icon

Šikana v škole: Ako reagovať na vulgárne správanie?

janak92
5. jún 2026

Čaute ženy... Ako by ste reagovali na situáciu v škole.
Dcére opakované jeden rómsky spolužiak nadáva že je pi*a
Žiaci 5 ročníka.
Dcéra to povedala učiteľke, potom sociálnej pracovníčke v škole keďže to je opakovane. Sociálna pracovníčka s ním hodila reč a dcére povedala že si musí proste na tieto reči zvyknúť...
Dnes prišla domov s plačom stým, že počas hodiny do nej hádzal hrach a smial sa z nej, že je žalobaba a rovná pi*a ako jej matka.
Neskutočne ma ten malý zasran vytočil a mám chuť ho vyfackať.

Strana
z2
anonym_76508f
5. jún 2026

@janak92 v inej diskusii nevadí, že iné decko kuse iné, tu zase vadi, ze jedno decko nadava druhému. Vsak je to predsa ešte stále dieta. Ci z toho robíš drámu? Nebud predsa hystericka prosím ta (ironia)
Veľmi zaujímavý prístup. Taky typicky modrokonikovsky.

anonym_18afe8
5. jún 2026
@anjelic

@janak92 choď do školy ty osobne za triedny a následne aj rodičia žiaka nech sú predvolaný. Musí sa ti riešiť a hlavne tí majú riešiť už dospelé osoby, nenechávaj to na dcéru, zlomí ju to a potiahne sa to s ňou veľmi dlho. A takisto by som hodila reč so sociálnou pracovníčkou a jej prístupom - žiadne také, že si tvoja dcéra má zvyknúť na ponižovanie od spolužiaka, lebo on je "taký", okamžite má ona zasiahnuť a napr. ho vyviesť z triedy, aby nenarušil vyučovanie a pokiaľ sa nechopí svojej práce, tak sťažnosť priamo nadriadeného. To isté aj triedna učiteľka, má právomoci, ako naložiť s takýmto žiakom, tak nech porieši alebo zapojíš nadriadeného, sociálku, samosprávny kraj, kohokoľvek ale svoje dieťa nenechaj trpieť pod malým tyranom

@anjelic ani ja nedokážem pochopit, ako sa dospelé osoby, ktorých úlohou je držať poriadok, chrániť deti, sa môžu takto zbaviť zodpovednosti

@janak92 Jednu dôležitú vec si nenapisala. Keď sa toto stalo na hodine, musela tam byt prítomná nejaká učiteľka. Ako to riešila?
V každom prípade si situácia vyžaduje tvoju či mužovu angažovanosť. Mas viacero možnosti. Ale jedno si uvedom - ten chalan aj tvoja dcéra sú piataci, ešte deti. On vyrastá v nejakom prostredí, z ktorého si žiaľ odnáša takéto veľmi veľmi nevhodne správanie. Chapem, si nahnevaná, ale vyfackať ho? Nie. Neklesaj na úroveň jeho, ani na úroveň jeho rodičov.

Čo by som urobila? Písomne by som opísala celú situáciu, spomeň čo najviac faktov - dátum, čas, prípadných svedkov, vyučujúci predmet, vyučujúceho, sociálnu pracovníčku, jej “riešenie.” A potom by som to zaniesla do školy, a trvala na dohodnutí stretnutia. // Môžeš sa porozprávať aj s chalanom. Ale tak ti poviem, čím viac budeš útočiť, tým viac je on schopný to vrátiť. Môžeš vyvolať dostatočne veľký strach, no myslím, že on toho strachu zažil až až a z teba si ťažkú hlavu robiť nebude. Preto pokojne, pevne, vecne by som povedala, že takéto správanie si nezelas. Tvoja dcéra sa k nemu správa slusne a vyzadujes to aj od neho. Nemusi ju mať rad, ani sa s ňou kamarátiť, ale nadávať ani nijako ubližovať jej nebude. Ak s ňou ma problém, nech povie. Môžete sa porozprávať. A otvorene by som sa ho opýtala a dala priestor, či teda ma nejaký dôvod… Ak je doma týraný, je bitý, niekto mu nadáva, je ti to ľúto. Nechceš však, aby si ulavoval na tvojej dcére. Bodka. - Nič viac. Žiadne vyhrážky, nadávky, fyzické útoky. Ani vysvetľovanie, ponižovanie, zosmiešňovanie…// Porozprávať sa s jeho rodičmi. Myslím, že strata energie. Ale za pokus nič nedáš. Bud sú na neho veľmi prísni alebo ho majú total na saláme.

mimimoje
5. jún 2026
@anonym_6c103f

@mimimoje dávaš veľmi zlé a blbé rady. žiaľ v tomto státe vôbec nič nefunguje, cigánom sa ustupuje a oni o tom vedia.
vidím to aj u nás v škole, cigánske detí z detského domova majú privilégia o akých deti bežných rodičov môžu len snívať. Vieme to všetci, vidíme to všetci,ale poradiť si nevieme.

