Ako zvládnuť odplienkovanie tvrdohlavého dieťaťa?
Ahojte baby. Prosím viete mi poradiť? Dcérka ma 2.5r v októbri a stale nosíme plienky. Pred letom som ju oboznamovala a cez leto som skúšala ci uz serblik alebo podsedak na WC. Žiaľ neúspešne. Skúšala som knihy hracky a hocičo a nemá vôbec zaujem ani len si naň sadnúť. Je celkovo dost tvrdohlavá a naozaj neviem s nou pohnut. Skúšala som aby nemala hola po byte ale nemala problem spravit potrebu aj na dlážke a vždy v tej sekunde akurát ked som nieco robila. Teraz som vo fáze ze som sa nato vybodla a ma stale plienky. Známej o polroka som z ničoho nic sam naša vôbec. Ja viem neporovnam len konštatujem🥲 čo mam robiť? V januári ma ist do skolky a mam pocit ze dovtedy to nedáme. Takisto neviem aký je potom postup ked sa ide von alebo na spanok ... uz som z toho jeleň. Ďakujem
@stela567 ahoj, moje dve z troch detí "to nedávali" do škôlky (3r.). V škôlke ma pani učiteľka ubezpečila, že to zvládnu - chodia na wc hromadne a asi tak 100x za deň :D. Ani jedného drobca z tej triedy zo škôlky nevylúčili a to som x krát videla pocikané posteľné prádlo na skrinkách. Nerob si zbytočne nervy z niečoho, čo v kolektíve vôbec nemusí byť problém. Náhradné oblečenie v skrinkách je štandard, veď škôlka ti povie, keď sa budete chystať na nástup.
Do januára času dosť. Moja síce tiež ešte nosí plienky, ale smejem sa na nej ako sa hrá s plysákmi, že kakaju. Aj ich utrie všetko. Len ona si nesadne. Ale je pravda, že som sa tomu ešte intenzívne nevenovala.
podľa mňa to nie je o tvrdohlavosti dieťaťa, ale o pohodlnosti rodiča, viem o čom hovorím :D ale tak na Vašom mieste by som vydržala a tú plienku na deň nedávala, hlavne, keď v januári má ísť do škôlky, to zbehne ako nič, a čím bude zimšie, tým viac vrstiev bude treba prať a prezliekať. U nás fungovali nálepky na nočník lepiť, mať ho stále na očiach, chváliť za aspoň nejaký pokrok a hlavne vydržať, áno je to náročné pre rodiča, ale inak sa to nenaučia
@stela567 u nas ten istý problém... nesadne si na ten nočnik ani za svet, ani na záchod .. 😃 a keď mu nedam plienku ale slipky spustí rev, čo mám robiť? Neviem som bezradná ... a teda o pohodlnosti to nie je, zas nemožem si doma dovoliť kupiť nový gauč keď mi ho parkraat pocika
podľa mňa to nie je o tvrdohlavosti dieťaťa, ale o pohodlnosti rodiča, viem o čom hovorím :D ale tak na Vašom mieste by som vydržala a tú plienku na deň nedávala, hlavne, keď v januári má ísť do škôlky, to zbehne ako nič, a čím bude zimšie, tým viac vrstiev bude treba prať a prezliekať. U nás fungovali nálepky na nočník lepiť, mať ho stále na očiach, chváliť za aspoň nejaký pokrok a hlavne vydržať, áno je to náročné pre rodiča, ale inak sa to nenaučia
@anonym_265731 fajn, das dole a čo? Ked si na ten nočnik nesadne a bude vrieskať jak zmyslov zbavene, čo urobis? A potom sa počura hocikde do rohu, pod koberec, pod vankus - umyselne. Kým také dieťa nemás, tak neposudzuj rodičov. Ja som mala dieťa s problemom s vyprazdnovaním. A práve preto, že som sa tomu venovala až príliš intenzívne. Riešila som to aj so psyhologičkou. Ta kázala nechať tak a len ponúkať. O pol roka dieťa začalo na zachod chodiť samé, akoby zazrakom. Malo 3 a 3/4 roka. Iný psychologický problem inak nikdy nemalo. Tak si najskôr kusni do prstov, kým napises koninu o lenivych matkach.
@stela567 Joj, Naša bola taká istá. Ani sadnúť na to ani vykonať potrebu. Ak nemala plienku, zadržiavala všetko. Až ju zobrali do škôlky. V auguste mala 3 a oplienkovala sa asi dva týždne pred narodeninami a nasilu. Či chcela, či nie. po 3 dňoch si sama sadla, a odvtedy bola bez nehody.
