Ako ženy všetko stíhajú?

4. aug 2023

Ahojte baby, neviem ani či som sa prišla posťažovať, alebo len po radu, ale ako ženy všetko stíhajú? Som doma už dva roky s dcérkou a mam pocit že som si stále nenašla systém ako fungovať v domácnosti + s dieťaťom.
Večer s manželom poupratujeme, ideme spať. No ráno, keď urobím raňajky + nachystám seba na bežný deň (nejako upraviť ksicht, vlasy, obliecť sa) mam pocit že naša domácnosť je ako po výbuchu a tým začína ranny kolotoč - upratať kuchyňu (pracovnú dosku čistím skoro nonstop), naložiť/vyložiť myčku, dať vyprať, umyť WC, umývadlo, pozametať balkón, zložiť prádlo, uvariť (buď normálne jedlo alebo len prílohu k uvarenemu), utriet prach, nachystat dieťa, nachystať jej desiatu, upratať hračky, ustlať posteľ atď. Kým spravím všetky tieto činnosti tak je 10:00 a my sa akurát chystáme von a tiež nie na dlho, lebo dcéra chodiť o 12tej spať. Keď spí tak som zas v jednom kole - ak treba tak variť, vyvesiť prádlo, čo treba tak žehliť, upratať po obede atd.
Poobede keď mala vstane tak som unavená a nechce sa mi nič takže sme už len do večera doma a vymýšľam aktivity. A potom začína kolotoč odznova. Som unavená, mam pocit že nič nestíham, že som na nič a že stále máme doma bordel. Že sa nevenujem dieťaťu. Iné mamky sú vonku s deťmi už od rana, poobede zas. Ako všetko stíhajú? Či som len ja k ničomu?

jesenzima
4. aug 2023

No ja to napríklad stíham tak, že neupratujem každý deň všetko od umývadla po prach, neperiem každý deň, navarim na dva dni a šup von s deckami ... 🙂

simsalabim
4. aug 2023

Denne umyvas wc a umyvadlo a zametas balkon? Hm tak aj preto mam asi viac casu 🤔 Kym boli deti male, znacne som zlavila z narokov na upratovanie a teraz domacnost udrziavame vsetci.

barbora19911
4. aug 2023

Ja to mám tak že robím len základné veci kazdy deň myčka prať a vysávať a variť ale to nie každý deň, plus máme rozdelené povinnosti keď ja naložím po obede myčku tak vždy každý deň ju má na starosti manžel vyložiť naložiť...a sú dni kedy nerobím že vôbec nič ideme proste von a tam sa aj najeme a máme proste program von ..to sú tak vždy dva dni v týždni kedy niesme cele dni doma ...

deti95060810
4. aug 2023

z tvojich činností čo si napísala ja určite nežehlím - len mm košeľu do kostola - ale tam bol za posl. 15 r. raz... 😉

sashabb
4. aug 2023

Stíham tak, že domácnosť slúži mne, nie ja jej 👍

doriiis
4. aug 2023

Denne umyvas záchod a utieras prach? Nevesiam pradlo- mám sušičku,nezehlim

barbora19911
4. aug 2023

Ja by som sa zo stereotypu zbláznila ja musím chodiť každý deň von na ihrisko s dcérkou ..žena na materskej neznamená automaticky žena ktorá má na fulltime domácnosť a nemoze robiť nič iné ..treba si aj oddychnut a hlavne keď pôjdeš do roboty za rok tak psychika nebude tvoja úplne okej

autor
4. aug 2023

Ja som nikdy nebola na poriadok, ale ako sa mala narodila tak mi preplo, doslova jeblo. Prach utieram len zbežne na takých viditeľných plochách, mam prašný byt a biely nábytok. A žehlím fakt len čo je veľmi pokrčené, trička a tak. Ja už neviem čo zo sebou ja keď to nespravím mne je zle zo seba. O chvíľu mam ísť do práca ja neviem ako budem fungovať 😒😓

autor
4. aug 2023

Sušičku by som veľmi chcela ale nemám na ňu priestor.
Inak ten balkón zametam denne preto, lebo tam vešiaka prádlo. Inak doma mam roboticky vysávač

simona92101
4. aug 2023

Zlavit z narokov,nevarit kazdy den..rano vstaneme,ranajkujeme spolu,umyvame sa spolu.kym ideme von,pustim umyvacku,pracku,aj vysavac-ten povysava aj umyje.ked sa vratime z ihriska,kym deti obeduju tak pradlo hodim do susicky,najem sa este s nimi.dam mladsiu spat,starsia (4r)medzitym s radostou utiera prach😃pomoze mi aj pradlo poskladat.potom si spolu vylozime nohy,pustime rozpravku,ja pijem kavu kym sa mladsia zobudi.varim vzdy na 2 dni,cez tyzden daco jednoduche.velke upratovanie robim cez tyzden,ked je manzel doma