@anonym_6c103f ja som dala zlú radu, keď som napísala, že nemôže počkať na toho spolužiaka pred školou a vybaviť si to s ním? Čo je na mojej rade zlé?

anonym_6d786b
5. jún 2026

Poradím len jedno, všetko riešiť písomne,aby si mala dôkaz.

anonym_e28230
5. jún 2026

ahojko, pracujem v skole odporucam napisat do skoly staznost list ze mas podozrenie na sikanu a chces vediet ako danu situaciu riesia. v skole slovo "sikana" je strasiak, kvoli predpisom... takze sa tomu budu venovat. urcite si zapis ktore dni jej co povedal a doslovne to tam cituj, aj spravanie kedy co robil a tiez kto boli svedkovia daneho incidentu, takto to skola lahsie vyhodnoti a bude musiet podniknut urcite kroky, mozes ho nahlasit na policiu za sikanovanie je to trestny cin hoci neplnolety..... ale urcite si ich min. predvolaju. po pravde vela sa s ciganmi robit neda su proste taky. na skoleni nam vysvetlovali ze deti ktore su sumbisivne a su obetami sikany je potrebne riesit cez psychologa aby sa naucili branit sa (sami seba) lebo inak maju velku pravdepodobnost ze ich budu sikanovat aj v inej skole, na strednej skole ci v praci takze drzim palceky v hladani najvhodnejsieho riesenia

domkakvet
5. jún 2026

@janak92 ak to nikto neriesi chod za riaditelkou.

dory11
5. jún 2026
@anonym_76508f

@janak92 v inej diskusii nevadí, že iné decko kuse iné, tu zase vadi, ze jedno decko nadava druhému. Vsak je to predsa ešte stále dieta. Ci z toho robíš drámu? Nebud predsa hystericka prosím ta (ironia)

@anonym_76508f mili anonym člen .
Áno tieto dva prípady su ale 2 rozdielne veci.
1.dieta škôlke uhryznutie bola 1razova záležitosť dieťa nechodí pravidelne odtiel dohryzne ani mu nikto nenadávaj a nevysmieva a áno mamička z diskusie je hystéria (vypisovať že pôda tresten oznanie vylúčenie zo škôlky je cez čiaru )

2. Tento prípad je úplne niečo iné .
Toť je žiaľ šikana chlapec to robí opakovane už niekoľko krát vysmieva sa nadáva dievčatku a tu je mamička na hnevá na pravom lebo škola ani sociálny pracovník to neriešia len povedia že si ma zvyknúť

dory11
5. jún 2026

1.urciete to resiet písomne ako tu radia mamičky cez edupage atď .
2.to už je šikana .

anonym_d21659
5. jún 2026

Hlavne nie zbrklo a vôbec by som sa nebabrala stretnutím s jeho rodičmi. Ak má triednu, čo to rieši, kontaktuj ju. Písomné cez edupage žiadajú okamžite stretnutie. Ak nie, tak podľa toho aký máte postup na škole. Či už výchovnú poradkyňu, alebo vedenie skoly. Osobné stretnutie. Všetko dať na papier. A určite nech spisu, že to dcéra riešila, ako to riešila a akú dostala odpoveď. Do záveru daj, že ak sa to ešte raz zopakuje, tak podas trestné oznámenie. Papier podpísaný všetkými zúčastnenými si nechaj odfotiť. Ak sa zopakuje, ísť na políciu aj s papierom. Zľakne sa aj škola. Žiadne také, že si ma dcéra zvykať. Takúto radu som teda ešte nepočula.

basska_b
6. jún 2026

Necitala som celu diskusiu, ale tiez ma to poburilo a citala som inde, ze zafungovalo, ked si otecko pockal maleho agresora a trosku na neho zhučal. Taki chlapci zial pocuvaju len na ton a sposob, akym sa s nimi doma otec bavi a to bez ohladu na rasu a povod.

anonym_f18031
6. jún 2026

Už by som ho čakala pred bránou skoly a surovo vyfackala.

anonym_827aec
6. jún 2026
@anonym_547ee2

Podľa mňa to decko sa nezmení . Čím viac sa upozorňovalo tým to bolo horšie ešte za mojich školských čias .

@anonym_547ee2 sorry akože tak to necháme tak? Budeme sa tváriť, že je normálne, aby deti zažívali v škole vulgárne urážky na seba a dokonca sj na matku? Potom keď sa štábe tragedia. tak tu prídeš pyskovať ako prvá kde boli rodičia a škola?

anonym_cfb633
6. jún 2026

vychova snehovych vlociek v praxi. namiesto toho, aby ste dieta naucili sa branit(hlavne slovne), tak by ste ho radsej zobrali zo skoly. vytrhli z kolektivu a dali do inej skoly, kde sa hned rozsiri, ze odisla kvoli sikane. a moze sa najst dalsi taky spokuziak, alebo polka triedy. lebo tam vazby mat nebude. to hadzanie hrachu je uz cez, ale slovo p**a je pre mna len slovo. naucila by som dieta, ze to ma okolo neho len preletiet a absolutne sa ho to nema dotknut, ked jej taky debil takto povie, pretoze to nie je pravda. a chalan to hovori len preto, aby provokoval. a ocividne mu to aj vychadza. treba budovat tym detom sebavedomie. lebo ked ju v praci zvozi sef, tak mamicka nenabehne aby dieta ochranila.
riesila by som len, ak by sa to stupnovalo. ci uz slovne, alebo fyzicky. cize po tom hrachu uz ano. lebo chalan vidi, ze si nasiel dobru obet, ktora sa poddala.

janak92
autor
30. jún 2026
@anonym_76508f

@anonym_76508f Myslím si že všetko je o výchove dieťaťa... To že jedmo dieťa uhryzne druhé dieťa je jedná vec a to že sa správa vulgárne je vec druhá... Rodičia sa predsa doma určite nehryzú, ale vulgarizmy v prítomnosti detí,som od rodičov počula xy krát.
Takže rodičia zodpovedajú za výchovu detí a to, ako sa správa k iným, z domu máš predsa najlepší vzor.

Strana
z2