icon

Hygiena pri styku s novorodencom: Ako trvať na čistých rukách?

Dnes o 12:27

Máme novorodenca, teraz má 11 dní, a ja trvám na Tom aby ktokoľvek,kto by chcel malú chytať, si najprv umyl ruky. Ja si myslím že to je samozrejmosť. Sama som si umývala automaticky ruky predtým než som sa išla dotknúť nejakého bábätka.
Je mi to vrcholne trápne čo teraz napíšem, ale už dávno som si všimla, že moji rodičia si neumyvaju ruky po použití toalety. Chytajú všetko možné počas dňa do ruky a čerešnička na torte je keď si neumyju ruky po toalete. Ja neviem ako to vysvetliť... Včera bol otec u nás na návšteve a prvé čo som mu povedala bolo, že ak chce chytiť malú, nech si ide najprv umyť ruky. Nešiel.. ja som ju mala u seba na rukách a on ju len hladkal po nožičke alebo za kolienko cez oblečenie. Následne som ho ešte asi 2x upozornila nech si umyje ruky keď ju bude chcieť chytať. Mala si strká veľmi často ruky do úst. Otec potom šiel na toaletu a z toalety hneď prišiel naspäť do obývačky takze si neumyl ruky lebo umývadlo máme v kúpeľni a tam nešiel. Už som začínala chytať amok że ako mám vysvetliť dospelému človeku takú základnú hygienickú záležitosť a zvlášť ak by mal chytať novorodenca. A moja mama toto isté. Tiež som si už dávno všimla že si neumyva ruky, je to hnus podľa mňa. Dokonca ani na verejných záchodoch si neumyje. Naposledy sme takto boli v kine a išli sme obidve na wc , ja som výška skôr, umyla si ruky a ona len vyšla z wc a že ideme. Mama ešte nebola pozrieť mali ale aj ona príde a moja prvá požiadavka bude aby si umyla ruky. Ona je tak trošku prchká a obávam sa že keď jej to zdôraznim tak bude kukať že čo robím drámu. A tiež sa obávam že na ňu vyskočím že jej nedám malú lebo si nevie ani po toalete umyť ruky. Ponúkla sa mi že mi môže niekedy mali aj postrážiť ak by som niekde potrebovala ísť lenže ja keď si predstavím že si neumyva ruky a nechám ju s malou samú tak som si istá že má neposluchne a neumyje si tie ruky v mojej neprítomnosti. Jej to príde v poriadku lebo keby nie, tak dodržiava hygienu. Je to humus podľa mňa. Aj včera keď bol otec u nás a odchádzal, podal mi ruku na rozlucenie a hneď keď som zatvorila dvere som si ich utekala vydezinfikovať. Neviem ako sa mám voči nim zachovať. Mám sto chutí im vykričať že si neumyvaju ruky a že teda nedám im malú.

Strana
z2
anonym_767ebb
•
Dnes o 16:40
@anonym_autor

@anonym_1996ae áno. Lebo ty by si bola úplne v pohode s tým že človek ide na wc, drží si v rukách penis, možno mu aj nejaké kvapky moču ostanú na rukách, ruky si neumyje ale chytal by tvojho novorodenca za rúčky ktoré si následne dá do úst. Ty budeš asi jedna z tých ktorej by nevadilo že si tvoje dieťa bude dávať do úst rúčky plne baktérií 👏

@anonym_autor a to si nevidela, ked si doma byvala?...a nevadilo ti to? mne by to vadilo aj u rodicov v jednej domacnosti...

thirstymonk
•
Dnes o 16:41
@mandzula

@thirstymonk Potom naco su v obchodoch rukavice na pecivo, ked ako dospeli mame mat vybudovanu top imunitu?
Ak ti raz dieta dostane zltacku a skonci na par tyzdnov v nemocnici ako to moje, budes si ruky pucovat x-krat denne.

@mandzula Ak dostane žltačku, tak určite nebudú na vine tvoje nevydezinfikovane ruky. :D JA som proti všetkym hepatitidam očkovany, takže odomňa nedostane nikto nič. :D

Akože chapem, len som chcel povedať, že netreba prehaňať.

thirstymonk
•
Dnes o 16:44
@anonym_autor

@anonym_1996ae áno. Lebo ty by si bola úplne v pohode s tým že človek ide na wc, drží si v rukách penis, možno mu aj nejaké kvapky moču ostanú na rukách, ruky si neumyje ale chytal by tvojho novorodenca za rúčky ktoré si následne dá do úst. Ty budeš asi jedna z tých ktorej by nevadilo že si tvoje dieťa bude dávať do úst rúčky plne baktérií 👏

@anonym_autor Celý vzduch je plný baktérií a každým nádychom ich prijmeš do tela miliardu. Ono tak trošku ide aj o to, že aké to sú baktérie.

