Šikana v škole: Ako reagovať na vulgárne správanie?
Čaute ženy... Ako by ste reagovali na situáciu v škole.
Dcére opakované jeden rómsky spolužiak nadáva že je pi*a
Žiaci 5 ročníka.
Dcéra to povedala učiteľke, potom sociálnej pracovníčke v škole keďže to je opakovane. Sociálna pracovníčka s ním hodila reč a dcére povedala že si musí proste na tieto reči zvyknúť...
Dnes prišla domov s plačom stým, že počas hodiny do nej hádzal hrach a smial sa z nej, že je žalobaba a rovná pi*a ako jej matka.
Neskutočne ma ten malý zasran vytočil a mám chuť ho vyfackať.
Riešiť s triednou, najlepšie písomne cez edupage - kedy a čo povedal, čo robil - takto ti ostane písomný dôkaz. Ak sa to zopakuje - vyžiadať si stretnutie s učiteľkou a jeho rodičmi (pravdepodobne neprídu - ale opäť - máš záznam, že si to chcela riešiť). Spísať záznam o rodičovskom. Povyhrážať sa sociálkou, mravné ohrozovanie mládeže a pod. Opakovane žiadať riešenie - písomne a žiadať odpoveď písomne na svoju žiadosť. Vytáčajú ma takéto veci a dôležité je nevzdať sa a a vyžadovať aktivitu od triednej, prípadne riaditeľa, pretože oni to veľmi radi zametajú pod koberec a tvária sa, že nemajú možnosť to riešiť. Skús si pretítať školský poriadok, zákony k tomu a nevdzávať sa. Možno to nepomôže ale treba ukázať, že sa nebojíte a chcete to vyriešiť. Toto je vrchol, aby sme ustupovali nejakým nespratným deťom.
Riešiť s triednou, najlepšie písomne cez edupage - kedy a čo povedal, čo robil - takto ti ostane písomný dôkaz. Ak sa to zopakuje - vyžiadať si stretnutie s učiteľkou a jeho rodičmi (pravdepodobne neprídu - ale opäť - máš záznam, že si to chcela riešiť). Spísať záznam o rodičovskom. Povyhrážať sa sociálkou, mravné ohrozovanie mládeže a pod. Opakovane žiadať riešenie - písomne a žiadať odpoveď písomne na svoju žiadosť. Vytáčajú ma takéto veci a dôležité je nevzdať sa a a vyžadovať aktivitu od triednej, prípadne riaditeľa, pretože oni to veľmi radi zametajú pod koberec a tvária sa, že nemajú možnosť to riešiť. Skús si pretítať školský poriadok, zákony k tomu a nevdzávať sa. Možno to nepomôže ale treba ukázať, že sa nebojíte a chcete to vyriešiť. Toto je vrchol, aby sme ustupovali nejakým nespratným deťom.
@anonym_fdad8d suhlas
riaditel skoly je povinny zabezpeciť bezpečnost deti v škole. ma nato aj presne predpisy na ktore sa vieš odvolať
Už teraz by som bola v škole a počkala si na spolužiaka... Čo čakáš, že sa stane zázrak a prestane vulgárne nadávať tvojej dcére?
@diana45 nemôžeš, udajú ťa a ty budeš tá najhoršia a budeš mať zle a oni sa budú ešte smiať. Ale úplne chápem, ja by som mala chuť spraviť to isté
@janak92 choď do školy ty osobne za triedny a následne aj rodičia žiaka nech sú predvolaný. Musí sa ti riešiť a hlavne tí majú riešiť už dospelé osoby, nenechávaj to na dcéru, zlomí ju to a potiahne sa to s ňou veľmi dlho. A takisto by som hodila reč so sociálnou pracovníčkou a jej prístupom - žiadne také, že si tvoja dcéra má zvyknúť na ponižovanie od spolužiaka, lebo on je "taký", okamžite má ona zasiahnuť a napr. ho vyviesť z triedy, aby nenarušil vyučovanie a pokiaľ sa nechopí svojej práce, tak sťažnosť priamo nadriadeného. To isté aj triedna učiteľka, má právomoci, ako naložiť s takýmto žiakom, tak nech porieši alebo zapojíš nadriadeného, sociálku, samosprávny kraj, kohokoľvek ale svoje dieťa nenechaj trpieť pod malým tyranom
no nie je prva ani posledna ziacka, ktorej v skole romovia robia zle... a nemozes pomaly ani nic povedat, lebo je to chranena skupina
@janak92 choď do školy ty osobne za triedny a následne aj rodičia žiaka nech sú predvolaný. Musí sa ti riešiť a hlavne tí majú riešiť už dospelé osoby, nenechávaj to na dcéru, zlomí ju to a potiahne sa to s ňou veľmi dlho. A takisto by som hodila reč so sociálnou pracovníčkou a jej prístupom - žiadne také, že si tvoja dcéra má zvyknúť na ponižovanie od spolužiaka, lebo on je "taký", okamžite má ona zasiahnuť a napr. ho vyviesť z triedy, aby nenarušil vyučovanie a pokiaľ sa nechopí svojej práce, tak sťažnosť priamo nadriadeného. To isté aj triedna učiteľka, má právomoci, ako naložiť s takýmto žiakom, tak nech porieši alebo zapojíš nadriadeného, sociálku, samosprávny kraj, kohokoľvek ale svoje dieťa nenechaj trpieť pod malým tyranom
@anjelic presne, je to psychicky náročné ale treba trvať na svojom. Nenormálne, aby piataci nechali spolužiaka im robiť zle, lebo on je "taký"
zmenila by som triedu, skolu ak by sa to neporilo vyriesit na druhy krat. Ale skusila by som to najprv este raz riesit s triednou alebo riaditelkou ked prvy pokus nevysiel. U nas opakovanu sikanu riesi priamo riaditelka s vychovmym poradcom ale je to sukromna skola tak asi na statnych to funguje inac.
no nie je prva ani posledna ziacka, ktorej v skole romovia robia zle... a nemozes pomaly ani nic povedat, lebo je to chranena skupina
@mimimoje práve preto by mala zasiahnuť už ona ako matka, nech si dieťa nemusí riešiť svoje trápenie samé.
