icon

Ako zvládnuť problémové správanie nadaného dieťaťa?

ktt
18. sep 2026

Dobrý deň, zaujímam sa o skúsenosti rodičov nadaných detí s vysokým IQ. Aké máte skúsenosti so štátnou školkou? Ako sa vaše dieťa správa v škôlke? Naše dieťa má 4roky a už v druhej škôlke majú s ním problém. Nezapadá do kolektívu, je silný individualista a ešte sa nevie správne regulovať. Apelujú na nás aby sme ho vzali zo škôlky. Dieťa tam chodí rado, teší sa tam, len pekne láskavo sa vyjadruje o škôlke, pani učiteľovi aj pani učiteľke aj o iných deťoch. Myslíme si, že by mal chodiť medzi rovesníkov ako iné deti. Zaujíma ma či máte niekto podobnú skúsenosť a aké ste našli riešenie? Ďakujem

Strana
z2
biba_18
18. sep 2026

čo znamená vo vašom prípade "vziať zo škôlky"?

anonym_d06b30
18. sep 2026

@ktt odkial mas, ze tvoje dieta je nadane a ma vysoke IQ? Davali ste testovat?

ktt
autor
18. sep 2026
@anonym_d06b30

@ktt odkial mas, ze tvoje dieta je nadane a ma vysoke IQ? Davali ste testovat?

@anonym_d06b30 áno, v CPP u detského psychológa sa podrobil trojfazovemu testovaniu.

ktt
autor
18. sep 2026
@biba_18

čo znamená vo vašom prípade "vziať zo škôlky"?

@biba_18 ukončiť dochádzku

anonym_e02276
18. sep 2026

Co znamená že je silný individualista a nevie sa regulovat?

ktt
autor
18. sep 2026
@anonym_e02276

@anonym_e02276 nerád sa zapája do denného režimu triedy. Keď niečo sa mu nepáči chvíľku začne kričať alebo plakať alebo búchať rukou o zem, stôl..

oceanahory
18. sep 2026

Nam odporucili teda iba zmenu skolky. Chodil do sukromnej montessori skolky a on si tam robil s ucitelmi aj detmi co chcel...tento vzdelavaci system mu vobec nevyhovoval, naschval sa pokakaval a pocikaval 😏 Nemal voci nim ziadny respekt, zacal im ublizovat aj fyzicky. Vlastne aj kvoli tomuto sme zacali riesit odbornikov a testy, kde prisli na vysoke IQ (autizmus a asperger vylucili, ale vyzera to na kombo s ADHD, ale teda v predskoskom veku sa este pretestuje, kedze aktualne to moze byt kombo nezrela nervova sustava a vysoke IQ).
My sme teda zmenili skolku a vsetko sa zmenilo, uz nie je agresivny ani k detom a ucitelkam a velmi zapadol do kolektivu, do skolky sa tesi a ma aj vela kamaratov. Nam inak velmi pomaha aj TSMT pohybova terapia, pomaha mu to ukludnovat tu pretazenu nervovu sustavu, nam to pomaha hlavne s tymito vybuchmi a agresiou.

anonym_a11537
18. sep 2026
@anonym_e02276

@anonym_e02276 keď už z druhej škôlky žiadajú odchod tak pod pojmom " nevie sa regulovať" teba chápať niečo zásadné. Aha, už čítam, kričí, bucha, nespolupracuje. Ano, je to dôvod na odchod. O chvíľu sa budú sťažovať aj rodičia a budete nútený odísť. Je to dosť skoro, ale nemá PAS, ADHD?

anonym_e02276
18. sep 2026
@ktt

@anonym_e02276 nerád sa zapája do denného režimu triedy. Keď niečo sa mu nepáči chvíľku začne kričať alebo plakať alebo búchať rukou o zem, stôl..

