icon

Ako zvládnuť dieťa s ťažkou povahou?

13. júl 2026

Prosím Vás o nejakú radu alebo sa už zblaznim nadobro. Mame dve deti s malým rozdielom, rovnaké pohlavie.
Staršie dieta je od narodenia veľmi problémové dieta, vo vsetkom. Bohužiaľ zisťujem že to nie je žiadnym obdobím vzdoru, ani “obdobie” ktore prejde, ani žiadna diagnoza, ale bohužiaľ povaha dieťaťa, ktorá sa asi zmeniť nedá (alebo?). Nikdy som neverila na znamenia zverokruhu, ale už asi zacinam. Je škorpión. Všetko, prisaham VŠETKO je problém.
Za všetko len škrieka, zdúva sa, lomcujú s ním nervy za úplne prkotiny. Keď sú doma aj s mladším, nahovára ho na hlúposti- umyselne. Veľmi dobre vie že sa nieco nemá, nahovorí súrodenca aby to umyselne spravil a bolo zle. Keď je mladšie dieta doma samé, ja ani neviem že mám deti, zrazu nie je problém.
Problém je, že ja a ani okolie to už nezvládame. Nemá nám ich kto postrážiť, nemám si ako oddýchnuť. Staršieho už ani babka nechce strazit, tak to je zle…
Prosím Vás, ako sa nezblázniť? Ako vychádzať s niekym kto ma ťažkú povahu? Keby to je v bežnom živote, tak poviem že toxická osoba a odrezem ho, ale tu sa to nedá…
Keď sa to nezmení, v živote to bude mat veľmi ťažké. Už teraz nevychádza v škôlke s kamaratmi.
A to asi nemusím hovoriť ako ťažké je to pre mna nerobit medzi nimi rozdiely…

Strana
z2
hederamonstera
13. júl 2026

Kolko ma rokov?

anonym_91da98
13. júl 2026

Ufff no ja neviem či poradím
U môjho dieťaťa plati, že správanie ma následok
No viem ho podporiť,ked sa durdi ale ked preháňa,tak ho nechám, nech sa aj slahne na zem,ked mu to pomôže na vyventilovanie
Prípadne mu dám alternatívu, že môže skúsiť kricat do vankusu a pod
Niekedy je to skúška pozornosti a vtedy viem, že treba viac sa venovať
Takže sa snažím čítať v ňom medzi riadkami a podľa toho zaujmem čo s tým ďalej.ale ja mam zrejme oveľa jednoduchšie dieťa

autor
13. júl 2026
@hederamonstera

Kolko ma rokov?

anonym_91da98
13. júl 2026

A ešte dôležité je učiť popisovať dieťa čo cíti a uznavat aj jeho pocity ale s tým, že majú pocity aj iní

anonym_13d055
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no podľa mňa je to o Tom, že žiarli, a uprednostňujete to mladšie, staršiemu dávate pocítiť, že je zlý, a tým, že urobí niečo zlé, si ho aspoň všímate. To, že nahovára mladšieho na neplechu, chce aby bol zlý aj malý. Skúste si robiť čas aj na neho. Žiadne dieťa nie je zlé, len treba vedieť s nimi pracovať. Ako sa správa, ak je doma len starší? A vy sa mu venujete naplno? Len jemu?

martinmmartin
13. júl 2026

Škorpión(24.10. - 22.11.)
Je to vodné znamenie. Sú to ľudia originálni, majú vynikajúcu pamäť, logické a analytické myslenie. Disponujú výbornými nápadmi. Vedia byť veľmi starostliví a nápomocní. Ich vládnucou planétou je Pluto, ktorá im dáva záhadnosť, nevyspytateľnosť. Sami nepoznajú svoje hranice. V spoločnosti sú obľúbení a vyhľadávaní. Citlivá oblasť tela sú pohlavné orgány. Odporúča sa piť kotvičník. Ochranným kameňom je čierny turmalín.

martinmmartin
13. júl 2026

nejak ten skorpion nesedi ale kludne mu uvar ten turmalin

patricia_b
13. júl 2026

ja by som odporúčala prečítať si 5 jazykov lásky pre deti, v knihe 5 jazykov lásky je to len tak v skrátke ku deťom popísané, ale že každý má nádrž lásky a kto ju nemá naplnenú má horšiu povahu, lebo proste okolie a rodičia nevedia ako ju naplniť, aby bolo dieťa emocionálne spokojné a 5 jazykov preto, lebo každý vyjadruje a prijíma lásku inak a keď sa to druhá strana naučí, tak ich vzťah sa vyvíja dobre, rovna povedať tomu dieťaťu napríklad, že máte veľmi rada a teší vás, ak si po sebe uprace hračky, alebo že vám pomôže alebo keď vás objíme rovnako prísť na to, aký prejav lásky má rád aj on, aj ja mám doma nerváka, ale zvládame to.

