Prvé zoznamovanie sa s vreckovým: Ako naučiť dieťa vážiť si peniaze?
Ahojte baby. Môj syn má čerstvých 5 rokov a začínam cítiť , že to vysvetľovanie že veci majú hodnotu a že nemôže Chcieť všetko a všetko stojí peniaze , už proste nejak nepadá na úrodnú pôdu alebo to možno ja zle vysvetľujem
....ako to máte doma , vediete v tomto veku detí k nejakému zasluzenemu peniažku alebo tak ? Syn mi pomáha s bežnými vecami už od malička, vie si pekne upratať, vyložiť/naložiť práčku, myčku, vytriedit oblečenie pred praním, utieranie prachu proste také naozaj nenáročné veci , na záhrade s manželom tiež vedia spolu čo to porobiť. Čiže nemám ani tak problém s tým že ,,platiť ho aby urobil základné veci čo má robiť zadarmo ,, ako som už niekde počula...ale skôr si menej váži hračky napríklad, niekedy sa hrá strašne drsne , hračky to samozrejme nie vždy prežijú, a on si myslí že buď to tatino opraví alebo sa kúpi nové /ježiško donesie/narodeniny budú...alebo si nedá povedať na iné vec než hračky , keď sa mu páči napríklad dekorácia hra sa s ňou dovtedy kým ju nezničí , proste nechápe tu hodnotu. Keď sa ide na kolotoče , nechápe že môže napríklad dve jazdy a dosť , vidí že niektoré deti idú viac ..snažíme sa mu to všetci vysvetľovať ale stále to nechápe...neviem či mu pomôže , že bude za niečo dostávať kapesne a ked zničí reálne autíčko, a bude chcieť nové, vezmem ho do obchodu a keď na to nebude mať nasporené , proste ho nekúpi...urobili by ste to tak ? Alebo máte iný tip ? Ako ste to dosiahli že si deti veci viac vážili ? Budem vďačná za rady.
Taktika, ze dieta znici vec a tak mu uz dopredu davas vreckove aby si mohol kupit novu hracku ked tu co ma znici mi nepride stastna. (Stale su to len tvoje peniaze) Ja som mojim dievcatam vysvetlovala, ze ked si znicis, nebudes mat. Hracky pomimo Vianoc, narodenin a menin by som povedala nekupujeme. Takze ked si znicila tak hracka skoncila v kosi a hotovo. Dalsiu si mohla napisat jeziskovi alebo pockat na narodeniny. To im trochu pomohlo vazit si veci.
@anonym_autor tak v takomto veku asi pomaly... ak niekam idete (vylet / obchod / kolotoce), tak mu das vopred nejaku rozumnu sumu penazi (na tie 2 jazdy, na 1 lizatko - cokolvek) a vysvetlis mu, ze to su vsetky peniazky co mate a musi sa rozhodnut, co za to chce...
Trosku je asi este "zle", ze pravdepodobne nevie (velmi) pocitat - az bude starsi to bude viac jednoduchsie - ale teda uvidi v hrsti peniaz,e odovzda ich predavacke a uvidi, ze uz nic nema... a ze dalsie nie su
Popripade este teda skusit (kedze je fakt dost maly), ze proste "nie"... (nemame viac penazi)
Ak rozbija hracky, tak ich vecer schovaj a rano mu povedz, ze sa ho bali a odisli prec ...
Tazko sa to vysvetluje dietatu, ked niekedy nedokazes vysvetlit dospelemu, ze peniaze nes.rie holub. 🙂
Tiež mám 5 ročného a dostáva vreckové už nejaký rok takisto peniaze ktoré dostane na narodeniny meniny má v réžii on a veľmi dobre tomu rozumie. Peniažky má síce odložené ešte si nič nekupoval ale pozná ich hodnotu vie čo je drahé atď.
