icon

Môže dospelý autista zvládnuť autoškolu?

18. júl 2026

Ahojte, sú tu dospelí autisti alebo rodičia dospelých autistov?
Syn by si chcel spraviť vodičák. Je šikovný, chodí na gymnázium, s učením problém nemá. Skôr rozmýšľam nad tým praktickým - premávka, stres, rýchle reakcie, inštruktor v aute, skúšky.
Viem, že je to veľmi individuálne, ale zaujímali by ma reálne skúsenosti.
Zvládli ste vy alebo vaše deti autoškolu? Pomohlo niečo pri výbere autoškoly alebo inštruktora? Nechcem mu to hneď zamietnuť.

anonym_410b35
18. júl 2026

Ako pises je to individualne. Monikine dieta to mohlo zvladnut, Zuzkine nie tak si vyber. Urcite ja by som ho v tom podporila, mozno sa aj porozpravala s instruktorom osobne, co a ako reaguje, aky je a uvidis, ci to pojde alebo nie. Tiez vela urobi aj kde bude robit autoskolu v BA je premavka uplne ina a viac stresujuca aj pre niektoruch neautistov ako v nejakom malom meste.

anonym_ee61e1
18. júl 2026

@anonym_autor Autizmus nie je choroba, že buď ju máš alebo nie. Autizmus sa prejavuje širokým spektrom rôzneho správania, ktoré je spravidla neštandardné. Môže mať mierne príznaky, ale môže sa aj prejaviť ťažkými poruchami správania.

Svojho syna ty poznáš najlepšie. Vieš, aké situácie zvláda, ako zvláda stres, ako sa vie naučiť na skúšky. Pokiaľ to nevieš zhodnotiť, môže ti pomôcť lekár, asi psychológ.

Ako napísali predo mnou - jeden autista môže zvládať vedenie auta v pohode, druhý neurobí ani len skúšky či jazdy.

anonym_3ad8e1
18. júl 2026

Ahoj ja mam dospelu autistku a nema vodicak, boji sa. Ale mam aj syna, nie je diagnostikovany, ale myslim si ze trosku liznuty je tiez… a jazdi bez problemov. Aj ked zaciatky boli celkom tazke. Zalezi velmi aj od toho, aky pristup ma tvoj syn. Chapem, ze na jednej strane nechcete davat peniaze do niecoho, co mozno nebude zvladat.. ale vezmi si to tak- kolko je na svete neurotypickych ludi, ktori si spravia vodicak a potom nejazdia, boja sa (hlavne zeny)? No ano, velmi vela. Na tvojom mieste by som ho podporila, nech to skusi.

anonym_b8a74d
18. júl 2026

@anonym_autor moja naj kamarátka je autistka, pracuje na IT pozícií a na vodičák si netrúfa. Vie, ako sa správa bežne a že by to bolo nebezpečné. Inak samozrejme neviem posúdiť. Ona sa hlavne nevie na dlho sústrediť

anonym_410b35
18. júl 2026

Inak este dodam k mojmu komentaru, osobne poznam vela neautistov, ktory vodicak nemaju lebo sa boja a nezvladli by tu premavku, alebo maju vodicak a naposledy sedeli za volantom na skuskach, nesoferuju lebo nezvladali to dobre ale ked uz dali peniaze do autoskoly tak to aspon tam dobojovali. Takze naozaj je to individualne. Ved aj tu som par krat videla diskusiu o tom ako niekto mal problem so soferovanim a nezvladal to, autizmus v tych diskusiach nebol vobec spomenuty.

anonym_ff5337
18. júl 2026

@anonym_autor veľa ľudí, šoférov... žije s autizmom bez toho, aby o tom vedeli, len im nebol diagnostikovaný.

anonym_0282d9
18. júl 2026

Je asperger? Ja som aspergerka a autoskolu som robila v 20-tich rokoch, zvladla som to uplne bez problemov a dlhe roky soferujem. Urcite mu to umozni, dnes je mat vodicak nutnost, velmi mu tym ulahcis zivot.

anonym_e45c72
18. júl 2026
@anonym_ff5337

@anonym_autor veľa ľudí, šoférov... žije s autizmom bez toho, aby o tom vedeli, len im nebol diagnostikovaný.

@anonym_ff5337 tiež si myslím že generácia súčasných 40tnikov a starších je úplne bez diagnostiky. a určite nejaké percentíčko by sa našlo aj tam autistov.

anonym_b0dc38
18. júl 2026

@anonym_autor ja verím tomu,že aj môj muž 48 ročný je autista a je šofér kamiónu-pre autistu ideálna práca 😀

anonym_d85163
18. júl 2026

ahojko tiez som AS soferujem denne, po pravde stres mam ak idem nezname cesty ale v ramci beznej premavky v okoli mesta a v meste problem nemam. ono je to o tom ako je schopny a ci dokaze predvidat, ci ma dobru logiku a ci si vie organizovat veci. aj jazdu si musi zorganizovat vopred aby nepanikaril nechaosil a nemal zbytocny stres. autoskolu da bez problemov myslim teoriu jazdy mozu byt tazsie, mna ucil otec jazdit na poli, aby som sa uistila hlavne v rozbehu, brzdeni. no do dnes mam problem s cuvanim ☹ neviem odhadnut vzdialenosti a tak neviem ani pouzivat navigaciu (pocas jazdy) toto nedavam. mam aj syna dospeleho s AS zatial si vodicak robit nechce, ak by jazdil pravidelne dovolila by som mu to, ale zo zaciatku by som asi jazdila s nim pre pokoj v dusi a istotu ze to zvladne aj v stresovych situaciach. drzim palceky bude potrebovat vela povzbudenia a uistenia ze ste pri nom a da to.

marianarem
18. júl 2026

@anonym_autor Ja poznam autistu, ktory ma ako hobby motorky a teda aj jazdenie na nich, takze urcite to pre niektorych problem nie je.

kiki68
Včera o 10:49

@anonym_autor to musi rozhodnut lekar.

anonym_bb1aed
Včera o 10:57

@anonym_autor berie lieky?Môj syn je určite Asperger 20 r, ale nedala som ho testovať až v puberte som badala znaky, že je trocha iný.Testy samozrejme zvládol výborne on sa dobre učí, jazdy s instruktom super, ale je 8 m po vodičaku vidím, že ho to vôbec neláka jazdiť iba s mužom sám nechce ísť nikam.Vodicak si chcel robiť 2 r muz si tvrdil svoje, že nech mu nebránim a prišlo na moje slová.Nic by sa nestalo, keby si ho robil neskôr.On je až moc zodpovedný, pokým niečo nevie dokonale, tak to nerobí...keď sa ho spýtam či ma niekam odvezie povie, že ešte si neverí.Takze u nás to bol len výmysel ako mnoho iných a akurát túžil mať to čo ostatní....ak mu nepoviem pod jazdiť vymen otca tak nejde.Ale jazdí dobre