icon

Elektronická cigareta v rukách neplnoletých detí. Čo robiť?

28. máj 2026

Ahojte,
Prosím o názor, vaše skúsenosti s pubertalnými deťmi...dcera keď mala 13r bola so svojím otcom u jeho frajerky, ktorá má dospelého syna...asi polroka na to som nejak náhodou zbadala v mobile video v správach, ako skúša elektronickú cigaretu s tým dospelym synom tej ženy.
Môj ex to vzal s humorom, že booože, nič sa nestalo, skúšala a je to len elektronická, to ani nesmrdí. Obhajoval frajerku a jej syna...ja som bola tá zlá, ktorá si nepraje, aby tam dcéra chodila... sľúbil, že už na to dohliadne a viac sa to nestane...už som sa viac nedozvedela.
O rok neskôr k nim do triedy prišiel chlapec, stretavali sa aj mimo školy, a náhodou tiež som jej v taške školskej našla elektronickú cigaretu (aj to som musela googliť, čo to je, lebo v živote som to nevidela) , obhajovala sa tým, že to je jeho, len mu to odložila aby mama mu na to neprišla. Zobrala som jej to, on sa k tomu nepriznal. Ani som neriešila.
A odvtedy vždy vždy jej niečo nájdem v taške, raz vapu, raz žuvací tabat, potom nejakú trávu, či čo to bolo. A vždy že to nie je jej. Ja nie som blbá,samozrejme. Teraz má 16r a ja neviem čo mám robiť. Nikto v rodine nefajčí, ani nepije. Vždy som k nej bola otvorená, myslela som, že aj ona, nejavila žiadne problémy, má rada aj môjho manžela, vychádzame normálne, máme spoločné chvíle, aj záujmy. No v tomto ma sklamala.
Pozorujem na nej, že je bledá, zelená, kruhy pod očami, chudá je. A ona tvrdí, že je v pohode, dva dni je normálna a potom zase vidím, že má inú farbu. U psychologičky nič nepovedala, že ona nemá žiaden problém že ona sa s ňou baviť nechce.

anonym_8d15ea
28. máj 2026

Tak je z nej klamárka a treba jej dať aj pocítiť že stratila tvoju dôveru
Jasne, že to čo nájdeš je Jej a roziravky nech si nechá pre niekoho iného

autor
28. máj 2026
@anonym_8d15ea

Tak je z nej klamárka a treba jej dať aj pocítiť že stratila tvoju dôveru
Jasne, že to čo nájdeš je Jej a roziravky nech si nechá pre niekoho iného

@anonym_8d15ea len ako to riešiť. Ja jej to nechcem dovoliť, no počúvam z každej strany, že aj tak to bude robiť poza chrbát.

anonym_104a80
28. máj 2026

Odkiaľ má na to peniaze?

anonym_e9f507
28. máj 2026

@anonym_autor môj názor asi nebude moc populárny, ale bohužiaľ, väčšina sme si tým prešli v 15-17tich, fajčenie, alkohol atď. Jednoducho to tak je. A nie, nikto neprestal, lebo maminka nechce, vtedy mi to bolo u riti. Ak ma ešte kvôli tomu posiela psychológovi, by som ešte náročky opaky robila. Hold, všetci sme nato prišli neskôr.. kedy už fajčenie, atď, nebolo tak cool. Polka prestala, polka fajčila ďalej. Myslím, že toto nie je niečo, čomu sa dá zabrániť, bohužiaľ.

anonym_7c741f
28. máj 2026

@anonym_autor súhlasím s predchádzajúcou správou. Čím viac budeš zakazovať, tým to bude horšie. Hlavne sa pobav o bezpečnom sexe, dohovor jej čo jej hrozí a dúfaj, že z toho vyrastie. S týmto nič nespravíš v tomto veku.

anonym_7c741f
28. máj 2026
@anonym_104a80

Odkiaľ má na to peniaze?

