Potrebujem pomoc s nervozitou kvôli deťom. Navštíviť psychiatra?
Ahojte, pisem anonymne, lebo sa za seba hanbim, ale uz si uvedomujem, ze potrebujem pomoc, len neviem kde a ako. Som neskutocne nervozna a hnusna k detom, nechcem sa s nimi ucit lebo tomu predchadza milion prosieb, vyhrazok, kriku a moje amoky, vobec sa nechu ucit, neposluchaju, doma robia krik a bordel a mna to vytaca tak, ze som z toho sialena. Ked maju prist domov zo skoly zacne ma boliet brucho a par krat ma prezenie od stresu, lebo viem, ze po 8 hodinach v praci ma caka bordel, krik, vzdor, hluk… snazim sa im dohovarat najpr pekne, potom zvysim hlas ale konci to vzdy sialenym krikom az mi zasa pride zle. Nechcem byt taka, nechcem sa tak spravat, ale nedavam to proste. Persen, bylinky nepomahaju, myslim si, ze by mi pomohli nejake lieky na ukludnenie od psychiatra, ale hrozne sa hanbim ze mi to vlastne netreba, ze som proste len zla matka a clovek, ale fakt uz neviem co so sebou robit. Viem, ze deti su deti a kricia, robia bordel a nechcu sa ucit, ale ja sa cez to neviem preniest proste. Ked viem co ma caka ked pridu domov, 3-4 hodiny ucenia s nimi, potom urobit poriadok, uvarit, pozehlit, nachystat veci do skoly a oni vobec mespolupracuju… mne je normalne zle ako pred pisomkami ked som chodila do skoly. Proste skruti mi zaludok, prezenie ma alebo sa povracam. boze som priserny clovek, ktory len vrieska a zjape, ale chcem to nejak zmenit. Pomozu mi nejake lieky? Nemam sa bat navstivit psychiatra?a co mu povedat? Ze mi sibe z deti? Ved to asi kazdej mame. Prosim o osobne skusenosti, vdaka
@anonym_autor myslím, že si vyčerpaná a vyhorena. Prospelo by ti byť bez nich minimálne na víkend, viac času na seba ale rozumiem, že to za popri práci a deťoch len tak nedá. Psychoterapia ako prvá. Všeobecný lekár vie predpísať a poisťovňa preplatí aj na psycholog zmluvy s poisťovňami. Veľa síl, vychovávať deti je nesmierne náročné, ja tiež sa musím veľmi ovládať a to pri jednom a menšom...
@anonym_autor a otec detí je kde a čo robí?prečo to máš všetko zvládať sama ?
Si vyhoreta a potrebujes cas pre seba. Myslim si, ze si typ, co nevie pustit - pusti zehlenie, upratovanie, vsrenie, aspon na tyzden dva, takisto neries skolu, dostanu zle znamky a co? Myslim si ze horsie je pokazeny vztah s mamou. Vypusti to a ulavi sa ti, zacnes naberat energiu a lahsie to budes zvladat. Kludne skoc aj k obvodnemu, ze si pretazena, on ta navedie.
A muza zapoj,
V príbehu mi chýba otec detí.
@anonym_autor kolko rokov maju deti a preco sa s nimi ucis 3-4 hodiny?
mne v pribehu chyba otec a ako si nastavila hranice? kde maju zodpovednost oni za svoje veci, znamky?
Určite navštív psychiatra aj psychológa, veľmi ti to pomôže. Si vyhoretá. Aj ja som to mala podobne, keď boli naše deti malé, ešte teraz ma bolí brucho, keď si na to spomeniem. Ale syn mal nakoniec diagnózy, ktoré vtedy ešte neboli jasné a nakoniec bol integrovaný, tak to bolo náročné.
A čo otec, nepomôže aspoň trocha ?
V tvojom stave by určite som vypustila žehlenie, učenie v takom množstve a aj nejaké upratovanie.
