Deti si nepamätajú telefónne čísla rodičov
Nedavna skusenost z Bratislavy: Muz - turista spadol rovno predomnou na zem v nakupnom centre a dostal epilepticky zachvat. Tiekla mu krv z ust, lebo si prehryzol jazyk. Jeho dve deti, cca 10 a 8 rokov zacali kricat, panikarit, plakat. Chlapec, starsi, krical, ze potrebuje OTCOV MOBIL, aby mohol zavolat svoju mamu, ktora s najmladsim babatkom bola niekde v centre.
Ja som chlapcovi teda podala moj mobil a povedala som tu mas, zavolaj vasu mamu.
Bolo síce jasné, že tá mama skôr či neskôr príde, lebo sa to celé odohralo pri vratnici pri východe, ale išlo o to, aby sa deti upokojili, a ak jej zatelefonujú, budú isto menej panikáriť. Hned som volala na tu mladu babu vratnicku, aby volala sanitku, a zavolala, a ludia okolo sa
zhromazdovali, vytvarali okolo muza na zemi volny priestor aby do nicoho nenarazil a aby na neho nikto nestupil, a niektori sme upokojovali to placuce dievcatko ("NECHCEM ABY OTECKO ZOMREL!")
Asi sa to stalo tejto rodine prvykrat lebo deti boli strasne sokovane, mala vrieskala, chlapec stale behal dokolecka.
No a ako som tak
davala moj mobil tomu chlapcekovi, on mi na to ze on NEVIE cislo svojej mamy. Moj mobil mu bol nanic.
Tak som sa priblizila k tomu muzovi na zemi. Mobil mal v zadnom vrecku nohavic. Bol od krvi a metal sa, a ako som mu skusila mobil vziat, maval rukami, udrel ma parkrat.
Nakoniec som mu ale vytiahla ten mobil z vrecka, pricom na mna pani vedla kricala nech sa ho nedotykam.... a na ruke mi ostala jeho krv.
Dala som mobil chlapcovi a on teda zavolal svojej mame.
Potom neskor, ked prisla sanitka, som si povedala, ze to je strasne, ze ved deti predsa vzdy poznaju naspamat cislo svojej mamy, nie?
Ten chlapec bol ale bez mobilu svojho otca uplne strateny.....
Davno ako male decko som raz omylom nechala kluce v byte a vymkla som sa,... nevedela som sa dostat domov.
Ale vedela som hned od susedov ci z telefonnej budky zavolat spamati babke, rodicom, tete, aj kamoskam v inom meste.
@anonym_autor
Ty sa pohorsujes na Tom, že dieťaťu chytí otec záchvat a oni nevie číslo mamy? Ty si teda iná frajerka, gratulujem!
Náš ocino dostal podobný záchvat má dovolenke, číslo som vedela ale v Tom momente som bola rada, že viem ako sa volám! Nieto ešte myslieť na číslo pri takej dráme. Trochu empatie by ti veru nezaškodilo.
Podľa mňa pointa tohto, podľa mňa vymysleného, príbehu mala byť tá, že aká si ty dokonalá a už v detstve si vedela čísla mami, otca, babky, tety a ešte DOKONCA aj kamošiek v inom meste.... No ty si hotový chodiaci telefonny zoznam

No ja keď volám, tak sa na číslo ani nepozerám, len na fotku alebo meno. Načo by som pozerala číslo? Takže neni ani šanca nejaké čísla si zapamätať.
@anonym_autor presne preto vie moje dieťa moje telefonne cislo naspamat od 5 rokov. Meno a Adresu mojej prace, keby som nedvíhala, tam sa vzdy niekomu dovolajú. Ja napriklad muzove neviem naspamat, on moje vie 🤣🤣🤣 co som si tiez povedala, ze si musim zapisat aspon do peňaženky.
Pamätala som si prvé mobilné čísla oboch rodičov, priateľa a naj kamošky. Mnohí časom číslo zmenili, je naozaj nemožné pamätať si stále nové číselné kombinácie. Moje deti majú čísla na mňa, na manžela a na babku v každom ruksačiku, aj ja ich mám napísané a vložené do peňaženky, máme ich pripnuté aj na chladničke, keby náhodou.
Bože ved kolko dospelych nevie ani len svoje cislo. Nie, moj 9 r.syn tiez nevie moje telef.cialo naspamat. A ani otcove. A nevidim na tom nic zle. Ja v 3.triede som tiez nevedela telefonne cisla...a teraz si pamatam. Co je na tom zle?