nepomoze vysvetlovanie. Len skusenost. Znici hracku, ide do kosa, nekupi sa nova. Po niecom tuzi, tak si na to pocka. A samozrejme, pristup rodiny. Ked si rodina kupi vsetko co chce, tak dieta sa to nema odkial naucit
dcéra dostala v 6tich rokoch prvé peniaze do tábora do vrecka... celý týždeň ich neminula lebo nikde nič nemali😀 teraz bude mať 10 rokov... dostala 20€ do denného tábora na týždeň... celý týžden si ich šetrila na posledný výlet a tam ich rozbila... má peniaze ktoré dostáva na sviatky... tak vždy má vo svojej peňaženke nejaké € ale VŽDY keď ju zoberiem akože na shopping nahádže mi veci do košíka ale pri pokladni povie že je peňaženka doma😅 takže ona je žgrľoš aj keď sa tomu veľmi neučila 😀
Keď si zničí, nové nedostane. Tým že bude mať akože vreckové a za to si kúpi nové, nevyriešis problém, že si ma dieťa na veci dávať pozor a vážiť si ich
Taktika, ze dieta znici vec a tak mu uz dopredu davas vreckove aby si mohol kupit novu hracku ked tu co ma znici mi nepride stastna. (Stale su to len tvoje peniaze) Ja som mojim dievcatam vysvetlovala, ze ked si znicis, nebudes mat. Hracky pomimo Vianoc, narodenin a menin by som povedala nekupujeme. Takze ked si znicila tak hracka skoncila v kosi a hotovo. Dalsiu si mohla napisat jeziskovi alebo pockat na narodeniny. To im trochu pomohlo vazit si veci.
@anonym_7240ec hej len tak to robíme teraz...že keď zničí, ide do koša a nové nedostane , on to berie tak že keď to vidí v obchode tak aký je problém kúpiť to znova , veď aj rohlíky zjeme a kúpia sa nové...ja mu toto vysvetliť neviem , že proste to že zničí nieje dôvod kúpiť nové ale naopak vážiť si to čo má lebo nové len tak nebude...nedostáva mimo sviatkov ( veľmi výnimočne keď prišla jeho teta z Ameriky alebo že zvládol niečo naozaj výnimočné že bol statočný u lekára a podobne..)
Nemala by som problem davat 5 rocnemu primerane vreckove (rozumej korunka sem, korunka tam 😃), aby pochopil hodnotu, respektive takto - moze si zarabat za pracu (nejake vynimocne "brigady" u nas doma ci na zahrade), ale nejaku nadstandardnu beznym ukonom v domacnosti. Urcite by som ho neplatila za bezne veci, co dieta v domacnosti pomahat a robit ma a doteraz robi.
@anonym_c0259e áno tiež sa bojím že platba za prácu ktorú už teraz normálne robí ( a zatiaľ rád ) to celé pokazí 🙄
@anonym_autor tak v takomto veku asi pomaly... ak niekam idete (vylet / obchod / kolotoce), tak mu das vopred nejaku rozumnu sumu penazi (na tie 2 jazdy, na 1 lizatko - cokolvek) a vysvetlis mu, ze to su vsetky peniazky co mate a musi sa rozhodnut, co za to chce...
Trosku je asi este "zle", ze pravdepodobne nevie (velmi) pocitat - az bude starsi to bude viac jednoduchsie - ale teda uvidi v hrsti peniaz,e odovzda ich predavacke a uvidi, ze uz nic nema... a ze dalsie nie su
Popripade este teda skusit (kedze je fakt dost maly), ze proste "nie"... (nemame viac penazi)
@anonym_c2e7e3 áno to je celkom fajn že dať a nech s tým hospodári 🙂dakujem
dcéra dostala v 6tich rokoch prvé peniaze do tábora do vrecka... celý týždeň ich neminula lebo nikde nič nemali😀 teraz bude mať 10 rokov... dostala 20€ do denného tábora na týždeň... celý týžden si ich šetrila na posledný výlet a tam ich rozbila... má peniaze ktoré dostáva na sviatky... tak vždy má vo svojej peňaženke nejaké € ale VŽDY keď ju zoberiem akože na shopping nahádže mi veci do košíka ale pri pokladni povie že je peňaženka doma😅 takže ona je žgrľoš aj keď sa tomu veľmi neučila 😀
@anonym_cd23ef šikulka , som sa pobavila 😁
Keď si zničí, nové nedostane. Tým že bude mať akože vreckové a za to si kúpi nové, nevyriešis problém, že si ma dieťa na veci dávať pozor a vážiť si ich
@sense hej viem , tak to robíme len mi to príde že asi robíme malo .... Niekedy sme aj zvykli hračky ,,akože ,,vyhodiť ( keď sa hral škaredo, vzali sme hračku dali von a povedali sme mu že hračky sme dali susedovi chlapcovi že on sa s nimi bude hrať pekne ... Plakal a prosil ale o pol hodinu už si ani nespomenul až kým sme mu ich nevrátili , niekedy aj po týždni po dvoch, on proste si tie veci neváži... Veľmi ma to hnevá lebo my sme si hračky vážili mne sa nikdy nestalo aby som hračku zničila, iba ak opotrebovala...a napriek tomu neviem prísť na to ako sa tento ,,prístup,, naučil...niekde sme urobili chybu no...☹️
Nie je zasypaný hračkami, že ich má prebytok a ani nemá prehľad o nich?
