Ako zvládnuť odplienkovanie trojročného chlapca pred škôlkou?
Pokusam sa odplienkovat presne 3 rocneho chlapca, ktory o mesiac nastupuje do statnej skolky,cize musi byt odplienkovany. Vobec na neho nechcem tlacit,ale ani za ten svet si nechce sadnut na nocnik a ani na zachod. Skor pristupuje k tomu tak, ze povie mi nie a ide dalej, ani hracky nepomahaju, chodime s mackom na nocnik,ukazuje vsetko,ale on si nesadne. Mam 3 nocniky, 1 pisoar aj redukciu na wc a vobec nic. Uz par dni cez den nenosi plienku, trochu zaplace ked sa pocika alebo vykaka na podlahu,ale nesadne si. Rozumie tomu,naco to funguje vsetko,ale proste mi pride ze este nie je pripraveny,len skolka si to uz vyzaduje a ja si nemozem dovolit byt s nim doma a na sukromnu uz vobec nemam. Viem ze ono to moze prist zo dna na den, ze si to musi v hlave urovnat,ale nas tlaci cas kvoli skolke, inak by ma to tak netrapilo. Pripadne ako k tomu zvykne postupovat skolka?
Z času na čas sa nove detičky v škôlke pocikaju, kým si zvyknú kde sa chodí cikat a kakat
Ale ak sa to bude opakovať ucitelka rýchlo zisti že dieťa nie je vlastne odplienkovane
Za mna krutá metóda, ale na niektoré tvrdohlavé deti účinkuje. Pocika sa? Ok, zober handru utri mláčku, sám sa umy, prezlec a pod si oprat slipy a kratase
Náročné pre dieťa, veľmi. A seri rýchlo pochopia, že ísť na wc je jednoduchšie
Nočník by som už tak veľkému chlapčekovi neponúkala
My sme sypali farbu a sódu bicarbonu do wc, aby to farebne penilo 😆
no ak nebude odplienkovaný tak ti ho vrátia domov....v štátnej škôlke ho nebudú za teba odplienkovavať, tam nie je ani čas na neustále prezliekanie pocikaného dieťaťa a ani tam nemôžeš priniesť tolko vecí na prezlečenie keď sa pociká.....mala si začať skôr aby od začiatku leta chodil s holou riťulou....do 10-tej tam je jedna učitelka na 20detí a s tými niečo robí, takže sa dieťa musí vedieť vypýtať na záchod....ale ak si nechce ani sadnúť na záchod , tak neurobíš nič....skús vonku, nech ociká kvetinky, trávičku.....hlavne musí cítiť potrebu cikať, väčšina detí to necíti a povie až keď cikajú...preto holá riťula aby si uvedomoval ked ciká a postupne si uvedomí aj že potrebuje cikať....
@mogaa jasne ja tomu rozumiem,skusam ho odplienkovat uz od minuleho roka,teda minuly rok som to skusala,ale vtedy vobec na to nemal rozum,potom od marca pravidelne skusam aby si sadol na nocnik {aj obleceny} a proste nic,predtym mi trochu aj plakal,ked videl nocnik, teraz to prechadza do fazy, ze ignoruje...a ano viem, ze v skolke to nebudu tolerovat, skor som sa pytala, ci sa da poziadat o odklad na mesiac alebo co..Totiz maly vzdy bol vo vsetkom na poslednu chvilu, prevalovat sa zacal v 5 mesiacoch, chodit v 17 mesiacoch,rozpravat zacal po 2.5 roku a stale este nepovie vety,iba par slov akoze nie je mentalne zaostaly ale je trosku pozadu vo vsetkom ako ostatne deti. A ked vidi ostatne deti,pozrie sa,povie,rozumie, tak jeho to nezaujima,robi si po svojom,je dost tvrdohlavy tak ja sa mozem aj na hlavu postavit,ked nechce :(
@jannie25 mozno by zafungovalo, keby videl cikat inych chlapcov. Davova psychoza urobi svoje.
Nemas uz vela moznosti. Len trpezlivost a uvidis.
Moj osobny nazor je,ze odplienkovat chlapcov by mali chlapi. Bolo by to prirodzenejsie a asi aj jednoduchsie 🙏
@eli3k vdaka,aj muz skusa,cez vikend berieme k sebe trochu starsich chlapcov,tak snad aspon s davom pojde
Z času na čas sa nove detičky v škôlke pocikaju, kým si zvyknú kde sa chodí cikat a kakat
Ale ak sa to bude opakovať ucitelka rýchlo zisti že dieťa nie je vlastne odplienkovane
Za mna krutá metóda, ale na niektoré tvrdohlavé deti účinkuje. Pocika sa? Ok, zober handru utri mláčku, sám sa umy, prezlec a pod si oprat slipy a kratase
Náročné pre dieťa, veľmi. A seri rýchlo pochopia, že ísť na wc je jednoduchšie
Nočník by som už tak veľkému chlapčekovi neponúkala
My sme sypali farbu a sódu bicarbonu do wc, aby to farebne penilo 😆
@anonym_46fd40 ja viem,ved ja to nechcem zatajit,v pondelok chcem aj volat k doktorke,ci nahodou by nepotreboval pomoc od psychologa (akoze nie je zaostaly,ale tak nakopnut), viem ze vyvin neuponahlam,ale kazdu moznost skusam. Hej,este to skusim,aby som ho motivovala,upratovat po sebe. Skusam aj redukciu, este skusim tu sodu alebo farbu,to by tiez mohlo byt zaujimave.
