icon

Je správne zapájať teenedžerov do domácich prác?

2. júl 2026

Ahojte. Zaujima ma ako to mate co sa tyka pomoci od deti vek 11,9. Cez skolu ce tyzden od nich nic nechcem ale stojim na tom aby cez vikend aspon upratali svoju izbu a kazdy ma nieco s cim pomozu napriklad jeden umyva kupelnu a druhy upratuje vstupnu chodbu. Kazdu sobotu sa samozrejme vadime. Teraz pridli prazdniny a ja sa snazim zapajat ich do prac aj kazdodennej cinnosti, umyvacka, pracka….aj jednoduche varenie typu puding a tak. Vela ludi ked sa s nimi bavim mi povie ze od deti neocakava nic a ze rafsej si s nimi uzije zabavu ako by sa s nimi mali vadit. a moja otazka je ci je toto spravny pristup?? Ja mam hrozu z toho co nam vyrasta za generaciu, ktora nic nemusi…….

Strana
z2
anonym_374eeb
2. júl 2026

keď si porovnám čo som ja musela vo veku 12 r a čo robili moje deti.
Určite zapájať aj za cenu hádky.
Moje dnes navarili. odišla som k lekárovi a dievčatám povedala že hádam ocinko nepôjde na poobednú hladný. Obed - karfiol + zemiaky.
Dievčatá sš.

anonym_35bc41
2. júl 2026

@anonym_autor dnes celý deň uvažujem, že sem napíšem. Mám 3 deti, mladšia má len 5 rokov, tu nejako neriešim ešte, aj keď základne veci už zvláda - upratať si po sebe tanier, poskladať pyžamko, aj sa sama osprchuje,... no chalani majú 8 a 10 a s nimi je to každodenný boj, hlavne so starším. Ja ich chcem zapájať do činností, no je to boj. Len prevrátené oči vidím, povzdychy najväčších chudáčikov že od nich niečo chcem. Nechcem z nich vychovať nesamostatných jedincov, ktorí sa nechajú obskakovať. Musia si upratať izbu, po sebe upratať po jedení, vyložiť sušičku, povysávať, upratať si po sebe kúpeľnu, uložiť čisté veci do skrine, jednoduchý nákup u nás v jednote keď ich po niečo pošlem, starší už ide aj po mladšiu do škôlky, alebo ju tam zavedie. Minule si urobil raňajky, aj keď s hundraním. Vonku pomôžu čo to mužovi, niečo odnesú, donesú, skúšali už aj kosiť trávnik. Je to ťažké, neustále doťahovanie, prečo musia, ale verím že sa mi to raz vráti.
Ja som v 13 už uvarila a upiekla komplet všetko, všetky domáce prace robila, s malou sestrou mame pomáhala. Dnes som mame za to vďačná, že ma takto viedla.

biba_18
2. júl 2026

môj je jedináčik - a boli práce ktoré musel robiť vždy… vešal prádlo a zvešiaval prádlo a nie len tak halabala, ale aj poukladal… venčil psa či pršalo alebo svietilo slnko, ak chcel ísť von, tak až potom čo vyvenčil psa… upratoval za sebou zo stola a občas aj po nás ostatných… keď bol starší nosil nákupy z auta… ak bolo treba odniesť psa po schodoch odniesol ho…
hádky boli iba kvôli psovi. ale vždy išliel, lebo som ho spucovala…

marianarem
2. júl 2026

@anonym_autor My sme v tomto veku uz boli zapajane vo velkom. Pravidelne pri vareni, aj cez tyzden. Vesali sme pradlo, vynasali smeti, umyvali schody, dlazky, riad a samozrejme nasa izba bola cela na nas. No chciet sa mi nechcelo, to je jasne. Ale spatne som za to rada, nemala som sok z vlastnej domacnosti. A co sa tyka varenia, pri tolkom asistovani sa mi vsetko dostalo do oka, cize uz na strednej som vedela varit aj bez receptov.

