Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?
Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?
@fairyy žiaľ nevedel, a preto mal veľký problém sa potom učiť cudzie jazyky. Lebo pre neho bola slovenčina cudzí jazyk a prvé roky sa učil toto. Neovláda žiadny iný jazyk, iba maďarsky a slovensky.
@anonym_autor ale rovnaky problem nemusi byt aj pri surodencovi... rozumiem, ze ta to trapi, ale to ci zvlada clovek viac jazykov sa za zivot naucit nie je priamo naviazane na to, ze sa dieta najprv nauci madarcinu v rodine, ktora zije na Slovensku
@anonym_autor ale rovnaky problem nemusi byt aj pri surodencovi... rozumiem, ze ta to trapi, ale to ci zvlada clovek viac jazykov sa za zivot naucit nie je priamo naviazane na to, ze sa dieta najprv nauci madarcinu v rodine, ktora zije na Slovensku
@fairyy ak sa začne učiť slovensky jazyk s príchodom do školy, dieťa naozaj má čo robiť, aby sa ho naučilo správne. Čiže buď nebude vedieť korektne slovensky, alebo obsiahne tento jazyk - čo je náročné, keďže sa aj učí v slovenskom jazyku všetko a kapacitu na iné jazyky mať asi bude až neskôr. Ak by od mladosti vedelo aj slovensky, aspoň na 50%, oveľa jednoduchšie by sa mu neskôr učili aj iné jazyky. A to hovorím ja, čo mám slovenčinu a angličtinu štátnicu, nemčina B2, maďarsky jazyk B2.
@fairyy ak sa začne učiť slovensky jazyk s príchodom do školy, dieťa naozaj má čo robiť, aby sa ho naučilo správne. Čiže buď nebude vedieť korektne slovensky, alebo obsiahne tento jazyk - čo je náročné, keďže sa aj učí v slovenskom jazyku všetko a kapacitu na iné jazyky mať asi bude až neskôr. Ak by od mladosti vedelo aj slovensky, aspoň na 50%, oveľa jednoduchšie by sa mu neskôr učili aj iné jazyky. A to hovorím ja, čo mám slovenčinu a angličtinu štátnicu, nemčina B2, maďarsky jazyk B2.
@anonym_autor moj manzel mal slvencinu az v pripravke vlastne vsetci u nich v rodine... dovtedy nou nerozpraval teraz ovlada 5 jazykov na urovni B2 az native...ja som z multiligvalnej rodiny (4 jazyky doma) a slovencina na plne obratky az v skole...a spokojne som sa ucila pri tom aj anglicky a nemecky aj moji surodenci...aktualne plynule rozpravam 7mimi jazykmi a 8mi sa ucim... preto vravim, ze priama umera tam nebude podla toho aky je prvy jazyk, ktory sa naucis...ale ano suhlasim ak by sa naucilo dieta aspon zaklady slovenciny malo by to lahsie v slovenskej skole ... ale dopredu sa neda predpovedat ako mu to pojde ci nepojde ...kazdopadne zmenit to nezmenis, ale vies dietatu pomoct rozpravaj na nho slovensky ked si s nim urcite sa nieco nan nalepi
@anonym_autor moj manzel mal slvencinu az v pripravke vlastne vsetci u nich v rodine... dovtedy nou nerozpraval teraz ovlada 5 jazykov na urovni B2 az native...ja som z multiligvalnej rodiny (4 jazyky doma) a slovencina na plne obratky az v skole...a spokojne som sa ucila pri tom aj anglicky a nemecky aj moji surodenci...aktualne plynule rozpravam 7mimi jazykmi a 8mi sa ucim... preto vravim, ze priama umera tam nebude podla toho aky je prvy jazyk, ktory sa naucis...ale ano suhlasim ak by sa naucilo dieta aspon zaklady slovenciny malo by to lahsie v slovenskej skole ... ale dopredu sa neda predpovedat ako mu to pojde ci nepojde ...kazdopadne zmenit to nezmenis, ale vies dietatu pomoct rozpravaj na nho slovensky ked si s nim urcite sa nieco nan nalepi
@fairyy presne tak, ked doma rozpravas viacerymi jazykmi, je to ine. Ale ak hovoris iba jednym, aj to nie spisovnym, je to velmi tazke. Vidim to doma.
@fairyy presne tak, ked doma rozpravas viacerymi jazykmi, je to ine. Ale ak hovoris iba jednym, aj to nie spisovnym, je to velmi tazke. Vidim to doma.