@ktt aha. Syn mal v škôlke nadpriemerne inteligentného chlapca ale nemali problém so správaním, preto sa pýtam.

anonym_cc5d65
18. sep 2026

@ktt Moje dieta ma vysoke IQ. Uz je teda dospely a na VS studuje informatiku, vyhraval celu skolu matematicke, informaticke a fyzikalne olympiady, ale teda regulovany bol. Chodil do statnej skolky, statnej ZS, statneho 8r gymnazia. Mne sa nezda spravanie tvojho syna v poriadku. Rozhodne som za nejaku preciznejsiu diagnostiku.

vikusjk
18. sep 2026

@ktt a nemate niekde v okoli skolku pre nadane deti? V tvojom pripade urcite zvaz aj nasledne skolu pre nadane deti. Pedagogovia tam su skoleni a vedia, ako s tymito detmi pracovat, ako ich motivovat atd.

anonym_4fa06d
18. sep 2026

Normálne to zvládal, škôlku mal rád, akurát sa s mnohými deťmi nebavil. Ani v škole. On doteraz nemá rád deti/ľudí, ktorí sú hlúpi alebo spomalení a stačí mu jeden kamarát. Pokojne si vystačí aj sám. Hnevalo ho, keď učiteľka opakovane vysvetľovala to isté, ale nikdy nerušil, len bol otrávený. IQ mal v pásme 135-140 pri nástupe do ZŠ, ale so správaním a rešpektovaním pokynov problémy nemal. Potom šiel do Aprogen triedy a tam boli aj deti s poruchami správania ako opisuješ, to nemal rád a nechcel tam chodiť. Napokon sme ho preložili do súkromnej anglickej školy a odtiaľ šiel po 5. ročníku na osemročné gymnázium. Ten Aprogen nezvládal, hoci ho tam poslala práve psychologička.

biba_18
18. sep 2026

stále nerozumiem - akože ukončiť dochádzku v škôlke - a ísť do školy?? či čo konkrétne to znamená...

anonym_a3ab2d
18. sep 2026
@biba_18

stále nerozumiem - akože ukončiť dochádzku v škôlke - a ísť do školy?? či čo konkrétne to znamená...

@biba_18 čomu nerozumieš, nevie sa správať a učiteľkám už pretiekol pohár trpezlivosti, nemajú v triede len jeho ale 20 ďalších deti

biba_18
18. sep 2026
@anonym_a3ab2d

@biba_18 čomu nerozumieš, nevie sa správať a učiteľkám už pretiekol pohár trpezlivosti, nemajú v triede len jeho ale 20 ďalších deti

@anonym_a3ab2d nerozumiem, pretože si to neviem predstaviť len tak, že sa učiteľky rozhodnú že dieťa nebude chodiť do škôlky ... kebyže tak má prestúpiť alebo niečo, nie že zoberte ho ... zoberte ho kam??
tomu nerozumiem, presne tak ...

natalka13
18. sep 2026

Treba riesit jeho spravanie sedeniami u psychologicky.
Uz druha skolka = teda zjavne ma problem. Buchanie po stole kricanie .... nema nic spolocne s vysokym IQ.
Moji to nerobili.

natalka13
18. sep 2026
@biba_18

@anonym_a3ab2d nerozumiem, pretože si to neviem predstaviť len tak, že sa učiteľky rozhodnú že dieťa nebude chodiť do škôlky ... kebyže tak má prestúpiť alebo niečo, nie že zoberte ho ... zoberte ho kam??
tomu nerozumiem, presne tak ...

@biba_18 mozu ho vylucit so skolky ak sa nevie spravat, niektore deti z jeho kriku a buchania po stole - to su zachvatove stavy mozu mat soky zle spavat....

anonym_4fa06d
18. sep 2026
@biba_18

@biba_18 Vyhodia ho, lebo sa neadaptoval a nevie sa správať. Rodičom odporučía návštevu odborníka, pretože dieťa, ktoré robí problémy uz v druhej škôlke, to môže byt nejaká diagnóza. A hlavne, treba s nim pracovať, učiť ho regulovať správanie, čo rodičia zjavne zanedbali, nie zvaľovať to na silnú individualitu a presúvať ho zo škôlky do škôlky. Teraz nech sa s ním trápia sami a potom mu môžu hľadať ďalšiu škôlku.

biba_18
18. sep 2026
@natalka13

@biba_18 mozu ho vylucit so skolky ak sa nevie spravat, niektore deti z jeho kriku a buchania po stole - to su zachvatove stavy mozu mat soky zle spavat....