marhulka13
2. júl 2026

Moji majú 15, 12 a 2 mesiace. Upratovať si svoje izby beriem ako samozrejmosť. Starší syn musí vždy robiť umývačku, dcéra zase starať o mačky. K tomu si peru svoje veci, skladajú, dokážu navariť jednoduché jedlá, čo sa pečenia týka, tak už aj zložitejšie veci. Čo ma milo prekvapili, že pomáhajú aj s bábätkom, chodia ho aj kocikat.

anonym_273ae4
2. júl 2026

@anonym_autor podľa mňa si už aj trosku zaspala. Moji majú 5 a 8. Mladší si musí po sebe každý večer vytriedit špinavé veci do košov na prádlo. Vytiahnuť si čisté slipy a ponožky do škôlky a nachystať si vodu do ruksaku. Okrem toho vyťahuje prádlo zo sušičky, to ho baví. A každý víkend mu dám handru a utiera si v izbe prach. Akože berme to s rezervou, všetko rozliči a treba po ňom upratat ale ide o ten návyk. Starší s prádlom rovnako, plus ukladá suchý riad do linky, vysáva si svoju izbu a dva menšie koberce v byte, ráno si musí ustlat posteľ a chodí so smetami. Odmietam robiť im večne slúžku a vychovať z nich povalačov. A práce v domácnosti im budú primerane veku pribúdať. Až si ja len raz pekne sadnem na gauč a budem mat upratané bez roboty 🫣🤣🤣

soninkaaa1
2. júl 2026

Moje deti - syn 15, dcéra 8 - sú zapájané denne do niečoho. Cez školu menej počas prac.týždňa,ale cez víkend viac. Ustlanie postele je samozrejmosť, niekedy vyberajú čistý riad z myčky, dávajú špinavý do myčky, po sebe si odložia po dojedení. Obaja vedia rozdeliť prádlo na pranie podľa farieb a pustiť práčku, vedia pustiť sušičku, vešajú prádlo, skladajú ho a aj si svoje sami odkladajú do skríň. Syn občas kosí trávnik, minule natieral vyvýšené záhony. Včera nám pripravoval večeru podľa receptu na instagrame. Dcéra mi dnes pomáhala plieť burinu v záhrade. Bežne sa sama spýta či treba vyhodiť koše. Niekedy dlhšie trvá,kým sa k tomu,čo majú za úlohu urobiť, priberú,ale urobia to. Čo sa týka vysávania, utierania prachu a umývania podlahy, to nerobia radi a osvedčilo sa mi, že sa ich spýtam kto ide vysávať, kto vytierať a oni rýchlo sa sami prihlásia väčšinou na vytieranie😅potom je boj,lebo chcú obaja to isté,no ale vyhráva ten,kto bol skôr😂 Takže fakt sú vo veľkom zapájaní..musia byť, dom máme veľký, záhradu a k tomu malé 7 mesačné mimi a fakt sa to nedá stíhať bez zapojenia všetkých. Zapájam ich aj okolo malej - chodia kočíkovať, starší ju aj kŕmil. Chcem z nich vychovať šikovných ľudí, nie takých, čo nevedia nič robiť. Sú mi veľká pomoc a určite treba deti zapájať 🙏

anonym_f05310
2. júl 2026

moji majú 14 a 12 ale teda už roky sa podieľajú na domácich prácach, aj cez školu.. naloženie/vyloženie umývačky, dajú bielizeň prať, potom sušiť, niekedy aj poskladajú, vysávajú, utierajú prach, umývajú kúpeľne, keď chcú jesť niečo malé, čo práve doma nemáme (napr. nejaký jogurt, puding, krupicu) tak idú do obchodu, kt. je vzdialený cca 10min. peši. Vedia si navariť jednoduchšie jedlá podľa receptu, vedia si tričká ožehliť. Áno, frflú, ale tak hovorím im, že žijú v tejto domácnosti, musia sa podieľať na jej fungovaní. Podľa slov okolia som nemoderná matka, ale tak radšej nemoderná matka ako vychovať neschopných chlapov 😀