@anonym_104a80 tak asi 16 ročná baba má peniaze preboha

vevesh
28. máj 2026

Priskrtila by som financny rozpocet a sprisnila kontroly tasiek. A za kazde klamstvo den zaracha. A uvidela, aky to ma efekt....

anonym_7c741f
28. máj 2026
@vevesh

Priskrtila by som financny rozpocet a sprisnila kontroly tasiek. A za kazde klamstvo den zaracha. A uvidela, aky to ma efekt....

@vevesh 16 rocnej babe zasahovat zakto do sukromia? Ved je skoro dospela. Vacsina 16 rocnych uz chodia na brigady a maju vlastny prijem.

autor
28. máj 2026

Ja ani už nejdem zakazovať, lebo to nemá význam, skôr mi vadí, že to používa aj doma. Alebo teda, že to nosí domov. Jej otec ma vôbec nepodporí, je mu to jedno.

anonym_1a5ba1
28. máj 2026
@anonym_autor

Ja ani už nejdem zakazovať, lebo to nemá význam, skôr mi vadí, že to používa aj doma. Alebo teda, že to nosí domov. Jej otec ma vôbec nepodporí, je mu to jedno.

@anonym_autor ja ťa úplne chápem, môj syn bude mať 16 rokov, občas mu nachádzam nikotínové vrecúška, povedať si nedá, stále niečo riešime, pred dvomi týždňami mi volali večer z mestskej polície, že ho našli s partiou popíjať a keďže je mladistvý, vzali ho a ja ako zákonný zástupca som si ho musela vyzdvihnúť. Spísali zápis, postúpili to nášmu obecnému úradu a dostali sme predvolanie na ústne pojednávanie, bude to budúci týždeň. Za vinnú som považovaná ja, pretože som mu v tom delikte nezabránila. No ale ktorá matka chodí von s partiou puberťákov? Hrozí mi pokuta, stopnutie rodinných prídavkov atď. Mám 48 rokov, v živote som nemala poťahovačky s úradmi ani nič a teraz kvôli decku, ktoré sa nevmestí do kože, ma budú riešiť. Veľmi som naňho naštvaná. U nás doma nikto nepije a ani nefajčí.

anonym_7c741f
28. máj 2026
@anonym_1a5ba1

@anonym_autor ja ťa úplne chápem, môj syn bude mať 16 rokov, občas mu nachádzam nikotínové vrecúška, povedať si nedá, stále niečo riešime, pred dvomi týždňami mi volali večer z mestskej polície, že ho našli s partiou popíjať a keďže je mladistvý, vzali ho a ja ako zákonný zástupca som si ho musela vyzdvihnúť. Spísali zápis, postúpili to nášmu obecnému úradu a dostali sme predvolanie na ústne pojednávanie, bude to budúci týždeň. Za vinnú som považovaná ja, pretože som mu v tom delikte nezabránila. No ale ktorá matka chodí von s partiou puberťákov? Hrozí mi pokuta, stopnutie rodinných prídavkov atď. Mám 48 rokov, v živote som nemala poťahovačky s úradmi ani nič a teraz kvôli decku, ktoré sa nevmestí do kože, ma budú riešiť. Veľmi som naňho naštvaná. U nás doma nikto nepije a ani nefajčí.

@anonym_1a5ba1 bože to je hrozné, akože my sme toež mladí chlastali, ale asi sme neboli natoľko sprostí, aby sme sa niekomu dali chytiť. Ani rodičia nesmeli vedieť, už vôbec nie polícia. 😃

vevesh
Včera o 05:50
@anonym_7c741f

@vevesh 16 rocnej babe zasahovat zakto do sukromia? Ved je skoro dospela. Vacsina 16 rocnych uz chodia na brigady a maju vlastny prijem.

@anonym_7c741f ano, v pripade cigariet a inych dozivotnych rozhodnuti, ktore ovplyvnuju aj mna (a moje zdravie, moje financie)....

anonym_1a5ba1
Včera o 05:56
@vevesh

@anonym_7c741f ano, v pripade cigariet a inych dozivotnych rozhodnuti, ktore ovplyvnuju aj mna (a moje zdravie, moje financie)....

