Hygiena pri styku s novorodencom: Ako trvať na čistých rukách?
Máme novorodenca, teraz má 11 dní, a ja trvám na Tom aby ktokoľvek,kto by chcel malú chytať, si najprv umyl ruky. Ja si myslím že to je samozrejmosť. Sama som si umývala automaticky ruky predtým než som sa išla dotknúť nejakého bábätka.
Je mi to vrcholne trápne čo teraz napíšem, ale už dávno som si všimla, že moji rodičia si neumyvaju ruky po použití toalety. Chytajú všetko možné počas dňa do ruky a čerešnička na torte je keď si neumyju ruky po toalete. Ja neviem ako to vysvetliť... Včera bol otec u nás na návšteve a prvé čo som mu povedala bolo, že ak chce chytiť malú, nech si ide najprv umyť ruky. Nešiel.. ja som ju mala u seba na rukách a on ju len hladkal po nožičke alebo za kolienko cez oblečenie. Následne som ho ešte asi 2x upozornila nech si umyje ruky keď ju bude chcieť chytať. Mala si strká veľmi často ruky do úst. Otec potom šiel na toaletu a z toalety hneď prišiel naspäť do obývačky takze si neumyl ruky lebo umývadlo máme v kúpeľni a tam nešiel. Už som začínala chytať amok że ako mám vysvetliť dospelému človeku takú základnú hygienickú záležitosť a zvlášť ak by mal chytať novorodenca. A moja mama toto isté. Tiež som si už dávno všimla že si neumyva ruky, je to hnus podľa mňa. Dokonca ani na verejných záchodoch si neumyje. Naposledy sme takto boli v kine a išli sme obidve na wc , ja som výška skôr, umyla si ruky a ona len vyšla z wc a že ideme. Mama ešte nebola pozrieť mali ale aj ona príde a moja prvá požiadavka bude aby si umyla ruky. Ona je tak trošku prchká a obávam sa že keď jej to zdôraznim tak bude kukať že čo robím drámu. A tiež sa obávam že na ňu vyskočím že jej nedám malú lebo si nevie ani po toalete umyť ruky. Ponúkla sa mi že mi môže niekedy mali aj postrážiť ak by som niekde potrebovala ísť lenže ja keď si predstavím že si neumyva ruky a nechám ju s malou samú tak som si istá že má neposluchne a neumyje si tie ruky v mojej neprítomnosti. Jej to príde v poriadku lebo keby nie, tak dodržiava hygienu. Je to humus podľa mňa. Aj včera keď bol otec u nás a odchádzal, podal mi ruku na rozlucenie a hneď keď som zatvorila dvere som si ich utekala vydezinfikovať. Neviem ako sa mám voči nim zachovať. Mám sto chutí im vykričať že si neumyvaju ruky a že teda nedám im malú.
chapem ta, nezavidim, rodicov uz nepreonacis
asi len opakovat, zdoraznovat, pokojne a dokola
ja som mala tiez par navstev deti, kde si neumyli ruky a prisli pritom z nemocnice a nakupaku - cele zle
ale ked sa niekedy pozeram na verejnych zachodoch, ze kolko zien si ruky neumyje po vyjdeni z kabinky - mlade, stare, vsetky - tak zasnem, neviem, kde soudruzi udelali chybu ozaj
Trvala by som na umytí aj keby traktory padali, aj keby sa nahnevali, mali uraziť alebo nenavštevovať dieťa.