Druhá vec je, ako sú na tom deti ? Nemajú napr. poruchy učenia, pozornosti alebo niečo podobné ? Ak nie, nechaj ich, nech sa učia samé, a možno im to pôjde lepšie ako s tebou. Učenie je aj zodpovednosť dieťaťa, nie len matky. A je lepšie mať mamu ako tak v pohode ako doma všetko tip-top, navarené, nažehlené a vynervovanú mamu.
3 - 4 hodiny ucenia s detmi ? Preco ? Na to je snad skola, aby sa ucili tam.
@patrike nemas doma skolopovinne deti?
@anonym_autor mozno by stacil xanax na dva mesiace. Si vyhoreta toto bude pokracovat m9zno az k nervovemu zruteniu. Musis nieco urobit. Dufam ze manzel ne je ten typ co je iba na pritaz a rad sa hasteri ci sa rad na vsetko uraza.
@anonym_4cbe25 Nie, uz mam svoje roky, ale so mnou sa nikdy nik neucil a vysledky som mal vyborne. Niekde je chyba, ked rodicia doma doplnaju skolu. Max si viem predstavit kontrolu uloh, ale nie ucenie sa s dietatom.
@patrike ani so mnou sa rodicia neucili preto som mala trojky od vrchu po spodok. A nemozes porovnavat mladez z pred 40 rokov a dnes
Wau sa ucis ako keby si ty sama do skoly chodila. Co tak im pomôct len ked treba a nechat skolu a ZODPOVEDNOST hlavne na nich ?
@patrike ani so mnou sa rodicia neucili preto som mala trojky od vrchu po spodok. A nemozes porovnavat mladez z pred 40 rokov a dnes
@anonym_4cbe25 keby bola matka v pohode tak nech sa učí, ale ak sa ide psychicky zrútiť, tak radšej nech majú deti štvorky odhora až dole
@anonym_4cbe25 keby bola matka v pohode tak nech sa učí, ale ak sa ide psychicky zrútiť, tak radšej nech majú deti štvorky odhora až dole
@nicemary suhlasim. to bolo na margo toho ze nasi rodicia sa s nami neucili a je to pravda.
Zapoj otecka ak existuje, prestaň robiť slúžku celej rodine a nauč sa relaxovať. Známky sú vizitkou detí, nie teba.
@anonym_autor deti aj manžel potrebujú šokovú terapiu. Zbaľ si kufor a odíď na 2 týždne preč s tým, že manželovi s deťmi niekto pomôže (matka, svokra, sestra..) inak sa psychicky zrútiš. Si vyčerpaná, vyhorená a všetko chceš mať pod kontrolou + nevytvorila si si rešpekt pred deťmi sú nevychované... potrebuješ magnézium, oddych, relax, dobrý spánok... NIE XANAX... to je cesta do pekla !!!
@anonym_autor nesúhlasím. Všetko závisí od toho, ako si deti vychovas, nastavis (aj muža). Nerob im otroka. V jednej domácnosti nebývaš ty sama, tak nemôžeš ty sama všetko robit. My sme doma štyria. Každý deň niekto iný u nás upratuje. Ja varím asi 1x do mesiaca (asi aj menej). Jediná z rodiny chodím do prace, aj do skoly. Deti chodia iba do skoly, muž iba do prace. Tak logicky mám najmenej času. U nás vari muž. Upratovat musia aj deti. Aj učiť sa musia samy. Ak sa nenaučia, nie je to naša vina, ja sa učím na samé 1ky. Idem im príkladom, pretože musia byt samostatné, inak to nejde. Každý ma svoje povinnosti. Ak si ich neplní, tak je ohodnotený. U nás tieto pravidla veľmi rýchlo pochopila 8rocna dcéra a prispôsobila sa im.
Nie si ty náhodou moja suseda?
