Ako úspešne zvládnuť odplienkovanie dieťaťa?
Ahojte. Nedokazem odplienkovst syna. Som ozaj neschopna a malo sa mu/tomu venujeme? Syn bude mat koncom maja 3 roky. Skusali sme ho uz minule leto posadtst na nocnuky, ale videla som ze este nie je pripraveny, nevedel co tam robit. Obcas sa vycikal, ale bola to skor nahoda. Tak sme to odlozili. V tom case este nerozpraval. Za ten cas ale dost “dospel” je samostatnejsi, rozprava uz vsetko, len s tym odplienkovanim je problem. Na nocnik si nechce ani sadnut, ked sa ho opytam ci dame slipy ci plienku, povie ze plienku. Ked si aj vyberie slipy, a pocika sa, na chvilu zamrzne a pokracuje v tom co robil, akoby mu vobec nevadilo ze je v mokrom. Z okolia pocuvam stale iba ze booze, taky velky a nosi plienky, ten a ten uz v dvoch rokoch nemal plienky, co robis cely den ked si ho este neodplienkovala…. Niekedy mam stres sa stretnut s urcitymi ludmi, kedze viem, ze budu mat zase blbe poznamky. Ozaj je to mojou neschopnostou? Alebo este dieta nie je pripravene?
Všetky moje tri deti boli odplienkovane okolo 12 - 14 mesiacov. Ide o systematickú prácu s dieťaťom, venovať sa mu, učiž ho na nočník, pravidelne ho posadiť, nie pýtať sa, či chce slipy, dať mu ich a posadiť ho na nočník každú hodinku. Toto chce systém.
Učiť treba a nie čakať kedy bude pripravený. Moje sú od cca rok a 3 mesiace odplienkované. Vôbec by ma nebavilo roky prebalovať veľké decko ak už vie aj rozprávať všetko. A nepýtaj sa či chce plienku, proste je veľký, plienky už nie sú
Mam uz deti dospele a do 2 rokov boli bez plienky aj na noc. 3 rocne zdrave deti s plienkou som nezazila. Nechapem, cim to je. Ako pisu vyssie, treba sa tomu venovat. V tomto veku nekompromisne plienka prec.
Nie si neschopná. Mám dve deti, prvé sa v pohode odplienkovalo okolo 2 rokov, to druhé mi nechce sadnúť na nočník ani keby som ho tam priviazala...tu sa ti budú zväčša vyjadrovať mamičky, aké si opísala v úvodnom príspevku, ktoré nevedia pochopiť, že každé dieťa je iné. Áno, sú iné. Neviem, čo by robili, keby im dieťa chytalo amok už len pri pohľade na nočník/záchod. Ako by fyzicky docielili, aby si to dieťa tam sadlo???
@anonym_autor no, prisla si si po radu a dostala si zase dost hejtov, mamicky, zamyslite sa, ktore ste majsterky sveta, lebo vase deti boli rocne odplienkovane...🫣. To ako pomoze tejto mamicke? No nijak, len jej hovorite zase, ze je neschopna a zaroven aj jej dieta. Mozete sa hanbit.
Autorka, neboj, skus sa vykaslat na nocnik, pekne mu povedz, ze plienky su pre male babatka a ze on je uz velky sikovny chlapcek. Ideme to spolu natrenovat. Plienky schovaj, ak mate na noc, tak ich niekam zaloz, aby ich nevidel. Ono mozno aj plac bude, ale musis uz vydrzat. V tomto veku uz netreba naozaj cakat, tam uz je aj kusok pohodlnost. Pocika sa niekolkokrat. Nasa sa odplienkovala tesne pred dovrsenim 3 rokov. Ale na nocnik mi nechcela ist ani za svet, len pekne stupienok, sedatko a na wc. S kakanim bol ale najvacsi kriz. Posadzanie napriklad nefungovalo. Ja som sa jej pytala, treba Ti cikat, ides skusit? Prvy den, bolo len nie a nie a prezliekala som v 1 kuse, utierala mlacky. Druhy den uz to bolo lepsie a doslo jej pomaly, ak nechce byt mokra, tak ide. Aj to viackrat nestihla alebo sa zabavila hrou a urobila mlacku. Ale do tyzdna bola odplienkovana. A dalsi tyzden sme skusili cez obedny spanok a dobre a dalsi aj na noc a vybavene. Nehody mava, ma 3 roky a 4 mesiace, od januara chodi do skolky, mala jednu nehodu pocas spanku a v noci obcas doma ma nehody, ale to je tym, ze sa vecer niekedy viac napije a tvrdo spinka, nestihne sa zobudit a dojst na wc.
Ja si myslim, ak je zdrave dietatko, tak to pojde.
