icon

Logopédia u 2-ročného chlapčeka. Ako postupovať?

simonahanka
Dnes o 09:13

Dobrý deň, potrebujem radu

Mám synčeka 27 mesiacov a iba si svoju reč ide , nemá slovnú zásobu nevie ukázať toto, hento atď, chcem , podaj , nič nevie, ani nic povedať .

Boli sme u logopedičky a ona my navrhla bez telefónu úplne , telka len na pol hodinu , tráviť čas a hrať sa sním 3 hodinky denne. Rozumovo je vraj na 1 rok , tak my povedala, len trojslovne vety , jednoduché a ukázať mu len jednu hracku a potom schovať a zasa sa ním hrať inú,

Ja si myslím že nemám nato. Priznávam sa som frustrovaná , uplakaná, ďakujem za rady.

simonahanka
autor
Dnes o 13:26
@anonym_d3c4db

Skús Centrum vcasnej intervencie.

@anonym_d3c4db ja som z okresu Skalica, ale chcem vyskúšať Senica Monte hernička

simonahanka
autor
Dnes o 13:26
@janinah

On už vie čo je telefon? Ty sa daj dokopy a potom budes moct pomocť aj dieťaťu. Vsetko sa dá,nejde i život. Chce to pravidlá a pevný režim.

@janinah a ako sa mám dať dokopy 😅

simonahanka
autor
Dnes o 13:27
@anonym_9bf72e

Ako na čo nemáš,nejako nechápem
Veď sú to jednoduché inštrukcie
Či čo

@anonym_9bf72e všetko je jednoduché .

simonahanka
autor
Dnes o 13:27
@anonym_724200

27 mesacneho, nehnevaj sa, ale udavaj normalny vek dietata. Ci dokedy to budes v mesiacoch ratat?

@anonym_724200 ty nevieš odpočítať 24 mesiacov alebo ako to je toto ?

simonahanka
autor
Dnes o 13:28
@anonym_d3c4db

Skús Centrum vcasnej intervencie.

@anonym_d3c4db neviem presne kde to, skúsim ale tu v okolí

simonahanka
autor
Dnes o 13:30
@januska12323

@simonahanka koľko času strávi pred telefónom, telkou? Musí to byť veľa keď si z polhodiny v strese. Čo robíte celý deň keď s ním nekomunikuješ? Začni používať jednoduché vety, komentuj všetko čo robíš a nestresuj. Kopec detí sa rozhovorí neskôr, či on ani nerozumie čo chceš?

@januska12323 a aké pol hodinky ? 3 hodiny denne povedala , aký stres , nechápeš že mám obavy aby sa to naučil , čo si ty!? Si vôbec matka ? Chodíme von, hráme sa , ale neviem sním komunikovať keď my neodpovie , nevie farby ukázať táto to je taká atď. Vie len svoju reč , pozrieť sa na mňa chápe , ale nepovie !!!!

simonahanka
autor
Dnes o 13:31
@nikaeli

Nemáš na čo?
Hrať sa s vlastným dieťaťom bez mobilu v ruke?
Či nevieš ukázať a schovať hračku? za chrbát, pod tričko, kdekoľvek ju polož a pýtaj sa "kde je?" Keď ju nájde, povieš "tu je!". Pridaj názov toho, čo hľadáte - "kde je auto?" Pomenúvaj jednoducho. A rozvíjaj. Auto. Zelené auto. Mačka. Čierna mačka. Mačka robí mňau. Jednoduchá trojslovná veta. To hádam zvládneš 😉 pomenúvaj, komentuj všetko čo robíte. Ak trávi hodiny na mobile a nik sa mu nevenuje, nerozpráva s ním, nemá dôvod komunikovať a rozprávať. Má všetko čo potrebuje - mobil, telku, čipsy a predpokladám aj džús vo fľaši. Dúfam, že plienku už nie. Je načase to zmeniť, ísť von, na ihrisko. Pohyb ide ruka v ruke s rečou. Nemáš prečo plakať. Ešte vždy máš šancu to zmeniť.

