icon

Ako zvládnuť pocit zlyhania pri výchove autistického dieťaťa?

19. júl 2026

Mate niekedy pocit, ze zlyhávate ako rodič pri autistickom dietati? Hlavne také, ktoré majú problém so správaním. Vybuchnete niekedy a potom to ľutujete?

Strana
z3
autor
19. júl 2026
@hylary

@anonym_autor mate len 1 dieta?

@hylary už máme 2 🙂 a vy?

anonym_83db98
19. júl 2026
@danielahamar

@anonym_65aab6 je to genetika, takže môžu vždy zato rodičia😉 a nie tento svet. Povedzme si pravdu, kto z nás bol na genetických testoch skrz autizmu🫣

@danielahamar genetické testy na PAS? počujem prvý krát. Ako dlho ich robia? Pred 15r. asi nerobili.

anonym_305d70
19. júl 2026
@anonym_b116a6

Pozri si toto je rozhovor s maminou aspergera:

Presne o tom mechanizme, ako ten pocit zlyhania u nej ako mamy vznikal a ako ho zvladali...

@anonym_b116a6 asperger je oproti iným ťažkým neverbalnym autistom, dá sa povedať uplne v pohode. Vies koľko lekarov je aspergerov???

anonym_305d70
19. júl 2026
@anonym_2b3525

Mám dve deti, jeden má detský autizmus, druhá je aspergerka. Chlapec s detským autizmom je krotky, ľahko spracovatelny, skôr problém je mentálny atď ale nikdy ma nerozculoval tak ako dcéram dcéra aspergerka nadpriemerne inteligentná, ale od malinka revala revala a v hádam od 10 mesiacov začali meltdowny - ale také že koniec, revala jak nepríčetna aj hodinu a pol vkuse, ale že akoby ju z kože drali, keď sa naučila hovoriť pridružili sa k tomu veci že opakovala slová dokola, zaseknutá, vrieskala jak nepríčetna, v najhoršom období aj 3-4 krát denne vrieskala po hodine, hodine a pol. Aj v noci sa vedela zobudiť a začať vrestat len tak do nepríčetna, ráno sa budievala s revom. To bolo naše najhoršie obdobie, trvalo aj dva roky, ja prisahám že odvtedy mám vysoký tlak. Bývalá som vždy až nadmieru kľudný človek, ale ja som ostala taká nervózna. V tej dobe som celý deň bola jak na trnoch, nevedela som sa uvoľniť stále som čakala kedy príde výbuch. Mám pocit akoby som vyčerpala svoje schopnosti ovládať sa a zvládať to v tichto rokoch. Už keď mala oko 4 rokov myslela som že vyhladam sama psychiatra, nedávala som to, niekedy som musela odísť z domu preč keď chytila meltdown a riešil to muž. Hanbila som sa zato, ale nezvládala som to psychicky tiež som len kričala a mala hrozne nervy. Teraz chvalabohu má 8 a tieto meltdowny po rokoch konečne ustáli. Ale aj tak mám pocit že to stalo tak vo mne, že len dá náznak toho alebo rečami aká vtedy mávala a ja už penim. Chcela by som byť kľudná ako som bývala kedysi, ale neviem ako to docieliť. Ale bolo to pre mňa vtedy nadmieru vyčerpávajúce, celý deň som bola v strede kedy vybuchne časovaná bomba, a zas bude hodinu a pol nekontrolovateľne vreieskat, večer som zaspavala s tím či sa zobudí s vreskom o polnoci alebo o druhej, ráno som tepla keď som počula že sa budí že začne vrieskať. Je to úžasné dieťa ale toto mi dalo zabrať.

@anonym_2b3525 keďže máš obe deti s PAS, ako vám vyšla genetika?

anonym_305d70
19. júl 2026
@danielahamar

@anonym_65aab6 je to genetika, takže môžu vždy zato rodičia😉 a nie tento svet. Povedzme si pravdu, kto z nás bol na genetických testoch skrz autizmu🫣

@danielahamar mýliš sa, nie je to iba genetika. Je to spôsobené celkovo nezdravým životným štýlom a prostredím. Nová spaľovňa v BA? juj, to bude o pár rokov nárast autizmu, ale budeme sa čudovať ze prečo.

anonym_305d70
19. júl 2026
@anonym_83db98

@danielahamar genetické testy na PAS? počujem prvý krát. Ako dlho ich robia? Pred 15r. asi nerobili.

