Problémy s odplienkovaním dvojročného chlapca. Čo robiť?
Ahojte, potrebovala by som poradit. Mame syna, 2 a pol rocneho a este nie je odplienkovany, co nam robi starosti. Neskusame to prvykrat, skusame to uz vyse roka. Prvykrat minuly rok v jari co mal necely rok a pol, vtedy bol problem ze sa z nejakeho dovodu velmi bál nocnika aj zachoda, neprestalo to ani po niekolkych dnoch, velmi plakal, doslova sa triasol, tak sme to nesilili. Skusilo sme to potom koncom leta ked mal skoro dva roky. Uz sa nebal, aj si posedel na nocniku aj na redukcii, ale vobec sa nevycikal napriek tomu, ze sme ho posádzali casto a snazili sme sa to robit prijemnou, hravou formou. Dopadlo to tak ze zacal zadrziavat moc aj stolicu, sama doktorka nam navrhla, nech mu teda v tomto pripade dame cas (preto pisem tento uvod, aby som ozrejmila, ze sme necakali takto dlho, pokusy uz boli). No a teraz skusame kedze v septembri ma zacat skolku a znova nic. Raz dvakrat sa vycikal do nocnika z coho sa aj tesil aj my s nim, inac stale bud sa pociká alebo pokaká (snazime sa aby bol skoro cely cas bez plienky), a najhorsie je ze mu to vobec ale vobec nevadi a nic nam neoznamuje. On by bol schopny sa pocikat a pokakat a nevsimat si to aj hodiny kebyze si to ja nevsimnem. Nerozumiem tomu, lebo v inych veciach problemy nie su. Aj rozpravat zacal uz celkom pekne, vie nam povedat ked nieco potrebuje, vsetko nam oznamuje, vsetko s nami zdiela. Aj rutiny a hygienicke navyky si celkom pekne osvojil, rad si umyva ruky, zuby, vyzuva sa, ked ma niekde nejaku spinu tak mi to oznami, utrie sa sám,… Preto neviem, preco je plienka taky problem :((
@anonym_autor jednoducho nie je pripravený. Pokiaľ nevie zadržať a dokonca si nevšimne, že v tom sedí zbytočne budeš skúšať.
Len cakat kym mozog zacne vnimat signaly z mocoveho mechura a konecnika. Dovtedy nie je cas na odplienkovanie
Veru cakat. Mam 3 deti a kazde bolo pripravene inokedy. Syn bol bez plienky az ako 3-rocny. Dcera 2-rocna. Princip ten isty. Kazdy dozrel po svojom.
Najmensi syn ked mal 2,5. Ono to ozaj pride aj z dna na den.
Potrebuje čas, nie je pripravený. Jeho nervová sústava nie je pripravená. Zbytočne to silíte. Pozor, aby ste ho zbytočne netraumatizovali.
Sama si si dala odpoved kde je problem. 2 a pol ročné dieťa skusas rok učiť na nočnik..
Daj mu čas...
že nie je pripravené, proste už nedávaj plienku a naučí sa
V poriadku veď ja si to aj uvedomujem, ale čo bude so škôlkou? S plienkou ho nezoberú..
Pripravenosť na odplienkovanie je kravina, ktorú propagujú značky jednorázových plienok.. predtým boli deti bežne odplienkované do 18tich mesiacov. Ak pred rokom schválne zadržiaval stolicu aj moč, aby sa nemusel vyprázdniť na nočníku, tak zadržať a používať zvierače očividne vie, všakže.. my to práve riešime tiež, syn bude mať onedlho dva a vnútri chodí len v tričku a ponožkách. Áno, občas cvrkne na podlahu a áno, mali sme párkrát na koberci hovno, ale trvalo to asi 3 dni a je mu to nejako v hlávke doplo, teraz vyciká max kvapku na zem a beží na nočník, ak mu treba kakať tak beží za mnou a posadím ho na záchod. Dávame cikať po zobudení, pred odchodom z domu, pred spaním,.. vtedy keď aj dospelák chodí cikať. Vonku sa zatiaľ nepýta, tiež mu mokro nevadí, ale my sme používali látkové plienky, takže na mokro je zvyknutý. Ak sa vonku pokaká okamžite to hlási - ale s tým začal až keď sa doma párkrát pokakal na zem a hneď videl to hovienko - to sa mu tak dostalo do hlavy a rozumie tomu, čo to je a ako to funguje. Áno, hovno na zemi je nechutné, ale máme čistiace prostriedky aj parný čistiť, takže to proste umyjem. Samozrejme mu poviem, že nehoda nevadí, že nabudúce sa podarí, netlačím na to ale chcem, aby chápal, čo sa deje a fakt mu to za pár dní došlo a odvtedy hovienkové nehody nie sú. Ak niekde cvrkne, sám to utrie 😂 alebo mi povie a ukáže.

Mám doma to iste len dievčatko. Ma 2 a 4 m. Ja to tak neriešim ako ty, viem, že potrebuje čas, každé dieťa je iné. Za to pekne komunikuje a rozpráva. Syn bol opak, odplienkovany za týždeň v 2 rokoch ale rozprávať vo vetách začal až skoro 4 ročný v škôlke