icon

Skončil niekto na antidepresívach kvôli deťom?

19. mar 2026

Ahojte. Toto bude asi trochu tabu téma,preto napíšem anonymne. Takže.... Vždy som bola psychicky odolná, zdravá, silná.. Ale..len dovtedy dokým som nemala dve deti..(Viem, moja chyba, že dve), . Som manažérka, vždy boli v práci tlaky a podobne, lenže kvôli tomu som nikdy nepotrebovala ani xanax ani AD, vsetko som to zvladala s nadhľadom... Odkedy prišli deti do puberty, odvtedy som na liekoch. Som jediná?som zla matka? Dcera 16 ročná to zistila, že to užívam a povedala, že som na hlavu...

Strana
z3
biba_18
21. mar 2026

@matkahelka lenže ja nikomu neradím čo má robiť. ja vravím že tvoj vzťah s dieťaťom záleží na tvojej výchove - to sú 2 rozdielne veci…
neradím ti ako to máš docieliť, že…

dora281
Autor odpoveď zmazal
anonym_ec39ec
21. mar 2026

@anonym_autor si manažérka, vždy boli tlaky v práci.. nepopieram, že toto obdobie môže byt veľmi náročné, avšak k tomu ako ho zvládas, rozhoduje to, ako sa vieš o seba postarať, ten stres zo seba vypustiť, zrelaxovať, dať sa do pohody. Pretože, ak prídeš domov vyčerpaná, v napätí po celom dni, jasne, že nemáš kapacitu riešiť vzťahy s deťmi.
Druha vec je také prenastavenie mysle a očakávaní. Možno si mala deti doteraz ako-tak pod kontrolou, mala si väčší rešpekt, teraz sa čoraz viac od teba odpútavajú, robia si, čo chcú a čo považujú oni za potrebné. Buď to prijmes, zvolnis, zmieriš sa s tým, nájdeš inú cestu, ako sa dohovoriť a vzájomne napojiť, alebo to budeš riešiť čoraz väčším tlakom, silou, autoritou… čo sa v konečnom dôsledku ukáže ako malo účinne, avšak veľmi ta to vyčerpá a nahnevá.
Už si začínajú riadiť svoj život samy bez ohľadu na tvoje plány a predstavy.
Treba si uvedomiť, že za naše prežívanie, pocity sme zodpovední my samy a nie deti, či druhí ľudia. Ti môžu byt spúšťačom. Avšak to, že to v nás niečo vyvolá, pohne sa, to je niečo čo si nesieme, s čím nie sme vyrovnaní, nemáme spracované. Lebo dotklo by sa ta to, ak by si počula rovnaké slova povedať iné dievča svojej matke? Nie, pretože slova samé o sebe nebolia, boli to, čím sa nás dotknú.
Teraz viac než inokedy musíš vnímať vyjadrenia svojich deti v zmysle toho, že vypovedajú o nich, nie o tebe. Síce otrepané, ale pravdivé.
Čo môžeš urobiť? Počúvať svoje deti, snažiť sa ich pochopiť, venovať im empatiu, nie súhlas. Zdržať sa sudenia, rad, poučovaní, aj keď sa ti možno bude ťažko pozerať na ich chyby a nesprávne rozhodnutia. Názor povedať až keď sa ta naň opytaju.

dora281
Autor odpoveď zmazal
anonym_92a11d
22. mar 2026
@thirstymonk

@anonym_autor V puberte už to bude gombička. Teraz mám tri malé a zachvíľu nie že skončím na AD, ja skončím asi na pervitine. Alebo pod vlakom.

@thirstymonk 😆 preto sme zvazili a mame len jedno, ja by som psychicky ani fyzicky nedala viac deti

anonym_366099
24. mar 2026
@anonym_6305cf

@thirstymonk Kde je standard mat 4 deti?

@anonym_6305cf V rómskej osade? Veď on žije na východe a tam majú toľko detí.

anonym_440189
25. mar 2026

Ja mam dve deti, kazde s viacerymi celozivotnymi diagnozami, ale AD kvoli nim neuzivam. Skor to vidim na vyhorenie z prace, chces robit karieru a deti su skor prekazkou. Lebo pubertaci uz su na urovni dospelakov, najma mentalne a rodicia to nechcu prijat. Mam zopar takych znamych, zdrave, krasne deti a ony maju stale nejaky problem. A mozno ides do prechodu, alebo mas problemy s manzelom a myslis, ze to deti.

klara546
25. mar 2026

Ešte som taký prípad nepočula. Ja som mala chválabohu dobré deti a nikdy som nemala pri nich ani pocit vyhorenia, mňa napĺňali chvíle byť s nimi.

anonym_803c98
25. mar 2026

@anonym_autor poznám chlapa čo berie neuroly odkedy sa mu narodilo dieťa a odvtedy ma 3
Na tabletkách len spí

Strana
z3