Aj ona má presne tento problém, má nervy na deti. Keď sú doma kričí na ne lebo neposlúchajú robia bordel vymýšľajú. Tiež učí sa s nimi 3-4 hodiny lebo chce aby deti mali čisté jednotky, lebo podľa nej dieťa ktoré má horšie známky tak tomu sa nevenujú rodičia. Ale jej manžel pomáha, zoberie deti na výlet aj na celý víkend aby si ona oddýchla a nabrala energiu no jej to nestačí. Ukážkový príklad odkedy má deti je z nej iná osoba, v kuse kričí na deti nezvláda ich. A dlho dlho odmietala vyhladat lekársku pomoc.
@anonym_autor trochu to chapem...ja mam bolesti brucha ked mame ist vecerat 🤦♀️ 3 deti, kym sa rozhodnu atd.
Manzel nemoze pomoct?
Ake su velke? 3-4h nie je normalne sa s nimi ucit. Pomahaju deti doma? Ked urobia bordel, nech po sebe uprataju.
Skus chvilu robit len minum prace doma. Co nesuri, par dni pocka.
A mozno pomoze psycholog a aj psychiater, ale viac psycholog.
Uprimne, aj ja kricim na deti ovela viac ako ked boli male 🤦♀️ ...vtedy viac pocuvali
@anonym_autor trochu to chapem...ja mam bolesti brucha ked mame ist vecerat 🤦♀️ 3 deti, kym sa rozhodnu atd.
Manzel nemoze pomoct?
Ake su velke? 3-4h nie je normalne sa s nimi ucit. Pomahaju deti doma? Ked urobia bordel, nech po sebe uprataju.
Skus chvilu robit len minum prace doma. Co nesuri, par dni pocka.
A mozno pomoze psycholog a aj psychiater, ale viac psycholog.
Uprimne, aj ja kricim na deti ovela viac ako ked boli male 🤦♀️ ...vtedy viac pocuvali
@euka210 Perfekcionizmus je cesta do pekla. Vsetko musi byt upratane, navarene, k tomu dozera na ucenie deti, "vysledky" (pretazenie) sa logicky dostavia. Zdrava miera mamfpicizmu je riesenie, akurat si musi komplet resetnut fungovanie mozgu.
Deti si nerobia ulohy ? Dostanu zle znamky a nebude vreckove, telka a mobil.
Narobili neporiadok ? Musia upratat.
Dakujem vsetkym co ste mi odpisali, odpoviem na vase otazky, s detmi sa ucim lebo musim, maju toho hrozne vela a taky druhak potrebuje aby som sa mu venovala ozaj na 100%, potom mam este siestaka ten sa uz pouci sam ale musim ho preskusat, zda sa, ze je to tak na hodinu, ale nam to ozaj zabere enormne vela casu. Este mam 2,5 rocne babo, aj tomu sa treba venovat. Deti vediem k poriadku a uceniu, ale nahnat ich k tomu mi zabere vela casu a sil a energie, nic neurobia iba tak sami od seba, boli aj tresty, zakazy atd ale ja nevydrtim dlho. Niekto tu pisal, ze su nevychovani, s casti mozem aj suhlasit, ale snaha z mojej strany je velka, nikde vsak robim chybu, ocividne velku kedze mi az preskakuje z toho. Snazila som sa k vychove pristupovat moderne- matka kamaratka, zrejme sa mi to vymklo z ruk. Oni sa neucia zle, ale dohnat ich k tomu je sialene. Co sa otca tyka, on pomaha, aj navari aj sa pouci s jednym ak ja riesim druheho, ale chodi domov az po 18 tej cize v podstate zen cas ucenia je moj. Ano som trosku perfekcionista a chcem aby deti boli poucene, dom upratany, saty ciste, desiata chutna. Ja viem ze ako na tom som aj to ze milion matiek je na tom horsie, ja da mestazujem na to, ze nemam pomoc, mne nejde o to lutovat sa, ale o to, ze som proste non stop hnusna a uvrieskana, s bolestami zaludka a toto chcem zmenit😊 nie nie suseda niesom, ja sa nikomu nezverujem, drzim to v sebe, ale rozumeli by sme si, rada by som vedela, ako to zvladla😜
Este doplnim ze ja som vseobecne velmi slaba povaha, vsetko ma rozhodi, vsetko riesim, som enormne citliva… povahu zmenit neviem😢 ale vztah s detmi si tymto pokazit nechcem, preto sa pytam ci by mi pomohli lieky
Este doplnim ze ja som vseobecne velmi slaba povaha, vsetko ma rozhodi, vsetko riesim, som enormne citliva… povahu zmenit neviem😢 ale vztah s detmi si tymto pokazit nechcem, preto sa pytam ci by mi pomohli lieky
@anonym_autor Lieky nie, len celkova zmena postoja k zivotu. Druhak sa bude ucit v skole, siestaka skusat nebudes. Na skusanie su ucitelia v skole. Vsimni ten vzorec, ktory tu opakujes : "musis" nieco urobit, v tomto pripade robit detom domaceho ucitela. Nemusis. Ked sa nezmenis, samu seba znicis a este pokazis detom detstvo. Siestak nemusi mat super vysledky v kazdom predmete napriklad.