@anonym_dc1b2c pre mňa nie sú žiadna chránená skupina, chcú byť začleňovaní do spoločnosti, tak nech sa naučia aj slušne správať. Keď to nebudem nikto vyžadovať, ťažko sa veci zmenia. Nevravím, že to je ľahké, ale tiež si netreba nechať skákať po hlave.
@anonym_c04d03 tiež to na štátnej škole rieši riaditeľ/ja, je to jej povinnosť
S malým spratkom cigáňom pravdepodobne nepohne ani učiteľ, ani riaditeľ. U nás by to riešil muž a s mladým by hodil reč. Učitelia si nevedia s nimi poradiť, mám pár známych pedagógov a bohužiaľ neprispôsobivá menšina sa do spoločnosti nezaradí nikdy.
Šla by som za rodičmi.To čo je za odpoveď že si má na to zvyknúť???ja som polovičná rómka ale takéto správanie neakceptujem pri žiadnom človeku či je róm či nie
Lebo biela skodná nieje.
vsetko, ale vsetko riesim pisomne. Ziadne take, ze poviem ucitelke. Napisem email do skoly a presne napisem, co je problem. Este sa mi nestalo , ze by to niekto bagatelizoval.
Podľa mňa to decko sa nezmení . Čím viac sa upozorňovalo tým to bolo horšie ešte za mojich školských čias .
vsetko, ale vsetko riesim pisomne. Ziadne take, ze poviem ucitelke. Napisem email do skoly a presne napisem, co je problem. Este sa mi nestalo , ze by to niekto bagatelizoval.
@oslo1 akurat som to isla napisat, vsetko pisomne a zo stretnutia zapisnica. Aj sociálnou kuratelou by som sa povyhrážala
@anonym_dc1b2c cigáni sú chránené osoby? To odkedy? A prečo?
@janak92 no ako sa ja poznam, tak v prvom rade socialnej pracovnicke by som vycistila zaludok ze co to je aby taku sprostost povedala,ze si ma zvyknut,nech da vypoved a dcere by som asi povedala,ze ked jej povie ze je pica tak nech mu povie ze on je kkt a nech nanho tiez nieco nahadze, osobne by som jej nejaku vyschnutu fazulu pribalila do skoly a ak by povedal,ze taka poca ako jej mater tak on ma takeho kkt fotra…Este nech si ti aj natoci ked to bude hovorit alebo robit…A skusil by niekto z nich sa stazovat od romov,ze co ona povedala.Tak tam by zacal bordel taky zeby pozerali
Na školu by som sa nespoliehala. Majú zviazané ruky. Lebo práva menšín, ľudské práva, morálka a bla bla. Išla by som za rodičmi dieťaťa a veľmi výrazne im povedala, nech si upracú dieťa.
Kontaktovať UPSVaR, jedine čo pomôže
nuz, ja som velice kludny. Jediny spustac hnevu je ak niekto utoci na moje dieta. Uz by som drzal otca pod krkom a dohodli by sme sa ze uz sa to nestane
ja som šikanu riesila strucne osobne, isla som po syna a pockala som si jeho spoluziaka a vytmavila mu to, potom ked po mne blakala jeho matka z bezpecnej vzdialenosti pre nu, ze moj syn je rozmaznany som pochopila po kom to dieta je take nepricetne a zle, neskor ho vzali zo skoly prec, lebo ten chlapec bol nezvladnutelny a tyral pol triedy
Treba ísť do školy a s kým tam urobíš poriadok už bude tvoja vec. Ja som veľmi zlý človek, ak sa to týka mojich detí🥱
@janak92 chlapciska treba pockat a dohovorit mu. Na hrubu dieru hruba zaplata. Socialna pracovnicka zareagovala nevhodne, urcite by som pisala riaditelovi a stazovala sa, dohodla osobne stretnutie a spolu s muzom by som tam isla.
Toho chalaniska sa urcite aj ucitelka boji, takito osadnici su bud mentalne prepnuti niekde inde alebo len sa len dozaduju pozornosti lebo sa v skole nudia. Pochybujem ze sa to nejako vyriesi, mozes sa akurat modlit aby mu nepreplo a namiesto hrachu nehadzal kamene alebo noze. Smutne ale taka doba. Ak si pockas na neho tak mas zachvilu na krku celu familiu.
@janak92 skus sa spytat ucitelky ci riaditelky v skole, ci si moze dcera priniest do skoly zhnite vajcia, nadavat chalanovi do kokotov a zaroven hadzat vajcia, ci ani to sa nebude riesit. Ak to do tyzdna nebude vyriesene, budes kontaktovat statnu skolsku inspekciu a problem bude mat aj skola. Napis to zatial mailom do riaditelne, v utorok chod osobne

Už teraz by som bola v škole a počkala si na spolužiaka... Čo čakáš, že sa stane zázrak a prestane vulgárne nadávať tvojej dcére?