@anonym_autor boze ides si sa svojim ako verklik - za prve to nie je tvoje dieta a za druhe ked ta to tak velmi stve tak ho chod navstevovat aspon kazdy tyzden 3hodin a tlac do neho slovencinu. To dieta sa este po slovensky nauci, neboj sa a ked ho daju do sk skolky/skoly tak bude aj pisat aj citat a bude vediet 2 reci. Bodka. Mozno sa neskor aj do zahranicia prestahuju a slovencinu bude vyuzivat minimalne. Ty sa staraj radsej do tvojich deti a nechaj kazdeho nech robi to co uzna za vhodne
Som kosicanka madarskej narodnosti, v detstve som sa malokedy stretavala so slovencinou aj ked zijem na slovensku. Dokazala som sa vsak naucit jazyk a teraz madarcinu/slovencinu si uplatnujem v praci. Pre mna je vsak prirodzenejsie rozpravat po madarsky, a zial v slovencine mam aj mierny prizvuk. Dcera rozpravala do 3.5 roka vylucne po madarsky. V slovenskej skolke sa vsak naucila dokonale po slovensky, prizvuk nema ziadny-a to bol aj moj zamer-kebyze ju ucim ja po slovensky ma aj moj prizvuk. Teraz rozprava plynule aj po slovensky aj po madarsky. Problem vsak nevidim v tvojom prispevku v dietati ale v matke. Dieta sa nauci ale ked uz dospely clovek (a je ich tu dost) neovlada jazyk statu v ktorom zije tak je to smutne. A v pracovnom zivote tiez sa velmi tazko uplatnia.
@fairyy žiaľ nevedel, a preto mal veľký problém sa potom učiť cudzie jazyky. Lebo pre neho bola slovenčina cudzí jazyk a prvé roky sa učil toto. Neovláda žiadny iný jazyk, iba maďarsky a slovensky.
@anonym_autor to je hovadina ako mraky , buď máš bunky na učenie cudzích jazykov alebo nemáš. Ja som v dvoch rokoch vedela len jeden jazyk a teraz ovládam jazyky 4 a na piatom pracujem. Môj brat vedel tiež len jeden jazyk a viac jazykov nevie, resp ešte sa horko ťažko dohovorí anglicky. Môj chlap dokonca v dvoch rokoch vedel povedať akurát tak mama a daj jesť, a ovláda 3 jazyky na úrovni c1-c2 a nemecký na úrovni B2. Takže to či nejaké dieťa v 2 rokoch jazyk ovláda alebo nie , nemá žiaden vplyv na jeho jazykové schopnosti v budúcnosti.
S priateľom môžete na jeho súrodenca vyprávať Slovensky.
Žijem pri hraniciach , tu niekedy ani teenageri nevedia ceknúť po slovensky, v nemocnici sú niekedy rodiča prijatý s nimi , a prekladajú im,
Som kosicanka madarskej narodnosti, v detstve som sa malokedy stretavala so slovencinou aj ked zijem na slovensku. Dokazala som sa vsak naucit jazyk a teraz madarcinu/slovencinu si uplatnujem v praci. Pre mna je vsak prirodzenejsie rozpravat po madarsky, a zial v slovencine mam aj mierny prizvuk. Dcera rozpravala do 3.5 roka vylucne po madarsky. V slovenskej skolke sa vsak naucila dokonale po slovensky, prizvuk nema ziadny-a to bol aj moj zamer-kebyze ju ucim ja po slovensky ma aj moj prizvuk. Teraz rozprava plynule aj po slovensky aj po madarsky. Problem vsak nevidim v tvojom prispevku v dietati ale v matke. Dieta sa nauci ale ked uz dospely clovek (a je ich tu dost) neovlada jazyk statu v ktorom zije tak je to smutne. A v pracovnom zivote tiez sa velmi tazko uplatnia.
@anonym_fba89e mam kolegov, ktori nevedia po slovensky vobec prizenili sa na Slovensko a neucia sa ani slovencinu....v KE je kopec podnikatelov co okolo slovenciny len prejdu... samozrejme niektore povolania bez slovenciny nejde vykonavat, ale uplatnit sa v pracovnom zivote da aj bez slovenciny vacsina sveta nevie ani, ze slovencina existuje
@anonym_autor Tvoja budúca svokra má 2 ročného syna? Niečomu asi nerozumiem. A tvoj nastávajúci má koľko rokov?