nepomoze vysvetlovanie. Len skusenost. Znici hracku, ide do kosa, nekupi sa nova. Po niecom tuzi, tak si na to pocka. A samozrejme, pristup rodiny. Ked si rodina kupi vsetko co chce, tak dieta sa to nema odkial naucit
@anonym_7201dd premýšľam ako na neho pôsobíme , určite nevyhadzujme a bez problémov nekupujeme nové...snažíme sa opraviť čo sa dá a až keď sa pokazí naozaj , kupujeme... Ale neviem či to on vidí ako že není problém kúpim nové z vlastnej strany to tak nevnímam...🤷🏽😏 Ale ďakujem za iný pohľad takto som nad tým nerozmýšľala...
@anonym_7240ec hej len tak to robíme teraz...že keď zničí, ide do koša a nové nedostane , on to berie tak že keď to vidí v obchode tak aký je problém kúpiť to znova , veď aj rohlíky zjeme a kúpia sa nové...ja mu toto vysvetliť neviem , že proste to že zničí nieje dôvod kúpiť nové ale naopak vážiť si to čo má lebo nové len tak nebude...nedostáva mimo sviatkov ( veľmi výnimočne keď prišla jeho teta z Ameriky alebo že zvládol niečo naozaj výnimočné že bol statočný u lekára a podobne..)
@anonym_autor jedine vysvetlovat, vysvetlovat, vysvetlovat. 5 rocny neni male babatko, uz by to mohol vela pochopit. Ja este detom hovorim, ze rodicia chodia do prace aby sme mali peniazky. Ze vymiename ten cas, ktory by sa dal stravit aj lepsie, za tie peniaze. A preto je potreba si ich vazit. A este som im vela vysvetlovala, ze pokial budeme nakupovat vsetko co si zmyslia tak nam nezostanu peniaze na dovolenku, lyzovacku, vylet, zoologicku atd. Aby pochopili, ze je nejaky budget s ktorym zijeme a ked nakupime jedno tak nevyjde na ine. U nas to celkom dobre fungovalo.
Este ma napadlo, ze na tych kolotococh si vopred stanovit - mame taky a taky limit. Vyjde nam za to 10 jazd alebo 8 jazd a zmrzlina, alebo 5 jazd a auticko. A ty sa sam rozhodni ako by si to chcel. Ale ked uz sa rozhodne tak potom uz ziadne ustupky - to je ta najtazsia cast 🤣
Nevysvetľuj, konaj. Žiadne nové, žiadne darčeky, žiadne kolotoče. Hotovo. 5 ročný ti kašle na litánie ale keď nepôjde ani raz na kolotoč, pochopí a zapamätá si
@sense hej viem , tak to robíme len mi to príde že asi robíme malo .... Niekedy sme aj zvykli hračky ,,akože ,,vyhodiť ( keď sa hral škaredo, vzali sme hračku dali von a povedali sme mu že hračky sme dali susedovi chlapcovi že on sa s nimi bude hrať pekne ... Plakal a prosil ale o pol hodinu už si ani nespomenul až kým sme mu ich nevrátili , niekedy aj po týždni po dvoch, on proste si tie veci neváži... Veľmi ma to hnevá lebo my sme si hračky vážili mne sa nikdy nestalo aby som hračku zničila, iba ak opotrebovala...a napriek tomu neviem prísť na to ako sa tento ,,prístup,, naučil...niekde sme urobili chybu no...☹️
@anonym_autor neváži si ich lebo ich má veľa a vie že aj tak dostane nove. Rovnako aj s klotocmi . Ak bude robiť teater,prečo len dve,tak nabudúce nebude nic. A treba vydržať, neustúpit.
