvodu aj keď ty ho nepoznáš nerobí to kvôli tomu že je Škorpión. Ale šípim trochu že to môže byť to porovnávanie a cíti sa nejaký odstrkovaný alebo menej. Naozaj ich neporovnávaj a snaž sa hľadať u neho tie kvality a tie vlastnosti ktoré sú pozitivne. A možno ho skús s niečím zamestnať. päťročnému dieťaťu je veľmi dobre zveriť nejaké malé úlohy, niesť za niečo zodpovednosť, prenechať určité práce, zapájať ho viac do fungovania domácnosti, možno pomoci mladšiemu, aby sa cítil dôležitý, bol ten ktorý je pre brata vzorom, ktorý ho vie niečo naučiť, a je dôležitou súčasťou vasej rodiny.

anonym_bcf5e2
13. júl 2026

mam dceru skorpiona, ale je to jedno slniecko, vsade velmi oblubena, niekedy je naladova, ale ako celok ma dobru povahu, velmi rada pomaha inym, ma velku empatiu

anonym_588fec
13. júl 2026

Tiez sa pridavam k tomu, ze v tom znameni si sa sekla. Ja som skorpion, bola som bezproblemove dieta, nasi ani nevedeli, ze ma maju doma. Poznam dobrych 10 skorpionov a mali to velmi podobne. Neviem, preco by to malo byt problemove znamenie. Take negativne je na nas to, ze si ideme za svojim, niekedy mozno tvrdohlavo, a tazko odpúšťame zradu, to potvrdzujem. Ale to spravanie, co opisujes, nema nic spolocne so skorpionom, prave naopak.

anonym_759c07
14. júl 2026

Treba ho dať na riadne psychologické vyšetrenie, to, čo popisuješ, nie je správanie zdravého a správne sa vyvíjajúceho chlapca...

stanislavicenka
14. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som ti hlavne poradila vykaslat sa naskatulkovani podla znamenia zverokruhu. Takto sa v tom utvrdzujes a presviedcas o tom aj to dieta. Ved ma 5 rokov. A skus porozmyslat, kedy si mu naposledy nacuvala

anonym_c848ea
14. júl 2026

Ja mam 7r dceru skorpiona, ale je aj na spektre - nie vyrazne. Tiez nikto z okolia ani v skolke by netipol adhd, pretoze vzdy bola vo vsetkom sikovna a popredu a v kolektive to vie dobre “kamuflovat”. Ale teraz ako nastupila do skoly sa to viac prejavilo, ma aj problemy s pisanim. Presne na nu sedi ten popis - o vsetkom diskutovat, vsetko je problem, nic nejde hladko, na akukolvek otazku odpoveda nie, krici za vsetko, vela. Po narodeni mladsieho sa to zhorsilo, prieci sa mu, proste nevie odolat aby do neho nestuchla. Teraz ako je starsia a vie sama lepsie pomenovat pocity, tak vravi, ze ona ani nevie preco robi zle, je jej to potom aj luto, vzdy sa pride ospravedlnit, v tej chvili to proste nevie ovladnut (zatial, pracujeme na tom). Na druhej strane dostala sa do triedy pre nadane deti, ma vybornu pamat a logiku. Na co sme prisli casom - na nu nefunguje tvrdy pristup, vtedy zacne este viac vzdorovat, viac robit zle, cim viac clovek zvysi hlas, tym viac je z jej strany odpor a krik. Funguje na nu pristup jeden na jedneho - ked je to co len trochu mozne, delime sa a venuje sa plne jej len jeden rodic, kazdy den aspon tu pol hodinu - hodinu po skole (predtym skolke). Ide o to vytvorit spojenie, cim viac sa na dieta napojite a ono na vas, tym viac je ochotne k spolupraci a lepsie sa s nim da pracovat, menej robi zle. Jasne ked sme unaveni, mame tazsi tyzden, tak je to narocne, ale hned to potom citit aj na jej spravani. Dalsia vec - presne stanovit hranice a drzat ich (jasne ze ich to hneva, ale nepovolit). U nas pomohlo aj obmedzenie cukru (zmrzku, alebo kolac si dame, ale nekupujeme bezne sladke). Dalej obmedzit screentime - co mozno na minimum, tak je priama umera - cim viac pozera, tym viac potom krici a robi zle. Ak uz pozera mame presne stanoveny cas ako dlho (davame stopky a vypiname po uplynuti casu). You tube/ mobil max. 15min/tyzden aj to len teraz cez prazdniny a pod dohladom.. V kazdom pripade odporucam vyhladat dobreho psychologa a pracovat s nim. Aj vam to pomoze, aj dietatu. Zaskatulkovat ho ze toxicka povaha a neriesit to, nie je dobry pristup, vrati sa vam to neskor v puberte.. Za tym preco sa dieta sprava “zle” je vzdy nejaky konretny dovod (dovody).

anonym_8555b8
14. júl 2026
@anonym_759c07

Treba ho dať na riadne psychologické vyšetrenie, to, čo popisuješ, nie je správanie zdravého a správne sa vyvíjajúceho chlapca...

@anonym_759c07 to je hlúposť su aj také deti a nemajú žiadnu dg.To, že je hlučný a menšieho nahovárať na hlúposti nie je nič výnimočné.To robí 90% starších súrodencov.
@anonym_autor ty k psychológovi, aby ťa naučili s ním pracovať a nezbláznil sa, plus ich oddeľovať dať mu niečo čo ho baví lego, lepiť, majstrovstvat a šport nech vybije zo seba energiu.A daj otestovať aj syna.Hlavne je to úloha pre teba, lebo lepšie sa spolupraxuje s dieťaťom, ktoré je dobré a milé, aby si ho nevedomky neodstrkovala a pochopila ho.
Nebudem ti klamať on bude vždy narocnejsi

anonym_534a81
14. júl 2026
@anonym_f16ddb

Dala by som ho na sport a doma nastavila velmi jasne hranice. Ak by ich prekrocil, boli by nasledky. Ak by to toleroval, chvalila by som.

@anonym_f16ddb vieš takémuto dieťaťu sú hranice jasné, vie ich definovať,napr vie ti povedať že toto alebo hento sa nesmie, netobí....aj trest mu je jasný, počíta s ním a je mu nepríjemný ale ukradnutý...a pochvala či odmena tak isto

Autorka ADHD ste nedávali testovať?

Strana
z2