icon

Ako zvládnuť spoločenské a hlučné dieťa?

8. máj 2026

Mam 3 rocneho syna, velmi ukecany, nikoho sa nehanbi, je dost hlucny, stale by si nieco spieval, tancoval, fakt usta sa mu nezatvoria ani na 5 minut.
Vonku sa kazdemu prihovara, v obchode by sa vydrzal s predavačkou rozpravat aj pol dna..niektori nanho reaguju velmi pekne.....lenze...ked sme na ihrisku alebo v nejakom kutiku tak sa ho deti skor boja, nechcu sa s nim hrat, schovavaju sa k mame, on ich chce bombardovat otazkami.
A ja nejako neviem ako s tým ďalej pracovat. Zacinam sa obavat nastupu do skolky, ze bude vyrusovat ine deti, ze bude vadit ucitelkam lebo nikdy nie je ticho.
Ja ho aj upozornujem napr pri jedeni aby sa sústredil na svoj tanier, alebo na ihrisku aby bol miernejsi (lebo je aj dost kontaktny) a zaroven aby mi neutekal za cudzími a aby daval pozor kde som ja a nevzdialoval sa odo mna. Toto su situácie ktore sa snažím regulovat vzdy.
Ale potom su zase situacie ked mam pocit ze akoby "zabijam jeho detskeho ducha"..ze ved deti sa maju jasit a tesit a v podstate maju byt hlucne..s mierou...len mam problem najst tu mieru, tak by ma zaujimal nazor inych mám ze ako sa na to divate ked vy ste napr mamou hanblivejsieho dietata na ihrisku a vidite ze vasmu dietatu nie je uplne komfortna blizkost ineho dietata. Alebo ci v skolkach nie je problem s takymi deťmi ktoré "su všade".
Syn nie je zly, praveze je az prilis kamarátsky, neberie detom hračky, nebije nikoho. Ale ked odniekiaľ odchadzame tak mam pocit akoby si niektori ludia hovorili ze no konečne bude klud....

Strana
z5
autor
Včera o 18:37
@mandzula

@anonym_autor Pises "obtazuju asi take deti co beru inym hracky, co ich biju, vysmievaju sa". Mylis sa, obtazuje kazdy, kto komukolvek zasahuje do osobneho priestoru. Staci ked okolo citlivejsieho dietata beha, skace, dotyka sa ho, objima ho a ak pri tom este pisti, vyska, je to obtazovanie ako vysite. Pochopi to kazdy, kto nema kontaktne dieta, ktore potrebuje svoj pokoj. Ked bola dcera mala a videla som takyto typ dietata, v zaujme svojho dietata som odchadzala.

@mandzula lenze hladat pokoj na detskom ihrisku kde deti chodia behat, skakat a vyskat je trochu nonsens. A nazvat to obtazovanim.
Akoze od zajtra ked pojdeme von tak asi mam zistit ci nie je na ihriskach dieta ktoremu vadi ze moj syn by skakal…ved na to chodime na to ihrisko ze sa tam vybeha aj vyjasi.

mandzula
Včera o 18:45
@anonym_autor

@mandzula lenze hladat pokoj na detskom ihrisku kde deti chodia behat, skakat a vyskat je trochu nonsens. A nazvat to obtazovanim.
Akoze od zajtra ked pojdeme von tak asi mam zistit ci nie je na ihriskach dieta ktoremu vadi ze moj syn by skakal…ved na to chodime na to ihrisko ze sa tam vybeha aj vyjasi.

@anonym_autor Ja som ti len vysvetlila, ze si nespravne vykladas, co je a nie je obtazovanie. A, nie, deti tam nechodia robit len to, co opisujes ty, mnohe tam chodia samy sa zahrat do piesku, samy sa posmykat na smyklavke, to len ty vnimas "standard" ihriska cez optiku spravania tvojho syna. A hoci tu za neho a za seba bojujes ako lev, fakt je taky, ze sama vnimas jeho spravanie ako problem, inak by si sem nepisala vobec a neriesila to. Dostala si rozne pohlady na vec, je na tebe, ako s nimi nalozis. A ak by moje dieta niekoho, kto o to evidentne nema zaujem, bombardovalo otazkami, okamzite ho stiahnem prec, pretoze toto nie je standard ani toho upistaneho ihriska, toto je proste jasne obtazovanie.