deedol
2. júl 2026

ja len ze nenavidela som upratovacie soboty. u nas sa upratuje podla potreby a upratujeme obaja s muzom, takze syn ma vzor, ze upratuje aj tato/muz, nielen mama/zena. syn ma 8r a cez skolsky rok cez tyzden nema vela casu (skola+kruzky), ale chce "pomahat" aj sam od seba (mozno preto, lebo ho do toho nikto netlaci). minule mi napr. pomohol vyvesit pradlo. teraz sme sa bavili, ci by sa cez prazdniny nechcel naucit nejake nove domace prace (minule leto sa so mnou ucil varit jednoduche veci - robili sme napr. salat, omeletu, prazenicu, puding, kasu a marinovane kuracie maso). tak vravel, ze uz vie dat prat (rozriedit pradlo a zapnut pracku vie uz asi 3 roky) aj vyvesit, ale ze by sa chcel naucit varit nejake dalsie jedla a povysavat a nalozit a vylozit umyvacku. sam si to tak povedal, tak sme sa dohodli, ze v lete sa tomu budeme venovat. mne ide skor o to, aby tie veci ovladal a aby videl, ze v domacnosti sa musia zapajat vsetci, tak dufam, ze nam to vydrzi bez hadok. jasne, ze moze prist puberta a vsetko bude inak. jaj a aby som to len neidealizovala - vo svojej izbe ma na moj vkus dost bordel, to este nemam "vyriesene".

anonym_57eaa7
2. júl 2026

Nasi maju skoro 13 (chlapec) a 11 (dievca), pomahaju aj cez sk.rok, nemaju pevne stanovene, co kto kedy, ale podla moznosti, vzdy poviem, co treba aktualne. Umyvacku nalozit, vylozit, vedia spravit ranajky sebe, aj mladsim detom (5 a 3), dcera ich vie zabavit, postrazit. Syn, to je horsie, nevie to s malymi detmi ale ze vobec 🙃, tak robi ine. Napusti mi na zahrade sud na polievanie, povysava, umyje schody, ide do obchodu odniest plechovky a flase, nakupit drobnosti, ak nieco pochyba. V nedelu spracu po obede stol a potom, ak maju ulohy spravene, tak sa mozu zahrat na x boxe.
Mozno tym, ze mame viac deti, tak ucime samostatnosti skor, ale oni aj sami chcu, napriklad robit volske oka, prazenicu, toasty, v kuchyni ich to bavi, upratovanie az tak nie, ale to nebavi snad nikoho 🙃. Mali si upratuju hracky, ukladaju pyzamko, dam im kopku ponoziek, nohaviciek, spodarov, triciek a odnesu si do skrine. Ucime to od malicka.
Hadky su, ohrnute nosy, somranie, ale tak to somrem aj ja, nie? Rozpravame sa o tom, ze si pomahame navzajom a ked sa to spolu spravi, ostane viac casu na to, co nas bavi.
No, ale take dokonale to nie je, hlavne dcera, ked tvori, tak ma vzdy bordel na stole, ulozim jej to, spravim nejaku organizaciu pomocok a po dalsom tvoreni je to tam opat. Chytilo ju hackovanie, tak vsade vlnky, haciky, ocka a drobnosti...a vytvory, vsetko jej je luto vyhodit, uz to skladuje v skrini po krabiciach 🫣. Ale take, ze kvietky, papierove srdiecka, nalepky, co vyrobila, hluposticky proste. A syn ma zas vsade drotiky, kabliky, baterky, jeho bavi elektronika. Tiez mu to hadzem do krabic a do skrine. Toto je marny boj asi. Ale domacim pracam ich teda ucim a nechapem, ako niekto moze nechat deti len tak...

anonym_8a4376
2. júl 2026

Cely tyzden od nich nic nechces? Lebo co? Akoze preto, ze su do 14hod v skole?
O 20 rokov bude pisat zena Tvojho syna (napr ako je bezne u chlapcov), ze jej manzel si mysli, ze zato, ze ide do prace, sa ho uz potom poobede a vecer domacnost (a deti) netykaju, lebo ved on si splnil svoju povinnost cez den a padla.