@natalka13 ale to sa nerieši tak že dieťa vylúčim ... ako pedagóg viem naviesť rodiča ako problém riešiť - vylúčiť zo školy či dokonca škôlky je to najpohodlnejšie riešenie pre učiteľku, ale asi najhoršie pre dieťa ...

oceanahory
18. sep 2026
@biba_18

@biba_18 Skor si myslim, ze mu neodporucaju byt v kolektive, zial deticky s vysokym IQ maju velmi casto horsie socialne zrucnosti a tazku regulaciu...niektore to naozaj nevedia adekvatne zvladat. Pokial budu mat o tomto papier od odbornika, matka moze ostat doma na predlzenej podpore s dietatom, az kym dieta nebude pripravene na kolektiv...mozu to postupne trenovat skrz kratsie adaptacie v kolektive + terapie, to je uz rozhodne lekar.

oceanahory
18. sep 2026
@natalka13

Treba riesit jeho spravanie sedeniami u psychologicky.
Uz druha skolka = teda zjavne ma problem. Buchanie po stole kricanie .... nema nic spolocne s vysokym IQ.
Moji to nerobili.

@natalka13 To co je za zmyslanie...ak to nerobili tvoje deti, tak to automaticky nemoze robit ziadne? 😅

anonym_439b38
18. sep 2026

@ktt nájdi si ako pracovať s aspergerom

biba_18
18. sep 2026
@oceanahory

@biba_18 Skor si myslim, ze mu neodporucaju byt v kolektive, zial deticky s vysokym IQ maju velmi casto horsie socialne zrucnosti a tazku regulaciu...niektore to naozaj nevedia adekvatne zvladat. Pokial budu mat o tomto papier od odbornika, matka moze ostat doma na predlzenej podpore s dietatom, az kym dieta nebude pripravene na kolektiv...mozu to postupne trenovat skrz kratsie adaptacie v kolektive + terapie, to je uz rozhodne lekar.

@oceanahory preto sa pýtam. lebo úprimne - píše veľmi zmatočne (chcela som použiť iný výraz, no ale nepoužijem ...)

oceanahory
18. sep 2026
@biba_18

@oceanahory preto sa pýtam. lebo úprimne - píše veľmi zmatočne (chcela som použiť iný výraz, no ale nepoužijem ...)

@biba_18 No hlavne nenapisala, ci je to na odporucanie lekarov alebo uciteliek v skolke, kedze v tomto je zasadny rozdiel.

anonym_a3ab2d
18. sep 2026

Nemyslím, že v nejakej štátnej škôlke bude pre nich v poriadku keď sa dieťa nechce zapájať do denného režimu a keď sa mu niečo nepáči začne vrieskať a búchať. Testovanie IQ deti v 4 rokoch je veľmi orientačné a netreba si mýliť vysoké IQ s nezvladnutym správaním, ak už teraz pristupujete k nemu ako malému Einsteinovi a ustupujete mu vo všetkom nezaradí sa nikdy do žiadneho kolektívu, preto má problém prijať pravidlá v škôlke a trieska keď neni po jeho. Na vás ako rodičoch je nastaviť mu hranice, chceš chodiť do škôlky toto sú pravidlá a buď alebo. Schovávať všetko za je silný individualista , to je v poriadku tolerujeme mu všetko je cesta do pekla. Ty chceš aby bolo tvoje dieťa v kolektíve,ale ostatné deti a učiteľky tiež nepotrebujú medzi sebou neriadenú strelu okolo ktorej treba stúpať po špičkách.

anonym_a11537
18. sep 2026
@anonym_4fa06d

@biba_18 Vyhodia ho, lebo sa neadaptoval a nevie sa správať. Rodičom odporučía návštevu odborníka, pretože dieťa, ktoré robí problémy uz v druhej škôlke, to môže byt nejaká diagnóza. A hlavne, treba s nim pracovať, učiť ho regulovať správanie, čo rodičia zjavne zanedbali, nie zvaľovať to na silnú individualitu a presúvať ho zo škôlky do škôlky. Teraz nech sa s ním trápia sami a potom mu môžu hľadať ďalšiu škôlku.