elz1920
Včera o 18:50
@anonym_autor

@elz1920 zdravotny problem nevidim, ale socialny. Ze sa bude citit odcleneny a utlmovany.
Mojim cielom pri tejto teme skor bolo zistit ze ako sa na to divaju mamy hanblivejsich deti. Ze ci maju aj pochopenie pre mna ze robim co mozem, pre syna ze je viac komunikativnejsi. A vysledkom je ze mam pocit ze naozaj to ludom vyslovene skor vadi akoby mali nejaku empatiu.

@anonym_autor a nechceš pre pokoj seba samej ísť k psychologičke? Chlapec je komunikatívny, zvládol by to. Možno práve tam nájdeš pochopenie, ktoré si chcela nájsť tu.

autor
Včera o 19:01
@elz1920

@anonym_autor a nechceš pre pokoj seba samej ísť k psychologičke? Chlapec je komunikatívny, zvládol by to. Možno práve tam nájdeš pochopenie, ktoré si chcela nájsť tu.

@elz1920 uz som sa o tom bavila s psychologickou ale s kamoskou takze tak nezavazne nie uplne do hlbky. Ale vsetky riesenia ktore nam navrhla proste zlyhavaju.
Ked aj stretneme dieta ktory by sa chcelo hrat a je tiez odvaznejsi tak je z neho nakoniec bitkar. Alebo chodime na taky pohybovy/tanecny kruzok…lenze tak 8 z 10 deti tam pravidelne len place a nezapaja sa takze tam nie je dobra atmosfera. Proste mame smolu

aurora33
Včera o 20:17
@anonym_autor

@elz1920 uz som sa o tom bavila s psychologickou ale s kamoskou takze tak nezavazne nie uplne do hlbky. Ale vsetky riesenia ktore nam navrhla proste zlyhavaju.
Ked aj stretneme dieta ktory by sa chcelo hrat a je tiez odvaznejsi tak je z neho nakoniec bitkar. Alebo chodime na taky pohybovy/tanecny kruzok…lenze tak 8 z 10 deti tam pravidelne len place a nezapaja sa takze tam nie je dobra atmosfera. Proste mame smolu

@anonym_autor proste vsetci okolo sú divní iba ty a tvoj syn ste lietadlo

earlgrey
Včera o 20:37
@anonym_autor

@elz1920 ziadna neodbytnost a vytrvalost tu nebola spomenuta. Nejdem sa tu hrat na psychologa ale z kazdodennych nejakych uloh/pokynov nemam pocit ze by bol problem. On nejde ze silou mocou za detmi a ze by si nedal povedat plakal alebo ze vyslovene doliezal..to len niektore ho tu hned tak dokreslili. Ano prvy nejaky kontakt ide z jeho strany vacsinou ze sa nehanbi ale ze by sa uplne nalepil na niekoho to nie.
Aj bombardovanie otazkami je v style ze ked s nim niekto vedie rozhovor tak sa pyta a je zvedavy..nie ze by prisiel a pyta sa a co si mala na obed s preco mas ruzove tricko a preco a preco.

@anonym_autor V úvodnom príspevku píšeš, že deti sa ho na ihrisku a v detskom kútiku boja, skrývajú sa za rodiča a tvoj syn ich chce bombardovať otázkami. Ďalej píšeš, že ho upozorňuješ, aby bol miernejší, pretože je aj dosť kontaktný.
Čiže v podstate obťažuje tie deti. To nie je tak ako sa to snažíš teraz vykresliť, že sa jaší na ihrisku, že skáče, blázni sa ale on proste ide za deťmi, ktoré sa ho bojá - pravdepodobne lebo im vstupuje do ich osobného priestoru, bombarduje ich otázkami (ok chce sa kamarátiť, ale tak to musí chcieť aj opačná strana) a nedajbože sa tých detí ešte aj dotýka, keďže je kontaktný a ty sa čuduješ, že deti od neho utekajú a boja sa.
A ako už bolo spomenuté, vyslovila si obavu, opýtala si sa, ako to vnímame my, rodičia hanblivých, viac citlivých a nekontaktných detí, napísali sme ti tu a aj tak nie si spokojná. Nepáčili sa ti odpovede. Proste hraj sa so synom na ihrisku ty, venuj sa mu, naháňaj sa s ním, hraj s nim futbal, hrajte sa v piesku, atď. a keď pôjde do škôlky, ty tam už nebudeš, tak možno pani učiteľky mu budú vedieť lepšie vysvetliť, že nemusí byť každý s každým kamarát, že sú aj deti, ktoré majú radi ticho a kľud, ktoré sa radi hrajú samé.