@anonym_265731 ale je tu múdrostí :D jaka pohodlnosť rodiča? ked vám dieta ručí tak, že ho napína a vracá, kolko ho necháte takto aby ste neboli za pohodlnú? Nálepky na nočník? najprv by mi to dieťa muselo chcieť sadnúť na to :D ono, to , že vám to išlo jednoducho , neznamená, že ostatní sú pohodlní.
@anonym_265731 ale je tu múdrostí :D jaka pohodlnosť rodiča? ked vám dieta ručí tak, že ho napína a vracá, kolko ho necháte takto aby ste neboli za pohodlnú? Nálepky na nočník? najprv by mi to dieťa muselo chcieť sadnúť na to :D ono, to , že vám to išlo jednoducho , neznamená, že ostatní sú pohodlní.
@szam píšem, že viem o čom hovorím, ani môj nechcel, tiež sme sa natrápili, ale vedela som ,že proste v septembri ide do škôlky, tak sme sa museli obaja snažiť. ako im pomôže v septembri napísať, nechajte to tak, do januára kopa času? keď kopa času už nie je?:D
Podľa mňa je "tvrdohlavosť" nesprávne zvolené slovo. Dieťa musí dozrieť, takže je to nezrelosť a tam pomôže najviac čas. Poznám z okolia veľa prípadov, kde sa rodičia tak intenzívne snažili odplienkovať, že dieťa začalo zadržiavať až do štádia, že museli používať rúrky, čapíky a absolvovať všetky možné vyšetrenia kvôli následným problémom (kŕče, bolesti, nechutenstvo, problémy so spánkom...).
Dieťaťu môžeš dať informácie a príležitosť. Ale ak chceš, aby malo zdravé trávenie (a imunitu a psychiku), tak ho nenúť. Do januára je ešte kopec času a určite to zvládnete aj bez stresu a bez tlaku. A keby aj nie na 100%, vždy sa nejaké riešenie nájde.
@anonym_265731 toto je ta najhorsia rada, asi aka existuje...das dole a ked sa ti dieta bude pocuravat, pocuravat a pokakavat do gati, tak potom co? Vypytanie sa je znakom aj dozretia cns, ktore v 20% vsetkych deti je medzi 6-10 rokom. O tomto sa ale nehovori, na to prides na zakladnej skole, ze este niektore deti nezvladaju byt nakomplet suche. Co ma teda dozretie centralnej nervovej sustavy dietata spolocne s pohodlnostou rodica??? Ak raz dieta nie je pripravene, mozes aj odzembusok skakat s nalepkami, prd makovy ti to pomoze...
Prepacte mamicky , ale ja tomuto dnesnemu trendu nerozumiem. Dieta si nechce sadnut na nocnik??? To naozaj ste ho prvy krat posadili na nocnik az ako dvojrocne ? Moje deti sa narodili uz v 21 storoci , moderny pohlad na vsetko , eko, bio, raw...a podobne , ale moje deti zacali sedvat na nocniku od casu, ked vedeli same sediet, nie , nepytali sa sme od seba, niekedy sa vycikali, inokedy nie , niekedy sa vykakali , niekedy nie , vzdy bola pochvala za vykonanu akciu , necakala som, ze sa budu ako 6-8 mesacne pytat same na nocnik, ale POZNALI uz nocnik, a vedeli na co sluzi. A ked prisiel cas , rok a pol , dva roky , nebol problem s odplienkovanim , so sedenim na nocniku .
Proste sme to par dni skusali bez plienky, a bez revu na nocnik , odplienkovanie bolo plynule a bez stresu z nocnika, jasne, ze boli nehody , ale nebol rev ze "nesadnem na nocnik" . Prepacte , ale nechapem, ze dvojrocne dieta nepozna nocnik alebo wc.
Prepacte mamicky , ale ja tomuto dnesnemu trendu nerozumiem. Dieta si nechce sadnut na nocnik??? To naozaj ste ho prvy krat posadili na nocnik az ako dvojrocne ? Moje deti sa narodili uz v 21 storoci , moderny pohlad na vsetko , eko, bio, raw...a podobne , ale moje deti zacali sedvat na nocniku od casu, ked vedeli same sediet, nie , nepytali sa sme od seba, niekedy sa vycikali, inokedy nie , niekedy sa vykakali , niekedy nie , vzdy bola pochvala za vykonanu akciu , necakala som, ze sa budu ako 6-8 mesacne pytat same na nocnik, ale POZNALI uz nocnik, a vedeli na co sluzi. A ked prisiel cas , rok a pol , dva roky , nebol problem s odplienkovanim , so sedenim na nocniku .