A hlavne na smrt vystasenemu dietatu vraviet daj cialo mamky...ako halooo?
Kedysi sme si pamatali telefonne cisla, museli sme ich vytacat na retro telefonoch s cifernikom. Tak sme si ich pamatali. Dnes to netreba robit, v inteligentnych telefonoch je cislo uz predvolene, vytukavat netreba, kto by si to pamatal?
Teda ja si pamatam cislo moje, muzove cislo, cisla deti si uz nepamatam😳
Bože ved kolko dospelych nevie ani len svoje cislo. Nie, moj 9 r.syn tiez nevie moje telef.cialo naspamat. A ani otcove. A nevidim na tom nic zle. Ja v 3.triede som tiez nevedela telefonne cisla...a teraz si pamatam. Co je na tom zle?
A hlavne na smrt vystasenemu dietatu vraviet daj cialo mamky...ako halooo?
@anonym_e3da51 veď to nemusí byť práve takáto situácia. Môj syn napr. stratil peňaženku a nevedel sa bez karty na bus a peňazí dostať domov. Mobil samozrejme vybity. Mal asi 10 rokov. Odvtedy moje čislo vysype aj o pol noci.
Baby vy sa smejete, ale keď sa niečo podobné stane, až potom si uvedomíte ako málo stačí, vedieť čislo aspoň na jedného rodiča, najlepšie na oboch, alebo babku, dedka, to je jedno.
@anonym_autor chúda dieťa v tom strese a ty chce aby čísla recitovalo?
mala som 30+ bola tehotná prišlo mi zle v práci, strácala som vedomie, kolegyňa zavolala sanitku, môj mobil zostal v práci, keď mi bolo už lepšie sestrička v nemocnici mi ponúkla možnosť zavolať domov.
Tak sa podrž... nevedela som čislo na manžela ani na mamu...
Nakoniec som zavolala mame, len preto lebo podnikala číslo jej firmy bolo v zlatých stránkach
@anonym_autor Poviem Ti tak, ja vooobec ale vobec neviem z hlavy cisla ani detí ani muza...ja si pamatam len svoje ( mam ho uplne lahke) a to moje deti vedia tiez. A este byvsom ako tak vedela cislo na pevnu linku k nasim, lebo to je cislo ked som este daaavno davno byvala doma. Fakt, ja cisla vobec neviem.
@anonym_autor A teraz si predstav ten horor, že mnohí z nás prežili polovicu života, čiže celé detstvo, bez mobilu. Tragédia, však! 🙂
Ešte keď boli pevné linky, chápem že sa dali zapamätať čísla domov.
Ale v dnešnej dobe 10r deti nemajú mať telefón, nemusia vedieť 10miestne čísla naspamäť. Dôležitejšie je vedieť mená rodičov a adresu bydliska. A v takomto strese a strachu je úplne normálne že si ani nespomenú, ak keby vedeli.
Fakt nechápem, prečo sa pozastavuješ a čuduješ sa. Drvivá väčšina ľudí dospelých si nepamätá svoje čísla , nieto deti rodičovské čísla . Veď sa dá vyhľadať cez net, alebo polícia/ urgent pri prevoze pacienta zistí údaje z dokladov.
@cacianka Takto nejako by som to napisala aj ja🙂 👌
@anonym_autor A ja nechapem, ako sa mozes nadtym pozastavit, ved sama pises,ze deti take nieco zrejme prezili 1x. Navyse okolo nich kopec cudzich ludi, mama niekde v centre a otec bol na tom ocividne dost zle podla toho co sa mu stalo. Podla mna aj keby ten chlapcek to cislo bezne naspamät vedel, tak v takejto silne stresovej situacii by mohol povedat, ze ho nevie, navyse este ked videl svoju sestricku ako tam krici,ze nechce, aby ocko zomrel.
To,ze ty si si pamätala cislo- ad.1 bola si vklude a neslo o zivot pre teba najblizsiemu, a to rodicovi a ad.2 To,ze mas dobru pamät na cisla neznamena,ze to tak maju vsetci, niekto zas moze byt lepsi v niecom inom...Takze do buducna skor nez zalozis temu, skus porozmyslat preco pri takej vyhrotenej situacii nevie dieta cislo na druheho rodica a skus neporovnavat seba s druhymi, bude sa ti aj lahsie zit🤷♀️🙂
@anonym_e3da51 veď to nemusí byť práve takáto situácia. Môj syn napr. stratil peňaženku a nevedel sa bez karty na bus a peňazí dostať domov. Mobil samozrejme vybity. Mal asi 10 rokov. Odvtedy moje čislo vysype aj o pol noci.