anonym_db076d
2. júl 2026
@anonym_f05310

moji majú 14 a 12 ale teda už roky sa podieľajú na domácich prácach, aj cez školu.. naloženie/vyloženie umývačky, dajú bielizeň prať, potom sušiť, niekedy aj poskladajú, vysávajú, utierajú prach, umývajú kúpeľne, keď chcú jesť niečo malé, čo práve doma nemáme (napr. nejaký jogurt, puding, krupicu) tak idú do obchodu, kt. je vzdialený cca 10min. peši. Vedia si navariť jednoduchšie jedlá podľa receptu, vedia si tričká ožehliť. Áno, frflú, ale tak hovorím im, že žijú v tejto domácnosti, musia sa podieľať na jej fungovaní. Podľa slov okolia som nemoderná matka, ale tak radšej nemoderná matka ako vychovať neschopných chlapov 😀

@anonym_f05310 keď ty si nemoderna, tak aká je potom moderná? Taká čo dá deťom všetko pod nos a deti nemusia pohnúť prstom?

anonym_3304ae
2. júl 2026

Síce ešte nemám tak staré deti ale ja od detstva: umývať riad , zametať,umyť podlahu ,utrieť prach , prať.Ked sa narodil mladší brat mala som 11 a strážila som ho vždy a väčšinou iba ja, vstávať knemu v noci keď mama šla do roboty, nosiť do a zo škôlky.Detstvo mi tým skončilo .Veľmi ma to trapilo a svoje deti budem určite v určitom veku zapájať do prác ale nebudem chcieť aby tým nahradili mňa ako som to ja mala v detstve

minenkaa
2. júl 2026

Ja sa im ani nečudujem ,že sa im nepáči ,ja som tiež nenávidela tieto sobotne upratovania,konecne voľno a treba robiť ,ani teraz v dospelosti cez víkend neupratujem .Vikend je na oddych a zábavu ,od pondelka do piatku sa maká ,moja mama ,to tiež tak brala,len fotrovi predskakovalo ,keď bol doma
Svoje decko som tiež tak učila ,víkend len a len oddych ,samozrejme ,ak bola práca na poli s drevom ,vtedy ano ,ale domáce prace,sú fakt roboty ,čo počkajú

vler
Včera o 00:19

@anonym_autor ano, je to spravne, kedze je to sucast pripravy na ich dospelacky samostatny zivot

anonym_492027
Včera o 03:14

Určite ich treba zapájať do domácich prác.

anonym_855941
Včera o 04:30

@anonym_autor určite ich naháňaj do domácich prác, aj za cenu hádky, lebo z nich vyrastú lenivé tvory neschopné ničoho v domácnosti. potom budú čakať na mamu/otca/partnera, že čokoľvek čo bude potrebné urobiť, urobia druhí za nich.

monro
Včera o 05:32

Nechcem rýpať, ale teenager je mladý človek od 13 do 19 rokov. Tvoje deti majú 11 a 9 rokov, takže im k teenage ešte zopár rôčkov chýba. Ale to nemení nič na tom, že je legitímne a správne zapájať aj takéto deti do domácich prác. Ja mám deti dve, dcéra má 14 a robí v podstate všetko, aj si navarí ak treba. Syn je dospelý muž, žije s nami a tiež sa podieľa na domácich prácach. U neho som trošku zlyhala v tomto, jeho som k tomu veľmi neviedla a preto teraz aj viacej frfle.

anonym_b6fee4
Včera o 05:41

@anonym_autor ja som doma nemusela nic, iba udrziavat svoju vlastnu izbu.. aj to mi mama vravievala, ze ked budem dospela raz zhnijem... lebo som tam mala nonstop bordel 🙂 A teda upracovanie pre mna bola strata casu.. teraz mam 39 zatial som nezhnila, dokonca vzdy ked pride mi povie ako mam pekne poupratovane, mam pracu, dokoncila som aj VS a myslim, ze ma to, ze som nic nerobila nepoznacilo. Viem sa o seba postarat sama, viem varit, dokoca aj ziarovku vymenit, umyt okna.. mam dieta, zatial aj to zije... a nie nevyzadujem od neho robit domace prace, ani to nemam v plane, ved to bude robit cely zivot... vyzadujem len aby si udrziaval svoju izbu (dari sa mu to asi tak ako mne v jeho veku), aby nejedol ako prasiatko a aby ked nieco vyleje alebo rozsype to po sebe upratal. Inac vsetky udrziavacie prace domacnosti robim ja.