anonym_9c0066
13. júl 2026

Tiež som mala doma ťažkú povahu, po 22 rokoch sa zistil aspergerov syndróm…
Koľko majú tvoje deti rokov? Ak sú malé to sa ešte bude časom meniť. Mám aj 16r syna a keď bol malý myslela som si že z neho zošaliem. To bolo tak zlé dieťa že až. Každý mi len hovoril, že sa zmení, keď pôjde do škôlky, že mám vydržať, že to bude lepšie. Nebolo. Potom hovorili, že pôjde do školy, že sa to určite zlepší, zmúdrie atď. No nezlepšilo. Strašne dlho to s ním bolo ťažké. Ale potom okolo 9-10 r naozaj dozrel a dnes mám z neho veľkú radosť. Je to skvelý chalan. Ale časom som sa dozvedela aj to, že stará mama ma pred ním očierňovala (že sa neviem starať o neho, že jeho otcovi som zničila život a podobne- malému 3ročnému toto húdla každy druhý víkend, neskôr každý), mal to ťažké, takže sa ani nečudujem, že bol taký.. ako dozrieval sám zistil kde je pravda a kto je aký, tak si to potom v hlave zrovnal.
U teba môže hrať rolu kľudne súrodenecká rivalita, čokoľvek. Mnoho rodičov prežíva toto čo ty inak, teraz čítam že má 5 rokov… no skúša čo si môže dovoliť a kde sú tvoje hranice, na súrodenca môže žiarliť. Škorpión nie je zlé znamenie, oni majú veľké srdce, nevýhoda je v tom, že keď im je ublížené dlho si to pamätajú a vrátia ti to keď najmenej čakáš.. ale u takého malého dieťaťa by som to vôbec nepripisovala znameniu,on ešte sám nevie kde je sever, kto je a aký je.

anonym_4e13a7
13. júl 2026

V škôlke sa ako správa? Tam je aký?

anonym_f16ddb
13. júl 2026

Dala by som ho na sport a doma nastavila velmi jasne hranice. Ak by ich prekrocil, boli by nasledky. Ak by to toleroval, chvalila by som.

anonym_8b30c8
13. júl 2026

To, ze nema diagnozu, si si urcila sama? Nehovorim, ze ma. Ale tu na MK je to klasika, take domace samozdiagnostikovanie.

anonym_f02b61
13. júl 2026

To nebude znamenie 😀 mam 6 r strelca a takito je uz od 3 rokov, skrieka vrieska vynucuje si pozornost predvadza sa nevie sa zahrat - ale len doma pri mne, v skolke je dobry, na navstevach ako kedy (ale ked je navsteva u nas - hanba na 10r) na tabore bol dobry
Aj ja som bola za psycho-povedala pravdu je rozmaznany, treba mu dat pevne medzery a sport

Takze zacal olavat, futbal, a od septembra asi karate, ma rezim- spat ude o 9 becer ci je sviatok ci je piatok, a ked nespravi trest-izba, on by aj so satanom z pekla bol len aby nebol sam, takze prenho je to megatrest byt v izbe

A este mi odporucila vitaminy na dozretie nervovej sustavy a koncentraciu kedze ide dp skoly, vola sa to equazen su to oleje z ryb teda vitaminy ziadne lieky a priamo na mozog nervovu sustavu a sustredenie sa

anonym_c0b567
13. júl 2026

Aj môj brat je škorpión a od narodenia dobre dieťa čo skoro ani neplakalo takže znamením to asi nebude 🤭