daniela1911
4. aug 2023

Wc a umývadlo umývam tiež denne, trvá to 2min (lebo to robim denne a je to len “prečistenie”). Denne hodim do práčky a vyvesím, suché poskladam. Varím 2 chody, len keď sme doma, čiže to je väčšinou cez víkend, alebo keď nie som v práci. A každý deň urobim niečo, povysavam, prach utriem, raz prezlečiem postele, potom napr ten balkón a popolievam, nakupim, a tak. Keď je chlap doma, upratuje tiež. A to chodím do práce, dcéra do škôlky, a keď je pekne po škôlke chodíme von 2-3 hod. Mám doma čisto.

janickacrazy
4. aug 2023

Nezehlim, wc a umývadlá umývame len raz za týždeň, úplne to stačí. Balkón nemám, takže ten nezametam. Neviem, načo ho zametas denne. Varím na 2 dní. Chodím do práce, mám 3 deti. Priemer každý deň. Zapájame aj deti do práce.

tamta
4. aug 2023

Otazka podla mna neznie, ako to mas vsetko denne stihat (pri zachovani dusevneho zdravia sa to podla mna ani neda), ale otazka znie, co spravis pre to, aby si z toho tvojho perfekcionistickeho rezimu nescvokla.. za mna psycholog.. Prehanas to a nemyslim, ze to niekto nejak extremne oceni.. tvoje dieta ta bude milovat ak budes viac venovat cas jemu nez 3x denne vsetko drhnut..

rebrambora
4. aug 2023

Fungovat s muzom fiftyfifty.
Roboticky vysavac, prat menej casto.

januska12323
4. aug 2023

Stačí prestať robiť hlúposti - balkón upracem raz za rok, namiesto vešania sušička, prach raz za týždeň a variť aj na tri dni. Veci, ktoré používaš napr. v kuchyni hneď odkladať na miesto, potom nemusíš upratovať len pretriet dosku.

mikadooo
4. aug 2023

Máš príliš vysoké nároky sama na seba. Buď poľavíš, alebo večne nebudeš stíhať. Alebo si zaplatíte upratovačku, ktorá to tam vyglančí, kým budete s dcérou napríklad vonku.

kristinapetronela
4. aug 2023

Cez leto upratujem minimálne ,varím ľahšie jedla ,zdá sa mi že je aj menej veci na pranie .užívam si leto ,deti a upratujem keď sa zotmie alebo ráno kým vstanú alebo občas s nimi .

ivangeline
4. aug 2023

...tak,ze si obcas poplacem nad tym,ako to tu vyzera a potom ignorujem. ;D Upratujem popri detoch. Kazdy den jednu vec navyse. Napr. wc,kupelna,prach,suflicky tu a suflicky inde.. Plus zabehnuty kolotoc.

ibrunova
4. aug 2023

Večer upracete, a ráno máte ako po výbuchu?

bluka2
4. aug 2023

Ja som z tých, čo sú s deťmi vonku už ráno. Tak rozhodne sa nedajú robiť 2 veci naraz, t.j. nerobím nič z tých činnosti čo opisuješ. Dôjde upratovačka raz za týždeň a raz za týždeň aj ja spravím niečo a to funguje super. Čistiť wc každý den by sa mi nechcelo fakt…

patusss
4. aug 2023

Ja som zistila, že čím viac sme vonku, tým je menší bordel vnútri 🤗

basska_b
4. aug 2023

Ja ti dam len tak motivacne...

zenulkaaa
4. aug 2023

Mna by zaujimalo z coho je rano vasa domacnost ako po vybuchu, ked vecer upracete a rano sa robia akurat tak ranajky??? Ved to hned spraces do umyvacky a hotovo.
Ja rano spracem, syn si pozrie rozpravky, vyvetram, upracem kupelnu, usteliem postele, pozametam nejake omrvinky, poutieram stol, linku a hotovo…a ideme do skoly a do prace, ak teda nie su prazdniny. To je take bezne rano u nas.
Ked som bola doma, tak som tiez neupratovala ako zerava kazdy den, prach utierat to urcite nie kazdy den, tiez mam biely nabytok, a zehlit absolutne nezehlim, tolko casu usetreneho.

callisia
4. aug 2023

A predstav si, že máš ešte záhradu. A to ani nemusíš nič sadiť, stačí malá okrasná záhrada s pár kríkmi a trávu kosiť. To by ťa už načisto porazilo. Treba zľaviť z nárokov. Prečo nejdeš s malou ešte von poobede keď sa vyspí? Pookreješ a načerpáš novej psychickej sily.