Dobry hnus…no musis ich to jedine naucit a malu by som u nich nenechavala, vsak to aj ked jedlom budu krmit a tak…otras 😵💫
keď prídu hneď pri dverách ich olej kýbĺom dezinfekcie. Namoč im tam aj hlavy.
počas corony nosili lekári také obleky - skús zohnať, možno pomôže.
hormóny s tebou riadne trepú.
chapem ta, nezavidim, rodicov uz nepreonacis
asi len opakovat, zdoraznovat, pokojne a dokola
ja som mala tiez par navstev deti, kde si neumyli ruky a prisli pritom z nemocnice a nakupaku - cele zle
ale ked sa niekedy pozeram na verejnych zachodoch, ze kolko zien si ruky neumyje po vyjdeni z kabinky - mlade, stare, vsetky - tak zasnem, neviem, kde soudruzi udelali chybu ozaj
@anonym_429c17 áno toto ma zaráža... Nechápem.. veď by som sa bála že niečo chytím
Trvala by som na umytí aj keby traktory padali, aj keby sa nahnevali, mali uraziť alebo nenavštevovať dieťa.
@thereisabear no 3x som to otcovi zdôraznila a proste si nešiel umyť tie ruky. Ale ani si nevzal malú. A nedala by som mu ju na ruky bez umytia rúk aj tak. Ale môj mozog mi to neberie a ja len rozmýšľam či mám byť hnusná a povedať im do očí že aké to je humusacke že si neumyvaju ruky a zvlášť ak by chceli chytať dieťa
Dobry hnus…no musis ich to jedine naucit a malu by som u nich nenechavala, vsak to aj ked jedlom budu krmit a tak…otras 😵💫
@cyberk no veď toho sa najviac obávam. Že budem potrebovať postrážiť niekedy malú a keď si predstavím že si neumyvaju ruky tak sa dosť bojím.
@anonym_autor ja by som trvala na tom, že si po príchode zvonku a po použití wc umyjú ruky aj keby nešlo o novorodenca. Normálne ako malé dieťa by som otca / mamu vzala do kúpeľne, pustila im vodu, strčila do rúk mydlo a počkala. Nerozumiem, to k nim prišlo takto na staré kolená, alebo to bolo tak vždy?
@anonym_8989df neviem či máš deti lebo ťa nepoznám ale ak náhodou ano tak verím tomu že si čakala kto kedy pôjde na wc a chytí ti dieťa za rúčky ktoré si následne dá do úst plne baktérií 👏 to nemá a mojimi hormónmi nič spoločné. To sú základné hygienické návyky
Bola by som kľudne hnusná. Podľa mňa to je základná vec, nič nadštandardné od nich nechceš. Mne by to aj bez dieťaťa prekážalo.
Nezavidim ti.Otec môjho manžela to mal podobne.Mozno vyzniem ako krava, ale po jeho odchode, som dezinfikovala kľučky, stôl, stoličku, ktorú si pritiahol... skrátka, všetko,lebo on veru neumyval ruky nikdy,jedine, že ich mal od hliny,oleja,sadzi.Navsteva wc, príchod zvonka,posadenie sa k jedlu nebol dôvodom na to,aby si umyl ruky
@anonym_8989df ak ti niekto nakazi par dnove-tyzdnove dieta nejakou fajnovou chorobou, hned by si inac pisala, ze hormony....odkedy sa podarilo mojim rodicom nakazit skrz nespravnu hygienu moje dieta a stravili sme vdaka tomu vianoce na infekcnom namiesto s nimi v klude domova (a potom som hned odchadzala domov, takze si babo ani neuzili), umyvaju ruky, len co na nich krivo pozriem....mne je jedno, co robia doma, pri detoch vyzadujem aspon minimalnu hygienu🤐
Nemusíš byť hnusná len trvaj na svojom. Je to tvoj domov a tvoje dieťa. Keď si nechcú umývať ruky doma je to ich vec. Keď si ich neumyjú u teba je to už tvoja vec. Prípadné choroby budeš riešiť ty.