Baby vy sa smejete, ale keď sa niečo podobné stane, až potom si uvedomíte ako málo stačí, vedieť čislo aspoň na jedného rodiča, najlepšie na oboch, alebo babku, dedka, to je jedno.
@nelca84 keď neboli mobily, ako si ľudia pomohli ?
Stratili puzdro, niekde zabudli, alebo im ho lapkovia ukradli? Deti či dospelí?
Aj tvoj syn mohol mať záložné kontakty inde v taške, alebo niekde inde
@cacianka Takto nejako by som to napisala aj ja🙂 👌
@anonym_autor A ja nechapem, ako sa mozes nadtym pozastavit, ved sama pises,ze deti take nieco zrejme prezili 1x. Navyse okolo nich kopec cudzich ludi, mama niekde v centre a otec bol na tom ocividne dost zle podla toho co sa mu stalo. Podla mna aj keby ten chlapcek to cislo bezne naspamät vedel, tak v takejto silne stresovej situacii by mohol povedat, ze ho nevie, navyse este ked videl svoju sestricku ako tam krici,ze nechce, aby ocko zomrel.
To,ze ty si si pamätala cislo- ad.1 bola si vklude a neslo o zivot pre teba najblizsiemu, a to rodicovi a ad.2 To,ze mas dobru pamät na cisla neznamena,ze to tak maju vsetci, niekto zas moze byt lepsi v niecom inom...Takze do buducna skor nez zalozis temu, skus porozmyslat preco pri takej vyhrotenej situacii nevie dieta cislo na druheho rodica a skus neporovnavat seba s druhymi, bude sa ti aj lahsie zit🤷♀️🙂
@motylik2559 taká hrdinka, pohoršuje sa že malé decká nevedia naspamäť !
Veď keď je tam niekto trochu pri rozume, tak navrhne / rozdelí úlohy
Dajte pozor aby si pán nerobil hlavu o dlažbu, stĺp, pult, schody, skúste podložiť niečím
Dajte pozor aby pána neokradli
Pána nešacujem kvôli mobilu, načo, veď býva zvyčajne zamknutý pred náhodnými stlačeniami, a hlavne to môže urobiť iba záchranár alebo policajt. Keď už mu idem hľadať mobil, tak poviem okoliu že nechmatam prachy ale iba mobil ( čo by som určite neurobila keď sa metá a ešte by ma zranil) v tomto v prvom rade chránim seba, aby som mohla adekvátne pomôcť a nie sa vystaviť nebezpečiu. ))
Volajte sanitku a políciu , ochranku OC
Ukľudnujem deti, že ockovi ujovia a tety pomôžu, aj ujo lekár, že mu bude lepšie , prejde to,,, maminku pohladame ) počkáme tu a postrážim vás. Nebudem na deti hucat, prečo nevedia číslo na mamu !!
Tie deti ho vedieť nemusia !
@anonym_autor v takych pripadoch sa vola 112 inteligentka na aku sa hras🐝
@anonym_210ef8 V takychto pripadoch sa vola 155 a nie 112. Neviem na co by ti tu boli policajti aj hasici.
112 sa vola ked potrebujes vsetky zachranne zlozky spolu napr. pri autonehodach.
@nelca84 keď neboli mobily, ako si ľudia pomohli ?
Stratili puzdro, niekde zabudli, alebo im ho lapkovia ukradli? Deti či dospelí?
Aj tvoj syn mohol mať záložné kontakty inde v taške, alebo niekde inde
@cacianka veď ja netvrdím, že to bola neriešiteľná situácia, ale bolo by to o dost jednoduchšie. Ale áno, mohol ísť 9 km domov aj pešo.