@nikaeli Bože toto mám za sebou .

anonym_cec9f4
Dnes o 13:33

@simonahanka hlavne sa ukľudni, si zbytočne útočná a agresívna. Nikto ti nechce zle, evidentne situáciu nezvládaš. V hneve absolútne nič nevyriešiš a syn to cíti. Môj brat začal rozprávať ako 4 ročný. Dovtedy len dvojslabičné slabiky. Určite sa rozrozpráva, uvidíš. Držím palce.

simonahanka
autor
Dnes o 13:35
@anonym_cec9f4

@simonahanka hlavne sa ukľudni, si zbytočne útočná a agresívna. Nikto ti nechce zle, evidentne situáciu nezvládaš. V hneve absolútne nič nevyriešiš a syn to cíti. Môj brat začal rozprávať ako 4 ročný. Dovtedy len dvojslabičné slabiky. Určite sa rozrozpráva, uvidíš. Držím palce.

@anonym_cec9f4 Nie som útočná a agresívna , neviem zaco mňa máš , ale to je tvoj názor a ja si to nenechám nadávať , chcela som radu a normálne odpísať v kľude vysvetliť a nie buzeráciu, ďakujem .

anonym_724200
Dnes o 13:36
@simonahanka

@anonym_724200 ty nevieš odpočítať 24 mesiacov alebo ako to je toto ?

@simonahanka Odcitat viem, ale ty by si sa mala vyjadrovat ako normalny clovek. Ci budes aj do 100 mesiacov pocitat 😆.

anonym_cec9f4
Dnes o 13:37
@simonahanka

@anonym_cec9f4 Nie som útočná a agresívna , neviem zaco mňa máš , ale to je tvoj názor a ja si to nenechám nadávať , chcela som radu a normálne odpísať v kľude vysvetliť a nie buzeráciu, ďakujem .

@simonahanka a stále si ideš svoje, Prečítala si si vôbec čo som napísala?? Ach jaj... škoda reči s tebou.

simonahanka
autor
Dnes o 13:38
@zuzanka.zuzu

je tam aj oneskorený mentálny vývoj alebo len reč?

@zuzanka.zuzu povedala že to vidí z jednej 20 minútovej terapie na 1 ročné dieťa .

simonahanka
autor
Dnes o 13:39
@anonym_724200

@simonahanka Odcitat viem, ale ty by si sa mala vyjadrovat ako normalny clovek. Ci budes aj do 100 mesiacov pocitat 😆.

@anonym_724200 Bože to je detské toto, moja necháme to tak. Všade lekári píšu presný vek- tak isto my to povedala aj logopedička .

simonahanka
autor
Dnes o 13:40
@anonym_cec9f4

@simonahanka a stále si ideš svoje, Prečítala si si vôbec čo som napísala?? Ach jaj... škoda reči s tebou.

@anonym_cec9f4 čítala som , to viem

anonym_724200
Dnes o 13:43
@simonahanka

@anonym_724200 Bože to je detské toto, moja necháme to tak. Všade lekári píšu presný vek- tak isto my to povedala aj logopedička .

@simonahanka Ty mas od lekara velmi daleko. Moja oslovuj svoje dieta. A ty mas kolko mesiacov? 😃

simonahanka
autor
Dnes o 13:49
@anonym_724200

@simonahanka Ty mas od lekara velmi daleko. Moja oslovuj svoje dieta. A ty mas kolko mesiacov? 😃

@anonym_724200 ja mám moja titul a som sestrička , nechaj si svoje názory

anonym_724200
Dnes o 13:52
@simonahanka

@anonym_724200 ja mám moja titul a som sestrička , nechaj si svoje názory

@simonahanka Opakujem moja volaj svoje dieta. Ty s titulom 😃. Ja mam vysokoskolsky titul, a urcite by som ti to nepisala prva takto od veci, ako ty mne 😀.

simonahanka
autor
Dnes o 13:55
@anonym_724200

@simonahanka Opakujem moja volaj svoje dieta. Ty s titulom 😃. Ja mam vysokoskolsky titul, a urcite by som ti to nepisala prva takto od veci, ako ty mne 😀.

@anonym_724200 a čo keď máš vysokoškolský a ja nemám ,,, 😆

anonym_724200
Dnes o 13:59
@simonahanka

@anonym_724200 a čo keď máš vysokoškolský a ja nemám ,,, 😆

@simonahanka Ty si zacala, ze mas titul 😃. Ja som ta len upozornila, aby si uvadzala normalny vek svojho dietata a nie 27 mesiacov, lebo to je smiesne...

nikaeli
Dnes o 14:07
@simonahanka

@nikaeli Bože toto mám za sebou .