autor
13. júl 2026
@anonym_9c0066

Tiež som mala doma ťažkú povahu, po 22 rokoch sa zistil aspergerov syndróm…
Koľko majú tvoje deti rokov? Ak sú malé to sa ešte bude časom meniť. Mám aj 16r syna a keď bol malý myslela som si že z neho zošaliem. To bolo tak zlé dieťa že až. Každý mi len hovoril, že sa zmení, keď pôjde do škôlky, že mám vydržať, že to bude lepšie. Nebolo. Potom hovorili, že pôjde do školy, že sa to určite zlepší, zmúdrie atď. No nezlepšilo. Strašne dlho to s ním bolo ťažké. Ale potom okolo 9-10 r naozaj dozrel a dnes mám z neho veľkú radosť. Je to skvelý chalan. Ale časom som sa dozvedela aj to, že stará mama ma pred ním očierňovala (že sa neviem starať o neho, že jeho otcovi som zničila život a podobne- malému 3ročnému toto húdla každy druhý víkend, neskôr každý), mal to ťažké, takže sa ani nečudujem, že bol taký.. ako dozrieval sám zistil kde je pravda a kto je aký, tak si to potom v hlave zrovnal.
U teba môže hrať rolu kľudne súrodenecká rivalita, čokoľvek. Mnoho rodičov prežíva toto čo ty inak, teraz čítam že má 5 rokov… no skúša čo si môže dovoliť a kde sú tvoje hranice, na súrodenca môže žiarliť. Škorpión nie je zlé znamenie, oni majú veľké srdce, nevýhoda je v tom, že keď im je ublížené dlho si to pamätajú a vrátia ti to keď najmenej čakáš.. ale u takého malého dieťaťa by som to vôbec nepripisovala znameniu,on ešte sám nevie kde je sever, kto je a aký je.

@anonym_9c0066 Kamoska je psychologička, presne na Aspergera som sa veľakrát pytala či si nemysli že by to mohol mat, alebo nejakú inu diagnózu. Ale ževraj nie. Že tazky cholerik. V škôlke som sa pytala učiteliek, iba skonštatovali že “je taký, snáď z toho vyrastie” ale tiež za tým nevidia ziadnu diagnózu, skratka “iba povaha”.

anonym_3f2420
13. júl 2026

môže byť Asperger alebo ADHD, znížená empatia, z toho nevyrastie musíte sa naučiť ním pracovať, skúste nejaké diagnostické centrum

anonym_9c0066
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_9c0066 Kamoska je psychologička, presne na Aspergera som sa veľakrát pytala či si nemysli že by to mohol mat, alebo nejakú inu diagnózu. Ale ževraj nie. Že tazky cholerik. V škôlke som sa pytala učiteliek, iba skonštatovali že “je taký, snáď z toho vyrastie” ale tiež za tým nevidia ziadnu diagnózu, skratka “iba povaha”.

@anonym_autor nechcem znevazovat tvoju kamaratku ale u 5rocneho dietata sa vyjadrit ze tazky cholerik? Ved to dieta este ani nema vyvinutu nervovu sustavu poriadne. To sa bude este menit, je maly. Ty tiez musis najst system ako s nim fungovat.

basska_b
13. júl 2026

Dve kamosky mali takehoto najstarsieho. Maju obe troch synov a najstarsi je taky. Ale on taky bol, aj ked este nemal ziadneho sueodenca. Proste povaha. Panovacny, nevyspytatelny, vyryva konflikty, skrieka, nici veci. Urcite je na spektre a islo ich porazit z neho. Vekom sa to obrusilo (ca. 6+), aj institucie pomohli, ale, no, tazky oriesok.

anonym_e9816f
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor my máme doma niečo podobné ale už sú trošku starší. Mne veľmi pomáhajú sedenia v poradenskom centre s psychologičkou. Tým, že je nezaujata tak jej môžem porozprávať a ona ma aspoň nasmeruje, ako v ktorých situáciách môžem reagovať, čo by mňa ani nenmapadlo. Určite sú aj u vás v okolí tieto centrá, nič sa neplatí a tebe to môže veľmi pomôcť, tým že ťa niekto iný pochopí a vypočuje. Objednávala som tam dieťa ale na konzultácie o jeho stave chodím zatiaľ ja.

lenka_vi1
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no tak ti poviem , môj je ryba a povaha taká zarytá že teda žiadna milá rybička ale pyraňa. Presne asi v tých 4-5 rokoch sa začal prejavovať s absolútnou kulmináciu 6-7 do odbitia ôsmeho roku. Boli sme z neho v koncoch všetci. Naprieky robil,provokoval,nikoho nepočúval neplatili ani tresty ani motivácia. NIC. U nás to bola zjavne kríza 6-7 roku ktorá mala odznieť 8 rokom. Musím povedať že už také stavy mal naozaj asi.len raz,dvakrat Ale snažím sa byť v jeho prítomnosti kľudná, čím viac som kričala tým sa to zhorsovalo, bol jak besny býk zahnany do kúta. Je pokojnejší aj on, snažím sa ho veľmi nelimitovat pokiaľ nerobi niečo čím si môže ublížiť a veľa ho zamestnať prácou. Od je.manualny typ tak dávam mu stále nieco urobiť,pomôcť mi. Veľa sa teraz hrá aj s legom oddýchne si pri tom aj uvoľní. Musíte nejak na to prísť ako s ním pracovať.