Manzelova babicka mi hovorila, ze sa nemam bat, ze aj v tej dobe, ked ona mala deti, to nebolo ine. Dievcata boli sikovnejsie a chlapec sa pocikaval aj do 6 rokov, velmi dlho mu trvalo sa odnaucit. Ona bola taka uprimna a zlata, velmi podporujuca, az nekonvencne, na to, v akej dobe ona vyrastala. Ze kolko sa ona natrapila a plienok a nohavic naprala...
No a poviem Ti este jedno tajomstvo, nenechaj sa znechutit a ubit majsterkami sveta v odplienkovani. Mojho 12 rocneho sa nikto na prijimackach na gympel nepytal, kedy prestal nosit plienky, takze to je uplne nepodstatny udaj a mozes tej osobe takto odpovedat, ze do strednej to snad zvladnete 😅🤣. Ja neviem, tato potreba pretekat sa vo vsetkom, mi ide na nervy. Mam 4 deti a mama mi ide rozpravat, ako sestrina mala uz rocna chodi cikat, ale vies, oni sa jej venovali a posadzali atd...Som sa na nu pozrela, ano, ked nic ine nerobia dvaja ludia, len skacu okolo dietata, ani si nenavaria poriadne, neupracu, musis Ty chodit pomahat a mne kto pomaha s velkym domom, zahradou a 3 starsimi detmi? Ja fakt nemam cas a kapacitu sediet pol hodinku na stolicke a drzat babatko nad serblikom. Akoze fakt nie. A cuduj sa svet, uz je aj nasa bez plienky, aj pekne rozprava, dokonca zvlada skolku lavou zadnou. Vobec sa nestresuj, v klude skusajte a reci druhych ludi si nepripustaj. Len tie zaciatky su fakt tazke, ale v tomto veku, ak je dietatko ok, tak to zvladnete velmi rychlo. A nasa naozaj mala este potom plienky aj na noc a na kakanie, na kakanie sa odvazila, ked jej starsi surodenci na wc rovili "predstavenie s plysakmi, take divadielko", bolo to zlate 🙂
@anonym_autor ked sa zasekne, tak uz si to uvedomuje, netreba prapast prilezitost. Ked vidis, ze sa zasekol tak utekat na zachod a nech tam spravi co ma. Ked nechce nocnik, tak stupienok a nech cika postojacky ako velky chlap, na velku potrebu redukciu. Teraz sa treba sustredit na to aby si ho sledovala. Nas to mal rovnako a do tyzdna bol odplienkovany, sam zacal hlasit, ze treba bezat na zachod.
Ja keď som raz plienku vzala, tak už som ju nevrátila, ani na noc. Prvé dva dni boli nehody a potom si dieťa zvyklo. Treba ho vziať na wc s vami aby videl, pochopil a vysvetliť, že takto bude chodiť už aj on. Len ho netreba zbytočne motať, že teraz plienku máš, potom nemáš, potom zase dáme. Toto nemá zmysel
hlavne sa nepytat , ci nocnik alebo plienku. naucit ho v tomto veku rovno na zachod a cikanie v prirode. von brat viac oblecenia... par krat sa pocika, ale zvladne to... plienky papa a hor sa do toho, pockaj na lepsie pocko a zvladnes to. chval ho zakazdym, hovor ake to bude super bez plienky , ze kazdy uvidi ze je velky chlapec, v skolke to bude parada... atd motivuj ho
Prvé dieťa odplienkovane tesne po 20 mesiacoch,stačilo pár krát posadiť na nočník a bolo.. Druhé má dva roky. a 3 mesiace, nočník ani wecko ani vidieť. Snažím sa odplienkovane ,dávam gaťky, utieram,periem, no výsledok žiaden...
To su tu zase matky genialnych deti ktore si v 1r3m asi same aj postel ustielali a zadok utierali...🫣
Nam pomohlo spravit z nocnika rutinu. Rano vstat a ist na nocnik, pred jedenim, po jedeni. Ked ideme von a ked sa vratime. Pred spanim a po yobideni atd. Zacal drzat aj ked mal plienku a v 3 r sme dali plienku prec a drzi sa to zatial celkom dobre. Ma 3,5 a mal asi 3 nehody za ten cas..
Kazdu hodinu posadzat no to nie.. to mi prode tiez divne lebo takto dieta caka kym ho tam same das
@anonym_autor u nás najviac pomohlo, keď sa zapojil muž a chodili cikať "ako veľki chlapi", čiže normálne postojačky do wc. 3 ročný už bude fyzicky zrelý, takže fakt len trénovať. Neboj sa, raz to príde, nie si neschopná, nepočúvaj kecy okolia a majsteriek sveta z MK.

Kúp redukciu na wc a stupienok, nemusí nutne chodiť na serbel
Ja by som minula poslednú plienku a viac nekúpila. Pár dni nebudeš robiť nič iné len prezliekať, ale chytí sa. Za každý úspech pochvala, nálepka, alwbo cukrík