icon

Sedemročný autista sa úmyselne pocikáva. Ako mu pomôcť?

7. apr 2026

Žienky, neviem či tu najdem odpoved, ale som zufala. Syn, 7 rokov sa pocikava. Toaletu dlohodobo zvládnutu máme, aj v aute a vo vlaku, na kupalisku sa vie vypytat, co to vydržat, nebol problém, ale teraz posledne 2 týzdne sa asi narocky vycika do teplakov v posteli, v trampolíne, na sedačke, upozorni na to a smeje sa..kde máme toaletu, to vie, može chodit, kedy chce, aj spláchnut vie sám, umyt sa sám, ale je autista, nepovie preco. Ale má z toho zabavu. Už som v koncoch. Tak s ním chodím ako s dojcatom na toaletu, ale snad každý den, niekedy aj 2x do dna to pusti a nie v zapale hry, sedí na posteli a pocika sa.

miskajerry
7. apr 2026

Má mentálne postihnutie, rozpráva? Fungujete na kartičkách? Skús mu spraviť nejaký kartičkový vyhodnocovací system návštevy toalety, za každu navštevu toalety si prilepí nálepku alebo kartičku záchoda na suchý zips. Keď sa vyciká schválne mimo záchoda, nech si nalepí červenú nálepku alebo preškrtnutý záchod. Večer si to vyhodnoťte a ked bude mať len tie správne , daj mu odmenu. Ty vieš, čo má rád, môže to byť aj nejaká činnosť, či na 15 minut tablet. Inak mu ho nedaj, len keď to na konci dňa vyhodnotíte, že sa nevycikal mimo. A stoj si za tým. Možno to nepôjde hneď, ale skúšaj.

autor
7. apr 2026
@miskajerry

Má mentálne postihnutie, rozpráva? Fungujete na kartičkách? Skús mu spraviť nejaký kartičkový vyhodnocovací system návštevy toalety, za každu navštevu toalety si prilepí nálepku alebo kartičku záchoda na suchý zips. Keď sa vyciká schválne mimo záchoda, nech si nalepí červenú nálepku alebo preškrtnutý záchod. Večer si to vyhodnoťte a ked bude mať len tie správne , daj mu odmenu. Ty vieš, čo má rád, môže to byť aj nejaká činnosť, či na 15 minut tablet. Inak mu ho nedaj, len keď to na konci dňa vyhodnotíte, že sa nevycikal mimo. A stoj si za tým. Možno to nepôjde hneď, ale skúšaj.

@miskajerry rozprava velmi málo
Kartičky a obrázky u nás nefunguju, ani v školke ho to nezaujalo. Možno iba niekedy nieco, Ked ho zaujme. Napriklad zvieratko na obrázku. Ale dakujem za tip, možno postup odmien. Vysvetlit mu, snad to pochopí, niekedy mu to páli, že ked sa nepocika, tak bude sladkost, inak nie. A ked sa pocika, tak vysvetlit, že smola, dnes nebude nic..lebo sa pocikal.

miskajerry
7. apr 2026

Vizualizuj mu to, zober ho za ruku a ukáž mu, pozri, dnes si sa nepocikal, hurá, zatlieskaj mu, tak máš odmenu.

anjelicek26
7. apr 2026

Tak bohuzial mu to teple moze byt prijemne... nechaj ho v tom, prezliect postel sam, prezkliect sa sam, dat to prat sam, vyvesat sam. Dozoruj ho ked to robi, ale nech kazdy raz celu tu proceduru musi "odpracovat" sam. Nepises, ze ma znizeny intelekt, pochopi ti to rychlo, ze toto sa mu fakt nechce... syn je tiez auti, chape veru velmi dobre kontext pricina-nasledok, momentalne mas u syna pocikam sa- mama sa mi venuje, toto musis zmenit.

anonym_80c031
Odpoveď bola odstránená