Proste sme to par dni skusali bez plienky, a bez revu na nocnik , odplienkovanie bolo plynule a bez stresu z nocnika, jasne, ze boli nehody , ale nebol rev ze "nesadnem na nocnik" . Prepacte , ale nechapem, ze dvojrocne dieta nepozna nocnik alebo wc.
@anonym_6fbfd1 mam dve deti rovnaky pristup... prve odplienkovane v roku ...druhe ma dva roky a za nic na svete si nechce sadnut odkedy sa vie sama postavit a odist z neho cize od 10tich mesiacov takze gratulujem ku tvojim perfektnym detom
Sadnes si dostaneš obľúbenú hračku, treba posadiť dať knižku a zabávať, dieťa len terorizuje, čiže byť neoblomná, ak sa nenaučí do januára určite nedávať do škôlky, kto bude tepovat tie začúrané smradľavé koberce, postele atď. zväčša potom povedia, že dieťa treba nechať doma kým sa nenaučí ,učiteľka nieje na to aby sa pri 20 tich deťoch venovala len tvojmu, tak isto chodia vonku, teraz sa im počúra a čo nechá všetky deti samé vonku, alebo bude mať 10 náhradných oblečení, rodič má dieťa naučiť takže zaťať sa a hotovo
@anonym_6fbfd1 tiež nechápem, zle je to chyba len rodiča
@anonym_6fbfd1 prve dieta som odplienkovala na den aj noc zo dna na den v 18 mesiacoch. Druhe som isla rovnakou taktikou, smola, nedalo sa. Na nocniku sice sedela, ale potreba sa tam vyskytla nahodne. A na natlak rodiny som v 3 rokoch podlahla tomu, ze dat dole plienku a hotovo....co som sa ja naprala a oblecenia povyhadzovala...a potom roky po lekaroch pochodila....a dieta zdrave s tym, ze neukonceny vyvin ncs, ktory moze trvat do 10 rokov. A tam v cakarni, kopec mam s takymi istymi detmi ako moje - az vtedy mi to doplo, ze cast deti dozrieva neskor-ovela neskor ako 3 roky a nie je ich malo. Len mamy mlcia, lebo hanba a "dietatu sa nevenovali" ci to slavne "neposadzali na nocnik". Teraz je z toho dietata zdravy teenager, ktory od 11 rokov je oficialne "na sucho". A moje najmladsie dieta nikdy nesedelo na nocniku- odmieta to, je to najvacsi nepriatel, ani oblubene hracky, nalepky a neviem co nepomohlo - nesilim. Do par rokov z toho vyrastie a bez psychickeho zrutenia sa seba alebo mna alebo nas oboch....🙂🙂🙂
@anonym_6fbfd1 mam 4 deti. Kazde jedno som davala na nocnik cca od roka-uz vedeli sediet aj sa postavit/chodit.
Prvy vrestal proste panika. Stres.
Odplienkovany ako 2,5 rocny.
Dalsia dcera to iste. Nocnik aj wc tolerovala az cca v 2rokoch-za tyzden bola bez plienky.
Tretie. Od 1,5 roka sa pytal kakat. Cikat mu trvalo este dalsi rok... teda 2,5 roka mal ked bol uplne bez plienky.
A najmensia od 10.mesiaca na nocniku. Od 1,5 roka sa pytala kakat. A odplienkovana ked mala 2r7m. To som uz ale sekla. Proste 2tyzdne pred skolkou som plienku uz nedala. Parkrat sa pocikala ale nic strasne. Takze... ozaj kazde inac a pristup ten isty.