@simonahanka tak prepáč. Ak to máš za sebou, tak si niečo robila zle a treba to zopakovať. Tvoje dieťa potrebuje rozvíjať prekurzory reči. Bez nich mu reč nenabehne. To ako keby si chcela, aby sa ležiace dieťa odrazu postavilo a behalo 🤦🏻‍♀️ všetky odpovede ťa rozčuľujú. Neviem čo si chcela počuť 🤷‍♀️

lilke
Dnes o 14:22
@anonym_724200

27 mesacneho, nehnevaj sa, ale udavaj normalny vek dietata. Ci dokedy to budes v mesiacoch ratat?

@ankare
@anonym_724200 v takomto veku sa udávajú u logopeda presné mesiace. Keďže vývoj reči do 3 rokov sa udáva na mesiace. A mamička je teraz vyplasena, predpokladám, že operuje informáciami od logo.
@simonahanka máš dobrú logopedicku, toto je naozaj začiatok komunikácie s malým dieťaťom. V začiatkoch komunikácie používaš vždy iba 1-2 slová vo vete viac, ako používa dieťa. Takže teraz 3-slovne vety sú ok.
Zapájaj malého čo najviac do aktivít vedľa teba. Spolu upratujte, varte, hrajte sa. Ak ti nepovedala logo, čo najviac rozvíjaj jemnú motoriku (prelievanie, presýpanie, pieskovisko, vkladacky, cmaranie kriedou, múka na pekáči a kresliť do toho prstom,... + pomoc pri bežných tvojich činnostiach). Čím lepšia jemná motorika, tým následne lepšia reč, súvisí to spolu, vytvárajú sa prepojenia v mozgu. A malému uteká čas, kým je mozog dostatočne plastický, ideál do 3 rokov, pomalšie do 6... máte čo doháňať.
A všetko pomenuvat, ako ti povedala. Opakovať rovnaké slovo viackrát, aby si ho zafixoval. "Aha, maco. Maco sedí na posteli. Prines maca. Maco je mäkký. Skryjem maca... Kde je maco?"
Malý to bez telky a telefónu zvládne. On potrebuje človeka, ideál teba, tvoju pozornosť. A ty sa tiež obetuj, pozeraj, keď malý bude spať.
Neplač, nebuď frustrovaná. Je skvelé, že už si urobila 1.krok a bola u logopeda. Si určite dobrá mamina, záujem máš. A máš zdravé dieťa, ktoré môže všetko dobehnúť vďaka tvojej pozornosti. Ak by s tebou spolupracoval aj ocino, starkí, to by bol ideálny stav.
Spočiatku ti táto "práca" bude neprirodzená. Ale časom nabehnes. Dáte to! 💪🏻

jajur88
Dnes o 14:24

Si skvela, ze to aktivne riesis.

Boli ste u klinickej logopedicky? Mne pridu tie rady fajn, ale skor u dietata, ktore trochu zaostava. Ak maleho vidi rozumovo na 1 rok, tak tam musi byt vacsie zaostavanie, nie? Navrhla vam i nejaku terapiu? Mate nejaky dalsi termin, kedy sa mate ukazat? Ak nie, tak by som tiez hladala inu logopedicku.

Inak mozes sa pozriet na knihu o detskej reci, kde su rozne komunikacne strategie podla veku (zacala by som tymi okolo 1 roka). Tu je link https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

Su tam i tipy na hry / hracky. Je to velmi pekne spracovane.

Tymi 3 hodinami sa nestresuj. Ktovie, ako k tomu cislu prisla. Dolezite su tie principy, ktore mas dodrziavat.

lilke
Dnes o 14:25
@mogaa

uplne jednoduchá hra na farby a počítanie je napr. s lentilkami....vysypeš lentilky a povieš dieťaťu prosím si jednu červenú lentilku alebo ukážem na zelenu a spýtam sa je červená? alebo vyber mi zelené lentilky....to sú uplne jednoduché veci pri ktorých sa dieťa učí.....to len ako príklad hry a takto sa hrať s uplne obyčajnými vecami, nemusia to byť len hračky....

@mogaa len toto je už vyšší level, tu chlapček si musí osvojiť základnú slovnú zásobu.

nikaeli
Dnes o 14:33
@jajur88

Boli ste u klinickej logopedicky? Mne pridu tie rady fajn, ale skor u dietata, ktore trochu zaostava. Ak maleho vidi rozumovo na 1 rok, tak tam musi byt vacsie zaostavanie, nie? Navrhla vam i nejaku terapiu? Mate nejaky dalsi termin, kedy sa mate ukazat? Ak nie, tak by som tiez hladala inu logopedicku.