@anonym_83db98 nerobia. Nedá sa PAS zistiť z genetických testov. Je to primárne neurovyvinovy problém.
Kamarátka ma syna autistu. Robili im komplet genetiku, rok čakali na výsledky, oni dvaja vobec nič a dokonca ani u syna nič nezistili. Nemá ten gen ktorý autisti mávajú.

anonym_383d9e
19. júl 2026

Nezda sa vam ze je toho autizmu nejako privela? Pamatate si hlavne baby po 40, ze by ste niekedy niekde zazili/videli autisticke dieta?
Nechapem co sa to deje, nechcem byt paranoidna…

autor
19. júl 2026
@anonym_383d9e

Nezda sa vam ze je toho autizmu nejako privela? Pamatate si hlavne baby po 40, ze by ste niekedy niekde zazili/videli autisticke dieta?

@anonym_383d9e tiež som si všimla a hlavne teraz je toho strašne moc i odborníčky ktoré sa týmto deťom venujú vedia ze ich je viac a viac ale nechápem prečo

autor
19. júl 2026
@anonym_305d70

@anonym_b116a6 asperger je oproti iným ťažkým neverbalnym autistom, dá sa povedať uplne v pohode. Vies koľko lekarov je aspergerov???

@anonym_305d70 takéto som ja počula tiež ale ono nieje aspeger ako aspeger. Niekomu je daná veľká inteligencia v takýchto veciach ale iné deti zaujímajú veci ktoré možno ani nevyužiju a žiadnu nadpriemernu inteligenciu nepoznat... niektorí aj s AS sú strašne zle zvládnutelne deti... toto si nemyslím ze platí pre každého..

anonym_2b3525
Včera o 03:04
@anonym_305d70

@anonym_2b3525 keďže máš obe deti s PAS, ako vám vyšla genetika?

@anonym_305d70 neboli sme na genetike. Keď sa zistilo že staršia je as, malý už bol na svete. Tretie dieťa už nechcem, takže sme to nesili žeby sme si ju pýtali a nikto nás na ňu neposielal sám od seba.

anonym_44a15c
Včera o 04:39
@anonym_autor

@anonym_305d70 takéto som ja počula tiež ale ono nieje aspeger ako aspeger. Niekomu je daná veľká inteligencia v takýchto veciach ale iné deti zaujímajú veci ktoré možno ani nevyužiju a žiadnu nadpriemernu inteligenciu nepoznat... niektorí aj s AS sú strašne zle zvládnutelne deti... toto si nemyslím ze platí pre každého..

@anonym_autor presne, mam doma, inteligencia tam je ale nevyuzitelna, kedze cisla matiku fyziku nenavidi, pelne kresli ale len to co ju zaujima, ine nula bodov. A to teda na zivot nestaci. Este pise funfikcie. Aspergeri vedia byt vynimocni, ale ani zdaleka to neplati pre vsetkych. Moja je nepouzitelna v zivote absolutne.

jablkovastrudla
Včera o 05:19
@anonym_83db98

@anonym_83db98 autizmus nevies zistit pred porodom.ja som bola na genetickych testoch (nejaky rozsireny Nipt) ale autizmus tam nebol.

danielahamar
Včera o 05:24
@anonym_83db98

@anonym_83db98 nerobia sa, lebo nič nevyjde

petronelag
Včera o 05:36
@anonym_83db98

@anonym_83db98 Genetické testy robia už dlhé roky, poznám jednu vyše 30 ročnú autistku a tí už boli na takéto testy.

autor
Včera o 05:45
@anonym_44a15c

@anonym_autor presne, mam doma, inteligencia tam je ale nevyuzitelna, kedze cisla matiku fyziku nenavidi, pelne kresli ale len to co ju zaujima, ine nula bodov. A to teda na zivot nestaci. Este pise funfikcie. Aspergeri vedia byt vynimocni, ale ani zdaleka to neplati pre vsetkych. Moja je nepouzitelna v zivote absolutne.