marianarem
4. aug 2023

Ked hovoris, ze sa to u teba takto preplo po porode, tak mas pocit, ze tip-top poriadok treba udrziavat kvoli malej?Lebo tam je to praveze trochu naopak, nejaka uroven spiny je praveze prospesna pre imunitu.
Podla mna mama ma kvoli dietatu hlavne udrziavat sama seba (tym myslim hlavne svoje psychicke zdravie) a az potom domacnost.
A ak mas nutkavu potrrebu stale upratovat a netusis preco (teda nie je to vyslovene kvoli malej, len ti to neda pokoja), tak je namieste navstivit psychologa.

alenka7777
4. aug 2023

Čím viac ste doma, tým je tam väčší neporiadok. Takže odporúčam chodiť viac von, tým pádom nebude mať doma kto robiť neporiadok.

beata_k
4. aug 2023

Treba si uvedomit, ze kvoli prachu, wc, umyvadlu, zehleniu triciek a x somarin sa oberas o krasne chvile s dcerou. A teraz sa ta opytam. To vazne kvoli prachu??? 🤷 Nik si nebude pamatat, ci si 18.1.2022 mala prach alebo nie. Ale tvoja dcera si bude pamatat ako sa sama hrala v izbe a mama behala s prachovkou...

wieruska1
4. aug 2023

Zena zvladne a stihne vsetko. Staci sa zle vydat!

chatte007
4. aug 2023

Pytas sa, ako zeny vsetko stihaju. Odpoved - nestihaju vsetko, z niecoho musia upustit, len ty im do domacnosti nevidis a vonku to vyzera inak, tam vsetky posobia akoze su uplne v pohode, ze? Ja mam deti dve, trojrocne a polrocne, a chodim s nimi doobeda von skoro kazdy den. Mladsie je kojene plus prikrmy robim denne cerstve. Starsi je slaby jedak, takze vymyslam vzdy, co mu dat. Zaklad je, ze mam polievku, ktoru uvarim aj na tri dni. Druhe casto nejake maso s ryzou alebo zemiakovou kasou, cestoviny a pod. Obcas objednam pizzu alebo menu. Rano cinnosti minimalizujem, ziadne utieranie prachu, to by sme sa nevychystali von. Pracku nalozim vecer, rano len zapnem. WC umyjem tak kazdy druhy den, ked deti spia, kupelnu raz za tyzden. Podlahy umyva robot. Prach utieram minimalne. Postele prezleciem cez vikend. Kuchynu upratujem priebezne a hlavne vecer, ked uz deti spia.
Pises, ze ked dcerka vstane, uz ste do vecera doma? Nechces to teda robit naopak? Ze obcas nepojdes von doobeda, navaris si a tak, a radsej pojdete na dlhsie von, ked sa vyspi? Muz co robi? A cez vikend si nemozes poriadne upratat a poprat, aby si potom mala cez tyzden klud? A navarit v nedelu tak, aby si mala aj na pondelok a utorok? Mne sa tiez pri jednom zdalo, ze nestiham a teraz pri dvoch to mam akosi lepsie zorganizovane a normalne stiham viac.

yoxinka
4. aug 2023

Ja som asi divná, ale keď sme ešte bývali v byte a teda, mala som balkón … ja som tam bývala 10 rokov, ale pratala som ho tak raz do roka. Prádlo som tam sušila furt. Mám tri deti, upratujem ako sa podarí, ale teda, rozhodne to nie je každý deň a už vôbec to neobsahuje všetky tie činnosti, ktoré si opísala, že robíš denne. By ma z toho *eblo 🤷‍♀️. Keď majú fajne menu v reštike, nevarím, objednávam. Neperiem každý deň a to sme piati, nechápem, čo furt pereš, nežehlím (iba v lete, lebo blúzky, šatičky, hovadinky), stačí pekne vyvesiť a je ako ožehlené, v zime používam sušičku. Prach neutieram, poličky preletím vysávačom tým nastavcom na nábytok a čau, deti vediem k tomu, že su musia samé pratať, syn 11 ročný si vie nakomplet upratať izbu úplw top! (má taký pomocný papier, kde to má v bodoch rozpísané, lebo som zistila, že uprac si izbu je preňho príliš abstraktné). Umývačku vypratávajú staršie deti alebo aj muž. Ja som pri prvom dieťati pochopila, že top domácnosť budem mať, keď deti odíjdu z domu po jednej epizódke, keď som komplet umyla podlahy a malý na ňu do 10minút vykydal obedc lebo drgol do taniera rukou. Tak som si povedala, že OK, nezbláznim sa pre poriadok.