@vevesh presne tak, ale ťažko to pochopí niekto, kto toto s dieťaťom nezažíva

anonym_1a5ba1
Včera o 06:01
@anonym_7c741f

@anonym_1a5ba1 bože to je hrozné, akože my sme toež mladí chlastali, ale asi sme neboli natoľko sprostí, aby sme sa niekomu dali chytiť. Ani rodičia nesmeli vedieť, už vôbec nie polícia. 😃

@anonym_7c741f no nie je to sranda, teraz sa na tieto veci dáva veľký pozor, policajti hovorili, že budeme pod dozorom sociálky a v prípade, že sa to stane znovu, skončí na detskej psychiatrii

autor
Včera o 09:07
@anonym_1a5ba1

@anonym_1a5ba1 presne o to mi ide. Že za každý prúser sme zodpovední mi, oni tomu nechcú rozumieť. Veď booože, šak aj ona kúri, šak aj on pije a jeho rodičia sú s tým v pohode, ja keď toto počujem, ...mám chuť na seba volať políciu, lebo buď ju prizabijem, alebo jej dačo urobím...
Mňa najviac hnevá, že sa tvári v pohode, maminka moja, hihi haha a keď sa udeje niečo, tak je drzá jak opica a ešte pozerá tak pripečene na mňa, že šak sa vykrič, raz sa ukľudníš a mňa to dokáže vytočiť neskutočne. Vždy sme mali super vzťah, a teraz neviem čo sa deje, či chce zapadnúť, či už je závislá.

anonym_7c741f
Včera o 09:43
@anonym_autor

@anonym_1a5ba1 presne o to mi ide. Že za každý prúser sme zodpovední mi, oni tomu nechcú rozumieť. Veď booože, šak aj ona kúri, šak aj on pije a jeho rodičia sú s tým v pohode, ja keď toto počujem, ...mám chuť na seba volať políciu, lebo buď ju prizabijem, alebo jej dačo urobím...
Mňa najviac hnevá, že sa tvári v pohode, maminka moja, hihi haha a keď sa udeje niečo, tak je drzá jak opica a ešte pozerá tak pripečene na mňa, že šak sa vykrič, raz sa ukľudníš a mňa to dokáže vytočiť neskutočne. Vždy sme mali super vzťah, a teraz neviem čo sa deje, či chce zapadnúť, či už je závislá.

@anonym_autor puberta sa deje. Moja mama by ti vedela porozprávať 🙂 proste musíš prežiť. Po 20 to začne dostávať rozum.

vevesh
Včera o 10:07
@anonym_autor

@anonym_autor sucitim a predychavat- ako pri porode🫣🫣🫣ono to prejde, niekto ma divokejsiu pubertu, niekto menej divoku. Ale tam, kde som ja zodpovedna, som aj tvrda....ak by co by, sedim ja, nie dieta. A ked mi vezmu pridavky, tak ja sa musim o zivbytie dietata starat, nikto mi nic nedaruje a ako bonus ma este stat zpokutuje....🙄🙄a toto vtlkam detom aj do hlavy, aby pouzivali aj rozum a partia nie je vsetko. Nemam nic, ak oskusa, ale zalezi co, kedy, kde a ci to je z vlastneho popudu alebo z donutenia. Napriklad drogy neakceptujem vobec. Ono je najtazsie dosiahnut ten stred vychovy, aby chapali preco a aby sa zrazu v 18tke neutrhli z retaze, lebo uz maju 18...🙃🙃

anonym_f9ecdf
Včera o 19:07
@anonym_autor

@anonym_autor fu, akože ťažké a náročné, človek sa musí ovládať. A vieš čo, nemusis dokonale, môžeš aj vypustiť trochu pary, povedať ako ťa to štve, ako míňa peniaze, ktoré ty zarabas a v dobrej viere dávaš, dúfam, že si kúpi niečo iné, ako si ničí zdravie, robí nesprávne návyky, možno nie hned ale niekde to v nej ostane. Nemusis to opakovať 10x, aké aspoň raz to normálne dostať zo seba von, regulované, nie v tom najväčšom hneve.