Inak keď už sme pri týchto penisoch, mne príde oveľa hygienickejšie si ruky neumývať na verejných hajzloch, ak tam, kde nie je voda na fotobunku. To aký má význam, "zabakteriovanymi" rukami chytiť páku baterie, alebo ventil, umyť si ruky a hneď znova chytiť ten špinavý ventil/paku? A potom ešte kľučku špinavu.

Teda na výber máš len to, že si trimeš svojho kapitána a prežiješ to, alebo si ruky síce umyješ, ale hneď si ich aj zašpiníš "inými" kapitánmi, ktoré sú nanesené na kľučke, dverách, batérií a pod.

Inak fajna fekalna debata. Dobrú chuť :D

mandzula
•
Dnes o 16:46
@thirstymonk

@mandzula Ak dostane žltačku, tak určite nebudú na vine tvoje nevydezinfikovane ruky. :D JA som proti všetkym hepatitidam očkovany, takže odomňa nedostane nikto nič. :D

Akože chapem, len som chcel povedať, že netreba prehaňať.

@thirstymonk Na vine budu ruky vsetkych tych, co nie su schopni si ich umyt po srani a potom tych, co pochytaju nimi obchytkane klucky a kosiky a donesu mi to domov. Napriklad na ruky babatka, ktore si ich strci do ust. Ty ockovany si, ini nie su, tych treba chranit - jednodychym umytim ruk.

mandzula
•
Dnes o 16:49
@thirstymonk

@anonym_autor Celý vzduch je plný baktérií a každým nádychom ich prijmeš do tela miliardu. Ono tak trošku ide aj o to, že aké to sú baktérie.

Inak keď už sme pri týchto penisoch, mne príde oveľa hygienickejšie si ruky neumývať na verejných hajzloch, ak tam, kde nie je voda na fotobunku. To aký má význam, "zabakteriovanymi" rukami chytiť páku baterie, alebo ventil, umyť si ruky a hneď znova chytiť ten špinavý ventil/paku? A potom ešte kľučku špinavu.

Teda na výber máš len to, že si trimeš svojho kapitána a prežiješ to, alebo si ruky síce umyješ, ale hneď si ich aj zašpiníš "inými" kapitánmi, ktoré sú nanesené na kľučke, dverách, batérií a pod.

Inak fajna fekalna debata. Dobrú chuť :D

@thirstymonk Otvoris paku, umyjes si ruky, utries si ich, ja napriklad svojou vreckovkou, nou zatvorim paku. Dvere si vykopnem nohou, otvorim laktom. Ak to nejde, mam v kabelke dezinfekcny gel. Nikdy v zivote by som z verejneho hajzla nevysla bez umytia ruk.

thirstymonk
•
Dnes o 16:53
@mandzula

@thirstymonk Otvoris paku, umyjes si ruky, utries si ich, ja napriklad svojou vreckovkou, nou zatvorim paku. Dvere si vykopnem nohou, otvorim laktom. Ak to nejde, mam v kabelke dezinfekcny gel. Nikdy v zivote by som z verejneho hajzla nevysla bez umytia ruk.

@mandzula Pri ženach je to kuštik ine, samozrejme.

mandzula
•
@thirstymonk

@mandzula Pri ženach je to kuštik ine, samozrejme.

@thirstymonk S umytim ruk presne take iste.

thirstymonk
•
@mandzula

@thirstymonk Na vine budu ruky vsetkych tych, co nie su schopni si ich umyt po srani a potom tych, co pochytaju nimi obchytkane klucky a kosiky a donesu mi to domov. Napriklad na ruky babatka, ktore si ich strci do ust. Ty ockovany si, ini nie su, tych treba chranit - jednodychym umytim ruk.

