Autizmus verzus nesprávna výchova: Ako to rozlíšiť?
ahojte dcerka ma skoro 3 roky ma ale znaky PAS Nks a separacnu uzkost vyvojova pervazivna porucha nič nerozprava ani nerozumie a ideme este na jeden test kde by sa to malo skor potvrdit autizmus ako v cvi povedali ...moj otec aj najblisie okolie trva na tom že je len rozmaznana lebo ked je napriklad pri dedkovi tak sa ho snazi posluchat aj proste on na nu aplikuje tie vychovne rady za socializmu napr že sme na vylete ona zacne vrestat že chce ist inym smerom proste zacne robit sceny zacne tam plakat hodi sa o zem a proste starky mi povie že nechaj ju tam vyplakat a že podme prec a po case pochopi že co sa od nej chce a ide za nami a taketo veci sa opakuju stale a ja si niesom ista že ci to je fakt diagnoza alebo len rozmaznanost a nedosledok našej vychovy...
Ak nechápe tvojim príkazom tak to je jasné PAs. Máme tiež tento problém.
To ze v 3 rokoch nerozprava a najma nechape elementarne veci je jedna vec, pockaj si na diagnostiku.
To, ze je evidentne slecinka rozmaznana a zvyknuta ze zaplace a dostane co chce, je druha vec. Ano, ak mi zacne robit decko sceny, hadze sa o zem (a je mi jedno ci je to v kuchyni alebo na vylete), necham ho a ignorujem ho, kym nepochopi, ze takto naozaj nic nedosiahne. Ci co ho tam zacnes objimat a strkat mu kapsicky keksiky len nech sa ukludni a zas ma to, co ono chcelo? A zmenis trasu celej rodiny, lebo ved ona chce ist doprava a nie po turistickej trase? A scenky sa stupnuju, lebo vie, ze toto je cesta a vzdy dosiahne svoje A potom bude mat 14 a budes pisat ako vcera jedna nestastna matka pisala v teme ze 14 rocna robi hystericke sceny a bije ju a ked sa jej matka dotkne, dievca vresti na cely panelak "netyraj ma, pomoc". Ak chces toto dosiahnut, len tak dalej. Takze proti starkeho nazoru co sa tyka scen, nic nemam.
To ze v 3 rokoch nerozprava a najma nechape elementarne veci je jedna vec, pockaj si na diagnostiku.
To, ze je evidentne slecinka rozmaznana a zvyknuta ze zaplace a dostane co chce, je druha vec. Ano, ak mi zacne robit decko sceny, hadze sa o zem (a je mi jedno ci je to v kuchyni alebo na vylete), necham ho a ignorujem ho, kym nepochopi, ze takto naozaj nic nedosiahne. Ci co ho tam zacnes objimat a strkat mu kapsicky keksiky len nech sa ukludni a zas ma to, co ono chcelo? A zmenis trasu celej rodiny, lebo ved ona chce ist doprava a nie po turistickej trase? A scenky sa stupnuju, lebo vie, ze toto je cesta a vzdy dosiahne svoje A potom bude mat 14 a budes pisat ako vcera jedna nestastna matka pisala v teme ze 14 rocna robi hystericke sceny a bije ju a ked sa jej matka dotkne, dievca vresti na cely panelak "netyraj ma, pomoc". Ak chces toto dosiahnut, len tak dalej. Takze proti starkeho nazoru co sa tyka scen, nic nemam.
@anonym_214803 sorry omylom som zmazala, nam povedali v CVI že ju mame zobrat na ruky a ist preč lebo že PAS deti nechapu že maju ist tym smerom
neboj pas deti chapu ale uprednostnuju svoje potreby, pises ze ma pervazivnu poruchu ale len znaky pas... to je to iste pas a pervazivna porucha su to iste len inak povedane. ja mám 2deti s pas a tiez som na ne praktizovala tento system ako starý otec, aby sa deti naucili pocuvat a robit to co potrebujem v danej chvili ja. niekedy som ich nechala nech sa hodia o zem a revu, inokedy vzala pod pazu a isla s vrestiacim dietatom. stary rodicia to nevedeli roky pochopit. tie ich maniere 😥 obmedzili sme kontakt ked som uz nemala silu vysvetlovat, neskor sme ho znova obnovili. dolezite je aby si dokazala starym rodicom vysvetlit ze dieta ma psychiatricku dg. a ine to nebude. chce to cas a trpezlivost. ale nie vsetko co radia je zle. drzim palceky
@anonym_autor Čo cítiš ty ako matka? Výchova našich rodičov neurobila z nás výchovných ľudí výchovou. Poslúchali sme zo strachu. Malo kto to robil citlivo bez výprasku. Napíš mi prosím konkrétne situácie prečo si myslíš, že je rozmaznaná?