No pozri, rodicov uz asi neprevychovas, ale zakladna hygiena musi byt.. takze trvat na svojom, ze ak si chcu malu podrzat, umyte ruky su samozrejmostou
Fuj toto mam aj u svokrovcov. Po wc si sice umyvaju ale to je tak vsetko ak pridu domov odniekial vobec to u nich nie je automatika ako u nasich napr a ako to robim aj ja s muzom. Detto ak su chori - ja som od nasich zvyknuta na pravidelnu hygienu ruk, ak je niekto chory umyvaju sa napr vtedy aj kazdy den doma klucky a uchytky pod. Tam mozem snivat :D kazdopadne som to nechala na muza - ten ich pred kazdym kontaktom zbuzeruje a idu sa umyt. Vybafco. Ze sa to nauvia sami neocakavam
Dieta by som ich do ruk bez umytia nedala ak vies aki su - tvoje doeta tvoja zodpovednost!
Pozerám, že je tu normálne zraz germofobikov....😨😨
Nabudúce keď prídu, otvor im dvere a osobne ich odprevad do kúpeľky, kde na nich osobne dohliadneš ako si umyjú ruky. Je to humus, aby si dospelý človek po príchode zvonku neumyl ruky, nehovoriac o toalete.
@anonym_1996ae cize ty si utries zadok a neumyjes si potom ruky?
@anonym_8989df neviem či máš deti lebo ťa nepoznám ale ak náhodou ano tak verím tomu že si čakala kto kedy pôjde na wc a chytí ti dieťa za rúčky ktoré si následne dá do úst plne baktérií 👏 to nemá a mojimi hormónmi nič spoločné. To sú základné hygienické návyky
@anonym_autor
to bude presne, ze trafena hus zagaga - zjavne si tento anonym 898.. tiez ruky neumyva
@anonym_8989df to nie su hormóny ale základ.. veď už male deti sa učia že po použití WC a príchode z vonku si treba umyť ruky ale ty asi tiež nepoznáš základy hygieny..
@anonym_8989df Skor trepu tebou.
@anonym_autor kup par dezinfekcii a maj ich v kuchyni, obyvacke, aby to bolo pre nich jednoduche si vydezinfikovar ruky. Vies, v kupelni mozu pustit vodu a aj tak si ruky neumyt alebo to odflaknut...
Fuj, to je nechutne. Ved male deti sa v skolke ucia, ze po prichode z vonku alebo ked pouziju WC, ze si idu mydlom umyt ruky. Takze ak by toto robili moji rodicia, tak akoze ziadne dieta by nechytali. Ked my sme mali babatka, kazda navsteva si okamzite isla umyt ruky uplne bez upozornenia. Mne sa vcera narodila neterka a uz dnes som detom vysvetlovala, ako si musia vzdy pred chytatim babatka umyt poriadne s mydlom rucky.
@anonym_1996ae áno. Lebo ty by si bola úplne v pohode s tým že človek ide na wc, drží si v rukách penis, možno mu aj nejaké kvapky moču ostanú na rukách, ruky si neumyje ale chytal by tvojho novorodenca za rúčky ktoré si následne dá do úst. Ty budeš asi jedna z tých ktorej by nevadilo že si tvoje dieťa bude dávať do úst rúčky plne baktérií 👏
@anonym_autor kup par dezinfekcii a maj ich v kuchyni, obyvacke, aby to bolo pre nich jednoduche si vydezinfikovar ruky. Vies, v kupelni mozu pustit vodu a aj tak si ruky neumyt alebo to odflaknut...
@anonym_394752 mám v kuchyni sanytol mydlo a aj fľaštičku z dezinfekciou a tam som ho posielala umyť si ruky ale nešiel . No hanbila som sa aj pred manželom že nevedel ísť urobiť tak základnú vec. Svokra zase keď prišla tak prvé čo urobila že si išla umyť ruky.