anonym_e3d509
Včera o 06:40

Moje deti - 12 a 14 rokov - vysávanie, zmývanie podlahy, utieranie prachu, umývačka, polievanie kvetov, upratanie svojej izby, svojej skrine, stola, pomáhajú s varením, starší aj s pečením. Samozrejme odpadky vynášajú, do obchodu idú apd.

anonym_f05310
Včera o 07:50
@anonym_db076d

@anonym_f05310 keď ty si nemoderna, tak aká je potom moderná? Taká čo dá deťom všetko pod nos a deti nemusia pohnúť prstom?

@anonym_db076d áno 😀 taká, čo deťom naservíruje jedlo pomaly do postele, nechce od detí aby upratovali, aby si užívali detstvo.

anonym_db076d
Včera o 08:41
@anonym_f05310

@anonym_db076d áno 😀 taká, čo deťom naservíruje jedlo pomaly do postele, nechce od detí aby upratovali, aby si užívali detstvo.

@anonym_f05310 🤦🤦 som za to aby si užili detstvo ale treba ich naučiť aj niečo do života a z domácich prác im ruky neodpadnú 😀 a tie moderné mamičky potom vychovávajú takých chlapov do života... Stačí sa pozrieť na tých dnešných

anonym_d0ba0d
Včera o 08:58

Treba najst zlatu strednu cestu .

Doteraz mam v pamäti a zviera mi hrdlo ked na to myslim (mam42+)
ako som sa bala domov prist zo skoly ,aky odkaz od mami bude .a bolo to „len“ umyt zem utriet prach ist do obchodu .Pripravit na varenie .V sobotu nas pracka budila ,velke upratovania .
Nie nedalo mi to do zivota nic pozitivne - svojmu decku toto nespravim .

Bude mat 8r kazdu sobotu (cas kedy chce ) nech si uprace izbu .
Sem tam mi pomoze umyvacku vybrat ,sem tam pradlo vesat .
Pomaha palacinky robit (aj cesto )
Ked bude vacsia obcas ju poprosim nech smeti vynesie , snad budeme spolu varit ….uvidime ako sa to vyvynie .
Ale aby kazdy den nieco robila .Nie .Vyrasta v cistote (tu izbu si bez problemu uprace ,sama chce mat prehlad), nech sa uci do skoly , a sem tam pomoc my uplne staci a bude stacit

anonym_e2da4f
Včera o 09:03

Hádam sa len o ich izbe keď potrebujem aby si spravili poriadok. Inak to beriem, že je to ich izba. Na pomoci v domácnosti však trvám či je to prádlo umývačka spratanie chodby... proste naše spoločné priestory. Teraz cez leto aj varenie (cestoviny, párky...)
Snažím sa nenechávať upratovanie na sobotu nech ten volný deň môžeme využiť inak. (8 a 13) Popravde mám skôr alergiu na "upraci si iba svoje veci"... lebo to tvorí rozbroje a hádky ja som to nerozhádzal a ved pointou je poriadok ako taký

anonym_ca1105
Včera o 09:42

V teenagskom veku sme si so starším bratom striedali vysávanie bytu a upratanie našej izby. Brat sa na našu izbu väčšinou vykašľal a ked som chcela čisto, robila som to prevažne ja. On zase dôkladnejšie a rád vedel povysavat celý byt - tak sme si to podelili k nasej spokojnosti. Mňa bavilo mamine pomáhať v kuchyni to bol taky náš spoločný čas, ale nebola som nútená, chcela som byť s ňou. Máme to tak nejak do dnes 🙂 Brat zvykol pomôcť ocinovi nieco zmontovať a tak..

