icon

Je správne zapájať teenedžerov do domácich prác?

2. júl 2026

Ahojte. Zaujima ma ako to mate co sa tyka pomoci od deti vek 11,9. Cez skolu ce tyzden od nich nic nechcem ale stojim na tom aby cez vikend aspon upratali svoju izbu a kazdy ma nieco s cim pomozu napriklad jeden umyva kupelnu a druhy upratuje vstupnu chodbu. Kazdu sobotu sa samozrejme vadime. Teraz pridli prazdniny a ja sa snazim zapajat ich do prac aj kazdodennej cinnosti, umyvacka, pracka….aj jednoduche varenie typu puding a tak. Vela ludi ked sa s nimi bavim mi povie ze od deti neocakava nic a ze rafsej si s nimi uzije zabavu ako by sa s nimi mali vadit. a moja otazka je ci je toto spravny pristup?? Ja mam hrozu z toho co nam vyrasta za generaciu, ktora nic nemusi…….

Strana
z2
anonym_0625ff
Včera o 13:33

Fúha mala by som niečo zmeniť.Tak malé deti a už umývajú dlážky, ryluju?Mne sa zdá, že toho robia veľa🤣

verus_16
Včera o 17:04

@anonym_autor ano zapajam, samozrejme. Len ma mrzi ze same od seba nic.

autor
Včera o 18:59
@anonym_35bc41

@anonym_autor dnes celý deň uvažujem, že sem napíšem. Mám 3 deti, mladšia má len 5 rokov, tu nejako neriešim ešte, aj keď základne veci už zvláda - upratať si po sebe tanier, poskladať pyžamko, aj sa sama osprchuje,... no chalani majú 8 a 10 a s nimi je to každodenný boj, hlavne so starším. Ja ich chcem zapájať do činností, no je to boj. Len prevrátené oči vidím, povzdychy najväčších chudáčikov že od nich niečo chcem. Nechcem z nich vychovať nesamostatných jedincov, ktorí sa nechajú obskakovať. Musia si upratať izbu, po sebe upratať po jedení, vyložiť sušičku, povysávať, upratať si po sebe kúpeľnu, uložiť čisté veci do skrine, jednoduchý nákup u nás v jednote keď ich po niečo pošlem, starší už ide aj po mladšiu do škôlky, alebo ju tam zavedie. Minule si urobil raňajky, aj keď s hundraním. Vonku pomôžu čo to mužovi, niečo odnesú, donesú, skúšali už aj kosiť trávnik. Je to ťažké, neustále doťahovanie, prečo musia, ale verím že sa mi to raz vráti.
Ja som v 13 už uvarila a upiekla komplet všetko, všetky domáce prace robila, s malou sestrou mame pomáhala. Dnes som mame za to vďačná, že ma takto viedla.

@anonym_35bc41 no to akoby som o nasich citala uplne presne ako cez kopirak. spravia ako tak ale tak mi to doprosovanie a vyjednavanie a nekonecne napominanie berie energiu ze uz davno by som si to spravila sama a este by som z toho nebola taka vycerpana. nakoniec este sa strhne hadka ze kto robil viac😵‍💫

autor
Včera o 18:59
@verus_16

@anonym_autor ano zapajam, samozrejme. Len ma mrzi ze same od seba nic.

@verus_16 veru ani u nas

autor
Včera o 19:03
@anonym_273ae4

@anonym_autor podľa mňa si už aj trosku zaspala. Moji majú 5 a 8. Mladší si musí po sebe každý večer vytriedit špinavé veci do košov na prádlo. Vytiahnuť si čisté slipy a ponožky do škôlky a nachystať si vodu do ruksaku. Okrem toho vyťahuje prádlo zo sušičky, to ho baví. A každý víkend mu dám handru a utiera si v izbe prach. Akože berme to s rezervou, všetko rozliči a treba po ňom upratat ale ide o ten návyk. Starší s prádlom rovnako, plus ukladá suchý riad do linky, vysáva si svoju izbu a dva menšie koberce v byte, ráno si musí ustlat posteľ a chodí so smetami. Odmietam robiť im večne slúžku a vychovať z nich povalačov. A práce v domácnosti im budú primerane veku pribúdať. Až si ja len raz pekne sadnem na gauč a budem mat upratané bez roboty 🫣🤣🤣

@anonym_273ae4 ….to som si aj ja myslela ked mali tolko rokov aj nasi robili ale uz sa im to nepaci. uz ich to nebavi a aj zistili ze cas ma nejaku tu hodnotu. Starsi bol velmi napomocny, stale s radostou. Mladsi rad piekol, varil puding. teraz??? …. katastrofa.

autor
Včera o 19:08
@anonym_8a4376

Cely tyzden od nich nic nechces? Lebo co? Akoze preto, ze su do 14hod v skole?
O 20 rokov bude pisat zena Tvojho syna (napr ako je bezne u chlapcov), ze jej manzel si mysli, ze zato, ze ide do prace, sa ho uz potom poobede a vecer domacnost (a deti) netykaju, lebo ved on si splnil svoju povinnost cez den a padla.