no ak nebude odplienkovaný tak ti ho vrátia domov....v štátnej škôlke ho nebudú za teba odplienkovavať, tam nie je ani čas na neustále prezliekanie pocikaného dieťaťa a ani tam nemôžeš priniesť tolko vecí na prezlečenie keď sa pociká.....mala si začať skôr aby od začiatku leta chodil s holou riťulou....do 10-tej tam je jedna učitelka na 20detí a s tými niečo robí, takže sa dieťa musí vedieť vypýtať na záchod....ale ak si nechce ani sadnúť na záchod , tak neurobíš nič....skús vonku, nech ociká kvetinky, trávičku.....hlavne musí cítiť potrebu cikať, väčšina detí to necíti a povie až keď cikajú...preto holá riťula aby si uvedomoval ked ciká a postupne si uvedomí aj že potrebuje cikať....
@mogaa a ano uz cca pol mesiaca chodi holy,aj vonku,iba na noc davam plienky ale teraz pred par dnami som zacala viac tak skusat si sadnut na nocnik alebo zachod, dovtedy som ho nechavala nech citi rozdiel,kedy cika a kedy nie...myslim si ze este to nema proste v hlave ale musim mu to tam nejako bez natlaku a v pohode dostat...
Teba vidí sedieť na záchode? Nechávaj si otvorené dvere, keď sa ideš vycikať.
A skúsiť podplatiť? U nás párkrát zafungovala víla, ktorá mu doniesla darček. Teda by som mu povedala, že ak sa naučí pekne cikať a kakať do záchoda, tak mu záchodová víla ( 🙂) donesie darček. A chváliť za každý pokrok. Po pár dňoch by si pri záchode našiel autíčko alebo čo má rád.
Nám inak pomohlo nosiť "cikať" na záchod plyšákov. Jeho som nenútila, iba som sa občas opýtala, či chce tiež skúsiť.
u nas pomohlo ze chodili cikat do kyblika alebo krhlicky za par dni uz bol prijatelny aj nocnik alebo sa pytali na velky zachod
Mam dvojky ,ktoré majú 8 skoro .jeden vôbec nechce na stojáka . Ja som začala tak že každú chvíľu som ich dávala sadnúť na nočník ale žiadne dlhé vysedávanie,sadnúť vyčíta sa ok keď nie o chvíľu zase .už keď ako tak to pochopili tak som čas predlžovala .keď sme niekde šli tak sa vyčurali doma a hned sme šli a keď sme došli k babke hneď na nočník . Plienky na noc ani teraz nerieš .môj jeden ju mal ešte počas škôlky trochu na noc .
@mogaa jasne ja tomu rozumiem,skusam ho odplienkovat uz od minuleho roka,teda minuly rok som to skusala,ale vtedy vobec na to nemal rozum,potom od marca pravidelne skusam aby si sadol na nocnik {aj obleceny} a proste nic,predtym mi trochu aj plakal,ked videl nocnik, teraz to prechadza do fazy, ze ignoruje...a ano viem, ze v skolke to nebudu tolerovat, skor som sa pytala, ci sa da poziadat o odklad na mesiac alebo co..Totiz maly vzdy bol vo vsetkom na poslednu chvilu, prevalovat sa zacal v 5 mesiacoch, chodit v 17 mesiacoch,rozpravat zacal po 2.5 roku a stale este nepovie vety,iba par slov akoze nie je mentalne zaostaly ale je trosku pozadu vo vsetkom ako ostatne deti. A ked vidi ostatne deti,pozrie sa,povie,rozumie, tak jeho to nezaujima,robi si po svojom,je dost tvrdohlavy tak ja sa mozem aj na hlavu postavit,ked nechce :(
@jannie25 toto presne robila aj moja dcéra, my sme ju v 3rokoch dali do súkromnej škôlky, tam keď videla iné deti, začala chcieť aj sama, plus sme to doma dobrusili, pamätám si tiež ze som bol z toho na prášky. Dcéra začala úplne sama chodiť v 3rokoch aj 3 mesiace. Príde to úplne samé, držte sa
Tak, ze si mala zacat ovela skor. Neodplienkujes = vylucia (teda zvycajne ak po uplynuti adaptacneho obdobia nebude odplienkovany, tak vylucia). U nas presne kvoli tomu som zacala uz minule leto, na nasho vycsinou funguje “kto bude prvy” pretoze vyzera ze bude velmi sutazivy typ 😁
Teba vidí sedieť na záchode? Nechávaj si otvorené dvere, keď sa ideš vycikať.