autor
Dnes o 05:43
@aurora33

@anonym_autor proste vsetci okolo sú divní iba ty a tvoj syn ste lietadlo

@aurora33 aspon ti to robi dobre taketo komentare??ze sa potom citis lepsie????
Nie nie su vsetci naokolo divni iba ma moj syn viac temperamentu a mame smolu ze nemame v blizkosti viac takych podobnych deti.

autor
Dnes o 05:49
@earlgrey

@anonym_autor V úvodnom príspevku píšeš, že deti sa ho na ihrisku a v detskom kútiku boja, skrývajú sa za rodiča a tvoj syn ich chce bombardovať otázkami. Ďalej píšeš, že ho upozorňuješ, aby bol miernejší, pretože je aj dosť kontaktný.
Čiže v podstate obťažuje tie deti. To nie je tak ako sa to snažíš teraz vykresliť, že sa jaší na ihrisku, že skáče, blázni sa ale on proste ide za deťmi, ktoré sa ho bojá - pravdepodobne lebo im vstupuje do ich osobného priestoru, bombarduje ich otázkami (ok chce sa kamarátiť, ale tak to musí chcieť aj opačná strana) a nedajbože sa tých detí ešte aj dotýka, keďže je kontaktný a ty sa čuduješ, že deti od neho utekajú a boja sa.
A ako už bolo spomenuté, vyslovila si obavu, opýtala si sa, ako to vnímame my, rodičia hanblivých, viac citlivých a nekontaktných detí, napísali sme ti tu a aj tak nie si spokojná. Nepáčili sa ti odpovede. Proste hraj sa so synom na ihrisku ty, venuj sa mu, naháňaj sa s ním, hraj s nim futbal, hrajte sa v piesku, atď. a keď pôjde do škôlky, ty tam už nebudeš, tak možno pani učiteľky mu budú vedieť lepšie vysvetliť, že nemusí byť každý s každým kamarát, že sú aj deti, ktoré majú radi ticho a kľud, ktoré sa radi hrajú samé.

@earlgrey ale ja sa necudujem a ani to nie je o tom ze sa mi nepacia odpovede. Vadi mi ze sa niektore snazia to strasne pretocit ze moj syn je ako nejaky pavian co skace po ludoch. Ano bombardoval by ich otazkami keby odpovedaju tak sa pyta dalej, ale ked ho usmernujem tak sa ide sam hrat a nikoho neobtazuje. Tu ide o to ze ked napisem ze pozdravi prichadzajuce dieta a ze to aj 3x zopakuje ked nedostane pozdrav naspat tak je to uz ze preboha ake otravne hulakajuce decko. Uz ma nalepky ze to bude adhd, hyperaktivita, asperger. Len preto ze je to dieta ktore sa chce s inymi hrat a nesedi sam bez zaujmu o okolie.
Ja sa mu venujem a hram sa s nim ale prisiel do obdobia ze uz prejavuje zaujem aj o inych. To sa lahko napise ze venuj sa mu.

anonym_46336e
Dnes o 05:59
@anonym_autor

@earlgrey ale ja sa necudujem a ani to nie je o tom ze sa mi nepacia odpovede. Vadi mi ze sa niektore snazia to strasne pretocit ze moj syn je ako nejaky pavian co skace po ludoch. Ano bombardoval by ich otazkami keby odpovedaju tak sa pyta dalej, ale ked ho usmernujem tak sa ide sam hrat a nikoho neobtazuje. Tu ide o to ze ked napisem ze pozdravi prichadzajuce dieta a ze to aj 3x zopakuje ked nedostane pozdrav naspat tak je to uz ze preboha ake otravne hulakajuce decko. Uz ma nalepky ze to bude adhd, hyperaktivita, asperger. Len preto ze je to dieta ktore sa chce s inymi hrat a nesedi sam bez zaujmu o okolie.
Ja sa mu venujem a hram sa s nim ale prisiel do obdobia ze uz prejavuje zaujem aj o inych. To sa lahko napise ze venuj sa mu.

