icon

Logopédia u 2-ročného chlapčeka. Ako postupovať?

simonahanka
Dnes o 09:13

Dobrý deň, potrebujem radu

Mám synčeka 27 mesiacov a iba si svoju reč ide , nemá slovnú zásobu nevie ukázať toto, hento atď, chcem , podaj , nič nevie, ani nic povedať .

Boli sme u logopedičky a ona my navrhla bez telefónu úplne , telka len na pol hodinu , tráviť čas a hrať sa sním 3 hodinky denne. Rozumovo je vraj na 1 rok , tak my povedala, len trojslovne vety , jednoduché a ukázať mu len jednu hracku a potom schovať a zasa sa ním hrať inú,

Ja si myslím že nemám nato. Priznávam sa som frustrovaná , uplakaná, ďakujem za rady.

Strana
z3
anonym_85d299
Dnes o 14:47
@simonahanka

@anonym_85d299 bože toto som aj očakávala takéto vaše reakcie to je celé zle, on nemá celý deň telefón , venujem sa mu.! Keď mieniš takéto hejty dávať nepíš jednoducho a zatvor ústa. Toto som už dávno počula tieto vaše drifty.

@simonahanka a kde si bola zhejtena? To bolo myslene úplne vážne a s tým, že naozaj ak mu ches pomôcť, musis ty niečo robiť, lebo logipedia nefunguje tak, že ti dieťa ,,opravia" oni. Je to každodenná práca rodiča. A tie odporúčania, čo si dostala, dáva každý pricetný logoped a že sú dosť jasne a ak ti jasné nie sú, tak sa treba opýtať logipedia a požiadať o konkrétnejšie info alebo keď už sa pýtaš tu na koňovi, tak sa treba opýtať konkrétne. A ak píšeš o hejte, tak tu jeden máš, aby to nechýbal si veľmi precotlivela a urazliva.

anonym_724200
Dnes o 14:51
@anonym_9bf72e

@anonym_724200 je to rozdiel
Veľký aj my mame logo aj neuro,aj psycho a všetko sa točí okolo mesiacov,v kt.mesiaci čo má vedieť a v kt.mesiaci sa vyvojovo nachádza dieťa
Je to základná smerodatna informácia

@anonym_9bf72e Ok je do roka sa vyjadrovat o svojom dietati v mesiacoch. Potom uz ma cez rok, 1,5 roka a pod. Takze pytat sa na fore na 27 mesacne dieta je naozaj vtipne. Aj autorke sa vyjadrila lekarka, ze zodpoveda jednemu roku, a nie 12 mesiacom. Ale koncim tuto temu. Kludne aj do 100 mesiacov ratajte a rozpravajte o svojom dietati, ze ma 58 mesiacov napr. 😀. Len sa nedivte, ked sa na vas budu divne pozerat. Pekny den zelam 😀

lilke
Dnes o 15:01
@anonym_724200

@lilke My sme k logopedicke chodili a predstav si od 2 rokov. A nie nevravela logopedicka, ze od 24 mesiacov 😀. Tak, ale kludne nech sa niektore matky vyjadruju, ze dieta ma 27 mesiacov, neskor 50 mesiacov, a kludne aj 100 mesiacov. Ale normalne to nie je.

@anonym_724200 som od fachu, viem o tom viac ako ty, keď si chodila iba ako mamička k jednej logopedicke 🙂

anonym_9bf72e
Dnes o 15:02
@anonym_724200

@anonym_9bf72e Ok je do roka sa vyjadrovat o svojom dietati v mesiacoch. Potom uz ma cez rok, 1,5 roka a pod. Takze pytat sa na fore na 27 mesacne dieta je naozaj vtipne. Aj autorke sa vyjadrila lekarka, ze zodpoveda jednemu roku, a nie 12 mesiacom. Ale koncim tuto temu. Kludne aj do 100 mesiacov ratajte a rozpravajte o svojom dietati, ze ma 58 mesiacov napr. 😀. Len sa nedivte, ked sa na vas budu divne pozerat. Pekny den zelam 😀

@anonym_724200
Vo vývoji sú dôležité mesiace, keďže chodíme po lekaroch ,túto informáciu mam na isto🫣
Aj keď dieťa vyvojovo testuju do 3 rokov,tak vysledok je v mesiacoch
Mam s tým skúsenosť z oblastí viacerých lekárov

anonym_d2f0f6
Dnes o 15:08

@simonahanka dostala si tu už veľa rád. Este pridám, že môžeš synovi aj spievať. A skús kúpiť knižky od Svetlana Kapalkovej, alebo Ludmily Micianovej. Majú skvelé knižky pre deticky v tomto veku, ktoré podporujú rozvoj reči. Sú písané jednoduchými vetami. Ty si tam tiež tie jednoduché vety precvičis.
Môžeš kontaktovať centrum včasnej intervencie. Je to zadarmo, potrebuješ akurát výmenný lístok od pediatra. Prídu k vám domov, budú vás sledovať, poradia ti ako so synom pracovať.

anonym_724200
Dnes o 15:09
@anonym_9bf72e

@anonym_724200
Vo vývoji sú dôležité mesiace, keďže chodíme po lekaroch ,túto informáciu mam na isto🫣
Aj keď dieťa vyvojovo testuju do 3 rokov,tak vysledok je v mesiacoch
Mam s tým skúsenosť z oblastí viacerých lekárov