Moja dcéra je HSP tiež tu riešim práve jej správanie. Nikdy nebude fungovať ako bežné dieťa preto na ňu nefungujú bežné výchovné metódy. Ak cítiš tlak okolia poznám to. Pozri si tému z pred pár dní výchova vysoko citlivým detí. Niečo tam možno nájdeš.
@anonym_214803 Takéto rady prosím nepočúvaj hlavne od anonyma. Pokiaľ je diagnóza treba to riešiť podľa jej potrieb. Má tri roky vzdoruje ale musí mať jasne nastavené hranice. To neznamená že sa hodí o zem ideš preč má strach preto uteká potom skúsi zas. Toto nepotrebuješ. Počkaj na diagnózu ak ju ozaj má. Matka to cíti. Okolie len chce aby dieťa spĺňalo nejaké normy tabuľky a podobne.
@anonym_autor z tohto príspevku sa dá povedať len jedno, tvoj otec je popierač psychických diagnóz. Či dieťa bude alebo nebude mať diagnózu, je na odborníkoch, ale dedko si aj tak vždy pôjde svoje 🙂.
PAS zvyknú mať kombinovanú poruchu s NKS, aj sluchové poruchy. Taktiež zvyknú reagovať na zmenu dosť prudko…. Čiže smeruje to k PAS, ale odborník ti povie presne.
Starky hovorí dobre
A čo ako treba robiť, keď dieťa sa hádže o zem... nechať ho a potom mu vysvetliť, že iným smerom sa nejde
A keď chce potom môže rozhodnúť ci si dáme langos alebo pizzu(len ako príklad)
A keby nechapala, že má ísť nejakym smerom, tak by to bolo zakaždým
Starky hovorí dobre
A čo ako treba robiť, keď dieťa sa hádže o zem... nechať ho a potom mu vysvetliť, že iným smerom sa nejde
A keď chce potom môže rozhodnúť ci si dáme langos alebo pizzu(len ako príklad)
@anonym_7267c7 ona to nepochopí a keď je nahnevaná tak ten langoš alebo pizzu mi hodí do ksychtu alebo na zem ..ona keďže nerozpráva ani mi nerozumie ....
@anonym_autor z tohto príspevku sa dá povedať len jedno, tvoj otec je popierač psychických diagnóz. Či dieťa bude alebo nebude mať diagnózu, je na odborníkoch, ale dedko si aj tak vždy pôjde svoje 🙂.
@a0 presne tak to sú títo starí ľudia oni to nepochopia oni len všetko riešiť s bitkou po zadku po rukách ...
@anonym_7267c7 ona to nepochopí a keď je nahnevaná tak ten langoš alebo pizzu mi hodí do ksychtu alebo na zem ..ona keďže nerozpráva ani mi nerozumie ....
@anonym_autor prepáč,zle som prečítala
Pises, že nerozumie...
Ani normalne decko by som nenechala vrestajuce na zemi a neodisla. Nieto dieta, ktore ma zjavne nejaky problem ked nerozprava. 🫣 Ved normalne nech vresti a ked dovresti, tak jej treba vysvetlit, kam sa ide a ze sa tam proste ide a krik je zbytocny. Si treba uvedomit, ake to je pre deti, ktore nevedia hovorit a vyjadrit, co chcu, frustrujuce. Si predstav, ze ty mas 3-4r, nevies hovorit a zaujalo ta v dialke nieco zaujimave a chces sa na to pozriet. 1.nevies to vyjadrit. 2. clovek, co ta ma chranit proste odide, ked reves. Tiez by som bola hotova. Mam dve deti a akoze nikdy som ich nenechala, neopustila ked sa rozculili. To nie, ze lubim a podporujem dieta len ked je dobre. Laska a respekt s podmienkam? Dost na prd.
To ze nerozprava neznamena ze nerozumie. Teda ani ked povies ze ideme jest? Pod sa napit. Dones knihu? Nicomu nerozumie?
To ze nerozprava neznamena ze nerozumie. Teda ani ked povies ze ideme jest? Pod sa napit. Dones knihu? Nicomu nerozumie?
@maryetta nie nerozumie ničomu vôbec

A my ti toto povieme ako? Moze mat znaky, moze mat problem, moze byt rozmaznana,proste je to trojrocne dieta, ktore ma problem komunikovat a ma separacnu uzkost, s toho vsetkeho moze vyrast, alebo sa diagnozy potvrdia a budete s nou spravne pracovat. Odsun ju od tvojich rodicov, ked maju potrebu vam do toho stale kecat... kazde dieta je ine a potrebuje iny pristup, neplati na vsetky to iste... mojmu by tiez bolo uplne jedno, keby ho niekde necham, otocil by sa a siel prec, ani by sa neobzrel v tom veku 🙄