Zároveň chápeš, že skúša, možno chce zapadnúť do partie.. no čo by chcela o päť rokov? Aky je jej cieľ? Byt flakacka s cigaretou v ruke, pohárom piva, unudena, možno sfetovana (to menenie farieb ma fakt vystrašilo)? Alebo chce byt zdravá, vitálna, plná energie, nadšenia a plánov?
Zakazovať nie, ani tresty nie, možno sprísniť niektoré pravidla (tu vidím fakt ako nešťastnú protiváhu otca, ale s tým nič neurobíš, zbytočne sa hádať, presviedčať, nemáš na neho dosah) a dôsledky. Nie prehnane. Ty nepotrebuješ momentálne boj a vyhrať. Ty potrebuješ opäť dôveru medzi vami a funkčný, normálny vzťah, nie oduty tvare, klamstvá a hru na mamičku a jej dcerusku.
Ak bude fajn chvíľa, normálne by som začala bez odsudzovania… vieš, zbytočne klamať, robíš si trochu starosti, možno sa opýtať, kde kupuje, či fajčia aj ini, ako často.. (proste skôr kamoska, dovernicka), potom jemne či v tom je viac ako len cigarety (úprimne toho by som sa bála oveľa viac).

autor
Dnes o 06:57
@anonym_f9ecdf

@anonym_autor fu, akože ťažké a náročné, človek sa musí ovládať. A vieš čo, nemusis dokonale, môžeš aj vypustiť trochu pary, povedať ako ťa to štve, ako míňa peniaze, ktoré ty zarabas a v dobrej viere dávaš, dúfam, že si kúpi niečo iné, ako si ničí zdravie, robí nesprávne návyky, možno nie hned ale niekde to v nej ostane. Nemusis to opakovať 10x, aké aspoň raz to normálne dostať zo seba von, regulované, nie v tom najväčšom hneve.

Zároveň chápeš, že skúša, možno chce zapadnúť do partie.. no čo by chcela o päť rokov? Aky je jej cieľ? Byt flakacka s cigaretou v ruke, pohárom piva, unudena, možno sfetovana (to menenie farieb ma fakt vystrašilo)? Alebo chce byt zdravá, vitálna, plná energie, nadšenia a plánov?
Zakazovať nie, ani tresty nie, možno sprísniť niektoré pravidla (tu vidím fakt ako nešťastnú protiváhu otca, ale s tým nič neurobíš, zbytočne sa hádať, presviedčať, nemáš na neho dosah) a dôsledky. Nie prehnane. Ty nepotrebuješ momentálne boj a vyhrať. Ty potrebuješ opäť dôveru medzi vami a funkčný, normálny vzťah, nie oduty tvare, klamstvá a hru na mamičku a jej dcerusku.
Ak bude fajn chvíľa, normálne by som začala bez odsudzovania… vieš, zbytočne klamať, robíš si trochu starosti, možno sa opýtať, kde kupuje, či fajčia aj ini, ako často.. (proste skôr kamoska, dovernicka), potom jemne či v tom je viac ako len cigarety (úprimne toho by som sa bála oveľa viac).

@anonym_f9ecdf ona nevie. Jej odpoveď, že nevie prečo to robí, že nedokáže povedať nie keď jej núkajú.

anonym_b09395
Dnes o 15:08

Treba ísť do lekárne a kúpiť test či niečo neberie. Neviem ako sa to presne volá, v lekárni vám presne poradia. A mladej treba povedať, že sa jej každý deň bude robiť test. A ak sa zistí, že berie aj niečo iné, tak ju zoberiete k policajtom. Toto pomohlo kamarátke, syn jej robil to isté. Nepomohlo žiadne dohováranie. Kúpili sa tie testy a toho sa už mladý zľakol.