@anonym_22bab3 áno,odmalička chodí.za nami,teraz poslednou dobou viac za tatom uteká a pozerá sa alebo chodíme s plysakom....ale akoby sa ho to netykalo
@jannie25 toto presne robila aj moja dcéra, my sme ju v 3rokoch dali do súkromnej škôlky, tam keď videla iné deti, začala chcieť aj sama, plus sme to doma dobrusili, pamätám si tiež ze som bol z toho na prášky. Dcéra začala úplne sama chodiť v 3rokoch aj 3 mesiace. Príde to úplne samé, držte sa
@anonym_0cc9e1 veď to,že aj psychológovia tak hovoria,že pripravené dieťa sa naučí za pár dní..len keď tie podmienky škôlky tlačia..rozumiem im,len neviem čo mám s tým robit
Tak, ze si mala zacat ovela skor. Neodplienkujes = vylucia (teda zvycajne ak po uplynuti adaptacneho obdobia nebude odplienkovany, tak vylucia). U nas presne kvoli tomu som zacala uz minule leto, na nasho vycsinou funguje “kto bude prvy” pretoze vyzera ze bude velmi sutazivy typ 😁
@anonym_956d91 u nás také neplatí,teda stále neviem s ním komunikovať na báze že keď si sadnes na záchod dám ti auto,nerozumie tomu čo po ňom chcem. A minule som dala nové autíčko mackovia že si sadol mal amok že mu ho nedám a keď som mu povedala že sadajú a dostaneš takisto nevedel čo chcem.
Píšeš totálne moju situáciu! Všetko do bodky je aj u nás. A tiež som totálne zúfalá, rady z internetu aj tu z modrého koníka vôbec na neho nefungujú. Je strašne zaťažený na autá. Môžem mu sľúbiť najväčšie auto na svete, on proste nepôjde cikať konkrétne na wc alebo šerbel. Skôr mi uprace a umyje celý byt a zarobí peniaze na brigáde ako sa odplienkuje..
Píšeš totálne moju situáciu! Všetko do bodky je aj u nás. A tiež som totálne zúfalá, rady z internetu aj tu z modrého koníka vôbec na neho nefungujú. Je strašne zaťažený na autá. Môžem mu sľúbiť najväčšie auto na svete, on proste nepôjde cikať konkrétne na wc alebo šerbel. Skôr mi uprace a umyje celý byt a zarobí peniaze na brigáde ako sa odplienkuje..
@anonym_e54656 a tiež má ísť do škôlky?
A podplacanie na chrumky a somariny, kym bude sediet na tom wc ci nocniku? Samozrejme nie dlho. Aj tym sme si presli... No i tak si myslim, ze vo vasom pripade zrovna bude hrat rolu prave to, ze dieta dozrieva pomalsie. Presne ako si hovorila, ako zacal neskoro chodit, rozpravat, jednoducho vo vsetkom pozadu za ostatnymi detmi (ak nema diagnozu neriesim, za par rokov budu na rovnakej urovni, o to nejde) ale tym padom aj to odplienkovanie Ti hrozi, ze mu "dopne" naozaj az neskor....
A podplacanie na chrumky a somariny, kym bude sediet na tom wc ci nocniku? Samozrejme nie dlho. Aj tym sme si presli... No i tak si myslim, ze vo vasom pripade zrovna bude hrat rolu prave to, ze dieta dozrieva pomalsie. Presne ako si hovorila, ako zacal neskoro chodit, rozpravat, jednoducho vo vsetkom pozadu za ostatnymi detmi (ak nema diagnozu neriesim, za par rokov budu na rovnakej urovni, o to nejde) ale tym padom aj to odplienkovanie Ti hrozi, ze mu "dopne" naozaj az neskor....
@anonym_d3dfeb tiež si myslím že neskôr mu to Dolné len kvôli tej škôlke riešim...a takto isto sme boli minuly rok na odrážadlo,ani za ten svet si tam nechcel sadnúť a to už mal 2 roky,stále plakal a hádzal to...a až tento rok pred pár mesiacmi začal jazdiť nonstop..pochybujem že má diagnózu,len je taký neskorší,o pár rokov sa to vyrovná a verím že bude na rovnakej úrovni ako rovesníci..len žiaľ moja zufalost je kvôli škôlke a práci,ak mám robiť len na súkromnú škôlku tak to môžem zostať doma bez peňazí len zároveň mu bude chýbať kontakt s deťmi,čo by mal v škôlke,viem že by sa skôr nakopol aj v iných veciach.