Inak mozes sa pozriet na knihu o detskej reci, kde su rozne komunikacne strategie podla veku (zacala by som tymi okolo 1 roka). Tu je link https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

Tymi 3 hodinami sa nestresuj. Ktovie, ako k tomu cislu prisla. Dolezite su tie principy, ktore mas dodrziavat.

@jajur88 ja by som povedala, že hrať sa tri hodiny denne s vlastným 2-ročným dieťaťom je málo. Určite to nebolo myslené v štýle od 13ej do 16ej. Dieťa má aj ocka a staršiu sestru, môžu sa prestriedať. Venovať mu pozornosť predsa môžu aj počas prechádzky.

simonahanka
autor
Dnes o 14:34
@lilke

@ankare
@anonym_724200 v takomto veku sa udávajú u logopeda presné mesiace. Keďže vývoj reči do 3 rokov sa udáva na mesiace. A mamička je teraz vyplasena, predpokladám, že operuje informáciami od logo.
@simonahanka máš dobrú logopedicku, toto je naozaj začiatok komunikácie s malým dieťaťom. V začiatkoch komunikácie používaš vždy iba 1-2 slová vo vete viac, ako používa dieťa. Takže teraz 3-slovne vety sú ok.
Zapájaj malého čo najviac do aktivít vedľa teba. Spolu upratujte, varte, hrajte sa. Ak ti nepovedala logo, čo najviac rozvíjaj jemnú motoriku (prelievanie, presýpanie, pieskovisko, vkladacky, cmaranie kriedou, múka na pekáči a kresliť do toho prstom,... + pomoc pri bežných tvojich činnostiach). Čím lepšia jemná motorika, tým následne lepšia reč, súvisí to spolu, vytvárajú sa prepojenia v mozgu. A malému uteká čas, kým je mozog dostatočne plastický, ideál do 3 rokov, pomalšie do 6... máte čo doháňať.
A všetko pomenuvat, ako ti povedala. Opakovať rovnaké slovo viackrát, aby si ho zafixoval. "Aha, maco. Maco sedí na posteli. Prines maca. Maco je mäkký. Skryjem maca... Kde je maco?"
Malý to bez telky a telefónu zvládne. On potrebuje človeka, ideál teba, tvoju pozornosť. A ty sa tiež obetuj, pozeraj, keď malý bude spať.
Neplač, nebuď frustrovaná. Je skvelé, že už si urobila 1.krok a bola u logopeda. Si určite dobrá mamina, záujem máš. A máš zdravé dieťa, ktoré môže všetko dobehnúť vďaka tvojej pozornosti. Ak by s tebou spolupracoval aj ocino, starkí, to by bol ideálny stav.

@lilke no krásne ďakujem, ❤️

simonahanka
autor
Dnes o 14:36
@jajur88

@jajur88 máme sedenie zasa v októbri a v Novembri, no dala mi dotazníky čo všetko mám vypnúť podľa toho bude vedieť bližšie , hráme sa pekne vonku ukazujem ňu všetko opisujem len mne robí problém že neviem tie skratky vecí prakticky tak aby sa to naučil a ja aby som šiť o zapamätala, no povedala hneď že na 1 rok, coš sa mu zdá až prehnané

anonym_724200
Dnes o 14:36
@lilke

@ankare

@lilke My sme k logopedicke chodili a predstav si od 2 rokov. A nie nevravela logopedicka, ze od 24 mesiacov 😀. Tak, ale kludne nech sa niektore matky vyjadruju, ze dieta ma 27 mesiacov, neskor 50 mesiacov, a kludne aj 100 mesiacov. Ale normalne to nie je.

anonym_9bf72e
Dnes o 14:42

Teba zarazilo to, že ho zhodnotila na rok?a sa bojís,ze to nezvládnes správne ho učiť?

anonym_9bf72e
Dnes o 14:44

Boli ste aj na nejakom inom vyšetrení?

anonym_9bf72e
Dnes o 14:46
@anonym_724200

@lilke My sme k logopedicke chodili a predstav si od 2 rokov. A nie nevravela logopedicka, ze od 24 mesiacov 😀. Tak, ale kludne nech sa niektore matky vyjadruju, ze dieta ma 27 mesiacov, neskor 50 mesiacov, a kludne aj 100 mesiacov. Ale normalne to nie je.

@anonym_724200 je to rozdiel
Veľký aj my mame logo aj neuro,aj psycho a všetko sa točí okolo mesiacov,v kt.mesiaci čo má vedieť a v kt.mesiaci sa vyvojovo nachádza dieťa
Je to základná smerodatna informácia