@anonym_8a4376 nie preto ale preto ze maju este zus a prichadzaju domov 3x do tyzdna o 18:00 a aj neskor. zase su to deti a nie kone. nemusis sa do mna navazat! jasne ze upratanie po sebe zo stola, postel a aj priprava desiaty a este ine robia kazdy den ale nebudem mu davat este vykladat umyvacku alebo cosi ine ked je rad ze vobec dosiel domov.

autor
Včera o 19:15

@vsetci ani neviete ako ste ma potesili, ze takto bojujete. citum sa v tom boji sama. ked sa rozpravam s matkami z okolia tak vsetky upratuju same a od deti nic necakaju. maju povacsine 1-2 deti. ja mam 4 a teda vsetky deti vediem k pomahaniu. kedze titi starsi uz idmietaju davaju aj nie dobri vzor malym. inak mali su ochotnejsi….neozaj Vam dakujem ze prispevky, som rada ze v tom nie som sama

anonym_e4e141
Dnes o 04:56

@anonym_autor zapájať si ich mala od malička. S prácami, ktoré sú ich veku primerane. Začína to napríklad takým upratovaním si hraciek. A ano, aj neskor sa majú podieľať na chode domácnosti. Nielen cez víkend, pokial treba aj cez týždeň. Ja neviem, čo tu niektoré s tými deťmi stvarate. A potom tu budete vypivovat, dcéra má takého a takého neschopná, co nevie ani žiarovku vymeniť. Alebo syn má takú a takú co nevie ani nič upratať. No nevedia, lebo ste im stále ofukovali ritky

katkaseiner
Dnes o 05:21

Mam pomaly 14rocnu a 11 rocneho a teda je to boj. Vzdy boli zapajany do vsetkeho. Cez tyzden maju skolu a krúžky, cize neriešim...ale cez vikend je to katastrofa...
Dcera zvlada všetko - ale len ked chce. Dokaze aj navarit a napiecť s pomocou, aj práčku pustit, ale to oretačanie očami...
Kupelnu ma vlastnu, obcas pouzije syn zachod, inak ju pouziva len ona. Ja som povedala ze za nu upratovat nebudem...ale to je fakt grc...muz jej to vacsinou vyupratuje a to ho za to zdžubem...
Syn bol vzdy veľmi šikovný, vzdy vedla mna, ale odkedy zasahuje do jeho zivota puberta, je to strašné...on sa dokáže na vsetko vyhovorit, bordel nevidi, čistiaci prostriedok nenajde, netuší prečo musi upratovať ked k nam nikto nepride 🤦

anonym_cba002
Dnes o 05:24

U nas ano,mam 5deti.Kazde si musi upratat izbu,aj kupelku hore.Ja pozametam,dcera ide hned za mnou a umyva,pritom sa velmi dobre aj porozpravame.Obyvacku sa kazdy vecer striedaju,ja zase povysavam.Deti musia makat aj na dvore.Vcera zase syn najstarsi pomahal muzovi s cerpadlom na vodu,lebo nam odisiel motor a tlak nam tiez klesol.A nie a nie sa chytit zo studne.Dokonca aj 3r sa musi zapajat,hlavne jeho hracky.Ma plastovu velku krabicu a ked sa dohra,musi ich tam dat spet.Ten tak isto pomaha muzovi,ma svoj kyblik a ked treba tak robi a muz zo svojim.Maly sa zabavi,muz sa s nim tiez vela rozprava.Takze u nas kazdy nieco a upratane je raz dva.

pimpa12
Dnes o 05:49

@anonym_autor povedala by som že je to priam nutné. Moje dcéry 11 a 7 mi veľa pomáhajú. Staršia si zvládne urobiť desiatu, uvariť jednoduché jedlá ako krupicova kaša, ovsena, tortilly, praženica a pod. Tiež ma na starosti vynasanie smeti, naloženie a vylozenie a vyvesanie pracky, utieranie prachu v detskej izbe, sama si ustelie a pod. Mladsia zapína robotický vysávač, dokáže povysávať gauce v obyvacke, sama si natrie chlebík, uvarí kakao, ustelie si posteľ, naloží a vyloží umývačku. Hádky kvôli tomu nemáme lebo ich to učíme od malička. Vždy ich za to chválim a dostávajú vreckové (primerané).

Strana
z2