@anonym_autor Teraz si predstav, ze prides napr. do fitka a tam nejaky cudzi pan dajme tomu v tvojich rokoch by po tebe 3 krat skrikol ahoj (alebo dobry den). Asi by si mu zo skusnosti odzravila (si dospela, dieta to inak vyhodnocuje) a drzala by si sa od neho co najdalej. Ano aj my mame v meste dospelych s diagnozami co vykrikuju po kazdom a zdravia sa aj 3 krat. Ten dospely s diagnozou je tiez na urovni dietata a nemoze za to. Ale tvoje dieta to tiez robi, vykrikuje po cudzich ludoch a zdravi sa aj 3 krat. Detom to prijemne nie je. Nauc svoje, ze to je nevhodne. Lebo bude za divneho.

aurora33
Dnes o 07:07
@anonym_autor

@aurora33 aspon ti to robi dobre taketo komentare??ze sa potom citis lepsie????
Nie nie su vsetci naokolo divni iba ma moj syn viac temperamentu a mame smolu ze nemame v blizkosti viac takych podobnych deti.

@anonym_autor vy nemáte smolu. Len si proste vychovaj dieťa. To je všetko. Trojročné by už malo chápať, že nemusí vykrikovať to iste trikrát dookola.

katkazatka
Dnes o 07:22

Máš šťastné a zdravé dieťa. Teš sa tomu. To je najpodstatnejšie.

autor
Dnes o 08:08
@aurora33

@anonym_autor vy nemáte smolu. Len si proste vychovaj dieťa. To je všetko. Trojročné by už malo chápať, že nemusí vykrikovať to iste trikrát dookola.

@aurora33 3 rocne ze nema vykrikovat nieco dookola???? Ty si uz niekedy stretla a videla dieta????? Nie je podstata toho veku presne v tom ze sa pyta a vykrikuje a chodi a dava otazky a preco a naco a ako? Sorry toto uz prehanas lebo toto je nieco co deti robia uplne bezne. A hlavne ked vidi mamu zdravit tak pozdravi aj dieta a jasne ze ocakava odpoved. Ty sa tu len snazis to nafuknut a spravi halo z toho ze dieta pozdravi a ocakava odpoved tak pozdravi znova lebo prirodzene z jeho zmyslania ocakava odpoved. V tvojej hlave mas asi pocit ze kazdy kto prejde okolo tak nanho moj syn bliaka ahoooj ahoooj ahooooj. Vravim len silou mocou to tu nafuknut a zosmiesnovat.

Si tu len preto aby si rypala a zjavne si to velmi uzivas.

aurora33
Dnes o 08:20
@anonym_autor

@aurora33 3 rocne ze nema vykrikovat nieco dookola???? Ty si uz niekedy stretla a videla dieta????? Nie je podstata toho veku presne v tom ze sa pyta a vykrikuje a chodi a dava otazky a preco a naco a ako? Sorry toto uz prehanas lebo toto je nieco co deti robia uplne bezne. A hlavne ked vidi mamu zdravit tak pozdravi aj dieta a jasne ze ocakava odpoved. Ty sa tu len snazis to nafuknut a spravi halo z toho ze dieta pozdravi a ocakava odpoved tak pozdravi znova lebo prirodzene z jeho zmyslania ocakava odpoved. V tvojej hlave mas asi pocit ze kazdy kto prejde okolo tak nanho moj syn bliaka ahoooj ahoooj ahooooj. Vravim len silou mocou to tu nafuknut a zosmiesnovat.

Si tu len preto aby si rypala a zjavne si to velmi uzivas.