@loliki Asi sú obaja post tínedžeri a svokra má od druhého muža novú rodinku.....stáva sa kadečo bizarné🙂
Pokial je to 2 rocne dieta … je este sanca, ze sa nauci, ked bude chciet. Prejdi sa po okoli DS a prilahlych dedin a uvidis, ze xy nevie pomaly ani zatat … posledna generacia, kt bola nutena sa slovensky jazyk ucit boli Husakove deti a potom … len kto chcel a vela nechce(lo) … ale kazdeho osobna vec.
Sme dvojjazyčná rodina. Ja Slovenka, manžel Čech. Každý rozprávame na deti svojím jazykom. Žijeme v oboch štátoch. Staršie dieťa rozpráva viac menej po slovensky, mladšie viac po česky. Obe, ale rozumejú všetkému, aj rozdielnym slovám. Borůvka/čučoriedka, čáp/bocian, atď. To nám bolo odporúčané, že tieto rozdielne slová, aby sme vždy vysvetlili. Staršie dieťa bolo do cca troch rokov predovšetkým so mnou, takže počulo slovenčinu viac. Stretávali sme sa aj s česky rozpravajucimi ľuďmi, ale pomenej. Mladšie zase tú češtinu počulo od malička viac, keďže sme chodili už viac von aj s česky rozprávajucimi ľuďmi.
Sme dvojjazyčná rodina. Ja Slovenka, manžel Čech. Každý rozprávame na deti svojím jazykom. Žijeme v oboch štátoch. Staršie dieťa rozpráva viac menej po slovensky, mladšie viac po česky. Obe, ale rozumejú všetkému, aj rozdielnym slovám. Borůvka/čučoriedka, čáp/bocian, atď. To nám bolo odporúčané, že tieto rozdielne slová, aby sme vždy vysvetlili. Staršie dieťa bolo do cca troch rokov predovšetkým so mnou, takže počulo slovenčinu viac. Stretávali sme sa aj s česky rozpravajucimi ľuďmi, ale pomenej. Mladšie zase tú češtinu počulo od malička viac, keďže sme chodili už viac von aj s česky rozprávajucimi ľuďmi.
@anonym_4e5a1c To je OK. Ale medzi slovenčinou a maďarčinou je väčší rozdiel. Ale, ak niekto nepatrí ešte ani do rodiny, načo si robí starosti, akou rečou rozpráva 2 ročné dieťa? To sa bude miešať ozaj do všetkého? Ak nemám problém, tak si ho vyrobím?
By si sa cudovala kolko deti, ale aj dospelych, napr v anglicku po anglicky vobec nehovoria ani nerozumeju. Az ked zacnu skolku/skolu sa naucia. Zijem v anglicku v domacnosti s tromi jazykmi. S mojou (skoro) dvojrocnou hovorim ja iba slovensky, manzel iba svojim jazykom a anglictinu pocuje len ked sa spolu bavime a podobne. Zamerne ju anglictinu neucim lebo sa snazim aby neskoncila tak, ze nebude chciet v ostatnych jazykoch komunikovat. Anglictinu sa nauci bez problemu v skolke. V tvojom pripade si myslim, ze vacsi problem je, ze matka dietata nevie/nerozumie slovensky.
@anonym_4e5a1c To je OK. Ale medzi slovenčinou a maďarčinou je väčší rozdiel. Ale, ak niekto nepatrí ešte ani do rodiny, načo si robí starosti, akou rečou rozpráva 2 ročné dieťa? To sa bude miešať ozaj do všetkého? Ak nemám problém, tak si ho vyrobím?
@loliki Jasné to nespochybňujem. Ale ak otec na dieťa rozpráva po slovensky, tak by malo aspoň rozumieť aj keď aktívne podľa autorky nerozpráva. V dvoch rokoch ani moje druhé dieťa moc nerozprávalo, ale rozumelo. Takže, keď to dieťa začne rozprávať je dosť možné, že bude rozprávať oboma jazykmi. Neviem si predstaviť, že ak každý rodič na dieťa rozpráva iným jazykom, žeby rozumelo len jednému. Jedine, ze by sa otec o dieťa vôbec nezaujímal, nerozpraval naň. Alebo teda tiež po maďarsky.