Beriem, že v autorkinom prípade to bola stresujúca situácia a dieťa by si tak či tak na to číslo zrejme nespomenulo. Ale vo všeobecnosti si tiež myslím, že dieťa by malo vedieť aspoň 1-2 čísla na blízke osoby naspäť. Nikdy nevieš kedy sa môžu zísť. Veď riekanky, básničky sa učíme od útleho detstva, neviem čo je na tom také pohoršujúce. Možno sa nad tým aspoň niekto zamyslí ✌️
Prepáč, ale to je hrozna hlúposť. Nie každý si dokáže pamätať čísla, najmä v dnešnej dobe keď je tých čísiel naozaj veľmi veľa. Keď si bola dieťa ty, tak bolo koľko liniek? Svoje prvé číslo pevnej linky si pamätám do dnes, čísla mojich detí, ktorým sa niekoľko krát menilo číslo si nepamätám ani za nič.
A už vôbec nie v šokujúcej situácii akú zažili tie deti. Už vidím ako v šoku vieš rapotat akékoľvek číslo. 🙄
Okrem toho, ak ma niekto epileptický zachvat, treba ho držať aby si neublížil a čakať kým to prejde. To by mal každý dospely vedieť! A nie hľadať mobil po vreckách zakrvaveného muža a cakat od malých detí že budú rapotat čísla.
Celý príspevok mi príde ako stiahnutý z Facebooku. Vôbec netuším prečo bol epileptik celý od krvi, ešte aj zadné vrecko od nohavíc, kde mal mobil. Mohol mať maximálne rozbitú hlavu.
@anonym_autor doba je iná. Ano v dobe bez mobilov sme vedeli čísla na spamäť. Nikde sme ich nemali uložené, akurát v hlave, alebo v diári. Priznám sa, že tiež neviem čísla rodičov naspamät. Ani svoje firemné. Prečo? Lebo nie som nútena si ich pamätat. Vštky čísla máme v mobile. 8 ročne dieťa ani nemusí mat svoj mobil. Mám neter a synovca 6 a 9 stavím sa, že nevedia číslo na svojich rodičov, lebo to nepotrebujú vedieť.
@anonym_autor Keby ho aj vedelo v tom soku pochybujem,ze by si spomenulo. Nesud. Volakedy sme si pamatali vsetky cisla,ale bola ina doba. Boli sme spolahnuti len na svoju hlavu. Dnes vdaka elektronike mnohi si ledva spomenieme na svoje cisla. V podstate mas pravdu,treba ucit deti aspon zakladne info,aby si pamatali. My sme napr.ucili decka v rodine nase cisla,ked sme isli na dovolenku. Ak sa nedajboze stratia,aby vedeli aspon cisla rodicov. Ci si ich dodnes pamataju,netusim.
Inak ja som raz našla strateného polskeho chlapca na dovolenke. V tom šoku dokázal povedat maximálne svoje krstné meno a koľko má rokov (mal 8), nie este aby som od neho chcela číslo. Našťastie sme rodičov v dave našli.
@anonym_autor ja by som v takej situacii nevedela ani ako sa volám a nie ešte nejaké číslo. Inak, snažila si sa ich aj nejak upokojiť či si ich ešte viac stresovala lebo nevedeli číslo?
To len mne príde príspevok ako vymyslená slohová práca?
A ja si skôr myslím, že to je chyba rodičov lebo majú napísať telefónne čísla na papierik deťom alebo dať na kľúčenku
A nie to v šoku,v strese chcieť čísla
Autorka nemá deti, nemá skúsenosť, takže ten názor je aj taký
Mne to príde tahe zvláštne až vymyslene..to fakt dospelá osoba je pohoršena,že malé dieťa, ktoré je v šoku, nevie telefónne číslo? Veď v takej situácii aj dospelý by zabudol, nehovorím o tom,že teraz málokto vie telefónne číslo na inú osobu, občas dokonca ani vlastne číslo ľudia nevedia 😃
A prehľadávať osobu, ktorá sa zmieta v kŕčoch,to tiež napadne len...ani neviem koho. A len zo zvedavosti..to prečo akože bol dotyčný od krvi na nohaviciach? (Keď teda autorka mala zakrvavenu ruku)
Autorka,keď už,tam si mala toho chlapca upokojovať,nie mu pchať svoj mobil,potom prehľadávať človeka v kŕčoch a ešte sa aj pohorsovat,že dieťa v šoku nevie číslo na svoju mamu 🙈
Celý príspevok mi príde ako stiahnutý z Facebooku. Vôbec netuším prečo bol epileptik celý od krvi, ešte aj zadné vrecko od nohavíc, kde mal mobil. Mohol mať maximálne rozbitú hlavu.
@katkazatka mňa tiež toto prekvapilo...