@anonym_44a15c áno, keď bol malý ja si pamätám ako odborníci radi na to poukazovali ktoré osoby aj slávne majú aspegera, akí sú inteligentní nadpriemerne atd. teraz keď sa na to pozriem spätne musí to byť len vo výnimočnom prípade. A už sme dve ,ktoré to nebadame..a to len v jednej diskusii.. tiez ma väčšinou tie svoje veci možno že zrovna tie stereotypy ich brzdia a to opakujúce sa spravanie.. možno i u vašej by sa prejavil celkový talent v kreslení len tiež predpokladam, že ma svoje stereotypy a opakovania, ktoré ju brzdia. Naozaj chcem poukázať na to, že to čo o aspegeroch sa hovorí tieto plusy a veľké pozitíva nemusí platiť pre každého. Ja napríklad som si istá ze mnohé veci spraví doma ale neviem ako sa zaradí do pracovného kolektívu len skrz jeho sociálne spravanie.

autor
Včera o 05:54
@anonym_autor

@anonym_44a15c áno, keď bol malý ja si pamätám ako odborníci radi na to poukazovali ktoré osoby aj slávne majú aspegera, akí sú inteligentní nadpriemerne atd. teraz keď sa na to pozriem spätne musí to byť len vo výnimočnom prípade. A už sme dve ,ktoré to nebadame..a to len v jednej diskusii.. tiez ma väčšinou tie svoje veci možno že zrovna tie stereotypy ich brzdia a to opakujúce sa spravanie.. možno i u vašej by sa prejavil celkový talent v kreslení len tiež predpokladam, že ma svoje stereotypy a opakovania, ktoré ju brzdia. Naozaj chcem poukázať na to, že to čo o aspegeroch sa hovorí tieto plusy a veľké pozitíva nemusí platiť pre každého. Ja napríklad som si istá ze mnohé veci spraví doma ale neviem ako sa zaradí do pracovného kolektívu len skrz jeho sociálne spravanie.

@anonym_autor ešte ma napadlo, že možno keby je spoločnosť vzdelanejsia , inak nastavená...tam by sa určite i u takýchto ľudí našlo niečo na sebarealizáciu... lenze túto ma svk je ta spoločnosť zaspata... mi príde.. už len keď vidím keď i iné dieta vymýšľa niečo rodičom a ostatní sa pozerajú neslušne a šuškaju si alebo prevracaju očami...pre mňa osobne vrchol neinteligencie hodnotiť keď nevie niekto

anonym_7c738c
Včera o 06:11
@anonym_autor

@anonym_83db98 mne tiež prasknu ... ja len niekedy keď vybuchnem mam hrozne výčitky a nebojujem len s jeho problémom ale i sama so sebou... ľutujem každý môj vybuch niekedy hovorím ze každa jedna mama by bola lepšia ako ja. I keď vidím špeciálne pedagogicky s ich láskavým pekným prístupom... si hovorím kiežby som to i ja lepšie vedela... život s takým dietatom je obrovská skola lásky, trpezlivosti a pokory

@anonym_autor nezúfaj, si určite fantastická mamina. Som špeciálny pedagóg. V práci mi často dávajú triedy problemovejsie, lebo som "tá trpezlivá a iní by to nezvládli". Ale doma s mojimi zdravými deťmi to vôbec nedávam rovnako pokojne. Je to úplne iná dynamika, v škole vzťah síce blízky, ale vždy sú hranice aj vymedzený čas, vlastné deti majú prečítané tvoje slabosti a podvedome využívajú. Mnoho pedagógov vraví, že si chodia do školy oddýchnuť od vlastných detí.

anonym_305d70
Včera o 06:13
@anonym_44a15c

@anonym_44a15c porovnaj si ju s neverbalnym autistom s MP k tomu. Stále si myslíš, ze je ta tvoja v živote nepouzitelna? Ale je, len ju treba k tomu viest. Najľahšie je povedať, mňa to nebaví a toto nebudem robiť. To ti bezne povie aj normálne dieta a co teraz? Nebude sa učiť? Bude doma ležať? To potom môžeme povedať ze su aspergeri všetci. Práve preto, že často krát ide o nadpriemnych jedincov, je potrebné s nimi pracovať a nie to nechať tak

anonym_305d70
Včera o 06:15
@petronelag

@anonym_83db98 Genetické testy robia už dlhé roky, poznám jednu vyše 30 ročnú autistku a tí už boli na takéto testy.

@petronelag nerobí sa nič také, prosím ta nezavadzaj tu. Autizmus sa NEDA zistiť DOPREDU žiadnymi testami, keďže ide o neurovyvinove ochorenie mozgu ako takého.

jablkovastrudla
Včera o 06:32
@anonym_305d70

@petronelag nerobí sa nič také, prosím ta nezavadzaj tu. Autizmus sa NEDA zistiť DOPREDU žiadnymi testami, keďže ide o neurovyvinove ochorenie mozgu ako takého.

