icon

Ako zvládnuť extrovertné správanie trojročnej dcéry?

tehulka2023
9. sep 2026

Ahojte zienky….. neviem či sa chcem iba vyrozprávať, resp. asi sa aj spýtať či nemáte niekto doma niečo podobne….
Ide o to, že moja skoro 3 ročná dcéra je extrémne sociálne založený človiečik, miluje deti, ľudí, keď ideme na prechádzku každého zdraví, dáva “five” , nema problém s ničím, akurát….. rada vstupuje do osobnej zóny iných hlavne detičiek aj cudzich, hneď ich začne chytať, hladkať, pýta sa dookola ako sa majú, ako sa volaju a spol. Vidím na jej rovesníkoch že to moc nedávajú a zostanú zaskočení, že čo to…. Nemáme v rodine male detičky, chodíme skôr na výlety, prechadzky, ZOO …. Detským kútikom sa vyhýbam, nakoľko mám z toho husiu kozu, som dosť silný introvert a takéto mega extrovertné správanie mojej dcéry ma až desí veľakrát. … myslím, že je to tým, že dcéra nevyrastala vyslovene v detskom kolektíve a snaží sa tie deti si doslova ulapit pre seba keď sa s nejakým stretne… ale ak máte niekto ine skúsenosti budem rada za nazor…inak je veľmi, ale že veľmi ziva, dosť ukričana, často nam uteká, musíme ju doslova ťahať napr z vonku…..Priznám sa rozmýšľam už vseliak, či je vsetko ok a podobne … dosť sa bojím aj nástupu do škôlky že ako to bude prebiehať, či ju detičky neodsunu na bok kvôli tomu 🥺

anonym_2d3c7f
9. sep 2026

@tehulka2023
Máte strach, že ju deti kvôli jej hlučnosti a dotieravosti odsunú na vedľajšiu koľaj. Zvyčajne je to presne naopak.
​Škôlka je pre takéto deti ideálne prostredie. Učiteľky sú zvyknuté s rôznymi typmi pováh pracovať a kolektív detí jej dá okamžitú, prirodzenú spätnú väzbu. Deti jej samy rýchlo ukážu, čo sa im páči a čo už nie (napr. „Nestaraj sa, to je moje,“ alebo odtiahnutím sa). V kolektíve sa veľmi rýchlo obrúsi, zistí, ako fungujú hranice, a svoju obrovskú energiu vybije s vrstovníkmi.

anonym_9ea82a
9. sep 2026

Je spoločenská a kontaktná a nie extrémne sociálna

anonym_7961d8
9. sep 2026

je aka je .. to nezmenis.. zmeni ju zivot -skolke sa nauci -odpozoruje od inych .. pokial ju nenechavas aby deti doslova obtazovala a upozornujes ju-tak viac spravit na teraz nemozes... co bude a ako sa nauci so sebou pracovat uvidis az to pride a potom jej budes pomahat ucit veci .. teaz sa este vyvija,objavuje ...

kikikat
9. sep 2026

Moja je taká istá, deti na ihrisku od nej utekajú, lebo všetky ťahá sa hrať a podobne, občas sa pýtam sama seba či je divná moja dcéra alebo tie ostatné deti, zatiaľ našla len ráz partakov na hranie ktorý boli ako ona a boli to mali vietnamci, nevadí že si nerozumeli ale hrali sa spolu.

anonym_70ac0c
9. sep 2026

Vyskúšaj ak sa dá dohodnúť aspoň na pár hodín škôlka, chýba jej detský kolektív.

ivicatolic
9. sep 2026

@tehulka2023 extrémne sociálna?....ty máš psychológiu? .... a nemôže mať Adhd?

rejka7
9. sep 2026
@ivicatolic

@ivicatolic presne, toto inak robilo moje dieťa a jedným zo znakov " ľahšieho autizmus" je neschopnosť čítať sociálne situácie. Tiež každého zdravia a podobne. Pri tak malom dieťaťu je to ešte milé, neskôr už čudné. Ak má inteligenciu OK časom sa naučí, len nebude to ľahké.

jazula
9. sep 2026

Moja dcérka je veľmi podobný typ 🙂. Vždy bola veľmi kontaktná, objímacia, pusinkovacia…miluje deti. Škôlku potrebovala ako soľ, čím viac bola s deťmi, tým bola akoby naplnenejšia potreba kontaktu a menej “nátlaková” bola voči iným. Vždy som jej vysvetľovala, že nič sa nemôže nasilu, že možno niektoré dieťatko nechce objatie a podobne. Boli aj nepríjemné situácie, keď sa napríklad moje veľmi kontaktné dieťa stretlo s veľmi introvertným 🫣. Ale v čase sa to zmenilo. Teraz má 5,5 roka a síce stále nadšene zdraví akékoľvek okoloidúce dieťa a označuje ho ako “môj kamarát”, ale už ich aspoň nejde všetkých pusinkovať a objímať 😅.
Inak v škôlke nikdy nemala problém, aj kamkoľvek prídeme na ihrisko alebo do kútika, do 5 minút má nejakú kamošku alebo kamoša na hranie..

sidicek
9. sep 2026

Toto mi pripomina suseda ,ale on je starsi , poviem uprimne je to otravne ,to vypytovanie / vyzvedanie kde idete co a preco.Rodicia ho nekoriguju ,ale ja mam pocit ze tam je aj nejaka diagnoza. Minimalne ju skus trochu brzdit ,ci to vobec pochopi ,ale zas ona je este mala do 3r predpokladam, tak uvidite v skolke.

bobbula
10. sep 2026

Pridám sa “do skupiny”, aj ja mám podobne dieťa, veľmi spoločenské, som rada, že nie som sama 😅 Síce extrémne neobjima, nepusinkuje, nevypytuje sa.. robí to len, keď je vhodný priestor a čas.
Najintenzívnejšie to bolo, keď mala malo kontaktu s deťmi. Vtedy (jeden deň) chodila v meste od kočíka ku kočíku, od dietata k dieťaťu a ešte i od psíka ku psíkovi 🫣 V tomto by si mala skôr robiť opak, dopriať jej spoločnosť deti a naplniť jej potreby. Deti sú v tomto zlaté, samé si určia hranice, odtiahnu sa, odídu.. a to je aj dobre. Pri dospelych sa občas opýtam, či im to nevadí, alebo sem-tam zasiahnem, ak je to ozaj nevhodne. Inak môžeš reflektovať situáciu - videla som, ako sa chlapček odvrátil, išiel za svojou mamou, nechcel odpovedať… To chce čas - dovoliť jej nastaviť tu správnu mieru, intenzitu cez skúsenosti a prirodzene korigovanie hraníc druhych ľudí. Sama doma to nezistí.. zákazy, tresty, vysvetľovanie nepomôžu alebo sú zbytočne tvrdé.

bobbula
10. sep 2026

@tehulka2023 a mimochodom, začať môžeš pokojne od seba. Môžeš jej povedať pri mojkani, pusinkovani.. teraz nie, už mi to nie je príjemne, stačilo mi túlenia.. podľa toho, ako to budeš sama cítiť. Nechoď ani ty za svoje hranice, potom ich bude dcérka vedieť viac vnímať aj u druhych 🤜

tehulka2023
autor
18. sep 2026
@ivicatolic

@rejka7 inteligencne je v poriadku, mám pocit, že aj na vyššej úrovni ako rovesníci…. Akurát ta veľká túžba po “kontakte” je tam ….. pripisujeme to tomu, že skôr vyrastala s dospelými …. A vaše dieťa ma ADHd?