Dnes máme doma s manželom pekne upratané, buď sa striedame alebo upratujeme spolu alebo ako kto chce. On rád dobre uvarí aj upečie, pračka, myčka, žehlička, opravy, psy, nákup organizácia planovanie všetko robí na 1* - tieto práce robiť nikdy nemusel ako dieťa a ani ja ho nenútim. Musel pomahat v rodinnom podnikani asi v 15tich ale to s tym nesuvisi. Každou chvilou sa nam narodí prvé dieťatko. Poriadok potrebujem pre fungovanie a ze som doma v detstve nic nemusela? Žijeme, nehnijeme, ale nie som na to sama, mám super muža a on má mňa a ak to takto pôjde ďalej, nemam dôvod naše dieťa nútiť niečo robiť. Samozrejme mu dam možnosť zapojiť sa a naučiť sa domáce prace a verím, že sa bude chcieť zapojiť.

Teraz v dospelosti rodičom rada pomôžem so všetkým kedykolvek mam šancu pre nich nieco urobiť. Cením si co robili vzdy oni pre nas a do dnes odo mna naozaj nic nechcú a neočakávajú a stale si vzájomne pomôžeme lebo to tak chceme.

Starši brat je iná kategória aj s jeho priateľkou majú taký svoj štandard "poriadku" v ich byte s dvoma mačkami, ale tiež tam zase nehnijú.. proste im to vyhovuje a stačí menej kvalitne upratané. Hlavne je ze si oni rozumejú aj v tomto smere. Brat navarí, nakupi, operie, uprace, opraví, umyje odloží asi tak rovnako jeho priateľka.. fungujú.

anonym_29065b
Včera o 09:51

9rocna,vylozi umývačku,pracku zapnut vie,susicku tak isto,vysava,izbu uprace sama,pomaha cistit zeleninu,klepat maso,piect kolac,vynasa sklo,smeti.Chodbu,topanky uprace tak isto,veci skladm ja ona si uklada do skrine,uprace hracky resp.pomaha mensim.5,5 rocna pomaha 9rocnej uci sa od nej.2rocna je najvacsi pomocnik ta chce robit vsetko😁

anonym_add700
Včera o 10:03

moji 13 a 15, nechce sa im ale musia. Niekedy s vyhrážkou, že zoberiem mobil a pc. Rodičia nie sú sluhovia, mali sme už niekoľko rozhovorov tohto typu a tieto prázdniny sme sa rozhodli zapájať ich viac. Okrem bežných celoročných vecí - upratovanie svojej izby, vysávanie, umývačka, prezliekanie svojich postelí, odkladanie opratého oblečenia a občasný skok do obchodu. Pribúdajú práce v záhrade - trhanie buriny, oberanie plodín, rýľovanie, vysávanie bazéna. Ak treba pomôcť v kuchyni tak dcéra príde skôr a pomôže hlavne ak sa pripravuje niečo sladké. Nejdú sa pretrhnúť ale zvládnu všeličo aj keď niekedy si poviem, že idem si to radšej sama, lebo mám pocit, že viac času ma stojí dohadovanie sa :D

anonym_c2a1dc
Včera o 11:17

Dostávajú nejaké úlohy ale nie všetko, však nie sú služky domácnosti

anonym_b3a112
Včera o 11:38

@anonym_autor za mňa určite zapájať do domácich prác , môj syn má 6 a má pas a pomáha sám od seba on je rad , keď vie pomôcť maminke dokonca aj izbu si povysava 😀ale nebolo to nútene , postupne som ho k tomu viedla už mladšieho formou hry

sense
Včera o 11:44

Dcera 13, vybera umyvacku, utiera prrach, prestiera na obed, večeru a spratava z večere., kazdy druhy tyzden ma na starosti macacie záchody, kazdy tyzden svoju izbu povysavat a umyt kupelnu. Samozrejme poriadok v jej izbe je na nej. Obcas musi pomoct viac ked ju požiadam, za to občas prevezmem niečo z jej povinnosti

Strana
z2