@anonym_305d70 geneticke testy sa robia, kamaratka bola s malou ked Milana mala asi 2-3 roky a zistili jej ze ona ma nejaky iny gen. Nakoniec zistili ze ten gen maju obaja rodicia.viem ze mi hovorila ze keby maju dalsie dievca tak by bolo 50% sanca ze je na spektre keby maju chlapca tak on by bol leziak. U nich je dalsie dieta vylucene. Podla mna to myslela takto, lebo diagnostikovat autizmus dopredu nevedia.

anonym_7c738c
Včera o 06:32
@anonym_383d9e

@anonym_383d9e dôvody nepoznám, neskumam. No my sme mali do 5 rokov úplne zdravé, usmievavé, spoločenské dieťa. Po obyčajnom výbere nosnej mandle v narkoze ho nevedeli vyše 4hod prebrať, presvihli to s množstvom. Prebralo sa úplne iné dieťa, EEG ukázalo poškodenie senzomotorickej oblasti v mozgu. A máme aspergera s narušenou jemnou motorkou, neznáša výtvarnú, hoci dovtedy sme často maľovali, tvorili a miloval to. Navyše ubrblany introvert... Aj takto môžu vzniknúť autisti.

hylary
Včera o 06:42
@anonym_autor

@anonym_autor ešte ma napadlo, že možno keby je spoločnosť vzdelanejsia , inak nastavená...tam by sa určite i u takýchto ľudí našlo niečo na sebarealizáciu... lenze túto ma svk je ta spoločnosť zaspata... mi príde.. už len keď vidím keď i iné dieta vymýšľa niečo rodičom a ostatní sa pozerajú neslušne a šuškaju si alebo prevracaju očami...pre mňa osobne vrchol neinteligencie hodnotiť keď nevie niekto

@anonym_305d70 prosim toto uz nikdy nenapis.. naozaj nevies co pises a veľmi ma to boli ked toto niekto vysloví lebo v tej chvíli viem ze nema ani šajnu o aspergeroch a adhd.. ver ze taku ,,pohodu,, by si nechcela...

@anonym_autor aj my 2.. a to druhe trpi tiez a aj to ma trápi lebo spravanie prvého je hrozne a celu rodinu to ovplyvňuje..

autor
Včera o 08:09
@hylary

@anonym_305d70 prosim toto uz nikdy nenapis.. naozaj nevies co pises a veľmi ma to boli ked toto niekto vysloví lebo v tej chvíli viem ze nema ani šajnu o aspergeroch a adhd.. ver ze taku ,,pohodu,, by si nechcela...

@anonym_autor aj my 2.. a to druhe trpi tiez a aj to ma trápi lebo spravanie prvého je hrozne a celu rodinu to ovplyvňuje..

@hylary úplne s vami suhlasim, lebo v tom žijem presne tak ako Vy. Každý jeden rodic by chcel povedať musíš a neviem ako viesť... tiez koľko energie do toho danej lenže každé jedno dieťa dostáva záchvat keď to proste nechce a tie záchvaty sú neskutocne. Nieje to veru žiadna pohoda. Je to psychická veľmi veľká záťaž tým pádom fyzická...2. Tiez mladšie ešte je malinke, až tak to nevníma ale tiež mi je to voči mladšiemu ľúto... snažím sa ich oddeľovať keď ma starší svoje stavy/záchvaty aby nemusel v tom byť tak ako my ( rodicia)

petronelag
Včera o 10:25
@anonym_305d70

@anonym_305d70 Ten test sa robí deťom nie ešte pred narodením, ale hlavne vtedy, ak rodičia chcú ďalšie dieťa, môže sa robiť v rôznom veku 2,3 roky.

anonym_44a15c
Včera o 10:27
@anonym_autor

@anonym_autor co sa tyka toho socialneho zaclenenia u nas je to tak ze nie je schopna, mame to cierne na bielom. Ona sice je verbalna, ale je tam tazky deficit s dopadom na oblast komunikacie, reciprocnej interakcie a pragmatiky. Je tu aj iny komentar ako treba dieta k tomu viest, aby bolo schopne, nebudem na to ani odpovedat, lebo ked jednoducho decko nechape tak nechape. U nas neplati ziadna motivacia, ani nic, absolutne ziadny pokrok nijakymi metodami.

Strana
z3