@mandzula Presne tak, ale s tým treba rátať. Že na verejných hajzloch si ruky umyje kde-tu jeden. Akože ja si umývam, pokiaľ je voda na fotobunku, idealne aj dvere. Ak nie, tiež ich vykopnem, ak treba ťahať, ťahám za horný okraj. Často majú kľučku len pre dekoračný efekt, ale nefunguje.

sovica
•
Dnes o 16:54
@anonym_1996ae

Pozerám, že je tu normálne zraz germofobikov....😨😨

@anonym_1996ae Nikto tu netrpí germofóbiou. Ale umyť si ruky po pobyte mimo domu, po použití WC a pri kontakte s novorodencom je úplne základný hygienický návyk. 80% infekčných chorôb sa prenáša práve rukami. Novorodenec nemá ešte dostatočne vyvinutú imunitu a nedokáže ešte bojovať s baktériami alebo vírusmi, ktoré by dospelému človeku neublížili, ale u novorodenca môžu vyvolať závažné a niekedy aj život ohrozujúce stavy.
@thirstymonk Ty si tiež trošku doštuduj, ak sa ti zdá umývanie rúk po použití toalety ako blbosť.
@anonym_autor Ja ťa úplne chápem. Normálne to rodičom vysvetli. Ak nepochopia, posaď ich pred notebook a vygoogli, čo hovoria odborníci. Aké choroby môžu chytiť, ak si nebudú umývať ruky a čo všetko môžu neumytými rukami preniesť na svoje vnúča. A potom by som sa ich opýtala, či naozaj pochopili, prečo od nich vyžaduješ umývanie rúk.

mandzula
•
Dnes o 16:56
@thirstymonk

@mandzula Presne tak, ale s tým treba rátať. Že na verejných hajzloch si ruky umyje kde-tu jeden. Akože ja si umývam, pokiaľ je voda na fotobunku, idealne aj dvere. Ak nie, tiež ich vykopnem, ak treba ťahať, ťahám za horný okraj. Často majú kľučku len pre dekoračný efekt, ale nefunguje.

@thirstymonk Ved s tym ratame, ze su aj prasce, a preto ziadame, aby si ludia po prichode k nam domov umyli ruky, ktorymi si na verejnych wc drzali svoje pohlavne organy.

autor
•
Dnes o 17:09
@thirstymonk

Si na najlepšej ceste totalne zničiť decku imunitu. Neprimerané dezinfikovanie, umyvanie rúk pre každú blbosť a pod. spôsobujú len to, že imunita klesá, v horšom prípade sa začne bujačiť sama na sebe. To sa prejavuje autoimunitnými chorobami. Zas netvrdím, že treba dieťa chytať obsratými rukami, alebo rukami od hnoja, či od surového mäsa, to nie...

Ale ako sa také bábätko, ktoré má nula dni narodí? V sterilnej bubline? Sotva, však? Je to masaker, krv, jatky, hocikedy aj moč a stolica matky. To dieťa to proste prežije. Imunitu má slabú, ale vybuduje ju len tak, že bude bojovať s bakteriami a vírusmi.

Takže priamo by som dieťa samozrejme nechytal špinavými rukami, ale ani až tak to neprežíval jak ty. Urobíš viac škody jak úžitku.

Samozrejme, pokiaľ ide o zdravé dieťa, ak má nejaké choroby a problémy, vtedy je to o inom (sám som mal najmenšieho v inkubáči, tak viem čo to je)

@thirstymonk ja prežívam hlavne to že si naši neumyvaju ruky po toalete. Jasne že si nebude nikto každú minútu dezinfikovať ruky, to ani ja. Ale keď raz viem že si otec nikdy neumyva ruky po toalete a prišiel na návštevu a proste si ich po príchode neumyl, potom išiel na wc a neumyl si ich, tak to už riešim.

anonym_271fd4
•
Dnes o 17:44

Tak choď s ním do kúpeľne a umyť
Ale podľa mňa nieje dobrý nápad rodičov kvôli tomu ponižovať 🤔

anonym_19aa44
•
Dnes o 17:46

Bola som za trápnu premotivovanú superhygienickú matku,ale všetky návštevy som odviedla do kúpeľne, ukázala im mydlo a čistý uterák. Dieťa si ochránim a hotovo. Autorka: tvoje dieťa-tvoje pravidlá. Komu sa nepáči, nemusí chodiť.

anonym_c188cb
•
Dnes o 19:54

@anonym_autor hmm a keby si sa opýtala, že prečo si po záchode neumyjú ruky? Veď sa snáď utierajú tam dole... Tak nejak neutrálne.... chápem ťa, tiež by mi to veľmi vadilo a neviem čo by som robila v takej situácii.l, asi by som im dieťatko žiaľ nedala.

anonym_88a95c
•
Dnes o 20:53

V 19. storočí mnoho rodičiek zbytočne zomieralo v nemocniciach na horúčku omladníc lebo lekári si neumývali ruky a nakazili ich. Prišiel na to maďarský lekár Semmelweis.

Strana
z2