@anonym_autor presne toto považujem za hrozne to ze dieťatko nevie po slovensky je v poriadku ale matka by sa mala vedieť dorozumieť o takýchto dôležitých veciach ako je zdravie malej. Nikto nevraví ze matka má hovoriť doma po slovensky ale nevedieť jazyk krajiny v ktorej žije je choré. Naozaj aspoň dôležité veci vedieť by mala a neskôr aj malička presne veci ktoré využije zdravie a keď sa stratí a podobne. Pôjde do škôlky spadne tam a ako povie učiteľke ze sa udrela ci bude plakať niekde s prasknúť ou kosťou kým jej niečo nezmodra? Choré.
@fairyy svokra má 48 rokov, a prišiel syndróm prázdneho hniezda zrejme. Jej najstaršie dieťa má 28 rokov. To je môj priateľ. Ja mám 30r.
@anonym_autor A koľko má vlastne detí? Inak, dosť sebecké od nej. Prázdne hniezdo....nech sa konečne naučí jazyk, socalizuje a hneď sa prestane doma nudiť;)
@anonym_autor A koľko má vlastne detí? Inak, dosť sebecké od nej. Prázdne hniezdo....nech sa konečne naučí jazyk, socalizuje a hneď sa prestane doma nudiť;)
@anonym_9fd4e1 má tri deti, dve už dospelé, odsťahovali sa, osamostanili, tak si urobili tretie.
@anonym_9fd4e1 má tri deti, dve už dospelé, odsťahovali sa, osamostanili, tak si urobili tretie.
@anonym_autor Vidíš, presne o tom píšem.
@anonym_autor Vidíš, presne o tom píšem.
@anonym_9fd4e1 veď mne je to jasné, že je to celé divné. Mne nesedí aj tá výchova, lebo mi to v dnešnej dobe príde mimo. Ale čo narobím. S mojím dieťaťom sa bude rozprávať iba po maďarsky....
@anonym_autor mozno sa tretie uz len prihodilo, mozno to nebolo cielene (v 45/46 prirodzene je viac zazrak, ako cielene materstvo predsa - pokial to nie je umele, a ak ano, je to ich vec)
ty si ries svoje dieta a hotovo. rozpravaj sa s nim po slovensky, ak sa s nim bude po slovensky rozopravat aj otec, svokra moze nan po madarsky hovorit kolko chce. ak jej bude rozumiet, odpovedat bude s najvacsou pravdepodobnostou po slovensky.
ale toto v ziadnom pripade nebude dobry vztah nevesta - svokra, ked ju odsudzujes a ohovaras. BTW, preco rovnako neohovaras aj otca dietata, on po slovensky via a zjavne nema sbahu dieta po slovensky nauzćit, svokra nevie - tak ho naucit nemoze. ze sa ona naucit nevie/nechce, je jej minus.
Vzdy sa hovorilo ze-na slovensku po slovensky. Ved aj kolko ludi co prislo zo zahranicia sa snazia naucit po slovensky.
Presne ako pises ze pojde do skoly, na vylet a pod a je "stratene".
My tiez byvame pri hraniciach s polskom. No vzdy rozpravame aj slovensky. Alebo co mame znamych napr rusinov. Ano doma aj po rusinsky. Ale ovladaju aj slovensky jazyk. Tomu ja nepochopim. Ano nech sa uci aj ten druhy.
Aj keby idem zit do zahranicia. Ved som stratena ak sa nenaucim aspon nejaky ten zaklad.
Zas nie vsetky 2-rocne deti uz rozpravaju. Niektore celkovo zacnu az po nastupe do skolky. Teda po 3.roku.
Mozno este nabehne.
@fairyy svokra má 48 rokov, a prišiel syndróm prázdneho hniezda zrejme. Jej najstaršie dieťa má 28 rokov. To je môj priateľ. Ja mám 30r.
@anonym_autor čiže nakoniec niesi ani len rodina. Len frajerka 😆 Každopádne som trafila hned do čierneho hned na začiatku, nejde tu.o žiadne dobro dieťaťa, ty len neznášaš svoju radoby svokru 💁🏽♀️
Narozdiel od teba už vychovala nejake deti a zdá sa,ze nie úplne zle - sama si si jedno z nich vybrala za partnera. Mozno by bolo namieste ju prestať ohovárať po sociálnych sieťach a opisovať ju ako "neschopnu mater".

@valria aj to je pravda. a v maďarsku je aj tráva zelenšia. poznám pár takých exemplárov…