@lilke
@anonym_9bf72e Sme na diskusnom fore a nie u lekara ak ste si nevsimli nahodou. Je uplne normalne na diskusnou fore napisat, ze dieta ma cez 2 roky a zodpoveda vraj jednemu roku a nerozprava. Ale vy kludne piste na verejnom fore v mesiacoch aj do 10 rokov dietata. Majte sa, ja som sa vyjadrila, vy mne nevnucujte svoj nazor. Pisala som autorke a ak nemate komu pisat najdite si niekoho ineho na pisanie. Adios 😀🙂

anonym_9bf72e
Dnes o 15:19
@anonym_724200

@lilke
@anonym_9bf72e Sme na diskusnom fore a nie u lekara ak ste si nevsimli nahodou. Je uplne normalne na diskusnou fore napisat, ze dieta ma cez 2 roky a zodpoveda vraj jednemu roku a nerozprava. Ale vy kludne piste na verejnom fore v mesiacoch aj do 10 rokov dietata. Majte sa, ja som sa vyjadrila, vy mne nevnucujte svoj nazor. Pisala som autorke a ak nemate komu pisat najdite si niekoho ineho na pisanie. Adios 😀🙂

@anonym_724200 názor máš nesprávny
🙂 Pekný deň aj tebe

anonym_724200
Dnes o 15:24
@anonym_9bf72e

@anonym_724200 názor máš nesprávny
🙂 Pekný deň aj tebe

@anonym_9bf72e Tvoj nazor ma nezaujima, nepytala som sa nan. Normalne je na verejnom fore pisat vek v rokoch a nie v mesiacoch. Je na smiech na verejnom fore pisat v mesiacoch. Viac ma neobtazuj.

jajur88
Dnes o 15:30
@simonahanka

@jajur88 máme sedenie zasa v októbri a v Novembri, no dala mi dotazníky čo všetko mám vypnúť podľa toho bude vedieť bližšie , hráme sa pekne vonku ukazujem ňu všetko opisujem len mne robí problém že neviem tie skratky vecí prakticky tak aby sa to naučil a ja aby som šiť o zapamätala, no povedala hneď že na 1 rok, coš sa mu zdá až prehnané

@simonahanka Chapem, takze si dostala prvotne doporucenie a terapiu bude pani logopedicka nastavovat az potom, co bude vediet viac.

Na urovni 1 roka moze byt min. z hladiska reci, ak v 2 rokoch nerozprava. Ak navyse nerozumie pokynom, tak to moze dost skreslovat.

Ja by som sa zatial drzala pokynov logopedicky.

Verim, ze to musi byt neskutocne frustrujuce, ked mas problem dorozumiet sa s vlastnym dietatom. A este raz opakujem, si skvela, ze si vyhladala odbornu pomoc a necakala si.

Mozno by ti pomohlo pridat sa do nejakej skupiny pre deti s NKS, kde by nasla rodicov s podobnou skusenostou. Za seba doporucujem este profil logopedie_jinak na insta/fb. Ma skvele prispevky i s tipmi na rozvoj reci.

simonahanka
autor
Dnes o 16:11
@zuzanka.zuzu

je tam aj oneskorený mentálny vývoj alebo len reč?

euka210
Dnes o 18:15

@simonahanka rozumie zakladnym pokynom?...podaj mi knizku a podobne? Dolezite je, ci rozumie co hovoris. Ze nerozprava, to nie je take strasne, niektore deti zacnu neskor.
Pozerat si knihy a ukazovat mu zvieratka a povedat mu ako sa vola a ako robi. Hovorit mu aj vonku...tu je auto, robi brm brm, strom, preliezka, ideme do obchodu, ideme sa kupat a komentuj cinnosti co robis atd.

simonahanka
autor
Dnes o 18:28
@blabla22

@simonahanka urcite treba zmenit logopedicku, nam tiez sadla az druha. Odkial si ? V bratislave mozem odporucit logopoint

@blabla22 okres Skalica

simonahanka
autor
Dnes o 18:28
@euka210

@simonahanka rozumie zakladnym pokynom?...podaj mi knizku a podobne? Dolezite je, ci rozumie co hovoris. Ze nerozprava, to nie je take strasne, niektore deti zacnu neskor.
Pozerat si knihy a ukazovat mu zvieratka a povedat mu ako sa vola a ako robi. Hovorit mu aj vonku...tu je auto, robi brm brm, strom, preliezka, ideme do obchodu, ideme sa kupat a komentuj cinnosti co robis atd.

@euka210 to všetko robím a ani tak neopakuje a neukazuje

maryetta
Dnes o 18:32

Jemine zeny. Fakt ako sliepky niektore.
Viem poradim. Nie idem dalej. Viem si predstavit jej zufalstvo. Mozno sa boji ci nejde o prejavy autizmu.
Moj prvy zacal rozpravat ako 4-rocny. Vela deti zacne az v skolke. Teda po 3.roku.
Moja druha dcera uz ako 2-rocna rozpravala. Pritom princip ten isty.

Strana
z3