Nezavidim ti.Otec môjho manžela to mal podobne.Mozno vyzniem ako krava, ale po jeho odchode, som dezinfikovala kľučky, stôl, stoličku, ktorú si pritiahol... skrátka, všetko,lebo on veru neumyval ruky nikdy,jedine, že ich mal od hliny,oleja,sadzi.Navsteva wc, príchod zvonka,posadenie sa k jedlu nebol dôvodom na to,aby si umyl ruky
@anonym_570362 ufff.. vidím že sa to nedeje len u nás ale bude veľa takých ľudí. Aj tu v diskusii sa ukázalo ze sú medzi nami . Hnus. Nikdy predtým som to neriešila, ja som si vždy ruky umyla aj keď som podala ruku niekomu kto si ich neumyva ale odkedy mám dieťa tak mám obavu aby sme neskončili v nemocnici jedného dňa
@anonym_570362 ufff.. vidím že sa to nedeje len u nás ale bude veľa takých ľudí. Aj tu v diskusii sa ukázalo ze sú medzi nami . Hnus. Nikdy predtým som to neriešila, ja som si vždy ruky umyla aj keď som podala ruku niekomu kto si ich neumyva ale odkedy mám dieťa tak mám obavu aby sme neskončili v nemocnici jedného dňa
@anonym_autor Je to o to smutnejšie, že v každej domácnosti je tecuca voda.Staci otočiť kohútikom, natlačiť mydlo z dávkovača, trochu posuchat ruku o ruku a je to
Si na najlepšej ceste totalne zničiť decku imunitu. Neprimerané dezinfikovanie, umyvanie rúk pre každú blbosť a pod. spôsobujú len to, že imunita klesá, v horšom prípade sa začne bujačiť sama na sebe. To sa prejavuje autoimunitnými chorobami. Zas netvrdím, že treba dieťa chytať obsratými rukami, alebo rukami od hnoja, či od surového mäsa, to nie...
Ale ako sa také bábätko, ktoré má nula dni narodí? V sterilnej bubline? Sotva, však? Je to masaker, krv, jatky, hocikedy aj moč a stolica matky. To dieťa to proste prežije. Imunitu má slabú, ale vybuduje ju len tak, že bude bojovať s bakteriami a vírusmi.
Takže priamo by som dieťa samozrejme nechytal špinavými rukami, ale ani až tak to neprežíval jak ty. Urobíš viac škody jak úžitku.
Samozrejme, pokiaľ ide o zdravé dieťa, ak má nejaké choroby a problémy, vtedy je to o inom (sám som mal najmenšieho v inkubáči, tak viem čo to je)
Si na najlepšej ceste totalne zničiť decku imunitu. Neprimerané dezinfikovanie, umyvanie rúk pre každú blbosť a pod. spôsobujú len to, že imunita klesá, v horšom prípade sa začne bujačiť sama na sebe. To sa prejavuje autoimunitnými chorobami. Zas netvrdím, že treba dieťa chytať obsratými rukami, alebo rukami od hnoja, či od surového mäsa, to nie...
Ale ako sa také bábätko, ktoré má nula dni narodí? V sterilnej bubline? Sotva, však? Je to masaker, krv, jatky, hocikedy aj moč a stolica matky. To dieťa to proste prežije. Imunitu má slabú, ale vybuduje ju len tak, že bude bojovať s bakteriami a vírusmi.
Takže priamo by som dieťa samozrejme nechytal špinavými rukami, ale ani až tak to neprežíval jak ty. Urobíš viac škody jak úžitku.
Samozrejme, pokiaľ ide o zdravé dieťa, ak má nejaké choroby a problémy, vtedy je to o inom (sám som mal najmenšieho v inkubáči, tak viem čo to je)
@thirstymonk Potom naco su v obchodoch rukavice na pecivo, ked ako dospeli mame mat vybudovanu top imunitu?
Ak ti raz dieta dostane zltacku a skonci na par tyzdnov v nemocnici ako to moje, budes si ruky pucovat x-krat denne.

@anonym_autor treba pekne zdôrazniť ze je to male babatko bez imunity a ked ho chcu chytat alebo za rucky, najprv umyt ruky .. fungovali sme tak aj my a tiez sme vela členom z rodiny museli prizvucit ked prisli ze najprv umyt ruky ved idu k malemu babatku ..nikto sa neurazil ..