icon

Ako zvládnuť náročné obdobie s malými deťmi?

alexchov
Dnes o 09:03

Pred mesiacom sme sa nastahovali do nového domu s 2 deťmi, 5 ročným a 7mesačnym. Odvtedy je každá jedna minúta hotový boj s časom... Pri jednom dieťati som stíhala všetko, byt bol uprataný, venovala som sa malému, po pol roku som pravidelne cvičila aj pracovala z domu. Bol kľudný a keď zaspal, vedela som že mám minimálne 2 hodiny kľudu a môžem sa venovať povinnostiam alebo sebe. Teraz mám 3x väčšiu plochu na starosti, plus záhrada, a druhý syn je opak prvého, spi tak pol hodinu, ráno vstávam o 6tej aby som mala aspoň chvíľu kľudu pred ranným zhonom, raňajky a kávu. Kým muž nie je doma, vôbec sa nedostanem k povinnostiam, len behám od bábätka ku staršiemu a naspäť. Večer keď zaspia, bežím von poliať záhradu, a vraciam sa až keď je tma a po rýchlej sprche spadnem do postele. V dome sa ešte neviem poriadne ani zorientovať, polovica vecí ešte nemá ani miesto ale nepostupujeme so zveľaďovaním lebo stíhame akurát tak každodenné starosti a deti. Bol niekto v podobnej situácii a ak áno, ako sa to dá zvládnuť a kedy sa to začalo zlepšovať?

simsalabim
Dnes o 09:08

@alexchov zlavit z narokov. A pomoct si technikou - automaticke zavlazovanie, samozavlazovacie kochliky, robot na vysavanie.... pomoc do domacnosti. Uvedomit si, ze podstatnejsie, ako dokonala domacnost, su rodinne vztahy - s detmi, smanzelom - toto by mala byt priorita. Deti budu neskor spominat na spolocne chvile, nie na poliate kochliky.

anonym_3aa9eb
Dnes o 09:08

Tak to si dobra, ja nestiham nic ani pri jednom dietatu🤣mam pocit ze den by musel mat 48hodin aby som stihla vsetko, co chcem stihnut🤣

anonym_fc64ab
Dnes o 09:09

No ako Ti to povedať ....vitaj v klube.
Lepšie to bude až vtedy,keď deti vyrastú. Treba sa s tým jedine zmieriť. Ja tiež nemám tip-top dom. Záhradu sme zredukovali len na trávnik a pár okrasných stromčekov. Varím na 2 dní vždy. Kúpila som robotický vysávač,ide každý druhý deň. Periem tiež každý druhý deň.
Musíš jedine poľaviť v narokoch

alexchov
autor
Dnes o 09:11
@simsalabim

@alexchov zlavit z narokov. A pomoct si technikou - automaticke zavlazovanie, samozavlazovacie kochliky, robot na vysavanie.... pomoc do domacnosti. Uvedomit si, ze podstatnejsie, ako dokonala domacnost, su rodinne vztahy - s detmi, smanzelom - toto by mala byt priorita. Deti budu neskor spominat na spolocne chvile, nie na poliate kochliky.

@simsalabim nemam kochliky ale provizorny travnik na ktorom sa deti hraju... A stromy aby sme mali tien a neprasilo donutra ked zafuka. Automatika bude mozno niekedy... Teraz urcite nie

valria
Dnes o 09:12

Tvojou prioritnou povinnosťou by malo byť venovať sa deťom a zabezpečiť základné potreby rodiny. Živý plot v záhrade, , fitko, práca z domu to nateraz nie sú, zmier sa s tým. A zapriahni do pomoci aj muža, techniku a nechci mať všetko hneď tip- top.

andulka220989
Dnes o 09:15

Nedá sa to zvládnuť. Starší spal krásne 2-3 hodiny. Mala som poriadené všetko. Mladšia spí max. 1,5 hodiny a cez deň potrebuje 200% pozornosti. Stíham tak variť. Zapnúť práčku či vybrať myčku. Inak v takom malom veku som dala mladšiu do kočíka a šup na dvor vešať pranie.

alexchov
autor
Dnes o 09:20
@valria

Tvojou prioritnou povinnosťou by malo byť venovať sa deťom a zabezpečiť základné potreby rodiny. Živý plot v záhrade, , fitko, práca z domu to nateraz nie sú, zmier sa s tým. A zapriahni do pomoci aj muža, techniku a nechci mať všetko hneď tip- top.

@valria Zabudla som spomenúť, o fitku ani nesnívam, mala by som cvičiť na chrbticu.. Fyzioterapiu... 10 rokov to bola moja (skoro) každodenná rutina

0silvia0
Dnes o 09:37

@alexchov myslela si si, ze druhe dieta bude rovnake ako prve. Ja som to mala opacne, prve dieta narocny nespavec, mne zasa druhorodena dcera pripadala ako dobrucke nenarocne babo.
Ten level co si mala pri prvom som nikdy nezazila.
Mas male dieta, treba robit len najnutnejsie veci. Ostatne urobis ked manzel bude doma. Zjednodusit varenie, upratovanie, vsetko.

simsalabim
Dnes o 09:41
@alexchov

@simsalabim nemam kochliky ale provizorny travnik na ktorom sa deti hraju... A stromy aby sme mali tien a neprasilo donutra ked zafuka. Automatika bude mozno niekedy... Teraz urcite nie

@alexchov tak ved hadica + ten postrekovac, co strieka naokolo, dam na travinik, otvorim kohutik a strieka... O 20 minut vypnem.
Co sa tyka cvicenia, cvicila som s detmi, popri nich, nieco "cvicili" so mnou, pri niecom mi prekazali alebo si robili svoje. Aj ked to bolo iba 10-15 minut, vzdy lepsie, ako nic. No samozrejme, neda sa to porovnat s tym, ked civicm teraz.

anonym_cee789
Dnes o 09:42

@alexchov este bud rada, ze Ti nevstava o piatej rano, ako nasi v lete 😅🫣.
No a cakame piate, este aj po 2 rokoch nosim z mojho bytu veci sem a triedim. Omrvinky neriesim. Porozkladane veci tiez nie. Polieva manzel. Vysava robot a ked poriadnejsie, tak starsie deti alebo ked uz chcem fakt ze tip top, tak musim ja. Ale takto, v skratke: Chciet stihat "vsetko", je cesta do pekla. Musis si urcit priority. Ja som chcela napriklad usit synovi tricko, a este ani do porodnice zbalena nie som, zacinam 39.tyzden 🫣.

anonym_3e0eaa
Dnes o 09:51

kedy sa to zlepší.
U nás keď dieťa - deti išli do mš. a potom zš. Ten deň potom vyzeral úplne inak

anonym_a8bfd4
Dnes o 10:07
@anonym_3e0eaa

kedy sa to zlepší.
U nás keď dieťa - deti išli do mš. a potom zš. Ten deň potom vyzeral úplne inak

@anonym_3e0eaa Veru, možno ešte horšie. Ranné zhony, práca na plný úväzok a potom popoludňajšie a večerné zhony ( krúžky, úlohy, besiedku, choroby.....).