Ahoj, náš krpec nastúpil teraz v septembri do škôlky. Ešte posledný deň pred škôlkou cikal jak pes hocikde alebo zadržiaval do večera kým dostal na noc plienku. V škôlke som dostala šok keď mi povedali že tam so všetkými išiel na záchod cikať. Dovtedy záchod ani vidieť, grcal od nervov keď sme ho dávali na záchod.. potom bol týždeň nehôd v škôlke, potom choroba hnačky a plienky doma... A po chorobe som ho úplne nasilu odplienkovala na záchode. Držala som ho tam nasilu tuším dobrých 15-20minut kým sa nevycikal. Fialový bol od nervov ale nepoľavila som. Má 3 a pol roka - proste najvyšší čas. A čo sa stalo? Dávala som ho takto v pravidelných intervaloch či sa mu to páčilo alebo nie a vycikal sa. Po týždni už za mnou chodil a pýta sa sám cikať na záchod a sme úplne bez nehody. Toto všetko sa stalo behom týchto 3 týždňov od začiatku septembra. Hold bohužiaľ u nás pomohlo iba naozaj nasilu. Spoliehala som sa presne na tie reči že jedného dňa nebude chcieť plienku on sám. Trt makový. Do 10 rokov by som čakala minimálne
@stela567 doma by som plienku vôbec nedávala.Nocnik by bol vždy po ruke- na očiach dieťaťu. Kúp jej spolu s ňou nohavičky, ktoré si vyberie a pekne obliecť. Keď príde k nehode, nehresit ju za to , ale dohovoriť "pozri,také krásne nohavičky ..... Keď sa vycikas do ročníka, pôjdeme kúpiť zajacikove, mysickove...a aj odmenu.Urob to X krát za deň, vždy s kľudom a predlžuj dobu prezliekanie po nehode.
Plienky sa v obchode predali bábätkám a my sme dostali iba jednu na noc.... Musíš vymýšľať a motivovať zároveň. Len nepopustit.!
@anonym_6fbfd1 napr nasa tiez takto sedavala. zrazu sa jej tam podarilo vycikat a tak sa zlakla, ze som ju pomaly 3/4 roka nevedela donutit si tam ani len sadnut. ale teda ked to prekonala a vycikala sa tam po case opat, uz nebol problem a ani nehody. len teda ze nie vzdy je to o tom, ze dieta nocnik nepozna a zas je len matka pohodlna, ze ho vytiahne v 3r dietata.
Už aj bábätka cikaju a kakajú často práve vtedy, keď otvoríte plienku. Vôbec to nie je prirodzene cikat a kakať na seba. Keď človek da nejake látkové alebo menej moderne plienky (ako predávajú v treťom svete) kde proste cíti, čo práve spravilo, už v polroku moji prestali v noci do toho cikat. Keďže boli kojení x krát za noc, tak jasne, že im bolo treba. Vtedy sa začali mrvit, zoberiem dám nad vedro, vycikali a spali dalej. V roku boli prakticki odplienkovani a v 17.mesiacoch na den na noc, bez nehôd (okrem nachladenia jedno dieta). U tretieho to vyzerá zatiaľ rovnako. Takže o vývoji CNS, tomu neverím. Je to, že zabijeme ich prirodzený reflex a potom jasne, už sú natrénovani dávať to do plienky a nechápu, čo sa od nich chce prečo zrazu inak. To všeobecne k popisanemu, radu nemám. To už teraz ťažko povedať či skúšať dalej či skúsiť zas neskôr
Už aj bábätka cikaju a kakajú často práve vtedy, keď otvoríte plienku. Vôbec to nie je prirodzene cikat a kakať na seba. Keď človek da nejake látkové alebo menej moderne plienky (ako predávajú v treťom svete) kde proste cíti, čo práve spravilo, už v polroku moji prestali v noci do toho cikat. Keďže boli kojení x krát za noc, tak jasne, že im bolo treba. Vtedy sa začali mrvit, zoberiem dám nad vedro, vycikali a spali dalej. V roku boli prakticki odplienkovani a v 17.mesiacoch na den na noc, bez nehôd (okrem nachladenia jedno dieta). U tretieho to vyzerá zatiaľ rovnako. Takže o vývoji CNS, tomu neverím. Je to, že zabijeme ich prirodzený reflex a potom jasne, už sú natrénovani dávať to do plienky a nechápu, čo sa od nich chce prečo zrazu inak. To všeobecne k popisanemu, radu nemám. To už teraz ťažko povedať či skúšať dalej či skúsiť zas neskôr
@anonym_e5e36f mas super deti👏👏tiez som mala jedno take. Ale ani latkove plienky ti nezabezpecia skore odplienkovanie. V mojom okoli viem minimalne o 3 detoch, ktore v 90tych rokoch neboli odplienkovane na zs. Ale ako som vyssie pisala, tato bola tabu a este stale je tabu. Takisto ako unik mocu a stolice po porode ci u starsich ludi. Vdakabohu, doba sa pohla...

@stela567 no akoby som citala o svojej... nasa ma dva roky ale ide do sukromnej a pomozu nam odplienkovat ...ja sa spolieham na deti v skolke a ze to moje dieta si povie vsetci idu idem aj ja