Dakujem vsetkym co ste mi odpisali, odpoviem na vase otazky, s detmi sa ucim lebo musim, maju toho hrozne vela a taky druhak potrebuje aby som sa mu venovala ozaj na 100%, potom mam este siestaka ten sa uz pouci sam ale musim ho preskusat, zda sa, ze je to tak na hodinu, ale nam to ozaj zabere enormne vela casu. Este mam 2,5 rocne babo, aj tomu sa treba venovat. Deti vediem k poriadku a uceniu, ale nahnat ich k tomu mi zabere vela casu a sil a energie, nic neurobia iba tak sami od seba, boli aj tresty, zakazy atd ale ja nevydrtim dlho. Niekto tu pisal, ze su nevychovani, s casti mozem aj suhlasit, ale snaha z mojej strany je velka, nikde vsak robim chybu, ocividne velku kedze mi az preskakuje z toho. Snazila som sa k vychove pristupovat moderne- matka kamaratka, zrejme sa mi to vymklo z ruk. Oni sa neucia zle, ale dohnat ich k tomu je sialene. Co sa otca tyka, on pomaha, aj navari aj sa pouci s jednym ak ja riesim druheho, ale chodi domov az po 18 tej cize v podstate zen cas ucenia je moj. Ano som trosku perfekcionista a chcem aby deti boli poucene, dom upratany, saty ciste, desiata chutna. Ja viem ze ako na tom som aj to ze milion matiek je na tom horsie, ja da mestazujem na to, ze nemam pomoc, mne nejde o to lutovat sa, ale o to, ze som proste non stop hnusna a uvrieskana, s bolestami zaludka a toto chcem zmenit😊 nie nie suseda niesom, ja sa nikomu nezverujem, drzim to v sebe, ale rozumeli by sme si, rada by som vedela, ako to zvladla😜
@anonym_autor tak to mas narocne s 3 v takom veku a este aj praca a domacnost.
Skus 1 den na seba netlacit...1 den nebude varena vecera, siestak nech sa nauci sam...pokial on nepride popytat o pomoc...uprac len co je nutne, 1 den to deti aj domacnost preziju.
Ja mam 3ch a rok som denne hovorila, aby riad po sebe odkladali do mycky...rok, aby sa to stalo ako-tak samozrejmostou. U mna je to tiez boj proti 4 bordelarom...aj s manzelom...a niekedy ked uz je vela, tak mi je to jedno a kaslem na neporiadok. A moji uz maju 10,12,15r nie ze male 2,5r dieta...vtedy boli hracky vsade.
Lieky mozno pomozu na uzkost, ale problem nevyriesia.
@anonym_autor nie lieky nepomôžu, len zhoršia situáciu. Telo ti dáva jasne najavo, že musíš spomaliť si človek nie stroj, potrebuješ oddychovať, aby si nabrala energiu nie pchať do seba chémiu, inak skolabuješ.

Chod k psychoterapeutke. Toto čo popisuješ je už cez čiaru