@anonym_4fa06d keď je to PAS alebo PAS s ADHD tak s tým rodič nič nenarobí. Ale fakt je, že to treba ísť za klinickými psychológom, odborníkom na diagnostiku a tiež pedopsychiater by som povedala, CPP je na toto veľmi slabé a veľmi krátke. Individualita môže byť silná, ale toto je vysoko nad rámec akékoľvek individuality. Tu treba odborníka, a ak rodičia budú zatvárať oči a hovoriť o individualite, môže byť nariadené vyšetrenie. V škole tak bolo, jeden chlapec kričal, reval, rodičia sa tvárili, že však OK, tak škola nariadila vyšetrenia a z psychiatrie išiel rovno do detskej liečebne do Hráňu.

oceanahory
18. sep 2026
@anonym_a3ab2d

Nemyslím, že v nejakej štátnej škôlke bude pre nich v poriadku keď sa dieťa nechce zapájať do denného režimu a keď sa mu niečo nepáči začne vrieskať a búchať. Testovanie IQ deti v 4 rokoch je veľmi orientačné a netreba si mýliť vysoké IQ s nezvladnutym správaním, ak už teraz pristupujete k nemu ako malému Einsteinovi a ustupujete mu vo všetkom nezaradí sa nikdy do žiadneho kolektívu, preto má problém prijať pravidlá v škôlke a trieska keď neni po jeho. Na vás ako rodičoch je nastaviť mu hranice, chceš chodiť do škôlky toto sú pravidlá a buď alebo. Schovávať všetko za je silný individualista , to je v poriadku tolerujeme mu všetko je cesta do pekla. Ty chceš aby bolo tvoje dieťa v kolektíve,ale ostatné deti a učiteľky tiež nepotrebujú medzi sebou neriadenú strelu okolo ktorej treba stúpať po špičkách.

@anonym_a3ab2d Ocividne naozaj nemas ziadne skusenosti a ani predstavu o tom, ake tazke je pracovat s takymto dietatom. Vobec sa mi nepaci ani tvoja veta "ak už teraz pristupujete k nemu ako malému Einsteinovi a ustupujete mu vo všetkom nezaradí sa nikdy do žiadneho kolektívu, preto má problém prijať pravidlá v škôlke a trieska keď neni po jeho." Toto su cisto tvoje konspiracie, kedze vobec nevieme o tom, ako autorka svoje dieta vychovava. Moj syn mi v troch rokoch na zakazy a pravidla povedal, ze jemu je to jedno, kludne nech mu cokolvek zakazem, on to zvladne a stoji mu to za to, aby si mohol robit co chce 🤷, uz v troch rokoch vedel tak manipulovat s ludmi pri slovnej zasobe 6 rocneho dietata (ako nam povedali odbornici a nie nechvalim sa tym 🤦, len pisem fakty...), ze sme z neho boli total na prasky a to, co platilo na vacsinu deti na neho VOBEC neplatilo a nezaberalo! Vsetko sme sa to ucili za pomoci odbornikov. Pises, ako keby sa tu autorka chvalila s dietatom, co ma vysoke IQ pricom vacsina rodicov s takymto dietatom, by kedykolvek menila lebo je to sakra narocne!

anonym_d46188
18. sep 2026

syn mal nadpr. iq, v mš problém so správaním nemal, bol skôr samotár - neskoršie pár kamarátov. Nikdy nás nežiadali o zmenu mš. chodil do bežnej zš - od 4 tr. 8ročné gymn.

domka222
18. sep 2026

Aj mňa napadol asperger s vysokým IQ

letfenixa
18. sep 2026

@ktt riešite jeho správanie so psychológom?

Strana
z2