@anonym_autor Ved presne tak si to napísala. Tak čo sa cudujes že ake odpovede dostávaš?

autor
Dnes o 08:22
@aurora33

@anonym_autor Ved presne tak si to napísala. Tak čo sa cudujes že ake odpovede dostávaš?

@aurora33 ja som to takto nenapisala ze bliaka po ulici na kazdeho a dobre to vies. Cele to tu niektore pretocili a ty s nimi.

aurora33
Dnes o 08:29
@anonym_autor

@aurora33 ja som to takto nenapisala ze bliaka po ulici na kazdeho a dobre to vies. Cele to tu niektore pretocili a ty s nimi.

@anonym_autor ,, Ale tiez su situacie ze pride na ihrisko dieta rovesnik a nevie ani pozdravit (mame take oplotene uzavrete ihrisko) a moje dieta nan aj 3x zakrici ze ahoj ahooj ale citim sa ja blbo ze moje dieta vykrikuje”

Sama píšeš že sa cítiš BLBO ako tvoje dieťa VYKRIKUJE
tak si ho konečne vychovaj. Pekný deň prajem

anonym_beb5ce
Dnes o 12:17

@anonym_autor sa mi paci ako v podstate nevychovane dieta budem nazývať hlučné a spoločenské.

lienka.7
Dnes o 12:46

@anonym_autor mali sme takéhoto exota aj u nás na ihrisku a vieš čo? Došiel na ihrisko ako veľká voda a každému liezol na nervy. Našťastie si to deti vyriešili medzi sebou. Vieš ako? Povedali mu, nech tak nekritici, ze oni nie sú hluché, a neotravuje ich a stále sa niečo nepýta a nemudruje. Keď sa chce s nimi hrať, tak nech sa hrá, alé potichu. Viac už s matkou neprišli, lebo ta sa urazila a je na ihrisku konecne pokoj.

autor
Dnes o 13:18
@anonym_beb5ce

@anonym_autor sa mi paci ako v podstate nevychovane dieta budem nazývať hlučné a spoločenské.

@anonym_beb5ce vies co dufam ze ty si zariadila tak skvelu vychovu ze tvoje dieta si asi ani ako babatko nedovolilo na verejnosti prdnut.

anonym_46336e
Dnes o 13:29
@anonym_autor

@anonym_beb5ce vies co dufam ze ty si zariadila tak skvelu vychovu ze tvoje dieta si asi ani ako babatko nedovolilo na verejnosti prdnut.

@anonym_autor To vazne porovnavas prdnutie babatka, a 3 rocne dieta, ktore hulaka po cudzich detoch dookola ahoj, ked vchadzaju sa hrat na ihrisko? Preco tolko zien sa snazis presvedcit, ze to je v poriadku, aj ked ti tolke vysvetluju, ze je to otravne?

autor
Dnes o 13:32
@anonym_46336e

@anonym_autor To vazne porovnavas prdnutie babatka, a 3 rocne dieta, ktore hulaka po cudzich detoch dookola ahoj, ked vchadzaju sa hrat na ihrisko? Preco tolko zien sa snazis presvedcit, ze to je v poriadku, aj ked ti tolke vysvetluju, ze je to otravne?

@anonym_46336e lebo to neovplyvnim a mozem sa aj na hlavu postavit

aurora33
Dnes o 14:34
@lienka.7

@anonym_autor mali sme takéhoto exota aj u nás na ihrisku a vieš čo? Došiel na ihrisko ako veľká voda a každému liezol na nervy. Našťastie si to deti vyriešili medzi sebou. Vieš ako? Povedali mu, nech tak nekritici, ze oni nie sú hluché, a neotravuje ich a stále sa niečo nepýta a nemudruje. Keď sa chce s nimi hrať, tak nech sa hrá, alé potichu. Viac už s matkou neprišli, lebo ta sa urazila a je na ihrisku konecne pokoj.

@lienka.7 super si to tie deticky zariadili 😀

anonym_206a8e
Dnes o 15:56
@anonym_autor

@anonym_46336e lebo to neovplyvnim a mozem sa aj na hlavu postavit

@anonym_autor to že to neovplyvnis úplne je jedna vec, druha vec je, že v poriadku to nie je

Strana
z5