U nas sa osvedcilo vysvetlovanie od utleho veku. Starsia bola odmala taka,ze si v obchode vzdy rada nahadzala plno sladkosti, drobnosti v drogerii a pod 🙈Takze sme velmi rychlo zaviedli pravidlo 1veci, ktoru schvalim,ze si smie vziat (vzdy len drobnost). Kedze sa jej nechcelo chodit do skolky a kazde rano plakala, donemoty sme vysvetlovali,ze na vsetky vylety, hracky, sladkosti a pod musime chodit do prace, dokonca aj na to aby sme mali kde byvat. U mladsej sme vysvetlovali rovnako. Aj s tymi kolotocmi, proste sme vzdy dopredu oznamili,ze mozu ist napr na 2 a hotovo, same si mohli vybrat na ktore. Jasne, vydieracky su vzdy,no vybuchy vzdoru mladsej ma naucili,ze cim viac vrestia,tum so mnou viac nepohnu 😁Maju teraz 8 a 6 a teda ziadne vreckove este nemaju (okrem penazi od zubkovej vily, z ktorych minu raz za cas napr na jarmoku). Starsia mala v skole v prirode 20€ a minula len na pohladnice, ze si nemala co kupit (podla mna bola zgrlos tie peniaze minut,lebo uz asi rok chodi a podla ceny sama vravi,ze to a to nekupime,to je drahe 😂, takze uz zacina vnimat hodnotu penazi).
S hrackami nepomozem,nikdy nenicili, skor su ti ony,co neznasaju ak im niekto nieco pokazi. Ale odporucam tuto knizku, je tam rozpravka o chlapcovi,co nicil hracky a tie od neho odisli
https://www.martinus.sk/863899-skriatok-v-pyzam...
@anonym_autor ma 5r a to by mala byt pre teba dostatocna odpoved, ze este nevie pocitat a nepozna hodnotu penazi. Vreckove v takom veku nema vyznam.
Mozes ho ucit k hodnote veci...hraciek...ze nie je samozrejmost, ze mu kupite po zniceni novu. Znici, tak ju nebude mat. Bude cakat az na Vianoce.
Vela chlapcov je takych, ze nicia v ramci hry auticka a hracky...svagrina mala takych, moji si hracky pred znicenim zase dost chranili...uz su vsetci velki nad 10r a poznaju vsetci hodnotu penazi, aj nasi, aj jej.
Syn ma 5r, nerobila by som z toho katastrofu, este mas min.10r na jeho dalsiu vychovu a uceniu vztahu k veciam a majetku.
Dat dietatu hranice...2 kolotoce a staci. Trvat na tom.
U nás platí, keď hodíš hračku o zem, bez kriku upozornim, že ma to prestať robiť, lebo môže poškodiť hračku ci podlahu, a vysvetlím, že ďalší krát už zoberiem a odložím hračku. A potom to aj dodržím a hračku dostane späť ďalší deň alebo o pár dní. Taktiež mu prirovnávam hodnotu k niečomu pre neho "hmatateľnému", napr rozbil si si slnečné okuliare, za tu cenu, ktorú kúpime novú, sme mohli kúpiť 5 donutov. A kľudne nabudúce mu ten donut v obchode nekúpim, lebo peniaze sne minuli na nové slnečné okuliare. Alebo keď idete na nákup, môžeš mu dat občas 1 euro s tým ze mi vysvetlíš, že z tých peňazí si môže kúpiť 7 rožkov alebo 2 kakaové slimáky alebo 1 lízatko. Alebo si môže odložiť a nasetrit si napr na vyhliadnutu vec.
Moje deti radi míňajú vodu pri umývaní rúk, vtedy im vždy vysvetľujem, že voda stojí peniaze a keď budeme veľa vody míňať, tak nám nezostanú peniaze na výlet, na zmrzku ci nové tričko.
A určite by som neplatila za domáce práce, zvyknú si a budú si myslieť, vze majú za zo čakať protihodnotu. ja ich vediem k tomu, že to robíme, lebo sa staráme o naše obydlie, chceme mať čisto okolo seba a poriadok, čisté oblečenie, tak sa cítime doma dobre. A keďže sme rodina, tak každý sa podieľame na udržiavaní čistoty a poriadku, však tam bývame. Nie pre peniaze ani teba manžel neplatí za vysávanie a skladanie prádla.

Nemala by som problem davat 5 rocnemu primerane vreckove (rozumej korunka sem, korunka tam 😃), aby pochopil hodnotu, respektive takto - moze si zarabat za pracu (nejake vynimocne "brigady" u nas doma ci na zahrade), ale nejaku nadstandardnu beznym ukonom v domacnosti. Urcite by som ho neplatila za bezne veci, co dieta v domacnosti pomahat a robit ma a doteraz robi.