anonym_91da98
13. júl 2026

Ak je to len ,, povaha,, s tým sa dá pracovať aj vy aj dieťa
Sú rôzne ťažké vlastnosti, diagnózy na kt.ludia pracujú a posúvajú sa
Takže,ked si nevieš poradiť,nieje hanba vyhľadať odbornú pomoc

anonym_f3533f
13. júl 2026

@anonym_autor PAS má viac stupňov a diagnostikuje ho klinický psychológ nie učiteľ ani kamarátka psychologička. Išla by som na vyšetrenie a podľa toho sa zariadila ako s ním ďalej pracovať.

domix147
13. júl 2026

@anonym_autor moja staršia bola horor😂😂😂a skončilo to až keď prešla pubertou...teraz má 18nast...takže ťa nepoteším asi máš dlhé obdobie pred sebou to vydržať...
Teraz si už rozumieme a je to skvelá baba...aj keďurcite.muchy jej samozrejme zostali...ale už nie taká prudká a drzá ako bola...

hytal
13. júl 2026

Nemyslím si že je to znamením. Máme doma škorpióna a od malička to bolo veľmi kľudné a dobré dieťa. V tvojej situácii by som obišla s malým odborníkov, či sa nejedná o diagnózu. Ak nič nezistia, kontaktovať sa so psychológom, verím že dokáže poradiť ako sa vysporiadať s chovaním malého.

gigie24
13. júl 2026

@anonym_autor Mna by zaujimal jeho pociatok, z hladiska psychlogie je to velmi dolezite, ske si s nim mala tehotenstvo? Aky si mala porod? 😇🙏

anonym_826f87
13. júl 2026

Pises, ze ked je mladsi doma sam tak je to ok. Ale ake to je ked je doma iba starsi? Co robi keď je s tebou sam? Nejak viac popis, co ti vadi? Preco napriklad skrieka? Za co sa napriklad hneva? Co spravis vtedy ty? Ja napríklad som prisla casom na to, ze moja dcera je hypersenstivna - rozladi ju neodstrihnuty stitok na tricku, ked sa zle vyspi - vadi jej aj ponozka ak ma inak gumku... Ma 5 rokov aktualne. Ked pride zo skolky, musim jej nechat "klud", nechciet od nej aby sa prezliekla, najedla.. Proste pol hodinku pretrpiet jej plač za vsetko. Potom uz je lepsia. A najviac co mi pomaha je, ze som viac zacala vyzdvihovat a chvalit co robi dobre, mladsieho syna som chvalila ked konečne jedol sam a ju nie.. Bola vtedy akoby za to zla a zacala odmietat jesť, ked som zacala hovoriť "jej, kiez by uz bracek vyrástol aby sa vedel sam obliecť sikovne ako ty.." a podobne tak sa veľa veci u nas zmenilo. Zaspala sama? Jeej to je super, ze vies krasne spat, a ja babatko este musim uspavat... Blbosticky, co ju otocili a zacala sa spravat lepšie..

anonym_2bccde
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor odporúčala.by som vyhladať odbornú pomoc, psychológa

anonym_846c99
13. júl 2026

@anonym_autor zenema diagnózu vieš ako? My sme tiež v 5 rokoch nemali diagnózu, až po nástupe do školy boli problémy viditeľnejšie a potom v 7 ADHD a pomaly v 10 autizmus. Intelekt v norme. Keď si v 5 rokoch nedá povedať, ťažká povaha to nebude. Veľa ľudí " s ťažkými" povahami až v dospelosti zistia autizmus a pod.

andrejka1974
13. júl 2026

@anonym_autor keď nahovára syna a ty vieš o tom tak by som skúsila vyhresit len staršieho proste za to čo spravil mu vezmem jeho obľúbenú hračku alebo zakážeme to čo ma rad a vermi časom prestane

anonym_4d8dd7
13. júl 2026

To nebude znamením. Mám doma 15 ročného škorpióna a je to absolútne dokonale, bezproblémové dieťa.
Tu by som hľadala slabú výchovu, výchovu bez hraníc alebo diagnózu.

Strana
z2